גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סקר: 64% מהעובדים מרגישים שהמעסיק הפר את זכויותיהם

כך עולה מסקר Alljobs ■ אז למה העובדים לא תובעים? עו"ד נאוה פינצ'וק-אלכסנדר: "יותר חשוב לאדם שתהיה לו עבודה, מאשר שיקבל את כל הזכויות המגיעות לו"

קריירה  / צילום: thinkstock
קריירה / צילום: thinkstock

מערכת בתי הדין לעבודה עמוסה בטיפול בתביעות של עובדים הטוענים כי מעסיקיהם קיפחו את זכויותיהם - אם בתשלום שכר על שעות עבודה נוספות ואם בתשלום דמי הבראה או חופשה או ביחס מבזה.

אחת התופעות הבולטות היא שחלק גדול מהתביעות הללו מוגש רק בתום תקופת העבודה אצל המעסיק הנתבע. עובדים רבים חוששים לעמוד על זכויותיהם בעודם עובדים במקום מסוים, מתוך מחשבה שהמעסיק יתנקם בהם, והם עלולים לאבד את מקור פרנסתם.

התופעה הזאת מעניינת במיוחד לאור הממצאים של סקר שערך לאחרונה אתר Alljobs ומתפרסם ב"גלובס" לראשונה.

הסקר, שנעשה בקרב 743 עובדים משכבות גיל ותחומי עיסוק שונים, מעלה כי 64% מהעובדים חשים שהם סובלים או סבלו מהפרת זכויותיהם על-ידי המעסיק. 37% מהם אמרו כי הם סבלו מהפרת זכויותיהם פעם אחת, ו-27% אמרו כי סבלו מכך כמה פעמים. רובם המוחלט של אותם עובדים לא הגישו תביעות בשל הפרת הזכויות.

עו"ד נאוה פינצ'וק-אלכסנדר - מומחית בדיני עבודה, שייצגה בין היתר את עובדי מעון ראש הממשלה מני נפתלי וגיא אליהו שתבעו את המדינה וזכו - אומרת כי "המשמעות המדאיגה ביותר של הנתונים העולים מהסקר היא שישנה נורמה מקובלת ובעייתית של הפרת חוק על-ידי מעסיקים".

לדבריה, עובדים רבים מבליגים על פגיעה בזכויותיהם ועומדים עליהן, אם בכלל, רק בסיום עבודתם. "אנחנו חיים בעידן שבו יש ביקוש עצום לעבודה, וקיימים פערי כוח עצומים בין מעסיקים לעובדים. לכן, בחשבון הרציונלי יותר חשוב לאדם שתהיה לו עבודה, מאשר שיקבל את כל הזכויות המגיעות לו מכוח העבודה. עובדים לא מסכנים את הדבר הגדול - האפשרות לעבוד, בשביל הדבר הקטן - עמידה על זכות זו או אחרת".

- מה את אומרת לעובד שמגיע אלייך בעודו עובד וטוען שזכויותיו הופרו?

"אני לא מייעצת לאנשים לתבוע בזמן שהם עובדים, כי אז הם שמים על כפות המאזניים את מה שהם יכולים לקבל מהתביעה לעומת הסכנה לאבד את העבודה והסכנה להתעמת עם המעסיק. לבית הדין לעבודה הולכים רק כאשר בטוחים שמגיע משהו, ושבסופו של דבר המלחמה המשפטית תוביל את העובדים למקום יותר טוב - ולא למקום פחות טוב".

יתרה מכך, עו"ד פינצ'וק-אלכסנדר מציינת כי עובדים רבים המרגישים שזכויותיהם נפגעו מהססים להגיש תביעות נגד המעסיק גם לאחר תום תקופת העבודה אצלו. לדבריה, הסיבה לכך היא החשש שהידיעה שיצאו נגד המעסיק תרתיע מעסיקים עתידיים מלשכור את שירותיהם.

"בפני עובד שחושב שזכויותיו נפגעו עומדות דילמות מאוד רציניות לאור הסיכונים שצופן בחובו ההליך המשפטי", היא אומרת. "מעבר לבעיות שעליהן דיברתי, גם הנגישות לצדק היא יקרה מאוד. הליכים משפטיים הם הליכים יקרים שנמשכים לעתים הרבה זמן. כשעובד יודע שקשה כל-כך להשיג את הצדק, וכי להגשת תביעה עלול להיות מחיר נוסף עבורו, הוא לא לוקח סיכון ומוותר על זכויותיו". 

רק 22% סומכים על המעסיקים

העובדים אולי מוותרים על מאבק משפטי, אבל בהחלט מתעניינים בזכויותיהם. לפי הסקר של Alljobs, כ-83% ממשתתפי הסקר ציינו כי נושא זכויות העובדים מעניין אותם, ועם זאת רק 37% העידו כי הם בקיאים בהן באופן רב או מוחלט. 40% מהמשיבים ענו כי בקיאותם בזכויות העבודה שלהם היא בינונית, ואילו 16% אמרו שהם בקיאים בזכויות באופן מועט. 8% אמרו שאין להם כלל מושג בנוגע לזכויותיהם.

עינב בוימפלד, מנהלת התוכן והמחקר של Alljobs, אומרת כי חוסר הבקיאות של עובדים בזכויותיהם אינו מפתיע. "מדובר בנתונים 'יבשים', משפטיים ברובם, ולרובנו אין זמן או כוח לקרוא ולהתעמק בהם. זו הסיבה שכשאנחנו נתקלים בפגיעה בזכויות העבודה שלנו, אנחנו מעדיפים ובוחרים לפנות לאיש מקצוע, עורך דין, שייצג אותנו ויסייע לנו לעמוד על זכויותינו".

הסקר בדק גם איזה מבין תנאי העבודה והזכויות הסוציאליות של העובדים הכי חשובים להם ומעניינים אותם, ומהתשובות עולה כי זכויות הקשורות לתנאי העבודה ולתנאים סוציאליים (72%) וזכויות הקשורות לפנסיה ולפיצויים הכי מעניינות את העובדים. הזכויות שפחות מטרידות את אותם הן הן כאלה הקשורות לפיטורים ולדמי אבטלה (54%), זכויות הקשורות לחוזה ולהגדרת התפקיד במקום העבודה (52%) וזכויות הקשורות להיריון וללידה (22%).

נתון מעניין נוסף שעולה מהסקר הוא שלשליש מהעובדים אין אמון או יש אמון מועט בלבד במעסיקיהם בכל הנוגע לשמירה שלהם על זכויותיהם.

לדברי בוימפלד, "בעשורים האחרונים, בעקבות תהליכים חברתיים וכלכליים, המבנה הישן של עולם הקריירה הולך ונעלם, ומבנה חדש תופס את מקומו. שוק העבודה מתרחק בהדרגתיות מהמודל המסורתי של קשר עובד-מעביד המבוסס על נאמנות וסנטימנטים פמיליאריים, והולך לכיוון אישי וחומרי יותר, עם פחות מחויבות משני הצדדים.

"התהליך הזה משליך גם על מרקם היחסים והערכים שבין העובד למקום העבודה שלו. העובד הישראלי מפוכח יותר. הוא מבין שמקום העבודה הוא לא באמת משפחה, והוא נוטה לבחון בעיניים חשדניות יותר את הארגון שמעסיק אותו".

עו"ד פינצ'וק-אלכסנדר מוסיפה כי בהיעדר אמון ובהיעדר אכיפה מספקת, מעסיקים מרשים לעצמם לעגל פינות ולא לשמור על מלוא זכויות העבודה. לדבריה, "המדינה אמנם שולחת מפקחים של משרד הכלכלה למקומות העבודה כדי לפקח ישירות על הפרות חוק ואי-שמירת זכויות כגון הפרה של חוק מינימום והפרת חוקי עבודה אחרים, אבל ספק אם כוח-האדם מספיק כדי לאכוף את החוק". 

עד כמה אתם בקיאים בזכויותיכם כעובדים

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה