גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דמוקרטיה ישירה שדווקא עובדת

חירות השווייצים מתחילה בבית. משאלי עם להחלטת אזרחים כמעט בכל נושא

שותים מהמזרקה שוויץ/ צילום:רויטרס
שותים מהמזרקה שוויץ/ צילום:רויטרס

שווייץ חוגגת השבוע את היום הלאומי ה-725 שלה - מאז נחתמה ב-1291 האמנה בין שלושה קנטונים אשר נציגיהם נשבעו להקים קונפדרציה ביניהם. במאות השנים שחלפו מאז הצטרפו קנטונים אזורים נוספים לקונפדרציה, אך העקרונות הבסיסיים מן המאה ה-13 נשמרים עד היום. שווייץ אינה מדינת לאום, אין לה שפה לאומית אחת והיא מורכבת מ-23 קנטונים שהם מעין מדינות בעלות שלטון עצמי רחב למדי.

חירותם של השוויצים מתחילה בבית; כל יחידת יישוב - מהכפר הקטן באלפים ועד העיר הגדולה ציריך - רשאית להחליט במשאל עם בשאלות חשובות כמו האם ייבנה בית ספר חדש או כמה מסים מקומיים (אם בכלל) יוטלו על התושבים. משאלי עם מתקיימים גם בקונפדרציה (שווייץ המאוחדת); מספר מסוים של אזרחים החותמים על בקשה לקיום משאל מאפשר להעמיד להחלטת האזרחים כמעט כל נושא - אפילו על סוג מטוסי הקרב שירכוש חיל האוויר.

בנושאים מסוימים חייבת המדינה לקיים משאל גם אם אינה מתבקשת לעשות זאת: המקרה הנפוץ ביותר הוא שינוי בחוקה השווייצית שעודכנה כמובן כמה פעמים במהלך שבע מאות השנים האחרונות. גם הצטרפות לארגונים בינלאומיים חשובים מותנית במשאל עם - ולכן הצטרפה שווייץ לאו"ם רק לפני כחמש עשרה שנים, אף שחלק ניכר ממוסדות האו"ם שוכנים בז*נבה.

שווייץ קנאית לריבונותה ולאיחודה - היא נותרה ניטרלית בכל המלחמות שפקדו את אירופה במאה וחמישים השנים האחרונות , לא הצטרפה לנאטו למרות שחשה מאוימת על ידי ברית המועצות - כיתר מדינות מערב אירופה, ואינה מראה כל סימן של ענין להצטרף לאיחוד האירופי.

בחנות למוצרי טקסטיל בעיירה שווייצית מבוססת שבה ביקרתי לפני ימים אחדים התפעלתי מקופה רושמת מיושנת מאוד - ממש ענתיקה - שעדיין פועלת ונראית נוצצת כביום ייצורה: המוכרת הדגישה בגאווה כי דווקא דברים ישנים פועלים היטב וציינה ש"בשווייץ עובדים קשה".

אחת התופעות הבולטות בעיני המבקר המכיר את שווייץ הינה השמירה הקנאית על זכות הקניין -וניצולו של כל שטח. גם אם מדובר במדרון תלול, החקלאים מעבדים כל מטר.

הערכים המשותפים ובעיקר חירויות הפרט ובמרכזן הזכות לדמוקרטיה ישירה, זכות הקניין הפרטי והסירוב להישלט על ידי גורמים חיצוניים (וושינגטון, בריסל ולעתים יותר נדירות אפילו הבירה הלאומית ברן) - מאפשרים לשלוש קבוצות הלאום - גרמנים, צרפתים ואיטלקים (כל קבוצה דוברת בשפתה, ולצדם עוד עוד קבוצה קטנה ונדירה של דוברי השפה הרומנשית) להתקיים זו לצד זו בשלום, בסובלנות, בכבוד הדדי ובשיתוף פעולה.

הרוב המכריע של דוברי הגרמנית, שהם הקבוצה הגדולה בשווייץ, לא חפץ להצטרף לגרמניה הגדולה - לא במאה התשע עשרה עת הוקמה הקיסרות הגרמנית ולא לרייך השלישי. יתר על כן השווייצים הגרמניים חברו לאחיהם דוברי הצרפתית במערב המדינה ולדוברי האיטלקית בקנטון טיצ*ינו שבדרום והפכו את שווייץ למבצר שיעצור את הצבא הגרמני אם ינסה לפלוש.

עד היום שווייץ הינה המדינה המערב אירופית היחידה בה קיים גיוס חובה לגברים, גיוס התנדבותי לנשים ושירות מילואים שנתי לכל אזרח. הנשק האישי נשמר בבית וראה זה פלא, אין בשווייץ מקרי רצח רבים כבארה*ב בה נמכר נשק לכל החפץ.

החיים הרב-לשוניים בצוותא מעוררים שאלות מעניינות כמו שפת הדיבור בפרלמנט - איש איש בלשונו (שווייצרים רבים שולטים בשפתם ובמידה סבירה גם בלשון העיקרית הנוספת - גרמנית או צרפתית). שאלה קשה יותר מתעוררת בצבא החזק והיקר שמחזיקה שווייץ (הצבא מחייב קצינים לשלוט לפחות בשתי שפות והחיילים מוצבים עד כמה שניתן ביחידות חד-לשוניות). המאזן המסחרי מראה עודף של 38.1 מיליארד דולר והחוב הלאומי - 34.5 אחוז מהתוצר השנתי.נתונים מעוררי קנאה אלה הושגו במדינה בת 8 מיליון תושבים - הכוללים למעלה ממיליון זרים - ברובם איטלקים ומהגרים מיוגוסלביה לשעבר.

אחד מראשי המשק השווייצי - העומד בראש תאגידי יבוא הרכב וההשכרה הגדולים במדינה - סיפר לי כי פרט להודעה מראש של חודש רשאי כל מעסיק לפטר עובדים וללא פיצויי פיטורים; לדבריו, אין כל הצדקה לפיצויים כאשר השכר בחברותיו נע בין עשרת אלפים לעשרים אלף פרנקים שווייצים לחודש ואגב אין בשווייץ כמעט סכסוכי עבודה.

עם כל ההגבלות הרגולטוריות - בעיקר מוושינגטון - וגם אחרי המשבר הקשה של 2008 נשארה הבנקאות השווייצרית מרכיב חיוני במשק השוויצי לצידן של תעשיות התרופות, האלקטרוניקה, ההנדסה והתיירות. התוצר הלאומי לנפש הוא אחד מהגבוהים בעולם - כ-82 אלף דולר לנפש, האינפלציה - 1.3% והאבטלה כ-3%.

הכותב מנהל חברות ועורך דין

עוד כתבות

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

קבוצת לוזון "מזהירה": הרווח הנקי יזנק עד 160% ברבעון הראשון

הקבוצה מציינת כי בעקבות שיפור משמעותי של פעילות הבנייה למגורים שלה בפולין, היא צפויה להציג עליה בהכנסות וברווחים עם סיכום הרבעון הראשון ● בנוסף מציינת כי היא חזרה לקדם את הקמת תחנת הכח "דוראד 2" על רקע החלטות הממשלה לאחרונה

ברק עילם, גיא ברנשטיין, צבי אלון / צילומים: שלומי יוסף, יח''צ, טיגו

כך הגיבה מניית נייס בוול סטריט לעזיבה של המנכ"ל

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● מג'יק נסחרה בסוף השבוע במחיר הנמוך בכ-48% מהשיא בעקבות הדוחות ● נייס צללה על רקע עזיבת המנכ"ל ● וטיגו נפלה בחדות לאחר פרסום הדוחות למרות שפרסמה תחזית חיובית

שי ויל / איור: גיל ג'יבלי

מתחת לרדאר: הכירו את המשפחה שתשלוט בדואר ישראל

משפחת ויל העדיפה להתנהל מתחת לרדאר התקשורתי והציבורי, למרות שהחברות שבשליטתה אחראיות למותגים ישראליים מאוד מוכרים ● קבוצה בהובלת המשפחה זכתה במכרז על דואר ישראל, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שלה

עו''ד דן גבע, שותף במשרד מיתר / צילום: איל יצהר

משרד עורכי הדין מיתר ממזג אליו את משרד הפטנטים קליגלר

עורך הדין ועורך הפטנטים דניאל קליגלר ינהל את תחום הפטנטים של מיתר, ויחד איתו יצורפו למשרד שותפו יובל שלום ועורכי פטנטים נוספים ● בעקבות המיזוג יכלול צוות הפטנטים של מיתר 18 עורכי פטנטים ועורכי דין

אורן הוד, מנכ''ל שופרסל נדל''ן / צילום: כרמל שירן

עזיבה נוספת בשופרסל: מנכ"ל זרוע הנדל"ן פורש מתפקידו

אורן הוד, מנכ"ל חברת שופרסל נדל"ן, עוזב את הרשת פחות משנתיים לאחר שמונה ● ברקע העזיבה: פערים משמעותיים בין הוד למנכ"לים המשותפים ובעלי הבית החדשים בשופרסל, האחים יוסי ושלומי אמיר

פרויקט נופי אילן באבו גוש / צילום: viewpoint

השכונה החדשה באבו גוש: בכמה נמכר פנטהאוז עם שישה חדרים?

בפרויקט מגורים שנבנה בשכונה המערבית החדשה באבו גוש נמכר פנטהאוז בן 6 חדרים בשטח 174 מ"ר ב־3.8 מיליון שקל ● בשנים האחרונות חלה עלייה בהתחלות הבנייה ביישוב המדורג באשכול 3 מתוך 10 בדירוג החברתי כלכלי של הלמ"ס • הרוכשת היא תושבת פסגת זאב

ד''ר ענאיה בנא, מנכ''לית ומייסדת עמותת אל־ביאדר / צילום: תמר מצפי

"בעלי הקרקע הפרטית בחברה הערבית מחכים שיזמים יבואו"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, ד"ר ענאיה בנא, מנכ"לית משותפת ומייסדת עמותת אל־ביאדר, דיברה על הפערים בין החברה הערבית לחברה הכללית בתחום הדיור ● בנא: "85% מהדור הצעיר בתוך היישובים הערביים הוא מחוסר פתרונות דיור"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח חברתי כלכלי במגזר המיעוטים / צילום: תמר מצפי

"במסגרת תוכנית החומש לחברה הערבית, אנחנו משקיעים קודם כל בחינוך. הפערים מצטמצמים"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, התייחס בכנס גלובס לאתגרים באוכלוסייה זו ולחשיבותה ● לדבריו, ברקע יישום תוכנית החומש הייעודית, החברה הערבית חוותה שינוי משמעותי: "רוב התלמידים לא היו זכאים לבגרות. היום יש 20% סטודנטים לתואר ראשון"

מנכ''לית קו אימפקט, נוא ג'השאן־בטשון / צילום: תמר מצפי

"מי שרוצה לשלב את החברה הערבית צריך לעבוד בזה"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, נוא ג'השאן־בטשון, מנכ"לית קו אימפקט, שוחחה על האתגרים בשילוב החברה הערבית בשוק העבודה ישראלי ● ג'השאן־בטשון: "חברות עסקיות שהן גשר בין החברה היהודית לערבית אמנם סבלו מטראומה גדולה בעקבות המלחמה, אבל הצליחו להחזיק את זה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: (AP (Vincent Thian ,Armando Franca ,Steve Helber

"השוק מתפוצץ": 8 מניות מומלצות בזמנים של מלחמה

מסוקים, סימולטורים ומערכות תקשורת: בבנק ההשקעות מורגן סטנלי הצביעו לאחרונה על 8 מניות של יצרניות ביטחוניות בחו"ל שצפויות ליהנות מהעלייה בביקושים בעקבות חוסר היציבות הגאו-פוליטית ● בבית ההשקעות הורייזן טוענים כי המלחמה באוקראינה משפיעה על הביקושים בשוק הביטחוני יותר מאשר המערכה בעזה: "מדינות באירופה מגדילות את תקציבי הביטחון בגלל האיום הרוסי"

אפריל האדום של הפנסיה וההשתלמות / צילום: Shutterstock

אחרי שנה בצמרת, בית ההשקעות שמוצא את עצמו בתחתית טבלת התשואות לפנסיה

הירידות בשוקי ההון בעולם הובילו את המסלולים הכלליים לירידות של כ-1.5% ואת מסלולי המניות לירידות חדות יותר של כ-3% • אלטשולר שחם, מור ומנורה מבטחים בלטו לטובה כשמנגד אנליסט עם ירידות חדות • מה עשו המסלולים שעוקבים אחרי ה-S&P 500?

הפגנה בתל אביב / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

ימי השיבושים חוזרים מחר עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: "להחזיר את המנדט לעם"

המחאה נגד הממשלה תוציא לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות אטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● בין מובילי ההפגנה, יהיו משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

מרכז הסחר המקוון של דואר ישראל / צילום: שחר פליישמן

אכזבה למדינה: קבוצת מילגם זכתה במכרז להפרטת הדואר בתמורה ל-461 מיליון שקל בלבד

קבוצת מילגם-הפניקס-ליימן שליסל זכתה במכרז על הדואר, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שקיבל הדואר בעבר ועמד על מעל 1.5 מיליארד שקל ● קבוצת דלק ישראל-רמי לוי התמודדה מולה במכרז ● שתי ההצעות היו נמוכות בתחילה מהממוצע של הערכת השווי שהוכנו לצורך המכרז. לבסוף התוצאה הזוכה הייתה גבוהה יותר

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

המשבר בביטוח לאומי: "צריך בעיקר להעלות מסים ואת גיל הפרישה"

לראשונה ההכנסות של ביטוח לאומי נמוכות מההוצאות על קצבאות, ודוח שפרסם מזהיר: מועד הקריסה הוקדם ב-8 שנים, לשנת 2036 ● אלא שמומחים סבורים כי הסוגיה פחות חמורה ממה שעושים ממנה: "שאנשים יפסיקו לעבוד מתי שבא להם"

ירון מורגנשטרן, מנכ''ל גלאסבוקס / צילום: יח''צ

אחרי הפסד של 60% למשקיעים: גלאסבוקס נמכרת בחצי מיליארד שקל

גלאסבוקס, הפועלת בתחום ניתוח נתונים באינטרנט, תימכר לקרן השקעות, זאת לאחר נפילה חדה במניה ולאחר שדחתה מספר פעמים את יעדי ההכנסות החוזרות שלה ופיטרה כ-20% מכוח-האדם ● בחברה שתהפוך לפרטית, בונים על תחום ה-AI כמנוע לעתיד

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

בכיר במשמרות המהפכה: התקבל אות מהמסוק של ראיסי

מסוקו של הנשיא התרסק בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, באיראן מדווחים שהתקבלו אותות מהמסוק ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, ובכיר איראני מסר לרויטרס כי יש חשש לחייהם

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הזכויות בקרקע בנווה צדק הוכרעו בלי כל היורשים. מה קבע ביהמ"ש?

ביהמ"ש העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו

רסול סעדה, מנכ''ל משותף אל־ביאדר לפיתוח כלכלי חברתי / צילום: תמר מצפי

רסול סעדה: כך עבר הפשע בישראל מגוש דן אל היישובים הערביים

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, סקר סעדה, מנכ"ל משותף באל־ביאדר, את התפתחות הפשיעה בחברה הערבית, וציין: "מאז 2023, אנחנו באובדן מוחלט"

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארה"ב מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

הפגנה פרו-פלסטינית באוניברסיטת גנט בבלגיה / צילום: Reuters, JAMES ARTHUR GEKIERE

"קיבלנו כבר עשרות פניות": הפתרון של הטכניון לאנטישמיות בקמפוסים בחו"ל

הטכניון מזמין חוקרים מחו"ל להצטרף למוסד הלימוד, והנשיא מגלה כי "קיבלנו כבר עשרות פניות" ● בתוך כך, מועצת האקדמיה הלאומית למדעים מזהירה מפגיעה במעמד המחקר הישראלי, וקוראת לתקצוב מוגבר כתשובה לחרמות