גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"תוכניות כישרונות מתקבלות בתחושה של 'ראינו את זה כבר'"

ליסה פרין, מנכ"לית פיתוח פורמטים באנדמול-שיין, מסבירה למה הטלוויזיה היא עדיין השליטה הבלתי מעורערת של צריכת הבידור, וכיצד המדיה החברתית משפיעה על פיתוח פורמטים

ליסה פרין / צילום: ג'ון קרטרייט
ליסה פרין / צילום: ג'ון קרטרייט

אדם המצויד בעשרה מפתחות ניצב מול 45 דלתות נעולות שמאחוריהן אפשרות לזכות בהרבה כסף - זה הקונספט מאחורי "נעולים", שעשועון הזוגות של זכיינית ערוץ 2 רשת, שהתוכנית הראשונה שלו תשודר מחר (ב'). אבל נדמה שאפשר להשתמש בדימוי הזה גם בכל הנוגע לפיתוח פורמטים: בסוף הדרך יש פוטנציאל להרבה מאוד כסף, אבל למצוא את המפתח המדויק לטעמו החמקמק של הקהל זה עניין לא פשוט בכלל.

זה האתגר הקבוע שעומד בפני ליסה פרין, מנכ"לית פיתוח, הפקות והפצה של פורמטים בחברת אנדמול-שיין. לאחרונה היא הגיעה לישראל כדי לצפות בפרקים של השעשועון, שהפקתו הייתה מורכבת יחסית.

מדובר ברעיון שנולד בהולנד, ובאנדמול-שיין, המחזיקה ב-33% מרשת (אודי אנג'ל ועידן עופר מחזיקים ב-51%, ומיכאל שטראוס ב-16%), החליטו כי המדינה הראשונה שבה הוא יעלה תהיה דווקא ישראל. אנשי רשת צורפו להפקה וליהקו את המשתתפים הישראלים ואת המנחה גיא זו-ארץ, שהוטסו להולנד, שם נערכו הצילומים.

"זה רעיון מאוד גדול ושאפתני, ואנחנו אוהבים רעיונות כאלה", אומרת פרין, שהייתה אחראית לחיבור בין ההפקה הולנדית לזכיינית. "אנחנו מאמינים שזו תהיה הצלחה, ושמכאן זה יתפשט לשאר העולם. יש לנו כבר גופי שידור במדינות אחרות שהביעו עניין בפורמט על סמך הפרומו שעשו ברשת".

זהו אינו הפורמט הראשון שמבוסס על שיתוף-פעולה בין אנדמול לרשת. קדמו לו "המיזם", שאותו הנחה אברי גלעד, ו"שוברי קופות", גם כן בהנחיית גלעד, אך פרין מציינת כי הפעם "רשת הייתה מאוד נוכחת בפיתוח. אני חושבת שזו הפעם הראשונה שאנחנו עושים יחד משהו שאפתני כל-כך". 

גיא זו-ארץ / צילום: אנדמול-שיין

"תמיד יהיה מקום לטלוויזיה ליניארית"

הראיון עם פרין, בכירה בחברת ההפקות, הוא הזדמנות טובה לשוחח על מגמות בטלוויזיה העולמית ולנסות להבין לאן היא הולכת בעידן שבו הדיגיטל, ריבוי המסכים והרשתות החברתיות הולכים ונוגסים בה ומשנים את מעמדה כשליטה הבלתי מעורערת בכל הנוגע לצריכת בידור, ודאי בקרב הדור הצעיר.

- הז'אנר של הריאליטי שהשתלט על המסכים בכל העולם צפוי להמשיך בשנים הקרובות, או שאפשר להתחיל לדבר על סימנים לדעיכתו?

"קודם כל, צריך לזכור שבתחום של הז'אנרים המתוסרטים, הדרמות והסדרות הן עדיין המנוע המרכזי של התעשייה, והן יישארו איתנו. בז'אנרים הלא מתוסרטים אני עדיין חושבת שריאליטי הוא סופר-פופולרי. אנחנו מפיקים את 'האח הגדול' ואת 'מאסטר שף' (בארץ התוכניות הללו משודרות דווקא אצל המתחרה קשת, אם כי 'האח הגדול' עומדת לעבור לרשת אחרי העונה הבאה - י"כ), ואין סימן שהפופולריות שלהן יורדת.

"אין ספק שקשה לחזות את מגמות, אבל אני חושבת שאפשר להגיד שתוכניות כישרונות כמו 'אקס פקטור' למשל - לפחות בבריטניה, אני לא בטוחה לגבי המצב בישראל - מתחילות להתקבל בתחושה של 'טוב, ראינו את זה כבר'. אבל תוכניות ריאליטי כמו 'הישרדות' ו'המירוץ למיליון' הן עדיין פופולריות מאוד. זה לא עומד להשתנות בקרוב בעולם".

- איך מתמודדים עם העובדה שהטלוויזיה הלינארית נחלשת, ואנשים צופים בתוכניות מתי ואיפה שהם רוצים?

"מבחינתי תמיד יהיה מקום לטלוויזיה לינארית. נכון שנטפליקס והולו ואמזון מספקות שירותי צפייה לפי דרישה בהצלחה עצומה, אבל אני בטוחה שרשתות השידור ימשיכו לגלות חדשנות. אנחנו חלק מ'פוקס המאה ה-21' (שיין, שהתמזגה עם אנדמול ב-2014, נמצאת בשליטת פוקס של רופרט מרדוק - י"כ'), והם תמיד יהיו חדשניים בדרכים להביא עוד צופים לצלרוך את התכנים שלהם".

- יש השפעה בפיתוח התוכניות לכל נושא המסכים השניים ולעובדה שהדור הצעיר צורך את התכנים דרכם?

"בסופו של דבר הם לא צופים בפחות מסכים, הם צופים ביותר מסכים. אני חושבת שזה רק עוד מסך, ובסופו של דבר זה לא באמת משנה אם אתה צופה בתוכנית בטלוויזיה או באייפד או במסך הטלפון. זה רק מסך, וזה דבר שחשוב להבין. מעבר לזה, אני עדיין חושבת שהדור הצעיר צופה בטלוויזיה הלינארית בדרך שהיא יותר קרובה לדרך המסורתית ממה שאולי היית חושב".

- אבל אומרים שגם אם הם צופים בטלוויזיה, הם עושים את זה תוך כדי צפייה במסך אחר, ושזה גם משנה את הדרך שבה הם מתייחסים למה שמשודר שם.

"כן, אבל אתה יודע, אני צופה בבן שלי רואה טלוויזיה תוך כדי שהוא מסתכל באייפד, והוא עדיין נוכח בחדר. זה פשוט דור של מולטי-טאסקינג. יש להם הלך מחשבה אחר, ואנחנו לא צריכים להיות מאוימים מזה. חלק גדול מהזמן הם שולחים תוך כדי הצפייה הודעות טקסט לחברים שלהם על מה שהם רואים או מעלים לאינסטגרם ועל מה שהם רואים בטלוויזיה. כלומר, אני לא רואה בזה בהכרח משהו שמוביל לאובדן של צופים".

- איך הפופולריות הגדולה של הרשתות החברתיות משפיעה על הפורמטים שאתם מפתחים?

"רעיון טוב הוא רעיון טוב. אנחנו לא חושבים לעצמנו 'זה רעיון שירוץ טוב בטוויטר, אז נעשה אותו'. אם אנחנו הולכים על רעיון מסוים, זה בגלל שאנחנו חושבים שהוא מצוין, ושאנשים יתחברו אליו. אבל אי-אפשר להכחיש שפייסבוק וטוויטר ואינסטגרם וסנאפצ'ט הם חלק מהחיים שלנו היום. כרגע הרשתות החברתיות משפיעות הרבה יותר על הדרך שבה אנשים צורכים את החדשות שלהם, ופחות על מה שנכנס בהגדרה של בידור או טלוויזיה מסורתית.

"אבל האם אנחנו נעזרים ברשתות החברתיות? כמובן. ברור שמה שקורה שם מאוד חשוב לנו, כי אנחנו רוצים שאנשים ינהלו שיח על התוכניות שלנו, ואנשים מנהלים היום שיח בטוויטר או בפייסבוק וכו'".

"לכל אחד יש סיפור"

- כשטלוויזיה היא העבודה שלך, עדיין אפשר סתם לצפות וליהנות?

"אני אוהבת טלוויזיה. האמת היא שהתחלתי את הקריירה כעיתונאית, ואני חושבת שהתפקיד שלי הוא לא לעשות טלוויזיה, אלא לספר לסיפורים, גם אם מדובר בתוכניות בידור. זה, אגב, מחזיר אותי ל'נעולים', שבה כשעשינו את הליהוק, היה לנו מאוד חשוב למצוא אנשים עם סיפור מעניין, כלומר הייתה סיבה מסוימת שבגללה הם הגיעו כדי לנסות לזכות בכסף, ואני חושבת שזה באמת חשוב. אני מאמינה שלכל אחד יש סיפור לספר, ואני מוצאת את עצמי כל הזמן מרותקת לסיפורים".

- במה את צופה בימים אלה?

"אהבתי לאחרונה לצפות ב'מיליארדים' (המשודרת בישראל ב-yes) וב'בית הקלפים', אהבתי את 'ניצודה' ('Hunted'). הגילטי פלז'ר שלי זה 'מופע ענתיקות בדרכים' ('Antiques Roadshow'). אני באמת צופה הרבה מאוד בטלוויזיה".

- ואת עדיין יכולה לצפות בזה בלי לחשוב "פה הם היו צריכים לעשות ככה, אני הייתי עושה את זה אחרת"?

"בעלי הוא במאי, הוא זכה לאחרונה באמי על 'Going Clear' (סרט דוקומנטרי עוסק בסיינטולוגיה - י"כ), ואני חייבת להגיד שעדיין לא צפיתי בזה, מה שעושה אותי באמת רעיה לא טובה, אני יודעת, אבל זה גם בגלל שאם אני אראה משהו ואחשוב שהוא לא כל-כך טוב, יהיה לי קשה להגיד את זה. אז ברור שהרבה פעמים אני צופה בדברים שמשודרים בטלוויזיה בעין ביקורתית, אבל זה לא אומר שאני לא נהנית ממנה".

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: 'פרודוקטיביות איטית' בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ״י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

שבוע המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה חיובית ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה