גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אנחנו כמו ווייז. לא מחליפים את הנהג אבל חוסכים החלטות"

יאיר ברימן, הישראלי הבכיר ביותר בתאגיד פיליפס מספר על חיסון הפוליו שנאלץ לקבל בהודו, מסביר איך תחום הביג דאטה משנה את עולם הרפואה ומציע להשתמש בידע של החולים

"בוקר אחד נחתתי בהודו", מספר יאיר ברימן, ראש חטיבת האינפורמטיקה (המידע) בחברת פיליפס הלת'קר הבינלאומית. "השוטר שאל אותי אם יש לי חיסון לפוליו. ידעתי בוודאות שיש לי חיסון כזה, אבל לא הייתה לי הוכחה. הסבירו לי שלא אוכל להיכנס להודו בלי החיסון, ושעליי להתחסן בשדה. החדר היה מטונף, החיסון עמד במקרר ללא קירור, והרופא שעמד לחסן אותי הסביר שהוא לא רופא, אלא וטרינר. לא הבנתי איך זה יכול להיות שאני יכול למשוך כסף מקיר במדינה זרה, אבל לא להוכיח שיש לי חיסון".

בירמן הוא הישראלי הבכיר בפיליפס העולמית, שמתמקדת בשנים האחרונות בתחום הבריאות. היא עוסקת הן במכשור רפואי, בריאות הדיגיטלית וב, ובמכשירים הביתיים התורמים לבריאות. וזה למעשה העניין שהטריד את ברימן כשעמד באותה מרפאה מאולתרת בהודו: הפער בין היכולות בתחום הטכנולוגי, לבין היישום שלהן היום בפועל בעולם הרפואי.

ברימן מנהל כאמור את חטיבת האינפורמטיקה בבריאות בפיליפס, שרכוללת כ-2,000 עובדים, מהם כ-200 בישראל. החטיבה הוקמה על מנת לנהל אגירה וקריאה דיגיטלית של תמונות הדמיה, אך התרחבה משמעותית. כיום כל מוצר עתיר מידע (ובהדרגה כל המוצרים הופכים כאלה), מפותח במסגרת המחלקה או בשיתוף פעולה איתה.

"אני מנהל את כל הפעילות של שיתוף ושימור נתונים", אומר ברימן בראיון ל"גלובס", "המערכת של אגירת תמונות ההדמיה, ממנה התחלנו, כוללת מאה מיליון תמונות הדמיה. היא חייבת להיות זמינה 99.9% מהזמן, ולהעלות את התמונה הראשונה תוך שלוש שניות לכל היותר, כי יש לקבל החלטה רפואית על פי המידע הזה. בחטיבה פועל גם פרויקט של ניתוח מידע גנומי, מפותחות מערכות מידע למעבדות וגם מערכת לניהול בתי חולים. מדובר בכמה חטיבות המנוהלות תחת קורת גג אחת".

לחצן מצוקה

ברימן מספר כיצד החטיבה שמנוהלת על ידו מוציאה את פיליפס מהאזורים המוכרים לה. כך למשל: "אנחנו עומדים להשיק מוצר שמנתח את המידע הגנומי מביופסיה של גידול סרטני, ומכוון את הרופאים לתרופות הרלוונטיות, או לניסויים קליניים רלוונטיים - אם התרופות אינן נמצאות בשוק. התהליך הזה עדיין לא מושלם, אבל הצלחנו להתקדם בברירת התרופות הנכונות, על בסיס מידע גלוי בלבד, מבלי להשתמש עדיין בתוצאות של ניסויים שנערכו בחברות התרופות והמידע שמור רק אצלן. אנחנו מעריכים כי בעתיד החברות ירצו לשתף איתנו פעולה ולחשוף לו את הנתונים שלהן, משום שהמוצר שלנו ייעל עבורן את תהליך הניסויים הקליניים שלהם.

"כיוון שהמוצר עתיר אינפורמטיקה, הוא מתאים למחלקה שלי, ומנוהל כסטארט-אפ בתוך פיליפס. הוא מסמל את הכיוונים העתידיים אליהם פיליפס הולכת. זה לא מכשיר הדמיה, ולא מוצר צריכה, אבל פיליפס מעוניינת להיות שחקן מרכזי באפליקציות עתירות מידע בענן. המידע הגנומי לגבי הסרטן משלים את המידע מתמונות ההדמיה של אותו גידול, ולכן הכרחי לנתח אותם ביחד. בעתיד ינותחו במקום אחד תמונות ההדמיה, הגנומיקה של הגידול, הפתולוגיה, מהו הטיפול שניתן ומה הייתה השפעת הטיפול. זה לא קורה היום, אבל פיליפס הולכת על זה בגדול".

פרויקט אחר ושונה לגמרי של המחלקה, עוסק בהעברת מאושפזים מבתי החולים אל הבית. כ-95% מהעלויות הרפואיות הממוצעות של אדם, נצברות בשנתיים האחרונות לחייו. ניהול המחלה מהבית מעניק חיסכון אדיר בעלויות האלה, ומסתבר שניתן להפחית את כמות האשפוזים ב-40% בחולים כרוניים, באמצעות ניטור ביתי. פיליפס פיתחה לצורך כך את הלייפליין, לחצן מצוקה שגם אוסף מידע על דפוסי התנועה של המטופל, באופן שמאפשר לאבחן התדרדרות במצבו של המטופל במחלות כמו סוכרת, אי ספיקת לב, דיכאון או דמנציה, ולהתערב עוד לפני שיש צורך באשפוז.

- למה הפתרונות הללו עדיין לא מיושמים ביום יום?

"זליגה של מידע החוצה מן הענן היא אתגר משמעותי. אתגר נוסף הוא חוסר רצון של גורמים שונים לשתף במידע. עם זאת, בעקבות המגמה המתפתחת שבה בתי חולים ורופאים מתוגמלים עבור תוצאות ולא עבור פרוצדורות, שיתוף המידע הופך יותר אטרקטיבי. אם מישהו אחר צילם תמונת CT, אתה לא רוצה לחזור על הצילום הזה שוב".

- איך מתמודדים עם זה?

"מאבטחים היטב את המידע, ונותנים גם ביטוח נגד אחריות לדליפות. ככל שהאבטחה תשתפר, עלות הביטוח תרד. בעיני, הפרטיות בענן בכלל לא פחותה מאשר כששומרים מידע בתוך תיק נייר בבית החולים".

- איך הפכת לישראלי הבכיר בפיליפס?

"למדתי בטכניון ועבדתי שנים רבות באינטל. אחר כך עבדתי בסטארט-אפ כסמנכ"ל פיתוח ואז הצטרפתי לפיליפס, לניהול הפיתוח של ה-CT. זו הייתה משימה משמעותית בארגון, וניהלתי מהנדסים רבים. כשהוקמה חטיבת ניהול התמונות הדיגיטליות מוניתי למנהל שלה, ובהדרגה החטיבה התרחבה. עולם המידע משתנה לגמרי. הכמויות צומחות וחייבים בכל תחום מערכות אוטומטיות שמנתחות, מציגות בצורה מובנת וגם ממליצות".

- במקום רופא?

"כמובן שלא נחליף רופא בעתיד הנראה לעין. האנלוגיה היא ווייז לעומת מכונית אוטומטית. ווייז לא מחליף נהג אבל הוא חוסך לו הרבה החלטות, ומאפשר לו עדיין לקבל החלטות שונות אם הוא מעוניין בכך".

- אם ניקח את זה לקיצון, לאן נגיע בעתיד?

"למערכת שכל הזמן בודקת את ההחלטות מול התוצאות וממליצה בזמן אמת כיצד להשתפר".

עוד מגמה שהחלה ורק מתעצמת היא שילוב של החולים בהחלטות הרפואיות. "אומרים שהמשאב הכי פחות מנוצל במערכת הבריאות הוא החולה. יושבים אנשים אינטליגנטיים שלא תורמים כלום והם יכולים לתרום המון".

- האם עולם הביג דאטה יאפשר לחברות הביטוח לעשות אקטואריה צינית שעלולה לפגוע במי שמועד לחלות בקרוב?

"לא כל עוד תהיה רגולציה טובה ותמריצים נכונים. אם כמדינה נחליט שיש להשקיע בשנים האחרונות ויהיו לכך תקציבים, בתי החולים יקבלו תמריץ שיהפוך את הטיפול הזה למאוד כדאי".

שת"פ עם טבע

לאחרונה הקימה פיליפס בישראל את חממת סנארה וונצ'רס, בשיתוף עם טבע. החממה תעסוק ברפואה דיגיטלית ומכשור רפואי. "אני גאה בתעשייה שיש בארץ", אומר ברימן, "אחד החששות של חברות בסדר גודל שלנו הוא לפספס התפתחות קטנה שיכולה לשנות את כל התעשייה. לפעמים אינך יכול להתעמק באותו שינוי, כי הוא נוגד את התפיסה שלך ואת המוצרים הקיימים שלך. כתאגיד אני צריך להכריח את עצמי להשקיע כמה שיותר במה ששונה מהמיינסטרים שלי. אחת הדרכים לעשות את זה, היא סנארה.

"שיתוף הפעולה עם טבע הוא מעולה כי אנחנו פועלים בתחומים משיקים, אך רחוקים מספיק כדי שלא תהיה בינינו תחרות. אנחנו מכירים את התעשייה בארץ, היזמים, המשקיעים האחרים ובתי החולים, ויש לנו ניסיון וגם מידע קליני שאנחנו יכולים לחלוק עם סטארט-אפים. אנחנו רוצים את הרעיונות שלהם שמגיעים ממקומות ממש שונים מאלה בהם אנחנו מסתובבים".

עוד כתבות

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד