גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדינה בורחת ממשימה

המדיניות הכלכלית מצטמצמת ביוקר המחיה והדיור ומתעלמת מאתגרי מאקרו

משה כחלון/ צילום: לע"מ
משה כחלון/ צילום: לע"מ

לפני תחילת החג פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) את לקט האינדיקטורים הכלכליים לחודשים הראשונים של השנה (ינואר-מארס), שמהם עולה תמונה ברורה של משק בקיפאון, ואף נסיגה כלכלית. לעומת הרבעון הקודם, היצוא ירד בקצב שנתי של 14%, הייצור התעשייתי ירד בקצב של 2%, והמשק המשיך במגמה של דפלציה עם ירידה במדד המחירים לצרכן בקצב שנתי של 0.8% לשנה.

אלה הם כמובן נתונים לחודשים ספורים, ובדרך-כלל נוהגים להצמיד לניתוח מגמות כאלה משפט של אזהרה על הטווח המצומצם של הזמן שעליו הם מתבססים. הבעיה היא, שהפרסום של הלמ"ס לא שיקף תופעה חריגה של חודשיים או שלושה חודשים. בפועל, אותו פרסום משתלב היטב עם מגמות ארוכות טווח במשק, אשר מסתכמות במילה אחת: קיפאון.

ואכן, ישראל כלואה זה כמה שנים בדינמיקה של צמיחה נמוכה, פריון נמוך, וייצור שהולך ומצטמק. במונחים של צמיחה לנפש, המשק הישראלי כלל לא צמח זה כמה שנים. שוק העבודה, במגזרים של טכנולוגיה נמוכה ובינונית (לואו-טק), ובתחום השירותים, ממשיך להתבסס על שכר נמוך ופריון נמוך. אם להאמין לפרסומים אחרונים בתקשורת, גם ב"אומת ההזנק", המצב אינו שפיר, ולפתע יש מודעות לבעיות המבניות של "מודל האקזיטים".

אלא שלמרות חומרת המצב, והוא אכן חמור מאוד, איש לא מצא עדיין לנכון לדבר עליו במונחים של משבר, למרות שבעבר הלא כל-כך רחוק, נתונים כאלה היו מעוררים סערה ולא מעט התייחסויות בתקשורת הכלכלית ובפוליטיקה הישראלית. אכן, במקור, הכותרת למאמר זה הייתה אמורה להיות "השבר השקט", אלא שמחשבה שנייה תהיה זו כותרת מטעה. המשבר הנוכחי אינו שקט, הוא משבר שהושתק.

השלטון בישראל, או בשמו האחר ממשלת בנימין נתניהו, למד לקח אחד חשוב מהמחאה החברתית-הציבורית של שנת 2011, ואחר-כך מההתנגשות סביב מתווה הגז. מוטב לו, לשלטון, שהחברה הישראלית לא תעסוק בסוגיות של מדיניות כלכלית-חברתית. מבחינת השלטון, אפילו הוויכוח על מתווה הגז, הוא נסבל, כל עוד השיח מתקיים בגבולות של דיון על מונופול ומחירים, ולא גולש לסוגיות רחבות של אידיאולוגיה כלכלית, מדיניות כלכלית וחלוקת הכנסות.

באופן מעשי, ראש הממשלה נתניהו החליט שטוב יהיה אם הוא אישית יתרחק מסוגיות של מדיניות כלכלית. לאחר המחאה ההמונית של 2011, נעלם "שר האוצר-על" של מדינת ישראל; והאיש אשר משך בכל החוטים של ההחלטות הכלכליות החשובות, דאג להבהיר זאת לציבור כולו. במקומו בא נתניהו המתרכז "בחיים עצמם", כלומר, ב"אתגרים ביטחוניים", כשהוא משאיר את מלאכת קבלת ההחלטות הכלכליות בידי אחרים. כך מונו לתפקיד שרי האוצר יאיר לפיד, ואחריו משה כחלון. הראשון, הוא חסר ידע מתאים, חסר ניסיון פוליטי וגם חסר כישורים, כנראה. השני, כחלון, מינה את עצמו לתפקיד של שר שיכון-על, וזנח כמעט את כל מה שלא קשור למיזם הדיור שלו.

כך, אם כן, מתנהלת לה המדיניות הכלכלית הישראלית זה שנים. מצטמצמת לה לכמה תחומים, בעיקר כאלה שקשורים ל"יוקר המחיה" ול"יוקר הדיור", ומתעלמת במופגן מהאתגר העצום של שינויים רדיקליים בתחומים מרכזיים.

מערכת המיסוי בישראל זקוקה לרפורמה עמוקה ומיידית, אשר תעביר את המשקל מהמיסוי העקיף למיסוי הישיר. מערכת הפנסיה עלולה להגיע למשבר בעוד שני עשורים, אם לא יוכנסו בה רשתות ביטחון לאוכלוסיית העובדים בגילאים צעירים. סקטור הטכנולוגיה בישראל יגיע למבוי סתום, אם לא יחול בו שינוי מבני שידגיש בניית חברות לטווח ארוך.

מעל הכול, שוק העבודה בישראל חייב לעבור שינוי מוחלט, ובמקום שוק המבוסס על קבלני כוח-אדם, שכר עלוב ופריון נמוך, השלטון צריך לדחוף, לקדם ולצעוד אל עבר מציאות של ביטחון תעסוקתי וסוציאלי, עידוד הפריון, וחלוקה צודקת יותר של התוצר.

אלה הן המשימות אשר כל ממשלה הגונה הייתה נוטלת על עצמה נוכח התמונה הכלכלית והחברתית העגומה הקיימת במדינה. אלא שהממשלות בישראל ממשיכות זה שנים לברוח ממשימות אלה. אם פעם נתניהו עוד חשב לדבר בגלוי על דעותיו ושאיפותיו בתחום הכלכלי, ולקדם הפרטות והורדות מסים, הרי שראש הממשלה מעדיף היום שתשומת-הלב הציבורית תתרחק מכל דיון על השקפת עולם בתחומי סדרי עדיפויות, חלוקת הכנסות, מדיניות מיסוי ושוק עבודה.

למען האמת, צריך להודות כי מי שמסייע לראש הממשלה ברצון הזה היא התקשורת הישראלית. במקום דיון על שאלות יסוד בתחום החברה והכלכלה, אנו מקבלים מנות גדושות של מלחמות תרבות מדומיינות ועקרות. מי שעוקב אחרי הפרסומים והשידורים הבלתי פוסקים על "מזרחיות", "מתנשאים", "מדינת תל-אביב" וכדומה, עלול להגיע למסקנה שישראל מחולקת לשבטים על-פי חלוקה תרבותית/שבטית.

לעומת זאת, לא נשמע על המשמעות של צמיחתו של מעמד של עובדים צעירים עירוניים, שבהם גדל המשקל של ה"מעורבבים" מבחינה אתנית. גם לא נשמע על המשמעות האדירה של התגברות התופעה של חרדים עובדים - אשר מגבשים לעצמם סדר רעיוני משלהם - לחברה הישראלית. ועל מה שלא נשמע בכלל, הוא על קיומה של מגמה של השתלבות אזרחים ערבים בחברה הישראלית, ועל הדרכים לעודד אותה.

כך הופכת ה"כלכלה" לחצר האחורית של הדיון הציבורי בישראל. מעין שטח שהודר או הוגלה מהתודעה הציבורית. אולי כי הוא מאיים על מה שנתפס כסגולה העיקרית של האזרחות הצייתנית שעליה חולם בנימין נתניהו - הרצון לשתוק ולמחוא כפיים.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה ואיזה יעדים דווקא התווספו?

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

גם לאחר זינוק של מעל 140% השנה: מנכ"ל פאגאיה משוכנע שהחברה שלו שווה הרבה יותר

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

קת'י ווד / צילום: Reuters

קת'י ווד שוב כובשת את צמרת התשואות בוול סטריט: האם ההצלחה תימשך

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; ההנג סנג יורד בכ-1%

הניקיי יורד ב-0.2% ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח