גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארנה גרופ בדרך למכור את קניון ארנה בהרצליה ב-335 מ' ש'

דירקטוריון החברה אישר את מכירת הקניון לקרן ריאליטי ■ יתרת ההלוואה הבנקאית על הנכס, שהועמדה ביולי 2007, עומדת על 214 מיליון שקל ■ קניון ארנה איבד מחצית משוויו בשנים האחרונות

קניון ארנה הרצליה. לעסקה תהיה השפעה "לא מהותית" על הרווח של החברה / צילום: תמר מצפי
קניון ארנה הרצליה. לעסקה תהיה השפעה "לא מהותית" על הרווח של החברה / צילום: תמר מצפי

חברת הנדל"ן ארנה גרופ  (לשעבר מנופים פיננסיים) נוקטת צעדים בניסיון להתמודד עם מצבה הפיננסי המאתגר, ולצורך כך היא מקדמת את מכירת קניון ארנה בהרצליה תמורת 335 מיליון שקל, בתוספת מע"מ. בסוף השבוע עדכנה ארנה, שבשליטת איש העסקים מרכוס וובר, כי דירקטוריון החברה אישר את מכירת הנכס.

הרוכשת הפוטנציאלית היא קרן ריאליטי של מיקי ורדי, אוהד רוזן, אסף ורדי ושלמה גוטמן, שעיקר המשקיעים בה הם גופים מוסדיים. בהתאם לסיכום בין הצדדים, 10% מסך התמורה בעסקה יופקדו בחשבון נאמנות במועד חתימת ההסכם, והיתרה תשולם במועד השלמת העסקה, הצפויה במהלך הרבעון השלישי של 2016.

ארנה גרופ מציינת כי השפעת העסקה על הרווח של החברה "אינה צפויה להיות מהותית", אולם התזרים נטו ממנה צפוי להגיע לכ-100 מיליון שקל. עוד ציינו בארנה כי יתרת ההלוואה הבנקאית על הנכס, שהוענקה לה ביולי 2007, המובטחת בשיעבוד ראשון על הקניון, עומדת על 214 מיליון שקל.

קניון ארנה הוא אחת מההשקעות הגדולות שביצעה ארנה גרופ, והוא גם אחד הנכסים המעיבים על מצבה הפיננסי של חברת ההשקעות הכושלת. בעקבות הידרדרות מצב הקניון, נמצאת החברה כיום בהפרה של אמות-מידה פיננסיות של הלוואה שהוענקה לה לרכישת הנכס.

פעילות הקניון מתקשה להתרומם, ובסיכום 2015 רשמה החברה הפחתה שנתית של 93 מיליון שקל בשוויו, המוערך כיום ב-320 מיליון שקל בלבד (נמוך בכ-4% משווי העסקה הנוכחית). שיעורי התפוסה בקניון עומדים כיום על 77% בלבד.

נגישות נמוכה וקהל קונים מצומצם

מאז 2007, אז רכשה ארנה את הקניון בהרצליה מידי איש העסקים מוטי זיסר, מצבו רק הולך ומידרדר. ארנה גרופ שילמה בעשור הקודם 546 מיליון שקל עבור הקניון וציפתה להפוך אותו למרכז קניות מוביל בישראל. בשנת 2010 הגיע אמנם שוויו ל-640 מיליון שקל, אבל מאז - ובחלוף 5 שנים בלבד - נחתך שווי הקניון בחצי.

למרות שיפוץ נרחב שביצעה הקבוצה בקניון, בהשקעה של 70 מיליון שקל, הקניון לא מצליח להתרומם. ארנה ממוקם אמנם בלב שכונת יוקרה - הרצליה פיתוח - ונהנה מקרבה לים, אבל דווקא המיקום שלו הוא אחד הגורמים העיקריים לכישלונו. הנגישות לקניון נמוכה, אין אליו תחבורה ציבורית מסודרת, הוא סובל מקהל מועט, מכיוון שהאוכלוסייה ברדיוס הקרוב אליו דלילה, ואין לו בידול תחרותי מול קניונים אחרים בסביבה, ובעיקר מול קניון שבעת הכוכבים.

דמי השכירות הממוצעים בקניון ירדו מ-127 שקל למ"ר ב-2010 ל-96 שקל בלבד ב-2015 - צניחה של 24.4%.

גם ה-NOI (רווח תפעולי נקי) של הקניון יורד בהתמדה. ב-2015 הוא צנח ב-24.2% והסתכם ב-16.1 מיליון שקל בלבד, לעומת 21.3 מיליון שקל ב-2014. לשם השוואה, נציין כי בשנת 2011 הניב הקניון NOI של 34.3 מיליון שקל.

קניון ארנה בהרצליה אינו הנכס היחיד של ארנה גרופ, שמייצר לה קשיים בפעילות, ובימים האחרונים דיווחה החברה על הארכה נוספת (אחת מני רבות) של מועד הפירעון הסופי של הלוואות בהיקף של 245 מיליון שקל מבנק לאומי עבור מתחם הסטאר סנטר שלה באשדוד עד ל-19.7. בארנה ציינו כי "הנהלת החברה סבורה כי תוכל להגיע להסכמות עם הבנק בקשר למימון מחדש של הלוואות הסטאר סנטר".

מניית ארנה איבדה 90% מהשיא ב-2011

בעל השליטה במנופים הוא מרכוס וובר, 61, רואה חשבון בהשכלתו, שהיה ונותר אלמוני מבחינת שוק ההון המקומי. על-פי דיווחים קודמים של ארנה, חברת ASTC, שבאמצעותה ביצע וובר את השקעתו במניות החברה, עוסקת בתחומי הטקסטיל, מסחר ונדל"ן בסינגפור, גרמניה ושוויץ.

ביולי 2008 העמיד וובר לארנה מסגרת אשראי של 25 מיליון דולר, ושנה לאחר מכן - בעיצומו של משבר האשראי העולמי שהיכה גם במנופים - הפכה ההלוואה להשקעה הונית יוצאת דופן של כ-100 מיליון דולר במניות החברה.

השקעת הענק, לצד הלוואות שהעמיד לחברה עד היום בסכום דומה, הגדילו את סך ההשקעה של וובר בארנה עד קרוב למיליארד שקל, בעוד ששווי מניותיו בחברה (62%) עומד כיום על 75 מיליון שקל בלבד. מניית החברה איבדה מעל 90% משווי השיא שלה באפריל 2011, אז נסחרה בשווי של 1.1 מיליארד שקל.

את דוחות ארנה גרופ מלווה זה תקופה ארוכה הערת "עסק חי", לאחר הפסדי ענק של מאות מיליוני שקלים שרשמה מהשקעותיה בתחומי הנדל"ן וחיפושי הנפט, תוך שרואי החשבון מפנים את תשומת-לב המשקיעים לגירעון של 645 מיליון שקל בהון החוזר, חוסר ודאות בדבר התממשות תוכניות החברה להתמודד עם התחייבויותיה וכן לחוסר הוודאות לגבי קרקע שבה היא מחזיקה בקזחסטן.

מדובר בקרקע של 580 דונם בעיר הבירה אסטנה, שנרכשה בעסקה תמוהה בשנת 2007, בעת שמנופים נשלטה בידי ג'קי בן-זקן ואברהם נניקשווילי (המחזיק כיום ב-23% מהונה). הקרקע נמכרה לחברה מבן-דוד של נניקשווילי תמורת 41 מיליון דולר, חודש בלבד לאחר שרכש אותה תמורת פחות מ-3 מיליון דולר.

מאז הסבה ההחזקה בקרקע לחברה הפסדים גדולים, ונוסף על כך היא נמצאת בסכסוך ממושך מול הרשויות בקזחסטן והקרקע עלולה להיות מופקעת ממנה עד חודש אוגוסט הקרוב בגין אי-שימוש, כאשר "הקרקע יכולה להיות מועברת למדינה ללא פיצוי כלשהו". בסיכום הרבעון הראשון של השנה ארנה רשמה מהקרקע ירידת ערך של 12.5 מיליון שקל, אחרי שהסבה לה הפסד של 125 מיליון שקל בסיכום 2015.

השינויים בשוויו של קניון ארנה

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים מטפסות

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית