גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ועדת הכלכלה להלפרין: לא להפסיק להכריז על מונופולים

הממונה על ההגבלים: "השאלה שאנחנו ברשות שואלים את עצמנו היא כיצד לטפל ביוקר המחיה - ולא האם לטפל בו" ■ ח"כ רוזנטל: "הסדר ניגוד העניינים של הלפרין - בדיחה"

מיכל הלפרין / צילום: איל יצהר
מיכל הלפרין / צילום: איל יצהר

הממונה על ההגבלים העסקיים, עו"ד מיכל הלפרין, הגיעה הבוקר (ד') לוועדת הכלכלה של הכנסת להציג את השקפותיה ואת אבני-הדרך של רשות ההגבלים לשנת 2016, ובין היתר הבהירה כי בדומה לקודמה בתפקיד, פרופ' דיויד גילה, גם על סדר היום שלה נמצא הטיפול ביוקר המחיה.

"השאלה שאנחנו ברשות שואלים את עצמנו היא כיצד לטפל בבעיית יוקר המחיה - ולא האם לטפל בו", אמרה הממונה בדיון, והוסיפה: "לתפיסתי, קידום תחרות באמצעות הכנסת מתחרים, עידוד יבוא - כולל יבוא אישי ומקביל - זו הדרך הנכונה להוריד מחירים ולהקל על האזרחים, ולא באמצעות פיקוח מחירים. אנחנו מחפשים להיות אפקטיביים באכיפה נגד מונופולים ולא קולניים".

עוד אמרה הלפרין: "הקמנו צוותי עבודה כיצד יש לקדם את היבוא המקביל והיבוא האישי, וזה יהיה נושא שיעסיק אותנו בשנים הקרובות".

לפני כחודש וחצי פרסמה רשות ההגבלים העסקיים גילוי דעת חדש המעמיד לשימוע ציבורי את המדיניות של הרשות בנוגע להטלת קנסות על מונופולים שייגבו מחיר מופרז, ובין היתר מבקש לבחון אם המדיניות ברורה ומעניקה ודאות, ואם יש לצמצמה למקרים חריגים, במסגרתם המחיר המופרז מתווסף לפעולות אסורות נוספות שבהן נוקט המונופול כדי לדחוק את מתחריו מהשוק. מדובר בבחינה מחודשת של מדיניות שהייתה ה"בייבי" של הממונה הקודם גילה והמשך ישיר למדיניותו המוכרזת, לפיה יש להילחם ביוקר המחיה בישראל.

בנוסף, פורסם כי בכוונת הממונה לקבוע מדיניות חדשה בנוגע להכרזה על מונופולים, כאשר הרשות תחדול מלהכריז על חברות מסוימות כמונופולים.

בהמשך לפרסומים אלה נקבע דיון בוועדת הכלכלה סביב המדיניות החדשה של רשות ההגבלים העסקיים לטיפול במונופולים - כוונותיה של הממונה על ההגבלים העסקיים להתיר גביית מחיר מופרז ולהפסיק להכריז על מונופולים. 

"הפתרון הוא באכיפה" 

במסגרת הדיון אמרה הלפרין: "אנחנו צריכים לנקוט נגד מונופולים צעדי אכיפה - לא רק הצהרות. הדרך להיאבק במונופולים היא בצעדי אכיפה על פעולות שפוגעות בתחרות. הגיעה העת לשנס מותניים ולפעול בדרך הזו. עד כה הרשות מיעטה לפעול בצעדי אכיפה. מהנתונים מ-20 שנה האחרונות עולה כי 76% מהכרזות המונופולים שנעשו ב-20 שנה האחרונות היו נטולות כל סנקציה או פעולת אכיפה, ולכן גם לא תרמו דבר לקידום התחרות".

הממונה ציינה כי היה רק מקרה אחד, בדצמבר האחרון, שהסתיים בהטלת עיצומים כספיים על מונופול משום שניסה לדחוק את מתחריו. "אנחנו ננקוט צעדי אכיפה ונפעל עם כל כובד המשקל נגד מונופולים. יש כרגע 3 תיקי אכיפה נגד מונופולים על שולחן הרשות. אני מניחה צ'ק בפני הוועדה, קוראת לכם להזמין אותי עוד שנה כדי לבחון מה נעשה בתחום המונופולים, כדי לראות כיצד פעלנו נגד מונופולים. זה שטר שאני מתכוונת לפרוע".

הממונה התייחסה לשני הנושאים המרכזיים, כאמור, שנמצאים בבחינה מחדש בתוך הרשות, הראשון הוא נושא הכרזות על מונופולים, והשני - שימוע ציבורי לגבי המחיר מופרז. בכל הנוגע למחיר מופרז הסבירה הממונה כי היא מצאה לנכון להעמיד את גילוי הדעת של רשות ההגבלים העסקיים בנושא זה לבחינה מחודשת, משום שמצאה כי המדיניות שמנסה להתמודד עם מונופולים באמצעות פיקוח על מחירים אינה אפקטיבית ומסיטה את תשומת-הלב מהפעולות שיש לעשותן להורדת יוקר המחיה.

היועץ המשפטי של רשות ההגבלים, עו"ד אורי שוורץ, ציין כי ברשות נעשו 13 בדיקות לבחינת אפשרות לאכיפת מחיר מופרז, מתוכם 4 בדיקות עומק, והרשות לא הצליחה לייצר תיק אכיפה אחד בנושא. "כשאני מילאתי את תפקיד הממונה, במשמרת הקצרה שלי, לא האמנתי שהרשות צריכה לעסוק בנושא", ציין שוורץ.

הממונה הלפרין הוסיפה: "אם הייתם שואלים את ראשי חברות הסלולר, אם אפשר היה להחזיר את הגלגל לאחור, מה הייתם מעדיפים - פיקוח על מחירים או הכנסת מתחרים? אני בטוחה שהם היו מעדיפים פיקוח על מחירים". 

לדברי הלפרין, "אין בהכרזה על מונופול כל תועלת, הפתרון הוא באכיפה. אתם תראו שיש הגברה של אכיפה. עניין ההכרזה דורש המון עבודה ומשאבים שצריך אותם בכל מקרה. אני מבקשת שתזמינו אותי לפה בעוד שנה". 

ביקורת חריפה 

בתגובה לדבריה זכתה הממונה לביקורת חריפה מהמשתתפים בדיון. ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני) תקף את הלפרין ואמר כי "הכרזה על מונופול יש בה תועלת, כי היא מאפשרת לאדם פרטי להגיש תביעה. בנוסף, אם הרשות לא עושה כלום, אז היא יכולה לא לעשות כלום בנוגע לאכיפה גם בלי להכריז על מונופול, אז כבר עדיף שתכריז". 

יו"ר הוועדה, ח"כ איתן כבל, תהה: "איך יכול אדם פרטי או עורך דין להתמודד עם הדברים? אני קם בבוקר, ואני רוצה לטעון מול גוף, והרשות אל מול המערכת שיושבת מול המחשבים שלה, ולי אין לנו מושג בכלל".

גם ח"כ זהבה גילאון התייחסה לכך ואמרה: "אם הממונה אומרת שזה חסר תועלת, זו הרמת ידיים, אבל אם זה היה נכון, למה המונופולים כל-כך נאבקים בזה? למה זה כל-כך מפריע להם? גישה נשכנית זה להוכיח את זה במציאות, בינתיים זו הרמת ידיים... אם את מכריזה על מונופול, הם פועלים לרסן את עצמם, ואם הם לא מרסנים את עצמם, זה בגלל שאין אכיפה אפקטיבית. זה דיון סוער? ואנחנו עוד מקיימים את הדיון הזה בכפפות של משי". 

גם באשר לכוונתה לבטל או לשנות את מדיניות "המחיר המופרז", זכתה הלפרין למקלחת צוננת, כאשר ח"כ רוזנטל אמר כי "הממונה משנה מדיניות בלי שיכולה הייתה לבדוק כלל את השלכות ההחלטה להטיל עיצומים כספיים על מונופולים הגובים מחיר מופרז. ההחלטה על מחיר מופרז התקבלה רק ב-2014, וטרם עבר זמן מספיק כדי לבחון את יעילותה. לרשות ההגבלים העסקיים יש מחלקת מחקר מפוארת. מדוע ההחלטה על ביטול המחיר המופרז לא מבוססות על מחקר? זו ההחלטה מבוססת על גחמה", אמר.

רוזנטל: הסדר ניגוד העניינים של הלפרין - בדיחה 

רוזנטל התייחס גם לניגוד העניינים של הלפרין במסגרת בחינת מדיניות המחיר המופרז, כמי שייצגה עד לאחרונה את המונופולים - טענה שנטענה כלפיה מספר פעמים בחודשים האחרונים ואף מהווה את הבסיס לעתירה שהוגשה כנגד הלפרין לבג"ץ.

"להלפרין יש הסדר ניגוד עניינים", אמר רוזנטל. "בתפקידה הקודם היא הייתה שגרירה של המונופולים, אבל קיבלה אישור לפיו היא תצטרך לקבל אישורים נקודתי לנושאים רוחביים בהם עסקה בתפקידה הקודם. מדובר בבדיחה. מחיר מופרז הוא נושא רוחבי הנוגע אולי ל-10 תאגידים במשק. מיכל הלפרין ייצגה שניים מהגדולים, בהם תנובה ומונפול הגז. לא ייתכן שהיא תוביל מדיניות המטיבה עם התאגידים שייצגה בעבר. זו הפרה בוטה של הסכם ניגוד העניינים", אמר רוזנטל. 

עו"ד גלעד ברנע - שייצג בעתירה לבג"ץ נגד מתווה הגז ומייצג בתביעה הייצוגית שהוגשה נגד מונופול "תמר" בגין המחיר המופרז שמשלמת חברת החשמל - התייחס אף הוא לנושא ואמר: "אני למדתי ברפואה, ויש כלל שאומר - קודם כל אל תזיק. ואתם מזיקים. הלפרין, את נכנסת לתפקיד לפני 3 חודשים בלי שיש לך מידע ותשתית עובדתית, כשיש לך ניגוד עניינים. איפה המחקרים?

"בואו נדבר על אמת. למה לא אמרתם אמת לבית המשפט העליון? גילינו לאחרונה שהיה לקוח פרטי מאוד גדול שהתלונן אצלכם על על מחיר מופרז. בעולם כולו יש שימוש בעילה הזו, למשל חברת המים של ברלין שגבתה מחיר מופרז. למה אתם מספרים לציבור שהעוולה הזו היא אות מתה? אנחנו מקווים שאת תחזרי בך". 

"שלא תהיה חזירות"

את הדיון הסוער סיכם ח"כ כבל במסר בולם לרשות ההגבלים, כאשר פנה להלפרין ואמר: "את נכנסת למערכת שנקודת המבט שלה היא רגישה. ציפינו, והיה צריך לתת זמן לנקודות הראויות לבחינה. שואלים, מתחבטים, בודקים האם כל אחד מהנושאים עמדו למבחן. זה הופך את כל השימוע לכלי ריק. סימנת את המטרה, ואז אתה מייצר את הסיפור לאחור אחרי שהתקבלה ההחלטה.

"אני מודיע - אנחנו לא מקבלים את פתיחת התהליך לאחר שיוכח שהתהליכים האלה נכשלו. אני לא מתפלל על ביתו של גילה כל בוקר. אני לא עוסק בשאלות האלה. לא השתכנעתי עד השלב הזה איך אפשר להתמודד מול גוף שהוא מונופול שלא הוכרז עליו שהוא מונופול. שלא תהיה חזירות, שלא יהיה מישהו ששומרים עליו במסדרונות השלטון. אני מבקש לעצור את התהליך לפחות לשנה הראשונה. אנחנו רוצים תחרות בשביל כולם". 

עוד כתבות

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד