גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חדשות 2 תחויב למסור חומרים מהראיון עם "המאדאם של ת"א"

בית המשפט המחוזי: "מרואיין הוא לא מקור עיתונאי"

גיא פלג / צילום: תמר מצפי
גיא פלג / צילום: תמר מצפי

בית המשפט המחוזי בתל אביב הפך היום את החלטת בית משפט השלום וקבע כי חדשות 2 תחויב להעביר לידי המשטרה את חומרי הגלם מהריאיון שערך כתב המשפט של הערוץ, גיא פלג, עם "המאדאם" עינת הראל.

בחודש יולי האחרון שודר ב"אולפן שישי" ריאיון עם הראל, המואשמת בעבירות של סרסרות, ניהול מקום לשם זנות והלבנת הון בהיקף של 47.5 מיליון שקל, ואשר כונתה "המאדאם של תל אביב". לאחר הריאיון קיבלה משטרת ישראל מבית המשפט צו במעמד צד אחד המורה לחדשות 2 למסור לה גם את חומרי הגלם מתוך הריאיון, שלא שודרו בכתבה עצמה.

חדשות 2 עתרה לבית משפט השלום באמצעות עורכי הדין ישגב נקדימון ודקלה בירן, וזה קיבל את הערעור תוך שהוא מציין, בין היתר, כי "חיובו של עיתונאי להמציא חומר גלם מצולם של ריאיון שנערך עם מקור המידע שלו, גורם להפיכתו של העיתונאי 'לעד תביעה' כנגד המרואיין, וסיטואציה מעין זו פוגעת באמון הציבור בעיתונות ובהעברת המידע השוטף והחופשי מהציבור לכלי התקשורת".

כעת, כאמור, הפך השופט המחוזי בני שגיא את ההחלטה, תוך שהוא קובע כי "חיסיון עיתונאי-מקור הוא חיסיון יחסי", וכי ממילא "אל כל חיסיון יש להתייחס בחשדנות ולפרשו על דרך הצמצום". השופט ערך אבחנה בין מקור עיתונאי הזכאי להגנה בדמות החיסיון לבין מרואיין שאינו זכאי לאותה הגנה. לפי פסיקתו, "אף אם ניתן לומר כי המידע שמסרה הראל בריאיון הוא מידע חשוב, אין להגדירה כמקור עיתונאי אלא כמרואיינת".

השופט שגיא מציין בהחלטתו כי הראל "בחרה להתראיין בערוץ פתוח, לאחר הגשת כתב האישום, בנושא הקשור לאישומים המופנים נגדה, ומטעמים אינטרסנטיים השמורים עמה", וכי היא "הגיעה לריאיון כשהיא מלווה על ידי סנגורה, שנכח במהלך הריאיון כולו, ולשיטתה, אף דאגה לספק תיאורים כלליים... הנחת המוצא שלה הייתה, וזו לא הופרכה בשום שלב, כי מרגע הדלקת המצלמה, דבריה יוקלטו וישודרו לקהל הרחב.

"לכן", הוא קובע, "באותו טווח זמנים בו פעלה המצלמה יש להגדירה כמרואיינת ולא כמקור עיתונאי". "זאת ועוד", הוא מוסיף, "העובדה כי העיתונאי או העורך בחרו, במסגרת עריכת הריאיון לשידור, להשמיט חלק מהדברים שאמרה הנאשמת, קשורה אך ורק לשיקולי עריכה, ולא נטען בשום שלב כי שיקולים אחרים, הקשורים לטיב המידע שמסרה הנאשמת, עמדו ביסוד ההחלטה".

לדבריו, "יוצא, אפוא, כי החלטת בית משפט קמא, יוצרת, הלכה למעשה, חיסיון על שיקולי עריכה ולא חיסיון על זהותו של מקור עיתונאי או על תוכן המידע שמסר, במיוחד שמבחינת הנאשמת, כל שאמרה באותו ריאיון היה ראוי לפרסום. בנסיבות אלה, אינני סבור כי יש להעדיף את האינטרסים העומדים ביסוד שיקולי העריכה על פני הערך של גילוי האמת".

השופט הורה עיכוב ביצוע עד ל-9 באוקטובר, וזאת כדי לאפשר לפרקליטי חדשות 2 להגיש בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון. מחדשות 2 נמסר כי הם אכן מתכוונים לערער לעליון על ההחלטה.

"רפלקס פבלובי של המדינה"

פלג עצמו אמר היום ל"גלובס" כי בכל הנוגע לראיון הספציפי עם הראל, מדובר בראיון שלא היו בו תנאים מוקדמים, כך שהערוץ היה יכול באופן עקרוני למסור את החומרים. מה עוד שלהערכתו "אין בחומרי הגלם בדל של ראיה שיכולה לחזק את כתב האישום נגד הראל.

"הבעיה", הוא מסביר, "נוגעת לעניין העקרוני. אנחנו (בחדשות 2, י"כ) חשבנו שאנחנו צריכים לעצור את הרפלקס הפבלובי הזה של המדינה. איתרנו בשנים האחרונות דפוס אצל מערכת האכיפה: כל חומר שהם חושבים שעשוי לעניין אותם - הם מיד מפעילים את הכלים של פנייה לבית המשפט כדי לקבל חומרים מאיתנו, ואנחנו לא חושבים שאנחנו זרוע של מערכת האכיפה, או שאנחנו צריכים להיות נתיב שאמצעותו המדינה יכולה לאסוף ראיות נגד חשודים".

יותר מכך, הוא מוסיף, "הכלי הזה של בקשה של חומרי גלם ממערכת עיתונאית או חומרים שנאספו בידי עיתונאי צריכה להיות, אם בכלל, שמורה למקרים שבהם החומרים האלה יכולים לשמש לפענוח פשע חמור ואלמלא יימסרו יש סכנה אמיתית שהפשע לא יפוענח.

"כאן המדינה כבר הגישה את כתב האישום, והרי הקריטריון להגשת כתב אישום הוא סיכוי סביר להרשעה. זאת אומרת שגם בלי החומר שלנו יש סיכוי סביר להרשעה, ולמרות זאת המדינה לא מהססת להשתמש בכלים שהם בעינינו מאוד-מאוד אלימים, שיכולים לפגוע אנושות בעבודה שלנו. אם יש לכם סיכוי סביר להרשעה, למה אתם משתמשים בכזה כלי אגרסיבי שפוגע בנו פגיעה כל כך קשה?".

- ובית המשפט המחוזי לא הבין את כל זה?

"לצערי, לא הצלחנו לשכנע את המחוזי, ואני חושב שטוב שזה יתגלגל לבית המשפט העליון. אולי משם תצא ההלכה שתגדיר את הנסיבות המאוד מיוחדות ומאוד חריגות שרק בעטיין תוכל המדינה לבקש ולקבל חומרים - וזה לא מתי שבא לה".

"להגן על המוסד העיתונאי"

אחת הבעיות שמתעוררות שוב ושוב סביב נושאים מן הסוג הזה נוגעת לעובדה שנושא החיסיון העיתונאי בישראל אינו מעוגן בחקיקה, אלא הוא מה שמכונה "יציר הפסיקה". כלומר, מתבסס על פסיקות של בתי המשפט, ראשית במה שמכונה "הלכת ציטרין" של בית המשפט העליון מ-1986, ובהמשך בפסיקות נוספות.

המשפטנית ד"ר תהילה שוורץ-אלטלשולר, מהמכון הישראלי לדמוקרטיה, אמרה היום ל"גלובס" בהקשר זה כי פסיקתו של המחוזי בעניין היא "בעייתית דווקא מפני שהחיסיון עיתונאי לא מעוגן בחוק בישראל. הגיע הזמן שכמו במדינות מתוקנות אחרות ישבו על העניין הזה ויחשבו איך לעגן את החיסיון כך שלא יהיה צורך כל פעם לפנות לבית המשפט ובעצם להתחנן לחסדים שלו".

לשיטתה, "אם מסתכלים על התכלית של החיסיון העיתונאי - אז הוא אמנם נועד להגן כדי על היחסים בין מקור לבין עיתונאי, אבל יותר מזה כדי להגן על המוסד העיתונאי. וזה בעצם ההבדל בין חסיונות אחרים שהם חסיונות פרופסיונליים (כמו חיסיון עו"ד-לקוח, י"כ), לבין החיסיון העיתונאי שהוא חיסיון מוסדי (שנועד להגן העיתונות כמוסד, ולאו דווקא על המקור הספציפי, י"כ). ולכן, אם מקבלים את העמדה הזאת, אז בית המשפט היה צריך לאמץ את העמדה שגם הנושא של שיקול הדעת לגבי מה נכלל תחת החיסיון ומה לא צריך להיות שיקול דעת של העיתונאי, ולא כזה שלבית המשפט יש יכולת להתערב בו".

עוד כתבות

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי, הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים, אך עדיין יש כמה שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזיג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל ● יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה