גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה מחפשים משקיעי הנדל"ן ליד מוסדות להשכלה גבוהה?

קמפוסים ומתחמים אקדמיים מעלים את ערך הדירות סביבן ■ פרויקטים רבים נבנים היום בסמוך לאוניברסיטאות ומכוונים למטרת השכרה. כלומר, למשקיעים

דירות להשקעה ליד מרכזים אקדמיים/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
דירות להשקעה ליד מרכזים אקדמיים/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

*** הכתבה נכתבה בשיתוף קרסו מבנים 38 יזמי פרויקט קרסו אונו

שר אוצר הולך ושר אוצר בא ומחירי הדיור ממשיכים לעלות. ההבטחות שלא באמת מתממשות פוגעות בכל מי שמחפש דירה למגורים, אך הן מהוות בשורה לא רעה בכלל למי שמחפש דירה להשקעה.

כאשר שוקלים לרכוש דירה להשקעה יש לדעת מהם האזורים המועדפים לשם כך, גם אם התכנון הסופי הוא למכור אותה ביום מן הימים, עד אז מרבית הסיכויים הם כי בעל הנכס יציע אותה להשכרה. במקרה כזה חשוב מאוד לבחור את מיקום הדירה הנרכשת. בעוד מחירי הדירות לרכישה עולים תדיר, מחירי השכירות לא צומחים באותו מתאם ולכן כדאי לקנות דירה במקום מבוקש, באיזור בו אכן קיים פוטנציאל השכרה. וכאשר שוקלים בחירת מיקום לקניית דירה שכזו להשקעה, מתברר שאין טוב יותר מאשר ליד מוסדות להשכלה גבוהה.

השקעה שמחזירה עצמה

לפי ערן לוי, יועץ לחברות נדל"ן , ישנן שלוש סיבות מרכזיות לקניית דירות באזורי מוסדות להשכלה גבוהה:

הסיבה הראשונה והברורה ביותר היא ביקוש. "סטודנטים בדרך כלל מעדיפים לגור קרוב למוסדות הלימוד שלהם. התחשיב שעושה סטודנט הוא עלות מול זמן. לגור רחוק ממוסד הלימודים אינו דבר הכרוך רק בעלויות הנסיעה, אלא גם גורר זמן, שהוא מצרך יקר מאוד לסטודנטים".

דוגמה טובה לכך הן השכונות בקרבת האוניברסיטה העברית בירושלים, אשר קשה מאוד למצוא בהן דירה להשכרה, משום שהסטודנטים מעדיפים את הקרבה לאוניברסיטה, המאפשרת אף קפיצה הביתה בהפסקות בין שיעורים, ומייתרת את הצורך בתחבורה הציבורית. "פרט לסטודנטים," מוסיף לוי, "יש לזכור את הסגל האקדמי. מרצים וחוקרים העובדים במוסד האקדמי, יעדיפו לקנות דירה בקרבתו. כך שדירה שרוכשים באזור, תהיה תמיד מבוקשת גם להשכרה וגם לקנייה".

הסיבה השנייה מחוברת יותר לאנשים המעוניינים לשכור את הדירה. "זה אולי לא נעים לומר, אבל סטודנטים מוכנים יותר להתפשר על איכות הדירה, תמורת הקרבה שמגיעה איתה לכיתת הלימוד. יותר מכך, שכר הדירה יכול להיות גבוה יותר באם הדירה מושכרת לשותפים. בעוד שמבני זוג על דירת שלושה חדרים ייגבה מחיר מסויים, כאשר הדירה תחולק לשני שותפים, המחיר יהיה גבוה יותר משום שכל שותף משלם את חלקו ואינו חש שהמחיר גבוה במיוחד.

 

קהל היעד: סטודנטים בשכירות/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

"מעבר לכך, בדירת סטודנטים, בעלי דירה רבים נוטים לסגור את הסלון ולהפכו לחדר נוסף. באם הדבר מוזיל לכל שותף בדירה את מחירה, הסטודנטים לרוב מרוצים מכך".

דוגמה לפערי המחיר ניתן לראות בראשון לציון: דירת ארבעה חדרים בקרבת המכללה למנהל תעלה כ-5,600 שקל לחודש, כאשר דירה בגודל זהה במרחק גדול יותר מהמכללה תעלה כ-4,900 שקל בחודש. בקרבת מכללת אשקלון יעלה חדר כ-1,000 שקלים, בעוד שבמרחק 20 דקות נסיעה משם ירד מחירו של חדר לכ-600 שקל בחודש.

קרסו אונו - חווית מגורים ייחודית ופסטורלית בסמוך לקריה האקדמית אונו >>

אקדמאים כמשפרי אזור

הסיבה השלישית היא עליית ערך מחירה של הדירה למכירה. "סטודנטים ואנשי סגל מעלים את איכות השכונה אליה הם עוברים", מסביר לוי. "על פניו נראה כי אנשים יחששו לגור ליד סטודנטים, מפאת מסיבות ורעש, אך בסופו של דבר, אנשי השכלה גבוהה נחשבים לאיכותיים יותר, ולכן מעמד השכונה עולה. כאשר מעמד השכונה עולה, מגיעים עוד דיירים איכותיים לאזור, ומתקני השכונה - גנים, בתי ספר, פארקים וכדומה, משתפרים".

דוגמה טובה לכך ניתן לראות בשכונה ד' בבאר שבע. השכונה, הקרובה מאוד לאוניברסיטה, נהנית מהתפתחות כלכלית מרשימה בשנים האחרונות. בזכות הסטודנטים שעברו לאזור נפתחו בתי עסק ברחובות סביב האוניברסיטה, לאזור עוברים זוגות צעירים והפיתוח העירוני מתרחב בה.

"באם המשקיע רוכש דירה ישנה", מוסיף לוי," קיים סיכוי רב שדירה כזו תעבור פיתוח עירוני (תמ"א 38), משום שהשכונה הופכת טובה ומשתלם לקבלן לבנות בה. גם אם אין מדובר בדירה ישנה, פעמים רבות מחיר דירה ליד מוסד אקדמי יהיה נמוך יותר מאזור מבוקש במרכז העיר, כאשר השתפרות השכונה תביא גם לעלייה במחיר הדירה".

ניקח דוגמה המאחדת את כל הנתונים הללו: בגבעה הצרפתית בירושלים, מרחק הליכה מהאוניברסיטה, מחיר דירת שלושה חדרים יגיע לכ-1.2 מיליון שקל, כאשר דירה במרכז העיר תעלה כמיליון יותר. במקביל, השכירות במרכז העיר תהיה גבוהה יותר, אך רק בכ-500 שקל יותר לחודש לחדר. בסופו של דבר התשואה על הדירה הקרובה לאוניברסיטה תהיה כ3.5% לעומת 2.3% על הדירה במרכז העיר.

איפה לקנות?

קבלנים מודעים לתשואה הגבוהה שניתן להשיג על דירות בקרבת מוסדות אקדמאיים ופרויקטים רבים נבנים ומוקמים באזורים אלו.

 

מגדל אוקספורד, באר שבע/ הדמייה : - ARCreative LTD  ארקריאייטיב

בבאר שבע, פרט לאוניברסיטה, יש את מכללת סמי שמעון. המכללה ממוקמת בשכונה א' ובקרוב יוקם בה מגדל אוקספורד. המגדל יתנשא ל-17 קומות ויכלול 180 דירות בנות שני חדרים ללא סלון ו-2.5 חדרים, כולל סלון. התכנון הוא להרים מגדל מגורים ברמה גבוהה, שעליו יהיו מוכנים הסטודנטים לשלם מעט יותר מאשר מחיר ממוצע לדירות בעיר.

באזור האוניברסיטה עצמה נבנה מגדל A+ שבו דירות בגודל שניים, שלושה וחמישה חדרים. במגדל מתוכנן גם אזור לאונג' ללימודים משותפים, פארק ירוק למנוחה ואף מכבסה משותפת.

פרויקט יפה של התחדשות עירונית יבנה בקרוב במתחם הביטחון בקרית אונו, בסמוך למכללת קריית אונו- במסגרת פרויקט של התחדשות עירונית תמ"א 38/1. הפרויקט יכלול חידוש, שדרוג וחיזוק המבנים הקיימים ותוספת של 2.5 קומות מעליהם ו-73 דירות בגדלים שונים, משלושה חדרים, דרך ארבעה וחמישה ועד דירות פנטהאוז.

 

 קרסו מבנים, קרית אונו/ קרדיט הדמייה: Assaf perez

במרכז המתחם יוקם פארק פרטי ותחתיו חניה תת קרקעית. כבר היום מאוכלס האזור באחוז ניכר של אקדמאים ועובדי הקריה האקדמית, אוניברסיטת בר אילן שקרובה גם היא ובית החולים תל השומר. בפרויקט זה אין מדובר במגדלים גבוהים, אלא בשמירה על אווירה קהילתית בעלת מבנים נמוכים יותר.

"פרויקטים של התחדשות עירונית הם רעיון שרק נבנה בישראל. אנחנו מדינה צעירה וכך גם ההתפתחות שלנו," מסכם לוי, "עם זאת, ניתן לראות שזה בהחלט קורה, ואזורים שכבר התיישנו וזקוקים לכך באמת עוברים שינוי ופיתוח, וזה קורה במיוחד ליד מוסדות אקדמיים".

קרסו אונו - פרויקט התחדשות עירונית עם פארק פרטי במחירי השקה >>

עוד כתבות

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח