גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקמעונאי מספר 2: מי אתה נחום ביתן, ומי המקורבים לו?

נחום ביתן, בעלי רשת יינות ביתן, הוא איש משפחה חם ומסור, איש עסקים שלא זז בלי עצת רבו, ואיש רעים שמסביר פנים לכל הסובבים אותו - וגם יודע לתמרן אותם לפי רצונו

נחום ביתן / צילום: שוקה כהן
נחום ביתן / צילום: שוקה כהן

במוצאי השבת האחרונה ערכו יוסי ולינור, ילדיהם של נורית ונחום ביתן, מסיבה רבת משתתפים שאליה הוזמנו ספקים, עובדים ונותני שירותים לרשת, תחת הכותרת "אירוע הוקרה לספקי ועובדי החברה". במסיבה, שהתקיימה בפארק שרון, השתתפו 2,000 איש. גולת הכותרת וההפתעה שציפתה לנחום ביתן הייתה הופעה של הזמרת שרית חדד, שהוזמנה על ידי ילדיו לרגל יום הולדתו ה-55 שחל כמה ימים קודם לכן. ביתן, אומר מכר, מכיר את כל מילות השירים של שרית חדד בעל פה. "ברגע שנחום שמע אותה שרה, הוא היה בהלם".

הילדים גם הכינו לביתן קליפ והבת לינור נשאה דברים מרגשים. היא סיפרה כמה אביה רצה עוד ילדים, איזה סבא טוב הוא וגם איך בנה את העסק והתרחק מפרסום.

אבל רגע אחרי החגיגה - כמו גם רגע לפניה - ביתן מצא את עצמו שקוע בעבודה עד צוואר. שנים אחרי שהקים חנות לממכר יין, הוא הופך לקמעונאי השני בגודלו בישראל. בימים אלה השלים את רכישת רשת מגה, שלוש שנים וחצי אחרי שביצע רכישה גדולה אחרת, של רשת מחסני כמעט חינם. באמצעות רכישת מגה, ביתן משאיר הרחק מאחור את רמי לוי, בעל רשת רמי לוי שיווק השקמה, וניצב היישר אחרי שופרסל. זה מקום של כוח, עוצמה - אבל גם של אחריות עסקית כבדה, אחריות לפרנסה של אלפי עובדים.

מתווכח על כל 10 אגורות

את דרכו העסקית החל ביתן עם שחרורו מצה"ל וזמן קצר אחרי שנואש מהעבודה במאפייה של אביו. יחד עם גיסו הקים עסק לממכר המבורגרים, ובהמשך מכר את חלקו לשותף. לאחר מכן פתח באשקלון יחד עם אשתו נורית חנות יין שנקראה "יינות ביתן" ועסקה בממכר יינות בסיטונאות.נורית ניהלה אתו יד ביד את הדברים - "מצאת החמה עד צאת הנשמה", כפי שהעיד מכר של הזוג.

העסק התרחב לחנות משקאות, וכעבור שנתיים נפתח הסניף הראשון של יינות ביתן - סניף החאן באשקלון. חמש שנים לאחר מכן החלה הרשת בתהליך התרחבות באמצעות רכישות ופתיחת סניפים, שנמשך כאמור עד היום. עוד בטרם רכישת מחסני כמעט חינם ומגה, השקיע ביתן מאות מיליוני שקלים ברכישת סניפים מתחרים. הרכישה הבולטת הייתה רכישת יד יצחק תמורת 121 מיליון שקל.

נורית עבדה שנים רבות בעסק, אבל כשזה גדל, התייצב והתפתח, היא החלה השקיע את מרב זמנה בגידול המשפחה והתפנתה מהעבודה השוטפת.

כשביתן רצה לקנות את מחסני כמעט חינם, נורית התנגדה. הייתה לה תחושת בטן לא כל כך טובה. גם כשרכישת מגה עלתה על הפרק, היא לא הייתה שקטה, אבל בשני המקרים, היא החליטה לגבות את בעלה ולהתייצב מאחוריו.

אחת החוזקות של ביתן היא כושר ניהול מו"מ. "יש לו יכולת ניהול מו"מ מדהימה. הוא יכול לשבת שעות מבלי להרים את הקול, בלי לצאת מהכלים. יש לו סבלנות של בדואי. הוא מתביית על המטרה ולא מרפה עד להתשה של הצד השני", כך סיפר בעבר ל"גלובס" דודו חמואל, בעלים לשעבר של חברת ש.פ.י.ט לשיווק ירקות ופירות, שהיה מחבריו הקרובים של ביתן ושותף עסקי שלו. חמואל שיווק בעבר את הפירות והירקות לרשת יינות ביתן, והיה שותף שלו בחברת הסעדה ובנדל"ן. "דודו הוא זה שפתח לנחום את העיניים. אמר לו שהוא שווה יותר. העצים אותו", מספר מכר.

העסקה הראשונה המשמעותית שביתן עשה היא רכישת פעילות רשת רמה שמנתה ארבעה סניפים והייתה בבעלותו של חמואל ושותף נוסף, עסקה שנעשתה לפי שווי של 70 מיליון שקל. ביתן חשש מאוד מהרכישה ולכן חמואל נשאר שותף בעסק. יום אחד הגיע ביתן אל חמואל ואמר לו: "הרב ברדא אמר לי שאני צריך להישאר לבד בסופרמרקטים". חמואל ויתר ומכר לו את חלקו.

אבל היחסים עם חמואל, העסקיים והאישיים, עלו על שרטון והשניים נקלעו גם לסכסוך משפטי. יחד אתו, תמה גם החברות שהיתה בין נשותיהם של השניים. "לימים, אחד המסמרים בארון הקבורה של חברת ש.פ.י.ט היה החלטת ביתן להפסיק בן-לילה את רכישת הפירות והירקות מחברת ש.פ.י.ט", מספר גורם בענף המכיר את הדברים מקרוב.

ספקים מעידים כי במו"מ ביתן יתווכח על כל 10 אגורות. דין פרוטה כדין מאה מבחינתו, כי הוא יודע שבסוף, במסה, מדובר בסכומים מצטברים. עם זאת, ברגע שביתן סוגר עסקה, הוא עומד בה. "אצל נחום", מעידים בסביבתו, "מילה זו מילה".

לדברי אחד ממכריו, "נחום תמיד מקבל את מה שהוא רוצה לקבל, כי הוא יודע לקחת. הוא עושה זאת בשיטה מאוד יפה: הוא נותן לאנשים את הזמן, את הקצב, ועם כל אחד הוא רוקד טנגו לפי הקצב שלו. כשהוא נכנס למו"מ, הוא אף פעם לא מראה שהוא לחוץ על העסקה או שיש לו צורך בה. הוא תמיד אומר 'זה הכול מכתו*ב ("נכתב מלמעלה" בערבית - א"ח). אם אני לא צריך לקחת את העסקה - אני לא אקח'. זה יוצר אצל הצד השני רושם שהוא לא נלחם על העסקה. זו מין פסיכולוגיה הפוכה שגורמת לצד השני להילחם עליה".

בעסקת כמעט חינם האסטרטגיה שלו לא ממש עבדה. ביתן התקשה לגייס מימון לעסקה, ואף על פי שלשיטתו הדרכים היו חסומות, הוא החליט לבצע את הרכישה באמצעות הלוואה שהעניקו לו המוכרים, האחים רני ועדי צים, בגובה של 50 מיליון שקל.

הלהיטות שלו לעסקה הייתה כל כך גדולה, עד שהוא לא בדק את סניפי כמעט חינם בטרם חתם עליה. לאחר הרכישה, ביתן מצא את עצמו נאלץ להוציא 70 מיליון שקל נוספים כדי לשפץ את הסניפים.

"כשנחום רוצה משהו, הוא יקנה אותו גם במחיר הגבוה ממחיר השוק ובלבד שזה משרת את האסטרטגיה שלו או את הרצון שלו", אומר מכר.

להיזהר מהמשבצת של הכלא

ביתן הוא קמעונאי בנשמה אבל הוא מאמין גדול גם בעסקי הנדל"ן ומחזיק בלא מעט מהם. הוא עצמו גר בשכונת אפרידר באשקלון אבל מחזיק במספר בתים נוספים ובנדל"ן מניב כשבעבר היה שותף גם בבניית פרויקט למגורים בעיר אשקלון שנשלם. לפי הערכות, שווי נכסי הנדל"ן של ביתן עומד על 250 מיליון שקל.

אחד המאפיינים הבולטים של ביתן הוא מערכת יחסי האנוש המצוינת שיש לו עם כל הסובבים אותו. הוא נעים הליכות, לא מרים את הטון, ובעלי עסקים מספרים שהוא תמיד משיג את מה שהוא רוצה בחיוך. הוא מרבה להשתמש בביטוי "כפרה", ואומר אותו גם לאנשים שהכיר רק לפני רגע.

"הוא מנסה להעביר לילדים מסר שהחיים זה משחק מונופול: קונים בנק, מזיזים חברה, רק אל תיפול על המשבצת של הכלא. הוא כל הזמן אומר 'אל תיקח ללב, אנחנו רק משחקים מונופול. הקוביות לא שלך, תזרוק - ובפעם הבאה תקנה משהו יותר טוב'", סיפר בעבר אחד ממקורביו.

ביתן עושה שימוש יוצא דופן בנטוורקינג. הוא יודע להפעיל אנשים, לשאת חן בעיניהם, ולא מהסס להשתמש בהם לטובת האינטרסים שלו. באותה המידה, הוא גם יודע להתרחק מהם במהרה כשהדבר לא משרת אותו. כך לפחות מעידים מכריו.

הביתן של נחום

עוד כתבות

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 18־19 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף ● עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים ● ישראל מתגייסת

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך ● את העסקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים