גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המועמד ממנצ'וריה

ההתחנחנות של טראמפ לפוטין מחרידה את הממסד הבטחוני בארה"ב

ולדימיר פוטין / צילום: רויטרס
ולדימיר פוטין / צילום: רויטרס

"מר טראמפ, בכל הכבוד הראוי למועמד המפלגה הרפובליקאית לנשיאות, אינך יכול לשמש באופן אמין כמפקד העליון של הצבא אם אתה מאמץ אל ליבך את נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין. המנהיג הרוסי הוכיח, פעם אחר פעם, שהוא יריב של ארה"ב. במהלך שנותיו הרבות כמנהיג רוסיה, הוא חזר ונקט קווי פעולה שפגעו באינטרסים של ארה"ב ושל בעלות בריתה ושותפותיה. בשיטתיות ובהתמדה הוא הפך את רוסיה ממדינה דמוקרטית בתחילת דרכה לרודנות".

זה הפתיח במכתב גלוי שפרסמו אתמול ב"וושינגטון פוסט" מייקל מורל, שהיה הראש בפועל של סוכנות הביון המרכזית בין 2010 ל-2013, ומייק ויקרס, שהיה תת שר ההגנה לענייני מודיעין בין 2011 ל-2015.

השניים מונים שורה ארוכה של צעדים הרסניים שנקט פוטין בזירה הגלובלית, לרבות הפלישה לאוקראינה וכיבוש חצי האי קרים, הפלת המטוס המאלזי מעל מזרח אוקראינה, שבה נהרגו 298 אזרחים חפים מפשע, ותמיכתו בנשיא סוריה, בשאר אל אסד, שמטילה על פוטין אחריות חלקית למלחמת האזרחים שם שבה נספו חצי מיליון סורים ו-10 מיליון הפכו לפליטים.

"בפורום על תפקיד הנשיא כמפקד עליון של הצבא, ביום ד' שעבר, אמרת שכל עוד פוטין יאמר עליך דברים טובים, אתה תאמר עליו דברים טובים", מזכירים מורל וויקרס לטראמפ. "זו אינה אמת המידה שלפיה מועמד, או נשיא, צריך לקבל החלטות. זה לא צריך להיות אפילו חלק מהשיקולים. השאלה היחידה שצריכה להישאל היא, מה ישרת באופן הטוב ביותר את האינטרסים של ארה"ב".

דונלד טראמפ / צילום: רויטרס

אלפי - אם לא רבבות - מאמרים, דיווחים, כתבות, עצומות, נאומים, שידורים ופוסטים נכתבו, נישאו, שודרו והועלו נגד מועמדותו של טראמפ בגין מאות סיבות, מגזענות ועד ניבול פה, מפשיטות רגל ועד טענות על הלנת שכר, מהעסקת מהגרים בלתי חוקיים ועד קריאתו לסגור שערי ארה"ב לפני מוסלמים, ממיזוגניה ועד קסנופוביה - וזו רשימה חלקית שבחלקיות.

אין ספור מעידות שלו עשו כותרות והתפוגגו פשוט מפני שמעידות חדשות תפסו את מקומן ויש גבול ליכולת הספיגה של התודעה הציבורית. אבל, מעטות מאוד מהחלקות של הקבלן מניו-יורק פגעו בעצב רגיש כל-כך של החברה האמריקאית כמו הכרזותיו על הרומן המלבלב (ובמידה רבה, חד-צדדי) שלו עם פוטין. מזה שנות דור שרוסיה, או בריה"מ בגלגול הקודם, היא אויב הציבור מס' 1 של ארה"ב, עם הפוגה קצרה, יחסית, בתקופת הגלאסנוסט והפרסטרויקה לקראת סוף המאה שעברה.

לא צריך לחזור לאתל וג'וליוס רוזנברג, שהוצאו להורג ב-1953 לאחר שהורשעו במסירת סודות גרעיניים לבריה"מ, או להיסטריית המקארתיזם שפשתה בחברה האמריקאית בשנות ה-50 של המאה שעברה. רק לפני ארבע שנים, במערכת הבחירות לנשיאות ב-2012, הכריז המועמד הרפובליקאי דאז, מיט רומני: "ללא שום ספק, רוסיה היא האויב הגיאו-פוליטי מס' 1 של ארה"ב". לא איראן, לא אל-קאעדה, אלא רוסיה, שהשילה זה מכבר את עורה הקומוניסטי.

לכן, ההתחנחנות של המיליארדר מניו-יורק למיליארדר ממוסקבה מחרידה את הממסד הביטחוני בארה"ב ואת ממסד המפלגה הרפובליקאית. היא מערערת תפיסת עולם שהוטמעה באמריקאים רבים מילדות, כאשר בבתי-ספר נערכו תרגולות כיצד להסתתר מתחת לשולחנות בכיתות במקרה שהסובייטים ינחיתו על ארה"ב מהלומה אטומית.

כשטראמפ טוען שוולאדימיר פוטין מנהיג טוב יותר מברק אובמה, הוא מתקשה למצוא תומכים אפילו במפלגתו. אפילו הפוליטיקאים הרפובליקאים השרופים ביותר, שמתעבים את אובמה עד עמקי נשמתם, אינם רוצים, או אינם מסוגלים, לעלות על העגלה הרוסית של טראמפ. רובם היו מעדיפים להוקיע את טראמפ ולהקיאו ממפלגתם, אך הם מוצאים עצמם אנוסים לתמוך בו למען "אחדות המפלגה".

ולדימיר פוטין / צילומים: רויטרס

וכך, יצא בסוף השבוע פול ראיין, היו"ר הרפובליקאי של בית-הנבחרים, בהצהרה הבאה, בתגובה על ההתבטאויות טראמפ על פוטין: "ולאדימיר פוטין הוא תוקפן, שאינו חולק את האינטרסים שלנו. פוטין מפר את הריבונות של מדינות שגובלות ברוסיה. אין ספק שנוצר רושם שהוא יוזם התקפות משטחה של רוסיה על המערכת הפוליטית שלנו. פוטין מתנהג כמו יריב, מחזיק בעמדה של יריב והוא אינו משרת את האינטרסים שלנו".

האם אתה מוסיף לתמוך בטראמפ? - שאל אותו עיתונאי.

"אסתפק במה שאמרתי עכשיו", השיב ראיין.

"יותר מכל נושא אחר עתה, סוגיית פוטין נהפכה למבחן הנאמנות האולטימטיבי של הרפובליקאים לטראמפ", אומר צ'אק טוד, הפרשן הפוליטי הבכיר של NBC. "האם אתה מסכים עם עמדתו של טראמפ כלפי פוטין? התשובה לשאלה הזו תחצוץ בין האוהדים השרופים של טראמפ לבין רפובליקאים שאינם כאלה".

וכאמור, בממסד הביטחוני והדיפלומטי הולכת וגוברת החלחלה מטראמפ. "ולאדימיר פוטין רוצה, שדונלד טראמפ יהיה הנשיא הבא של ארה"ב", כתב בחודש שעבר מייקל מקפאול, שהיה שגריר ארה"ב במוסקבה בין 2012 ל-2014. "כדי להשיג מטרה זו, פוטין וממשלתו נקטו צעדים חסרי תקדים במאמץ להשפיע על תהליך הבחירות בארה"ב ולסייע למועמד המפלגה הרפובליקאית".

"לפוטין יש מניעים רציונליים", כותב מקפאול. "טראמפ תומך ברבים מקווי מדיניות החוץ שנשיא רוסיה מקדם. הצעתו המדהימה ביותר של טראמפ היתה 'לבדוק' אפשרות להכיר בחצי האי קרים כחלק מרוסיה. אובמה וכמעט כל המחוקקים בקונגרס, דמוקרטים ורפובליקאים, הביעו הסתייגות נמרצת מהצהרה זו. רק אפגניסטאן, קובה, ניקאראגווה, קוריאה הצפונית, ונצואלה וסוריה הכירו בסיפוח קרים לרוסיה. פוטין היה רוצה שארה"ב תצטרף לרשימה הזו".

ועוד לא הזכרנו את הבוז שרוחש טראמפ לנאט"ו, הברית הצפון אטלנטית שהיא עמוד השדרה של מדיניות החוץ והביטחון של ארה"ב מזה שנות דור - וקוץ שדוקר תמידית את פוטין - ואת העובדה שטראמפ מתעב את הסכמי הסחר של ארה"ב עם מדינות רבות בתבל. פוטין היה שמח לראות את קריסתם של הסכמים אלה.

אכן, לפעמים מצטייר הרושם, שטראמפ כאילו יצא מדפי "המועמד ממנצ'וריה", מותחן פוליטי מ-1959, שעובד פעמיים לסרט קולנוע, על חייל אמריקאי שנשבה במלחמת קוריאה ושמוחו נשטף כדי שיוכל לעשות שמות במערכת הפוליטית האמריקאית שנים לאחר שחרורו - לטובת הקרמלין, כמובן.

"יש ספקולציות לגבי האופי וההיקף של ההסתבכויות הפיננסיות של טראמפ עם פוטין ומקורביו, וטראמפ עצמו מעודד את הספוקלציות האלה בסירובו לתת פומבי לדיווחי המס שלו (כפי שנוהגים מועמדים לנשיאות מזה עשרות שנים)", כותב ג'ורג' וויל, בעל הטור השמרני רב ההשפעה. "ברור שטראמפ מסתיר משהו, קרוב לוודאי קצת יותר מאשר ראיות מביכות שהוא מפריז מאוד בקביעותיו על גודל הונו".

ולדימיר פוטין ברק אובמה / צלם: רויטרס

כמובן, השאלה שצריכה להישאל היא מדוע נכנס טראמפ ביודעין לביצה הזו. לאחר הכל, על פי סקר של "וול סטריט ג'רנל" ו-NBC, רק ל-8% מהאמריקאים יש דעה חיובית על פוטין בעוד של-59% יש דעה שלילית. אבל הנתון הזה אינו מציג את כל התמונה. על פי מאמר ב"וושינגטון פוסט" בשבת, לגישה הפייסנית של טראמפ כלפי פוטין יש תומכים מסוימים בקרב המפלגה הרפובליקאית, אם כי בדרך כלל לא בממסד שלה, ובוודאי בקרב תומכי המיליארדר. ביודעין או לא, טראמפ אולי שואב מזרם - לא גדול - בחברה האמריקאית שמייחל למנהיג "חזק", זכרי, גבר לעניין, ניגודו המוחלט של אובמה השכלתני, ההססן, ה"חלשלוש".

"כשחזהו חשוף, דוהר פוטין על סוסים, מצטלם עם נמרים ויורה ברוביו", כתב "נשנל ריוויו" ב-2014. "ברק אובמה, לעומתו, בבגדי הגולף המטרו-סקסואליים שלו ובפוזות גנדרניות במתחמי הגולף האופנתיים ביותר רוצה להצטייר כ-cool בעודו עוסק במשחק ספורטיבי רגוע".

אז נכון שזה לא הופך את פוטין מאוהב לאויב, אבל אינטואיטיבית אפשר לראות שלפחות חלק ממצביעי טראמפ מייחלים למישהו כזה בבית הלבן. נכון שהחזה החשוף של טראמפ יהיה קצת פחות אסתטי מזה של פוטין, וקשה להניח שהוא יצטלם עם נמרים, אבל, בכל זאת, הוא אחלה גבר.

עוד כתבות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

תיקון והתנצלות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023