הלמ"ס: 6.7% ירידה במכירת דירות חדשות מתחילת השנה; האוצר: צניחה של 21% במכירת הדירות

(עדכון) - האוצר: "הירידה - בעיקר בדירות חדשות ובעיקר בפלח השוק של הזוגות הצעירים. משקיעי הנדל"ן עסוקים יותר במכירה מאשר ברכישה"

אתר בנייה. המצב בשוק הדיור מחייב לנקוט גם צעדים לא שגרתיים / צילום: תמר מצפי
אתר בנייה. המצב בשוק הדיור מחייב לנקוט גם צעדים לא שגרתיים / צילום: תמר מצפי

עלייה קלה במספר הדירות החדשות שנמכרו ביולי 2016 לעומת החודש הקודם, אך ירידה משמעותית במספר הדירות החדשות שנמכרו בהשוואה לחודש המקביל אשתקד. כך עולה מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס), אודות מכירת דירות חדשות על ידי קבלנים, שפורסמו היום (א').

הנתונים מעידים כי בחודש יולי 2016 נמכרו 2,421 דירות חדשות, וזאת לעומת 2,380 דירות חדשות בחודש יוני האחרון. מדובר בעלייה קלה של כ-1.7%. עם זאת, השוואה ליולי 2015 מעלה כי מספר הדירות החדשות שנמכרו בהשוואה לחודש זה ירד בשיעור משמעותי של כמעט 20% (19.3%), כאשר מספר הדירות החדשות שנמכרו ביולי 2015 עמד על 3,003 דירות.

במקביל, נתוני הלמ"ס גם מעידים על ירידה במספר הדירות החדשות שנמכרו מתחילת השנה, בינואר-יולי 2016, לעומת התקופה המקבילה אשתקד, ירידה בשיעור כ-6.7%.

בדיווח הלמ"ס נכלל גם נתון המתייחס לביקוש לדירות חדשות, כלומר שילוב של מספר הדירות החדשות שנמכרו בפועל בצירוף מספר הדירות שאינן עומדות למכירה (דירות שנבנות במסגרת קבוצות רכישה, בנה ביתך, בנייה להשכרה ועוד). על פי נתון זה, הביקוש לדירות נמצא בירידה כאשר ביולי עמד המספר על 4,004 דירות לעומת 4,173 דירות ביוני האחרון ו-4,456 בחודש מאי האחרון.

במקביל, נתון נוסף שממשיך להעיד על עלייה בחודשים האחרונים הוא מספר הדירות שנותרו למכירה בסוף התקופה שעל פי הלמ"ס עומד ביולי 2016 על 28,066 דירות חדשות. חשוב לציין שמדובר בדירות שנמצאות בשלבי בנייה שונים, ולאו דווקא דירות מוכנות שאינן נמכרות.

ירידה בחיפה ותל אביב

על פי החלוקה למחוזות, ירידה משמעותית במכירת דירות חדשות נרשמה במחוז הצפון, שם נמכרו 228 דירות ביולי לעומת 318 דירות בחודש יוני האחרון. במקביל, ירידה נרשמה גם במחוז תל אביב שם נמכרו 324 דירות חדשות ביולי הנוכחי לעומת 414 בחודש יוני. גם ביהודה ושומרון נמכרו פחות דירות כאשר הנתונים מעידים על 44 דירות חדשות ביולי לעומת 79 דירות חדשות ביוני. עם זאת, בשאר המחוזות ההשוואה בין יולי 2016 ליוני 2016 מעידה על עלייה במספר הדירות שנמכרו.

במקביל, בחינת מספר הדירות החדשות שנמכרו מאז תחילת השנה בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, על פי המחוזות, מעלה כי במחוז הצפון נרשמה ירידה של כ-15% במכירת דירות חדשות בתקופה זו, במחוז ירושלים וחיפה ירד מספר הדירות החדשות שנמכרו בכ-13%, במחוז תל אביב בכ-10% ובמחוז המרכז בכ-1%. מאידך, באותה התקופה עלה מספר הדירות החדשות שנמכרו במחוז הדרום בכ-12%.

 

האוצר: ירידה בהיקף העסקאות בענף הנדל"ן ברבעון השני

במקביל לפרסום הלמ"ס, מפרסם היום אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר סקירה בנוגע לרבעון השני, ממנה עולה כי חלה ירידה בהיקף העסקאות בענף הנדל"ן למגורים ברבעון השני, בעיקר בדירות חדשות ובעיקר בפלח השוק של הזוגות הצעירים.

עוד על פי הסקירה, שיעור המשקיעים ממשיך להיות נמוך ומספר הדירות שמוכרים משקיעים גבוה ממספר הדירות שנרכשות על ידי משקיעים.

ברבעון השני של 2016 נרכשו 28.5 אלף דירות, ירידה של 5% בהשוואה לרבעון הקודם וירידה חדה של 21% בהשוואה לרמת השיא בעסקאות שנרשמה ברבעון המקביל אשתקד, על רקע הקדמת רכישות של משקיעים, טרם הכבדת מס הרכישה, כך בסקירה.

בפילוח גיאוגרפי נמצא כי רק בשני אזורים, נצרת ורחובות, בהם התקיימו מכירות במסגרת "מחיר למשתכן" נרשם גידול במספר העסקאות, הנובע כולו מהמכירות במסגרת פרויקטים אלו. ביתר האזורים נרשמו ירידות במכירות, בכלל זה באזור המרכז, בו שווקו דירות במסגרת "מחיר מטרה", אשר גם בהם לא היה בכדי למנוע את הירידה בסך העסקאות.

בדומה לסקירות קודמות, גם בסקירה הנוכחית מציינים במשרד האוצר כי מי שהובילו את הירידה ברכישות היו המשקיעים, עם ירידה בשיעור 11%. עוד על פי הנתונים, רכישות משפרי הדיור ירדו ב-8% ואילו רכישות הזוגות הצעירים, בנטרול רכישות במסגרת "מחיר למשתכן" ו"מחיר מטרה", ירדו ב-5%.

על פי נתוני האוצר, ניתן כבר כעת להבחין בהשפעת התוכניות הממשלתיות, מחיר מטרה ומחיר למשתכן, בכל הנוגע לשיעור העסקאות. "ברבעון השני של 2016 נרכשו 12.4 אלף דירות על ידי מי שעבורם זוהי דירתם הראשונה, בדומה לסך רכישות אלו ברבעון הקודם.

"עם זאת, ניתוח גיאוגרפי של הנתונים מלמד כי יציבות זו בסך רכישות הזוגות הצעירים הושגה הודות לשיווקם של כאלף יחידות דיור במסגרת "מחיר למשתכן" בעפולה ובלוד, ו"מחיר מטרה" בראש העין. כך, שלושת האזורים אליהם שייכים ישובים אלו (אזורי מיסוי מקרקעין נצרת, רחובות ומרכז) הינם האזורים היחידים בהם נרשם ברבעון השני גידול ברכישות הזוגות הצעירים (המתרכז באותם פרויקטים שצוינו לעיל). ביתר האזורים נרשמו ירידות, הנעות בין ירידה של 2% באזור נתניה לירידה של 18% באזור חדרה".

עוד מוסיפים באוצר כי רכישת דירות חדשות ב"מחירי שוק" (מחיר דירה בשוק החופשי ולא דירות מוזלות במסגרת התוכניות הממשלתית א"ח) על ידי זוגות צעירים רשמה ירידה של 13% ברבעון השני של 2016, שיעור הירידה הגבוה ביותר מאז הרבעון השני של 2014, אשר עמד בצל ההמתנה לתוכנית מע"מ אפס.

עוד על פי נתוני האוצר, ההשפעה של תוכנית מחיר למשתכן כמו גם תוכנית מחיר מטרה ניכרות גם בירידה בהיקף רכישת הדירות על ידי מחוסרי דירה באזורים בהם שווקו מכרזים מוזלים בהיקף ניכר, ואף אזורים בהם צפוי שיווק נרחב בהמשך. "בולטת הירידה החדה ברכישות הזוגות הצעירים באזורי הפריפריה, אזורים בהם מתוכננים שיווקים גדולים של דירות במסגרת "מחיר למשתכן", כך בסקירה.

עוד מציינים באוצר כי הירידה שנרשמה בערי השפלה בכל הנוגע לרכישת דירה על ידי מחוסרי דיור הושפעה ככל הנראה מההגרלות לפרויקט מחיר למשתכן בראשון לציון שנפתחו במהלך הרבעון השלישי של 2016, מה שהשפיע על הביקוש בכלל האזור.