גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אנחנו שואפים לייצר 'תאום דיגיטלי' לכל אחד"

סמנכ"ל הטכנולוגיה ב-GE Healthcare מספר על תוכנה שתקבל עדכונים על תאונות מרשתות חברתיות, אלגוריתם שיעזור לחסוך בחומרי הרדמה וחישובים שיעזרו להשתלת איברים

"אנחנו רוצים להיות התנור שאופה עוגה אחת, עבור אדם אחד", כך אומר כריס לרקין, סמנכ"ל הטכנולוגיה בחברת GE Healthcare, בהתייחס לעתיד הרפואה. החברה, שמזוהה עם מכשירי הדמיה וציוד מעבדה, התרחבה בשנים האחרונות לתחומים של ביג דאטה רפואי, שירותי ניהול בתי החולים ושירותי ענן (בדומה לחברת פיליפס, שאת משנתה בעניין הבאנו כאן לפני כשבועיים). לרקין מאמין כי ההתפתחות הזו תאפשר לחברה להציע שירותי רפואה מותאמים אישית, ברמה שלא נראתה עד כה.

"אנחנו יכולים לבנות היום 'תאום דיגיטלי' של כל אדם על-ידי חיבור גנומיקה עם מידע מהקליניקה, עם מידע על התרופות שאתם נוטלים, מידע מחיישנים רפואיים וכן צילומי הדמיה", הוא אומר, "באמצעות מערכות הביג דאטה אנחנו יכולים למצוא בכל העולם אנשים שלא נראים דומים, אבל הם דומים אחד לשני מבחינת הגנטיקה ומצבם הרפואי המדויק. כאשר מוצאים עשרת אלפים אנשים כאלה, אפשר ללמוד האחד מהשני לגבי טיפולים רפואיים שבאמת עוזרים, מינונים מדויקים, תזונה מתאימה וממה כדאי להימנע".

התאמה אישית היא רק אחד התחומים שבהם הביג דאטה משנה את עולם הרפואה. לדברי לרקין, "בתחום הנוירולוגיה אנחנו יכולים להתחיל למפות את ההיסטוריה של חולי אלצהיימר. מרגע שאנחנו רואים בהדמיה את המוח מתחיל להשתנות באופן שמזוהה עם מחלת האלצהיימר, אנחנו יכולים לרוץ אחורה על כל המידע הקליני של החולים מהעשור הקודם, ולראות איך המחלה התחילה להתפתח. אם נסרוק מספיק חולים כאלה, אפשר יהיה לזהות בעתיד, מי מהחולים סובל מ'סתם' ירידה קלה ותלוית-גיל בקוגניציה ומי באמת עומד על סף המחלה, ומתאים לטיפול מוקדם יותר. כנראה, ככל שמטפלים באלצהיימר מוקדם יותר, יש יותר סיכוי להאט את המחלה.

"בקרדיולוגיה אפשר להתאים בין מושתלים פוטנציאליים לבין האיבר הכי מתאים למושתל או להיפך, המושתל המתאים ביותר לאיבר. למשימה הזו יש זמן מוגבל, אז חייבים יכולות חישוב גבוהות. בזכות טכנולוגיית הענן אנחנו יכולים היום לשמור מידע ולחשב. מה שלקח בעבר שבוע לעבד, דורש היום ארבע שעות.

"עוד תחום הוא הרדמה. היום מרדימים משתמשים במינון גבוה יחסית של חומרי הרדמה, ליתר ביטחון, ויש לזה השלכות לא חיוביות גם על החולה, וגם עבור בית החולים משום שחומרי ההרדמה הם יקרים. אנחנו משתמשים במערכת כדי לחשב בדיוק כמה חומר הרדמה אדם מסוים צריך לפי המאפיינים האישיים שלו, ואפילו אם לכך מוסיפים רכיב של 'ביטחון יתר', עדיין ניתן להוריד את הכמות ולחסוך כ-100 אלף דולר בשנה לכל חדר ניתוח".

היישום המיידי ביותר של הענן של GE, קשור כנראה לתחום הניהול הלוגיסטי של בתי החולים. "אנחנו יודעים לומר מה התפוסה של המיטות בבית החולים ומי נמצא בתורים ולפי זה לנבא מה יהיה מצב בית החולים ברמת תפוסת המיטה הספציפית, בעוד 6 שעות, 12 שעות ו-18 שעות. זה נתון שקשה לנבא. אנחנו מקבלים 18 זרמי מידע שונים, למשל: ממנקי המיטות, ממנהלי המחלקות, מחדר המיון, מהאחראים על המסוקים שמטיסים פצועים וכן מהחדשות והרשתות החברתיות לגבי תאונות או אירועים רבי נפגעים. מול זה אנחנו עובדים עם תקנות לגבי איך ניתן לנצל כל מיטה: לא ישימו בשום אופן חולה לאחר ניתוח ליד חולה עם מחלה זיהומית, ואם אפשר יעדיפו לא לשים אדם צעיר במחלקה מלאה קשישים עם מחלות סופניות.

"היום לבתי חולים גדולים יש 23-24 אנשים בצוות שמנהל את הקצאת המיטות, ואולי יש שם מישהו נהדר בזה אבל הוא אולי עייף ומישהו אחר עדיין חדש. האלגוריתם לא מתעייף, והוא מעלה את ניצולת המיטות מ-93% ל-97%. זה שינוי אדיר עבור בית החולים".

ההתפתחויות הללו מולידות איש מקצוע חדש, ה-Data Scientist. היום אמנם אלגוריתמים "לומדים" לבד, אולם המדען אחראי להנחות את המכונה כיצד ללמוד. "כדי ללמד מחשב, למשל מהו תא חריג החשוד כסרטני, קודם כל צריך ללמד אותו מהו בכלל תא, להסביר לו שלתא יש גבולות ורק אחר כך להסביר לו שיש תא חריג, ואיך נראה תא חריג. רק אז המחשב יכול לרוץ על דגימות קיימות וללמוד לבד שתא חריג כזה הוא סרטן ואילו תא חריג אחר איננו סרטן. ה-Data Scientist הוא כמו מורה, אבל של תלמיד מסוג מאוד בעייתי - המחשב".

גם מפתח האפליקציות על גבי הענן הוא איש מקצוע שמחפשים ב-GE. "הכוונה היא להיות האחראים על הענן ולפתח 20% מהיישומים על גבי הענן, כאשר מפתחים חיצוניים יהיו אחראיים על ה-80% הנותרים", אומר לרקין.

- אתם פועלים גם בתחום החיישנים הלבישים?

לרקין: "הינו שם לפני כולם. GE יצרה את ההולטר (מכשיר נייד לניטור פעילות לב) הראשון. כרגע אנחנו לא פעילים בשוק מכשירי הניטור הלבישים החדשים, ולהערכתי נעדיף גם הלאה לפתח תוכנה לצמיד ניטור ולא את הצמיד עצמו. עד כמה הצמידים הללו ימשיכו להיות פופולריים? תלוי באיכות התוכנה שתהיה על גבי הצמיד והאם חברות הביטוח ידרשו מהצרכנים לענוד אותם".

- צרכנים יסכימו שחברת ביטוח תחייב אותם לענוד צמיד ותעקוב אחריהם דרכו?

"זאת שאלה טובה, אבל לעומת זאת אם רופא אומר לך לענות צמיד, היחס הוא אחר. חברת הביטוח יכולה להציע לצרכן לענוד את הצמיד או לשלם פרמיה יותר גבוהה, כפי שהיא מציעה כבר היום לנהגים הנחה בעבור הכללת תוכנות ניטור בתוך המכונית הפרטית שלהם".

- המון חברות מתחומים שונים מתחרות על הבעלות העתידית ועל הניהול העתידי של המידע הרפואי שלנו. מי ינצח?

"מי שיהיה לו את המוצר האמין ביותר, שסומכים עליו. יש מותגים שסומכים עליהם במדינות מסוימות ולא באחרות, אז אולי לא תהיה מנצחת גלובלית אחת".

"נשתדל לא להפחיד חברות צעירות"

קונצרן GE וספציפית GE Healthcare פעילים מאוד בישראל. לחברה השקעות בחמישה סטארט-אפים ישראלים בתחום הרפואי: אינסייטק, המפתחת מערכות לצריבה של רקמות לא רצויות באמצעים לא פולשניים כתחליף לניתוח; צ'ק קאפ שמפתחת גלולה לצילום רנטגן של המעי הגס; Medaware - מערכת למניעת טעויות במתן תרופות בבתי חולים; Headsense, המפתחת מכשיר למדידת לחץ דם תוך מוחי באופן לא פולשני וחברת אורנים, המפתחת מכשיר למדידת רוויון חמצן בדם ברקמות המוח באופן לא פולשני. כמו כן יש ל-GE שיתוף פעולה עם חברת ארינטה, המפתחת מכשיר CT ייעודי ללב, ו-GE צפויה להיות המפיצה של המכשיר אם וכאשר יגיע לשוק.

לדברי ינון דולב, מנהל הפיתוח העסקי של המרכז הטכנולוגי של GE בהרצליה. "כעת אנחנו מחפשים בפעם הראשונה בהיסטוריה של GE, שיתופי פעולה בשלבים מוקדמים הרבה יותר, וספציפית חברות תוכנה. אנחנו עוזרים לחברות הללו להסיר חסמים בדרך לשוק. גם אם מדובר בחברות תוכנה שממוקדות לא רק בבריאות, באמצעות שיתוף הפעולה איתנו הן יכולות להשתמש בסקטור הבריאות כדלת הכניסה שלהן לכלל השוק. עבור חברות שכבר יש להן מוצר אנחנו יכולים לעזור להגיש לשוק ול-10 הלקוחות הראשונים. נשתדל לא להפחיד חברות צעירות: אנחנו לא ממתגים אותם בשם GE, לא נדרוש מהן בלעדיות וכן ניתן להם מהקשרים שלנו והניסיון. אנחנו מאמינים שזה יחזור אלינו בצורת שיפור המוצרים שלנו, הפלטפורמה שלנו ויצירת אקו-סיסטם של בריאות דיגיטלית ומכשור רפואי.

"אנחנו מחפשים שיתופי פעולה עם חברות בתחום של ניהול בתי חולים, אדמיניסטרציה, ניהול תנועת הפציינט דרך שרשרת הטיפול בבית החולים, וכן ניתוח אוטומטי של תמונות הדמיה באמצעות תוכנה. כמו כן אנחנו מחפשים חברות ביג דאטה טובות גם אם כרגע הן לא ממוקדות בעולם הרפואי, וגם חברות סייבר".

לרקין: "וגם חברות אבטחת מידע. בכל פעם שאנחנו מדברים על ביג דאטה, חולים וענן, אנחנו חייבים לדבר גם על סייבר. הדבר שלא היינו רוצים לעשות הוא להקים ענן בטוח ולפתוח אותו עם אפליקציה לא טובה".

ביג דאטה בבית החולים

עוד כתבות

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

הדאקס עולה ב-0.4% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

מגמה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח מצרי: זו ההצעה האמריקנית לעסקת החטופים החדשה

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת-ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה