גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה מחפשים משקיעי הנדל"ן ליד מוסדות להשכלה גבוהה?

קמפוסים ומתחמים אקדמיים מעלים את ערך הדירות סביבן ■ פרויקטים רבים נבנים היום בסמוך לאוניברסיטאות ומכוונים למטרת השכרה. כלומר, למשקיעים

דירות להשקעה ליד מרכזים אקדמיים/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
דירות להשקעה ליד מרכזים אקדמיים/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

*** הכתבה נכתבה בשיתוף קרסו מבנים 38 יזמי פרויקט קרסו אונו

שר אוצר הולך ושר אוצר בא ומחירי הדיור ממשיכים לעלות. ההבטחות שלא באמת מתממשות פוגעות בכל מי שמחפש דירה למגורים, אך הן מהוות בשורה לא רעה בכלל למי שמחפש דירה להשקעה.

כאשר שוקלים לרכוש דירה להשקעה יש לדעת מהם האזורים המועדפים לשם כך, גם אם התכנון הסופי הוא למכור אותה ביום מן הימים, עד אז מרבית הסיכויים הם כי בעל הנכס יציע אותה להשכרה. במקרה כזה חשוב מאוד לבחור את מיקום הדירה הנרכשת. בעוד מחירי הדירות לרכישה עולים תדיר, מחירי השכירות לא צומחים באותו מתאם ולכן כדאי לקנות דירה במקום מבוקש, באיזור בו אכן קיים פוטנציאל השכרה. וכאשר שוקלים בחירת מיקום לקניית דירה שכזו להשקעה, מתברר שאין טוב יותר מאשר ליד מוסדות להשכלה גבוהה.

השקעה שמחזירה עצמה

לפי ערן לוי, יועץ לחברות נדל"ן , ישנן שלוש סיבות מרכזיות לקניית דירות באזורי מוסדות להשכלה גבוהה:

הסיבה הראשונה והברורה ביותר היא ביקוש. "סטודנטים בדרך כלל מעדיפים לגור קרוב למוסדות הלימוד שלהם. התחשיב שעושה סטודנט הוא עלות מול זמן. לגור רחוק ממוסד הלימודים אינו דבר הכרוך רק בעלויות הנסיעה, אלא גם גורר זמן, שהוא מצרך יקר מאוד לסטודנטים".

דוגמה טובה לכך הן השכונות בקרבת האוניברסיטה העברית בירושלים, אשר קשה מאוד למצוא בהן דירה להשכרה, משום שהסטודנטים מעדיפים את הקרבה לאוניברסיטה, המאפשרת אף קפיצה הביתה בהפסקות בין שיעורים, ומייתרת את הצורך בתחבורה הציבורית. "פרט לסטודנטים," מוסיף לוי, "יש לזכור את הסגל האקדמי. מרצים וחוקרים העובדים במוסד האקדמי, יעדיפו לקנות דירה בקרבתו. כך שדירה שרוכשים באזור, תהיה תמיד מבוקשת גם להשכרה וגם לקנייה".

הסיבה השנייה מחוברת יותר לאנשים המעוניינים לשכור את הדירה. "זה אולי לא נעים לומר, אבל סטודנטים מוכנים יותר להתפשר על איכות הדירה, תמורת הקרבה שמגיעה איתה לכיתת הלימוד. יותר מכך, שכר הדירה יכול להיות גבוה יותר באם הדירה מושכרת לשותפים. בעוד שמבני זוג על דירת שלושה חדרים ייגבה מחיר מסויים, כאשר הדירה תחולק לשני שותפים, המחיר יהיה גבוה יותר משום שכל שותף משלם את חלקו ואינו חש שהמחיר גבוה במיוחד.

 

קהל היעד: סטודנטים בשכירות/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

"מעבר לכך, בדירת סטודנטים, בעלי דירה רבים נוטים לסגור את הסלון ולהפכו לחדר נוסף. באם הדבר מוזיל לכל שותף בדירה את מחירה, הסטודנטים לרוב מרוצים מכך".

דוגמה לפערי המחיר ניתן לראות בראשון לציון: דירת ארבעה חדרים בקרבת המכללה למנהל תעלה כ-5,600 שקל לחודש, כאשר דירה בגודל זהה במרחק גדול יותר מהמכללה תעלה כ-4,900 שקל בחודש. בקרבת מכללת אשקלון יעלה חדר כ-1,000 שקלים, בעוד שבמרחק 20 דקות נסיעה משם ירד מחירו של חדר לכ-600 שקל בחודש.

קרסו אונו - חווית מגורים ייחודית ופסטורלית בסמוך לקריה האקדמית אונו >>

אקדמאים כמשפרי אזור

הסיבה השלישית היא עליית ערך מחירה של הדירה למכירה. "סטודנטים ואנשי סגל מעלים את איכות השכונה אליה הם עוברים", מסביר לוי. "על פניו נראה כי אנשים יחששו לגור ליד סטודנטים, מפאת מסיבות ורעש, אך בסופו של דבר, אנשי השכלה גבוהה נחשבים לאיכותיים יותר, ולכן מעמד השכונה עולה. כאשר מעמד השכונה עולה, מגיעים עוד דיירים איכותיים לאזור, ומתקני השכונה - גנים, בתי ספר, פארקים וכדומה, משתפרים".

דוגמה טובה לכך ניתן לראות בשכונה ד' בבאר שבע. השכונה, הקרובה מאוד לאוניברסיטה, נהנית מהתפתחות כלכלית מרשימה בשנים האחרונות. בזכות הסטודנטים שעברו לאזור נפתחו בתי עסק ברחובות סביב האוניברסיטה, לאזור עוברים זוגות צעירים והפיתוח העירוני מתרחב בה.

"באם המשקיע רוכש דירה ישנה", מוסיף לוי," קיים סיכוי רב שדירה כזו תעבור פיתוח עירוני (תמ"א 38), משום שהשכונה הופכת טובה ומשתלם לקבלן לבנות בה. גם אם אין מדובר בדירה ישנה, פעמים רבות מחיר דירה ליד מוסד אקדמי יהיה נמוך יותר מאזור מבוקש במרכז העיר, כאשר השתפרות השכונה תביא גם לעלייה במחיר הדירה".

ניקח דוגמה המאחדת את כל הנתונים הללו: בגבעה הצרפתית בירושלים, מרחק הליכה מהאוניברסיטה, מחיר דירת שלושה חדרים יגיע לכ-1.2 מיליון שקל, כאשר דירה במרכז העיר תעלה כמיליון יותר. במקביל, השכירות במרכז העיר תהיה גבוהה יותר, אך רק בכ-500 שקל יותר לחודש לחדר. בסופו של דבר התשואה על הדירה הקרובה לאוניברסיטה תהיה כ3.5% לעומת 2.3% על הדירה במרכז העיר.

איפה לקנות?

קבלנים מודעים לתשואה הגבוהה שניתן להשיג על דירות בקרבת מוסדות אקדמאיים ופרויקטים רבים נבנים ומוקמים באזורים אלו.

 

מגדל אוקספורד, באר שבע/ הדמייה : - ARCreative LTD  ארקריאייטיב

בבאר שבע, פרט לאוניברסיטה, יש את מכללת סמי שמעון. המכללה ממוקמת בשכונה א' ובקרוב יוקם בה מגדל אוקספורד. המגדל יתנשא ל-17 קומות ויכלול 180 דירות בנות שני חדרים ללא סלון ו-2.5 חדרים, כולל סלון. התכנון הוא להרים מגדל מגורים ברמה גבוהה, שעליו יהיו מוכנים הסטודנטים לשלם מעט יותר מאשר מחיר ממוצע לדירות בעיר.

באזור האוניברסיטה עצמה נבנה מגדל A+ שבו דירות בגודל שניים, שלושה וחמישה חדרים. במגדל מתוכנן גם אזור לאונג' ללימודים משותפים, פארק ירוק למנוחה ואף מכבסה משותפת.

פרויקט יפה של התחדשות עירונית יבנה בקרוב במתחם הביטחון בקרית אונו, בסמוך למכללת קריית אונו- במסגרת פרויקט של התחדשות עירונית תמ"א 38/1. הפרויקט יכלול חידוש, שדרוג וחיזוק המבנים הקיימים ותוספת של 2.5 קומות מעליהם ו-73 דירות בגדלים שונים, משלושה חדרים, דרך ארבעה וחמישה ועד דירות פנטהאוז.

 

 קרסו מבנים, קרית אונו/ קרדיט הדמייה: Assaf perez

במרכז המתחם יוקם פארק פרטי ותחתיו חניה תת קרקעית. כבר היום מאוכלס האזור באחוז ניכר של אקדמאים ועובדי הקריה האקדמית, אוניברסיטת בר אילן שקרובה גם היא ובית החולים תל השומר. בפרויקט זה אין מדובר במגדלים גבוהים, אלא בשמירה על אווירה קהילתית בעלת מבנים נמוכים יותר.

"פרויקטים של התחדשות עירונית הם רעיון שרק נבנה בישראל. אנחנו מדינה צעירה וכך גם ההתפתחות שלנו," מסכם לוי, "עם זאת, ניתן לראות שזה בהחלט קורה, ואזורים שכבר התיישנו וזקוקים לכך באמת עוברים שינוי ופיתוח, וזה קורה במיוחד ליד מוסדות אקדמיים".

קרסו אונו - פרויקט התחדשות עירונית עם פארק פרטי במחירי השקה >>

עוד כתבות

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים