גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקמעונאי מספר 2: מי אתה נחום ביתן, ומי המקורבים לו?

נחום ביתן, בעלי רשת יינות ביתן, הוא איש משפחה חם ומסור, איש עסקים שלא זז בלי עצת רבו, ואיש רעים שמסביר פנים לכל הסובבים אותו - וגם יודע לתמרן אותם לפי רצונו

נחום ביתן / צילום: שוקה כהן
נחום ביתן / צילום: שוקה כהן

במוצאי השבת האחרונה ערכו יוסי ולינור, ילדיהם של נורית ונחום ביתן, מסיבה רבת משתתפים שאליה הוזמנו ספקים, עובדים ונותני שירותים לרשת, תחת הכותרת "אירוע הוקרה לספקי ועובדי החברה". במסיבה, שהתקיימה בפארק שרון, השתתפו 2,000 איש. גולת הכותרת וההפתעה שציפתה לנחום ביתן הייתה הופעה של הזמרת שרית חדד, שהוזמנה על ידי ילדיו לרגל יום הולדתו ה-55 שחל כמה ימים קודם לכן. ביתן, אומר מכר, מכיר את כל מילות השירים של שרית חדד בעל פה. "ברגע שנחום שמע אותה שרה, הוא היה בהלם".

הילדים גם הכינו לביתן קליפ והבת לינור נשאה דברים מרגשים. היא סיפרה כמה אביה רצה עוד ילדים, איזה סבא טוב הוא וגם איך בנה את העסק והתרחק מפרסום.

אבל רגע אחרי החגיגה - כמו גם רגע לפניה - ביתן מצא את עצמו שקוע בעבודה עד צוואר. שנים אחרי שהקים חנות לממכר יין, הוא הופך לקמעונאי השני בגודלו בישראל. בימים אלה השלים את רכישת רשת מגה, שלוש שנים וחצי אחרי שביצע רכישה גדולה אחרת, של רשת מחסני כמעט חינם. באמצעות רכישת מגה, ביתן משאיר הרחק מאחור את רמי לוי, בעל רשת רמי לוי שיווק השקמה, וניצב היישר אחרי שופרסל. זה מקום של כוח, עוצמה - אבל גם של אחריות עסקית כבדה, אחריות לפרנסה של אלפי עובדים.

מתווכח על כל 10 אגורות

את דרכו העסקית החל ביתן עם שחרורו מצה"ל וזמן קצר אחרי שנואש מהעבודה במאפייה של אביו. יחד עם גיסו הקים עסק לממכר המבורגרים, ובהמשך מכר את חלקו לשותף. לאחר מכן פתח באשקלון יחד עם אשתו נורית חנות יין שנקראה "יינות ביתן" ועסקה בממכר יינות בסיטונאות.נורית ניהלה אתו יד ביד את הדברים - "מצאת החמה עד צאת הנשמה", כפי שהעיד מכר של הזוג.

העסק התרחב לחנות משקאות, וכעבור שנתיים נפתח הסניף הראשון של יינות ביתן - סניף החאן באשקלון. חמש שנים לאחר מכן החלה הרשת בתהליך התרחבות באמצעות רכישות ופתיחת סניפים, שנמשך כאמור עד היום. עוד בטרם רכישת מחסני כמעט חינם ומגה, השקיע ביתן מאות מיליוני שקלים ברכישת סניפים מתחרים. הרכישה הבולטת הייתה רכישת יד יצחק תמורת 121 מיליון שקל.

נורית עבדה שנים רבות בעסק, אבל כשזה גדל, התייצב והתפתח, היא החלה השקיע את מרב זמנה בגידול המשפחה והתפנתה מהעבודה השוטפת.

כשביתן רצה לקנות את מחסני כמעט חינם, נורית התנגדה. הייתה לה תחושת בטן לא כל כך טובה. גם כשרכישת מגה עלתה על הפרק, היא לא הייתה שקטה, אבל בשני המקרים, היא החליטה לגבות את בעלה ולהתייצב מאחוריו.

אחת החוזקות של ביתן היא כושר ניהול מו"מ. "יש לו יכולת ניהול מו"מ מדהימה. הוא יכול לשבת שעות מבלי להרים את הקול, בלי לצאת מהכלים. יש לו סבלנות של בדואי. הוא מתביית על המטרה ולא מרפה עד להתשה של הצד השני", כך סיפר בעבר ל"גלובס" דודו חמואל, בעלים לשעבר של חברת ש.פ.י.ט לשיווק ירקות ופירות, שהיה מחבריו הקרובים של ביתן ושותף עסקי שלו. חמואל שיווק בעבר את הפירות והירקות לרשת יינות ביתן, והיה שותף שלו בחברת הסעדה ובנדל"ן. "דודו הוא זה שפתח לנחום את העיניים. אמר לו שהוא שווה יותר. העצים אותו", מספר מכר.

העסקה הראשונה המשמעותית שביתן עשה היא רכישת פעילות רשת רמה שמנתה ארבעה סניפים והייתה בבעלותו של חמואל ושותף נוסף, עסקה שנעשתה לפי שווי של 70 מיליון שקל. ביתן חשש מאוד מהרכישה ולכן חמואל נשאר שותף בעסק. יום אחד הגיע ביתן אל חמואל ואמר לו: "הרב ברדא אמר לי שאני צריך להישאר לבד בסופרמרקטים". חמואל ויתר ומכר לו את חלקו.

אבל היחסים עם חמואל, העסקיים והאישיים, עלו על שרטון והשניים נקלעו גם לסכסוך משפטי. יחד אתו, תמה גם החברות שהיתה בין נשותיהם של השניים. "לימים, אחד המסמרים בארון הקבורה של חברת ש.פ.י.ט היה החלטת ביתן להפסיק בן-לילה את רכישת הפירות והירקות מחברת ש.פ.י.ט", מספר גורם בענף המכיר את הדברים מקרוב.

ספקים מעידים כי במו"מ ביתן יתווכח על כל 10 אגורות. דין פרוטה כדין מאה מבחינתו, כי הוא יודע שבסוף, במסה, מדובר בסכומים מצטברים. עם זאת, ברגע שביתן סוגר עסקה, הוא עומד בה. "אצל נחום", מעידים בסביבתו, "מילה זו מילה".

לדברי אחד ממכריו, "נחום תמיד מקבל את מה שהוא רוצה לקבל, כי הוא יודע לקחת. הוא עושה זאת בשיטה מאוד יפה: הוא נותן לאנשים את הזמן, את הקצב, ועם כל אחד הוא רוקד טנגו לפי הקצב שלו. כשהוא נכנס למו"מ, הוא אף פעם לא מראה שהוא לחוץ על העסקה או שיש לו צורך בה. הוא תמיד אומר 'זה הכול מכתו*ב ("נכתב מלמעלה" בערבית - א"ח). אם אני לא צריך לקחת את העסקה - אני לא אקח'. זה יוצר אצל הצד השני רושם שהוא לא נלחם על העסקה. זו מין פסיכולוגיה הפוכה שגורמת לצד השני להילחם עליה".

בעסקת כמעט חינם האסטרטגיה שלו לא ממש עבדה. ביתן התקשה לגייס מימון לעסקה, ואף על פי שלשיטתו הדרכים היו חסומות, הוא החליט לבצע את הרכישה באמצעות הלוואה שהעניקו לו המוכרים, האחים רני ועדי צים, בגובה של 50 מיליון שקל.

הלהיטות שלו לעסקה הייתה כל כך גדולה, עד שהוא לא בדק את סניפי כמעט חינם בטרם חתם עליה. לאחר הרכישה, ביתן מצא את עצמו נאלץ להוציא 70 מיליון שקל נוספים כדי לשפץ את הסניפים.

"כשנחום רוצה משהו, הוא יקנה אותו גם במחיר הגבוה ממחיר השוק ובלבד שזה משרת את האסטרטגיה שלו או את הרצון שלו", אומר מכר.

להיזהר מהמשבצת של הכלא

ביתן הוא קמעונאי בנשמה אבל הוא מאמין גדול גם בעסקי הנדל"ן ומחזיק בלא מעט מהם. הוא עצמו גר בשכונת אפרידר באשקלון אבל מחזיק במספר בתים נוספים ובנדל"ן מניב כשבעבר היה שותף גם בבניית פרויקט למגורים בעיר אשקלון שנשלם. לפי הערכות, שווי נכסי הנדל"ן של ביתן עומד על 250 מיליון שקל.

אחד המאפיינים הבולטים של ביתן הוא מערכת יחסי האנוש המצוינת שיש לו עם כל הסובבים אותו. הוא נעים הליכות, לא מרים את הטון, ובעלי עסקים מספרים שהוא תמיד משיג את מה שהוא רוצה בחיוך. הוא מרבה להשתמש בביטוי "כפרה", ואומר אותו גם לאנשים שהכיר רק לפני רגע.

"הוא מנסה להעביר לילדים מסר שהחיים זה משחק מונופול: קונים בנק, מזיזים חברה, רק אל תיפול על המשבצת של הכלא. הוא כל הזמן אומר 'אל תיקח ללב, אנחנו רק משחקים מונופול. הקוביות לא שלך, תזרוק - ובפעם הבאה תקנה משהו יותר טוב'", סיפר בעבר אחד ממקורביו.

ביתן עושה שימוש יוצא דופן בנטוורקינג. הוא יודע להפעיל אנשים, לשאת חן בעיניהם, ולא מהסס להשתמש בהם לטובת האינטרסים שלו. באותה המידה, הוא גם יודע להתרחק מהם במהרה כשהדבר לא משרת אותו. כך לפחות מעידים מכריו.

הביתן של נחום

עוד כתבות

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה ואיזה יעדים דווקא התווספו?

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

קת'י ווד / צילום: Reuters

קת'י ווד שוב כובשת את צמרת התשואות בוול סטריט: האם ההצלחה תימשך

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

משרד עורכי הדין שישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

בוועדות התכנון משנים גישה: "אין כוח שיעצור כעת התחדשות עירונית"

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בת"א צפוי להיפתח בעליות שערים ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה