גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אני אשבור לך את כל הגוף": הצצה נדירה לשוק האפור בישראל

כתב אישום שהוגש נגד 5 בעלי עסק בשוק האפור חושף את הריביות הגבוהות ואת מסכת הלחצים שעוברים הלווים, הכוללת בקבוקי תבערה, רימוני הלם, איומים והפחדות

שוק האפור / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
שוק האפור / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

בשלהי שנת 2010 נטל א.א הלוואה בסך 5,000 שקל מלירן יחזקאל, בעלים של עסק למתן הלוואות וניכיון צ'קים בשוק האפור. ההחזר השבועי הועמד על 650 שקל במשך 10 שבועות - ובסך-הכול 6,500 שקל. אולם, לאחר ששילם כ-5 תשלומים שבועיים, נקלע א.א לבעיה כספית, ונטל הלוואה נוספת מיחזקאל, בסך 5,000 שקל נוספים, באותם תנאים.

לאחר שהצליח לשלם מספר תשלומים, שב א.א ונקלע לקשיים כלכלים וחדל לשלם את החזרי ההלוואה. מה שקרה לו בעקבות זאת נשמע לקוח מסרטי מאפיה הוליוודיים. בחודשים שלאחר מכן עבר א.א מסע הפחדה ואיומים, וחובו תפח לסכום של 35 אלף שקל.

יחזקאל רדף את א.א. "אני אשבור לך את כל הגוף", "אתה לא תדרך על רגל אחת אפילו" ו"הכסף ילך לבית חולים" - אלה הם חלק מהאיומים שספג מיחזקאל. האחרון אף שלח אל ביתו של א.א "שליח" מטעמו, ברוך אפסנייב, שהודיע ל-א.א כי החוב העדכני שלו נע בין 15-17 אלף שקל, והבהיר לו שכדאי שהוא יתחיל לשלם, כי "בפעם הבאה אני לא אדבר".

בהמשך הצליח א.א להגיע להסדר תשלומים חדש מול יחזקאל ונטל ממנו הלוואה נוספת בסך 10,000 שקל, אך כאשר כספו אזל שוב, והוא חדל לשלם שוב, חזרו האיומים מצד יחזקאל, שאמר לו, בין היתר: "אני אשבור לך את הרגליים", "אתה תלך לבית חולים", וכן ניסה לאתר אותו במטרה לפגוע בו.

גם תלונה למשטרה נגד יחזקאל לא עזרה ל-א.א, ולאחר שא.א המבוהל הגיש תלונה, האיומים רק התגברו. כך, יחזקאל כתב ל-א.א: "אני מבין שאתה לא רוצה לשלם את החוב אם פנית למשטרה. תהיה בריא, הר והר לא נפגשים, אדם ואדם נפגשים".

יחזקאל אף "הודיע" ל-א.א כי החוב שלו כלפיו עומד כעת על סך של 35 אלף שקל, ואיים עליו כי זוהי הזדמנותו האחרונה לשלם, וכי אם לא יעמוד בה, הוא "ישבור את ידיו ורגליו, והכסף ישולם לחדר מיון". 

הלוואות, צ'יינג'ים והסתרת זהות

המקרה של א.א ומקרים נוספים, החושפים את מאחורי הקלעים של עולם ההלוואות בשוק האפור, מפורטים בכתב אישום חמור שהוגש אתמול (ב') לבית המשפט המחוזי בתל-אביב על-ידי פרקליטות מחוז תל-אביב (פלילי) נגד לירן יחזקאל (32), נתנאל ביטון (27), דוד יחזקאל (42), ברוך סרגיי אפסנייב (33), עידן אפרייט (35) ו-ואכד חנבוט (56). זאת, בטענה לביצוע שלל עבירות סחיטה, הצתה ואיומים וכן עבירות מס, הלבנת הון ועבירות נוספות, במסגרת הפעלת עסק למתן הלוואות וניכיון צ'קים בשוק האפור.

לפי כתב האישום - שהוגש בידי עורכי הדין גיא רוסו ונעם שביט - לירן יחזקאל וגיסו נתנאל ביטון הפעילו עסק למתן הלוואות וניכיון המחאות בשוק אפור עם דוד יחזקאל, בן-דודו של לירן, ועם אפסנייב ואפרייט. החמישה מואשמים כי במסגרת העסק פעלו באלימות מילולית ופיזית קשה, בהרכבים שונים ותוך צירוף אנשים נוספים, בשיטות חוזרות ונשנות של הטלת אימה על הלווים השונים ובני משפחותיהם, והכול במטרה להבטיח את גביית החזר החובות.

כתב האישום, שהוא תולדה של חקירה משותפת של גופי האכיפה הכלכלית - משטרת ישראל-ימ"ר תל-אביב, יחידת יהלום ברשות המסים והרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור - מתאר בנוסף כיצד ניהלו הנאשמים את עסקם בכלכלת הצללים, העלימו מס מהמדינה והלבינו את הונם.

כך, נטען, בשנים 2008-2012 הפעיל וניהל לירן יחזקאל פעילות כלכלית העולה כדי "עסק" למתן הלוואות בריבית ובניכיון המחאות, והפיק הכנסות מעיסוק זה, עליהן נמנע מלדווח בכוונה להתחמק מתשלום מס. לפי האישום, בשלהי 2012 צירף לירן יחזקאל את ביטון כשותף לעסק, ומאותו שלב הפעילו וניהלו השניים את העסק יחד והפיקו ממנו הכנסות רבות, עליהן נמנעו מלדווח כדי להתחמק מתשלום מס.

לפי כתב האישום, היקף ההלוואות וניכיון ההמחאות שסיפק לירן יחזקאל בשנים 2008-2012 עמד על סך של כ-418 אלף שקל לכל הפחות, והיקף הריבית וההכנסות אותם הפיק באותן שנים עמד על סך של כ-79 אלף שקל לכל הפחות.

בהמשך, עם צירופו של ביטון לעסק, פעילותו גדלה, והרווחים עלו - היקף ההלוואות וניכיון הצ'קים שסיפקו השניים יחד בשנים 2013-2016 עמד על סך של 2.5 מיליון שקל לכל הפחות, והיקף הריבית וההכנסות אותם הפיקו באותן שנים עמד על סך של כ-876 אלף שקל.

לפי כתב האישום, לירן יחזקאל וביטון פעלו להלבנת ההון, בין היתר באמצעות בנק הדואר, שם פתחו חשבון על שמו של אפסנייב, ששימש בפועל להפקדת הכספים שהתקבלו מהלווים, ובהמשך נמשכו כספים אלה על-ידי לירן יחזקאל וביטון, במזומן, לשימושם.

לפי כתב האישום, לירן יחזקאל וביטון פעלו להלבנת ההון, בין היתר באמצעות בנק הדואר, שם פתחו חשבון על שמו של אפסנייב, ששימש בפועל להפקדת הכספים שהתקבלו מהלווים, ובהמשך נמשכו כספים אלה על-ידי לירן יחזקאל וביטון, במזומן, לשימושם.

בנוסף השתמשו לירן יחזקאל וביטון גם בצ'יינג' תל-אביבי לצורכי הלבנת ההון. מהאישום עולה כי בניגוד לחוק, השניים פתחו כרטסת בצ'יינג' בשם עובד שעבד בעסק שלהם, כאשר בפועל כל הפעולות שבוצעו בכרטסת בוצעו בשמם ובהנחייתם. בדרך זו, תוך הסתרת זהותם כנהנים משירותי הצ'יינג', נטען כי הם הלבינו למעלה ממיליון שקל.

עוד עולה מהאישום כי בשנים 2010-2013 הועסקו דוד יחזקאל, אפסנייב ואפרייט כשליחים לאיסוף והעברת כספים וכגובים מטעמם של לירן יחזקאל וביטון, והיו חלק בלתי נפרד ממנגנון העסק השניים. לטענת המדינה, במקרים רבים ושונים ולאורך תקופה ארוכה סחטו בני-הדודים יחזקאל, ביטון ואפסנייב כספים מחייבים שלא עמדו בהסדר החזרי ההלוואות שלהם. זאת, תוך שימוש בכוח ובאלימות פיזית ותוך השמעת איומים קשים, חוזרים ונשנים כלפיהם.

"אני יודע איפה אתה גר"

כתב האישום משרטט תמונה עגומה של המעגל השוטה אליו נכנסים בעלי עסקים ושכירים במשק, בעת שהם נקלעים לצרות כלכליות הדוחפות אותם אל פתחו של השוק האפור. שם הם מסתבכים יותר ויותר, נוטלים עוד ועוד הלוואות, טובעים תחת החובות, הריביות, האיומים וההפחדות.

כך, למשל, מתואר בכתב האישום עניינו של ה.ה, בעליו של עסק לטקסטיל בתל-אביב שנקלע ב-2015 לקשיי תזרים. במטרה להציל את העסק, פנה ה.ה לללירן יחזקאל בבקשה להלוואה בסך של 20 אלף שקל, שלגביה הוסכם כי היא תוחזר ב-10 תשלומים שבועיים בסך 2,400 שקל כל אחד. הכסף הועבר ל-ה.ה במזומן, ולאחר ששילם כ-8 תשלומים, ביקש לקבל מלירן יחזקאל הלוואה נוספת בסך 20 אלף שקל.

לטענת הפרקליטות, במשך תקופה שילם ה.ה את התשלומים החודשיים, אך לאחר זמן מה נקלע לצרות כלכליות ולא יכול היה לעמוד בהם. בתגובה - לפי הנטען - החל ה.ה לספוג איומים מצד לירן יחזקאל, קרובי משפחתו ועובדיו.

"אם אתה לא חוזר אליי היום בטלפון, אל תחזור בכלל, אני מבטיח לך שאתה תשלם את זה לבית חולים", כתב לירן יחזקאל ל-ה.ה וגם איים: "אני יגיע אלייך וייתן לך לשלם את זה לבית חולים, ואחר-כך אל תבכה ותשאל למה (השגיאות במקור - א' ל"ו)". לפי כתב האישום, בעקבות האיומים עזבו ה.ה ומשפחתו את ביתם ואת מקום עבודתו וחדל לענות לשיחות טלפון שאינן ממספרים מזוהים.

גם ו.ו, שעבד כשליח לרשתות מזון, הסתבך כלכלית והגיע אל העסק של לירן יחזקאל. לפי כתב האישום, לאחר שלא עמד בהחזר הלוואה בסך כ-10,000 שקל, חיכו לו בני-הדוד יחזקאל וביטון מחוץ לביתו ברכב שחור, וכאשר ניגש לשוחח עם השלושה, פנה אליו לירן יחזקאל ואמר לו: "אתה רוצה לאכול את הכסף שלי?... אני יודע איפה אתה גר... אני אשרוף אותך בבית עם הילדים... אני יכול להעלים אותך ואת הילדים, וכדאי לך להתחיל לשלם... אנחנו מתצפתים עליך ויודעים כל הזמן איפה אתה נמצא". 

לפי כתב האישום, בהזדמנות אחרת, בעת שהיה בחניון, הפתיע דוד יחזקאל את ו.ו, כשהוא רכוב על אופנו מסוג TMAX שחור, נכנס לרכבו של ו.ו, דרש ממנו לנסוע למקום אחר ושם איים עליו: "אני אשבור לך את שתי הפיקות של הרגליים". בהמשך לקח לו את מפתחות הבית ואמר לו: "מעכשיו אני לא מדבר יותר... אני יודע איפה אתה גר עכשיו, ובפעם הבאה אני נותן לך קסדה לתוך הראש ושובר לך את כל הראש".

המדינה ממשיכה לגולל בכתב האישום את מסכת האיומים וההפחדות מצד הנאשמים כלפי לווים. לווה אחר שלא שילם את חובו "זכה" להפתעה מטלטלת עוד יותר - ולפי כתב האישום רימון הלם הושלך לבית חמו.

עוד נטען כי במקרה אחר, ב-3 הזדמנויות שנות, השליכו לירן יחזקאל ועובדיו לעבר ביתו של החייב בקבוקי תבערה ורימון הלם, תוך גרימת נזק ושריפה לבית ועוד.

גם ח.ח, שנקלע לקשיים כספיים עקב בניית ונטל הלוואה בסך 100 אלף שקל מלירן יחזקאל, נקלע למסכת האיומים והאלימות כאשר לא הצליח לשלם את חובו. לירן יחזקאל שלח לו הודעות בהן נכתב: "מנייאק, בן זונה, אני אבוא ואשים אותך בבגאז' ואכניס לך מכות"; "אני אקח אותך לפרדס ואכניס לך מכות".

לירן יחזקאל מואשם גם כי בסמוך לחג הפסח כתב הודעה לטלפון הנייד של ח.ח, בה איים עליו: "אל תענה, אני אעשה את החג כמו מנייאק, אבל אני מבטיח לך שאתה תהיה בבית חולים לפני שנגמר הפסח". 

בהמשך, לפי כתב האישום, הפכה מסכת האיומים למסע הפחדות ואלימות פיזית של ממש, כאשר יחזקאל הגיע אל ביתו של ח.ח. עם אדם נוסף והיכה אותו באגרופו מספר פעמים.

אולם בכך לא תמה מסכת הייסורים של ח.ח, ולטענת המדינה, חודשים ספורים מאוחר יותר הגיעו אל ביתו שליחים מטעם לירן יחזקאל בשעה 2:30 לפנות בוקר, כשהם רכובים על קטנוע, והשליכו בקבוק תבערה לעבר ביתו. בהמשך, נטען, הושלכו לעבר ביתו של ח.ח רימון הלם ובקבוק תבערה נוסף. 

עוד כתבות

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי