גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך חדלתי להיות בת-יענה

טראמפ יהיה המועמד הרפובליקאי, אך רק טרור יכניס אותו לבית הלבן

דונלד טראמפ / צילום: רויטרס
דונלד טראמפ / צילום: רויטרס

ובכן, הגיעה העת להוציא את הראש - לפחות את הראש שלי - מהחול. מספיק להיות בת-יענה. שום דבר לא יעזור. דונאלד טראמפ עומד להיבחר כמועמד המפלגה הרפובליקאית לנשיאות וממילא כמנהיג המפלגה והפנים הציבוריות שלה.

הלב מסרב להאמין, אבל העיניים רואות CNN. נצחונו המכריע של טראמפ בסבב הבחירות המקדימות במדינת אינדיאנה, השבוע, מבטיח למעשה את זכייתו בפרס הגדול כבר בהצבעה הראשונה בוועידת המפלגה ביולי, גם אם הישגיו במעט הסבבים העתידיים של המקדימות שעדיין נותרו על לוח השנה לא יהיו מרשימים.

אם מתנגדיו הרבים של טראמפ בממסד הרפובליקאי לא יזממו ברגע האחרון איזה תרגיל פרוצדורלי מלוכלך בוועידה, שייתעלם ממאווייהם של רוב בוחרי המפלגה ויחולל בה קרע שאולי לא יהיה אפשר לאחותו, המועמדות לנשיאות כבר מונחת - אם כי לא פורמלית - בכיס האימפרסריו של תכניות הריאליטי ממנהטן.

אברהם לינקולן, תיאודור רוזוולט, דווייט איזנהאואר, רונאלד רייגן ו... דונאלד טראמפ? מי פילל. טעו כל אותם "משפיעים" - אנליסטים, עיתונאים, בעלי טורים, ואני הקטן בכללם, שלא לדבר על ממסד המפלגה הרפובליקאית - שהיו משוכנעים שבוחרים רפובליקאים, עם רגליים יציבות על הקרקע ומודעות לאינטרסים הכלכליים שלהם, יקיאו מקרבם שרלטן ענק אגו, מעוט כישורים וחף מאידיאולוגיה, מצ'ואיסט שונא נשים ואוהב פוטין.

האמת היא שהרוב המכריע של קלדני הדעות והידיעות לא התחברו ולא רצו להתחבר ל"בסיס" הרפובליקאי - לאותם בוחרים מנוכרים, ממורמרים ודווקאיים מהשורה, מקצתם כסנופובים, ו/או מיזוגנים ו/או סתם לוזרים, באשמתם או שלא באשמתם, טעוני זעם אמיתי או מעושה, שלא מתפרנסים מהמפלגה כמו ראשי הביצה המעונבים בוושינגטון אלא מצביעים (או לא) בעד מועמדיה.

טראמפ התחבר לכל אלה, ועוד איך, בעיקר בגלל יכולתו המופלאה לשאוב בלי נקיפות מצפון ממעייני הציניות הבלתי נדלים שלו, וגם הודות לעמוד השדרה האלסטי שלו, שמאפשר לו להשתופף למכנה המשותף הנמוך ביותר של ציבור הבוחרים בלי להתאמץ.

אך האם העלייה המטאורית של המוגול היא ביטוי לחכמת ההמונים? חכמה - אולי; המונים - בהחלט לא וזו סיבה לנחמה ולתקווה. חכמת מצביעי טראמפ מפוקפקת מאוד בעיניי, אך לא בעיניהם. אפשר להתווכח האם הצבעה בעד מתמודד שמאיים להצית מלחמת סחר עם סין ומקסיקו - שתיים משותפות הסחר הגדולות ביותר של ארה"ב - היא בחירה חכמה או מתכון לאבטלה המונית בארה"ב. אפשר לתהות איפה התבונה באיסור שטראמפ מאיים להטיל על כניסת מוסלמים לארה"ב בעוד שהוא מכריז שיישען על "בעלי בריתנו המוסלמים" כדי "לפורר" את דעאש. ויש המון תמיהות כאלה, אך חכמה אינה ניתנת לכימות איכותי.

לעומת זאת, אין שום ספק, ש"המונים" - חכמים או נבערים - לא הניפו את טראמפ לצמרת הרפובליקאית. מהסיקור המתלהם במדיה האמריקאית אפשר אולי להתרשם שלפחות מחצית מתושבי ארה"ב הצביעו בעד המיליארדר. ולא כך. מדובר רק בפלח קטן של בוחרים רפובליקאים רשומים. עד עתה (לא כולל הבחירות באינדיאנה) הצביעו בעד טראמפ 10,116,714 בוחרים - פחות מ-3% מתושבי ארה"ב (318.9 מיליון). העובדה שאזרחים מעטים כל כך מסוגלים להעלות לפסגות פוליטיות מתמודד כלשהו, פגום או צח כשלג, מעידה, בראש ובראשונה, על המומים המולדים בשיטת הבחירות האמריקאית, ובמיוחד בשלב הבחירות המקדימות.

אך המציאות של הבחירות המקדימות לא תשחק לידי טראמפ בבחירות הכלליות. במקדימות, די בקומץ של תומכים שרופים כדי להזניק פוליטיקאי כלשהו למועמדות המפלגה. בבחירות הכלליות, זקוק מועמד לנשיאות לרוב ממשי של כל הבוחרים (דמוקרטים, רפובליקאים ואלה שאינם רשומים) לפחות בחלק משמעותי מ-50 המדינות של ארה"ב . בשביל טראמפ זו תהיה משימה הרקוליאנית. הוא פשוט שנוא, בלתי נסבל או משמש מטרה ללעג ו/או לבוז בקרב קבוצות דמוגרפיות או אתניות ענקיות, שחוצות את קווי כל המדינות ברחבי הארץ הגדולה הזו.

אפילו המפלגה הרפובליקאית משוסעת ע"י קווי השבר, שחוללה ההשתלטות העוינת של טראמפ. בערוצי החדשות החלו להראות פעילים רפובליקאים ששורפים את תעודות החבר שלהם במחאה על "כיבוש המפלגה ע"י פולש זר". יש רפובליקאים שמתחילים לדבר על התארגנות של "רפובליקאים למען הילארי". טיעונם הוא, שפטריוט אמיתי, שבמקרה הוא רפובליקאי, לא יפקיר את ארצו בידי מגלומניאק מסוכן רק כדי לשמר את היתרון המפלגתי. ובמלים אחרות: אמריקה תחילה, המפלגה הרפובליקאית אחר-כך.

הנה, דגוני שוב שב לסורו, אולי יאמר הטראמפאי הישראלי. אבל, בואו ניתן לנתונים לדבר בעד עצמם: טראמפ הוא המועמד הכי פחות פופולרי, הכי פחות אהוד, שרץ לנשיאות ארה"ב אי פעם בעידן המודרני, או לפחות מאז שסקרי דעת קהל החלו למלא תפקיד חשוב בבחירות. במילים אחרות: טראמפ אולי פופולרי בפלח מסוים של מצביעים רפובליקאים, רובם לבנים מעוטי השכלה; הוא מאוד לא פופולרי באוכלוסייה הכללית רבת הגוונים. זו עובדה. 

שימו לב לעובדות הבאות: 

■ סקר של GFK-AP, מ-7 באפריל השנה, העלה ש-70% מכל האמריקאים, לרבות כמעט 50% מהרפובליקאים, רואים את טראמפ באור שלילי. את הדעה שלילית עליו חולקים, על פי הסקר, רוב הגברים ורוב הנשים; רוב הצעירים ורוב המבוגרים והקשישים; רוב השמרנים, רוב המתונים ורוב הליברלים; רוב הלבנים, רוב ההיספנים ורוב השחורים; ואפילו בקרב הלבנים מעוטי ההשכלה, לכאורה המעוז המבוצר של טראמפ. 55% אינם אוהבים אותו.

■ סקר של "ניו-יורק טיימס" ו-CBS, מ-22 במארס, שנערך במדגם כלל-ארצי, העניק לטראמפ ציון פופולריות שלילי (negative score) של 33%- (ההפרש בין בעלי הדעה החיובית עליו, במקרה הזה 24% מהנשאלים, לבין בעלי הדעה השלילית, במקרה הזה 57%). להשוואה: בסקר דומה, ב-2012, שיעור בעלי הדעה החיובית על נשיא ארה"ב, ברק אובמה, היה זהה לשיעור בעלי הדעה השלילית עליו.

■ ומזווית אחרת: על פי סקר של "וול סטריט ג'רנל" ו-NBC, ממארס השנה, שני שלישים מהאמריקאים אינם מסוגלים לראות עצמם מצביעים בעד טראמפ. כאשר מתמקדים באמריקאים לא לבנים, שיעורם של אלה שלא יצביעו בעד המוגול מגיע ל-84%. אלה נתונים חסרי תקדים בהיסטוריה של הבחירות לנשיאות בארה"ב.

אבל המכשול הגדול שניצב בדרכו של טראמפ לבית הלבן היא העובדה, שמבחינה דמוגרפית ארה"ב ב-2016 אינה ארה"ב של 2008 ואפילו לא של 2012. משקלם היחסי של מגזרים אתניים לא לבנים הולך וגדל, בעוד שהמגזר הלבן (הלא היספני)- התקווה הגדולה של טראמפ - הולך ומתכווץ. היספנים הם פלח האוכלוסיה בעל הצמיחה המהירה ביותר בארה"ב ובפלח זה, כמו בפלחים אתניים לא לבנים נוספים, מעמדו של טראמפ הוא כאסקופה הנדרסת.

על פי סקר של "ושינגטון פוסט" ו-ABC, מ-31 במארס 2016, ל-85% מההיספנים ול-75% מהשחורים בארה"ב יש דעות שליליות על טראמפ. והנשים, אוי הנשים. על פי אותו סקר, שלושה רבעים מנשות ארה"ב, משתי המפלגות, בכל הגילים, בכל רבדי ההשכלה, לא יצביעו בעדו. זה לא מפליא. מי שמדבר בבוז על "הדם הניגר מכל מיני מקומות אצל האשה הזו" (בהתנגחות עם שדרית פוקס ניוז מייגן קלי), מי שמכריז בהבעת קבס, "הילארי הלכה לשירותים, איזו מגעילה" (הערה של הצופה הביתי דונאלד טראמפ באחד מהעימותים הטלוויזיוניים בין המתמודדים הדמוקרטים), מי שמטיל רפש בכל הפלח ההיספני הענקי בהכריזו שהמקסיקנים שמנסים לחדור לארה"ב הם אנסים ורוצחים - מי שזרע זרעים כאלה בתחילת 2016, יקטוף את הקוצים והסרפדים שהם יניבו בסוף 2016.

האם הילארי קלינטון חסינה מתבוסה? בוודאי שלא. היא מועמדת פגיעה. היא צריכה להתמודד עם ציון פופולריות שלילי של 21%- . אנשים רבים לא נותנים בה אמון בגלל הצבעתה בעד המלחמה בעיראק, בהיותה סנטורית, בגלל החלטותיה כשרת-החוץ במהלך המלחמה בלוב ובגלל הסתבכותה בהפעלת שרת פרטי, חשוף לסיכונים, לניהול תכתובות רשמיות באי מייל שלה בהיותה שרת-החוץ. טראמפ, מצידו, ימרר לה החיים במהלך הקמפיין וירגום אותה בעלבונות במטרה לערער את שיווי משקלה. קלינטון עלולה למעוד וטראמפ כבר הוכיח שהוא מסוגל לנתץ תחזיות וציפיות. ובכל זאת, הזירה האלקטורלית שבה יצטרך המיליארדר לתפקד זרועה במכשולים גדולים מדי. סיכוייו להגיע לבית הלבן זעומים.

אלא אם כן.... הגורל יזמן לשני המועמדים, ולאמריקה כולה, "הפתעת אוקטובר", אירוע בעל ממדים היסטוריים, כמה שבועות או ימים לפני הבחירות, שיוכל לשנות את הדינמיקה של ההתמודדות ואת תוצאותיה. כבר היו דברים מעולם.

במערכת הבחירות לנשיאות בין ג'ימי קארטר, הנשיא המכהן, לרונאלד רייגן, ב-1980, היתה ציפיה כללית שאיראן תשחרר את בני הערובה האמריקאיים באוקטובר, חודש לפני הבחירות, ומהלך זה היה אמור להגדיל את סיכויי קארטר להביס את רייגן. ההפתעה היתה שבני הערובה לא שוחררו באוקטובר אלא בינואר 1981, עובדה שתרמה כנראה לנצחונו של רייגן. במציאות של 2016, הפתעת אוקטובר עלולה להיות פיגוע טרור גדול בשטחה של ארה"ב, שיוכל להסיט מיליוני בוחרים לכיוונו של טראמפ.

אני יוצא מתוך הנחה שלא יתרחש פיגוע כזה ואני מצפה בכיליון עיניים לנאום הכניעה של טראמפ ב-8 בנובמבר. צפו לו. האם אני ושכמותי שוב טומנים את הראש בחול מאימת נשיא פשיסטי פוטנציאלי ומתעלמים מיכולותיו הדמגוגיות המוכחות לסחוף המונים? ב-9 בנובמבר, בשעה 8 בבוקר לפי שעון ישראל, נדע. 

עוד כתבות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

העליות בוול סטריט הזניקו את הטבת האופציות לעובדים בהייטק הישראלי לכ־2 מיליארד דולר

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו