גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם ישראל צריכה לשים גבול לסינים

הגיע הזמן שגם אנחנו נעצור את מסע הרכישות הרעבתני של סין

חוות צאן בוויקטוריה / צילום: בלומברג
חוות צאן בוויקטוריה / צילום: בלומברג

ממשלת אוסטרליה מנעה לפני כמה שבועות את מכירת רשת הפצת החשמל הגדולה (אוסגריד) במדינה לידי הסינים. זו לא הפעם הראשונה שהאוסטרלים אומרים "לא" לסינים. מוקדם יותר השנה הם מנעו את מכירת חוות הבקר הגדולה בעולם, קידמן אנד קו, לידי הסינים.

הטעם לסירוב האוסטרלי הוא חשש מהשתלטות סינית על נכסים אסטרטגיים (במקרה של חוות הבקר - ייצור מזון), בדומה לחששן של מדינות אחרות בעולם. בריטניה, למשל, מנעה מכירת חברת אנרגיה גדולה לסינים מחשש שהרכישה תאפשר לממשלת סין לקבוע את מדיניות האנרגיה הבריטית לשנים.

הסיפור הזה נוגע לנו באופן ישיר, כי מסע הרכישות הרעבתני של סין הגיע בשנים האחרונות גם אלינו. נזכיר, כי במהלך כמה ימים בודדים באוגוסט נסגרו בישראל ארבע עסקאות ענק, כאשר בכולן הרוכשת הייתה חברה סינית.

כמצ'יינה השלימה את ההשתלטות על חברת האגרוכימיה הישראלית אדמה תמורת 230 מיליון דולר; קונצרן XIO בעל הזיקה הסינית, שכבר רכש את לומניס הישראלית ב-510 מיליון דולר, מנהל מו"מ לרכישת בית ההשקעות מיטב דש לפי שווי של 1.4 מיליארד שקל; קונצרן יאנגו הסיני חתם על מזכר הבנות לרכישת השליטה בחברת הביטוח הפניקס ב-1.93 מיליארד שקל (שעדיין טעון אישור של משרד האוצר); ולבסוף נחתמה רשמית גם העסקה למכירת חלל תקשורת לקבוצת Technology Beijing Xinwei ב-285 מיליון דולר.

המכירה האחרונה מדהימה במיוחד. הרי הלקוח הגדול של חברת חלל הוא לא אחר מאשר מערכת הביטחון הישראלית, העושה שימוש צבאי בלוויני "עמוס". לא ברור כיצד ניתן למכור חברה כה רגישה לידיים סיניות ויש לקוות שהרגולטורים לא יאשרו עסקה זו, שתאפשר לחברה סינית - ובעצם לממשלה הסינית - לשלוט בטכנולוגיה ישראלית רגישה עם השלכות ביטחוניות.

חזון שליטה גלובלי

מכירת חברות ותאגידים ישראליים לידיים סיניות צריכה לעורר שאלות כבדות. לכאורה, הכלכלה הישראלית היא כלכלה פתוחה וחלק אינטגרלי מהמארג הכלכלי הגלובלי. ככזו היא חשופה למיזוגים ורכישות של חברות מקומיות על ידי גופי השקעה זרים. עיין ערך האקזיטים בהיי-טק הישראלי.

יותר מזה, לישראל יש אינטרס למשוך אליה כמה שיותר השקעות זרות ישירות. לישראל יש גם אינטרס מובהק בחיזוק קשרי הסחר עם סין, כחלק מהמאמץ להרחיב את סחר החוץ שלה ולבזר אותו. אם כך, כיצד אפשר במצב זה לומר "לא" לסינים?

ובכן, אפשר ואף חיוני. זה לא אומר שצריך לומר "לא" גורף ומהדהד. הכל תלוי במינון הנכון ובתזמון הנכון מבחינה לאומית - מה מוכרים, כמה מוכרים ומתי מוכרים.

כאן כדאי להזכיר, כי הממונה על שוק ההון, החיסכון והביטוח במשרד האוצר, דורית סלינגר, כבר אמרה "לא" לסינים כאשר ביטלה בפברואר השנה - אחרי מגעים שנמשכו יותר משנה - את העסקה למכירת השליטה בקבוצת הביטוח והפיננסים הפניקס על ידי קבוצת דלק לידי ענקית ההשקעות הסינית פוסון, תמורת 1.85 מיליארד שקל.

צריך, קודם כל, להבין את הרקע. הסינים מנהלים מסע רכישות מאסיבי בכל העולם. מדיניות זו של רכישות חוצות גבולות מוכתבת מלמעלה על ידי השלטונות, מתוך ניסיון לאושש את הצמיחה הפנימית שנחלשה. גם הרעב הסיני לחומרי גלם מכתיב מדיניות זו ולראייה ההשתלטות הסינית על משאבי הטבע וחומרי הגלם של מדינות אפריקה.

על פי דו"ח של פירמת הייעוץ והניתוח העסקי Rhodium Group, שפורסם לפני כשנתיים, מאז שנת 2000 ועד 2014 נרכשו 896 חברות אמריקאיות על ידי משקיעים סיניים, בסכום כולל של 43 מיליארד דולר. המגמה הזאת, כך נראה, גדלה בטור הנדסי ועל פי הערכות שונות, עדיין לא הגיעה לשיאה.

באשר לישראל, הסינים הם חסידים גדולים שלנו. הם לא מבינים כיצד מישראל הקטנה, שמספר תושביה הוא שליש מהתושבים בשנגחאי, יצאו 12 חתני פרס נובל. הם מעריצים את הגניוס היהודי וחומדים טכנולוגיות ישראליות. חלק מהמנהיגים הסיניים משוכנעים שאנו שולטים בעולם, אך תפיסה זו מגיעה מתוך הערכה ולא מתוך רגשות אנטישמיים.

לאחר שרכשו את תנובה והיו מעורבים בכריית מנהרות הכרמל ופרויקט מנהרת הרכבת בין עכו וכרמיאל, הסינים לוטשים עיניים לחברות ישראליות נוספות מכל הבא ליד. הם מצויידים במזומנים ובשאיפות לשלב את ישראל בחזון הפיתוח האסטרטגי שלהם. בניית נמל אילת היא רק חלק מכך.

לכן, יש לבחון כל עסקה עם הסינים גם בראייה לאומית כוללת. כל אחת מהעסקאות שצויינו לעיל היא אולי עסקה טובה לבעלי המניות של החברה, אבל דרושה כאן ראיית-על של המדינה והאינטרסים הלאומיים שלה, שתכריע בשאלת המכירה. אחרי הכל, חברות אלה שולטות על נכסים אסטרטגיים - ממחצבים וחומרי גלם ועד פנסיות. חברה בודדת שוקלת את שיקוליה על פי מאזן הרווח וההפסד שלה ועל פי תוכניותיה האסטרגיות. לא כך מדינה, ובוודאי מדינה קטנה יחסית כישראל, שצריכה לשקול שיקולים נוספים חשובים, מעבר לשיקולים העסקיים הפרטניים, וזאת בראיית מאקרו-לאומית, מדינית וכלכלית.

כלכלה חופשית היא לא רק סיסמה אלא גם מדיניות. כל דבר צריך להיעשות במידה. סחר הדוק, קשרים כלכליים, חילופי ידע ושת"פ תעשייתי-טכנולוגי עם סין - כן; שימוש בתשתיות ייצור סיניות ושיווק משותף למדינות שלישיות - גם כן; מכירת טכנולוגיות - אולי ותלוי בנסיבות; טכנולוגיות ביטחוניות רגישות - מחייב בדיקה. ואולם כאשר מדובר על השתלטות סינית על משאבים אסטרטגיים לאומיים, חומרי גלם וגופים מוסדיים - התשובה צריכה להיות לא.

נשער נא בנפשנו לרגע, כי החברות שתרכושנה את בתי ההשקעות וחברות הביטוח הישראליות - שחולשים על טריליוני שקלים של עמיתי קרנות הפנסיה - ייקלעו חלילה למשבר פיננסי? מי יגן אז על כספי הפנסיה של עם ישראל? האם הממשל הסיני ייחלץ לעזרתן ? ספק רב. יש גם מצבים פחות קיצוניים שצריך לחשוב עליהם. למשל, תקיפת סייבר על מאגרי מידע ישראליים, וביודענו את המוטיבציה הסינית בתחום הסייבר זה אמור להדאיג כל אזרח.

יותר מזה, לממשלה נדרשו כמעט 30 שנה לצאת ממעורבות במשק ויהיה זה מוזר אם נבצע כעת סיבוב פרסה ונחזיר את המשק לשליטת ממשלה - ועוד זרה.

לא להיקלע לעימות בין המעצמות

יש גם שיקול מדיני. סין חותרת לעליונות כלכלית על המערב ובמוקדם או במאוחר כנראה תיקלע לעימות מר עם ארה"ב, אותה היא שואפת לרשת כמנהיגת הכלכלה הגלובלית. בעימות כזה ישראל תהיה פיון קטן על לוח השחמט הבין-מעצמתי. זהו מצב מסוכן לישראל כמדינה קטנה שלה קשרים אסטרטגיים עם ארה"ב. אסור לנו להיקלע לעימות בין שני שחקני ענק.

מבחינת הסינים, ישראל היא עוד אבן במשחק הלגו הכוחני. עבורנו מדובר במשחק הרה גורל, שבו על כפות המאזניים מונחת הכלכלה הישראלית. בעוד הסינים רוכשים מאיתנו חברות גדולות בכסף קטן, עבורנו מדובר בכסף גדול והפיתוי הוא רב.בדומה לאוסטרלים ולבריטים, ישראל צריכה ללמוד לומר "לא" לסינים, עם כל הבעייתיות הכרוכה בכך. הרי אוסטרליה תלויה בסחר שלה עם סין יותר מאשר ישראל ובכל זאת היא העזה. זה לא יהיה "לא" משיקולים של גאווה לאומית ריקה, אלא משיקולים אסטרטגיים קרים ומפוכחים.

הכותבת היא מנהלת-שותפה בפירמת עורכי הפטנטים לוצאטו את לוצאטו וחברת הוועד המנהל של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב

עוד כתבות

מכונות הדפוס של לנדא דיגיטל פרינטינג / צילום: באדיבות לנדא דיגיטל פרינטינג

הצרות בחברת הדפוס של בני לנדא מגיעות לחברת הנדל"ן המניב

חברת ויתניה דיווחה היום כי חברת לנדא דיגיטל פרינטינג שוכרת משרדים בשלב א' בפרויקט שהיא מקימה בנס ציונה ואמור להתאכלס בשנה הבאה ● דמי השכירות שאמורים היו להיות משולמים מוערכים בכ-48 מיליון שקל בשנה

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

זהבית כהן יוסף / צילום: רמי זרנגר

מצטרפת למימושים: קרן אייפקס מוכרת מניות מקס סטוק ב-120 מיליון שקל

לאחר שמניית מקס סטוק זינקה ב-34% בחודש האחרון, מצטרפת בעלת המניות הגדולה בה, אייפקס, למגמת המימושים בבורסה ● החברה מכרה 5.5% מניות מקס סטוק ב-15.4 שקל למניה - הנחה של 5% על מחיר השוק

איך יחשבו את העשירונים לקבלת המענק? / אילוסטרציה: Shutterstock, Montholz

זו כנראה הייתה חצי השנה הכי טובה לכסף שלכם מאז 2021, אלא אם כן אתם ב-S&P 500

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון, יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

המשרוקית מארחת. חברה ממשלתית / צילום: Shutterstock

להפריט או לא? זה המושג שעומד בלב המחלוקת המתמשכת

בממשלה נאבקים על השליטה בהן, והוויכוחים אודותן נמשכים כבר עשורים • מה עומד מאחורי "החברות הממשלתיות"? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

השקל מתחזק, אבל מחירי המזון לא יורדים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל מתחזק ומחירי הסחורות בירידה, אז למה ההוזלות לא מגיעות לצרכנים?

הדולר נחלש, מחירי הסחורות בירידה - אבל המחירים בסופר לא צפויים לזוז בקרוב ● בכירים בתעשייה מסבירים כי היבואנים והיצרנים לא ממהרים להוזיל בשל התנודתיות הרבה של השקל, התחייבויות עבר וקשיים לוגיסטיים ● ירידות מחירים, אם יגיעו, לא צפויות לפני 2026

אודי בן שימול, מנכ''ל סודקסו ישראל, בחנות נוחות בחברת מגדל. פותחים גם סופרמרקטים / צילום: יח''צ

חמישה סניפים כבר נפתחו בתע"א: הסופרים מגיעים למקומות העבודה

סודקסו ישראל החלה להפעיל סופרמרקטים וחנויות נוחות במקומות עבודה גדולים - כולל חמישה סניפים בתעשייה אווירית, בשטח שמגיע עד ל-250 מ"ר לחנות ● המנכ"ל: "הביקוש מהשטח גובר"

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

השקעה של עשרות מיליוני דולרים: תוכנית החדשנות שמשיקה טבע

ענקית התרופות טבע משיקה תוכנית חדשנות לסטארט-אפים, במסגרתה יושקו אתגרים פעמיים בשנה, שיעסקו בשילוב חדשנות בתחומי הפעילות של החברה ● דוגמה לאתגר: טכנולוגיות משלימות או חלופיות לניסויים בבעלי חיים

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

על רקע משבר בשיחות הסחר עם ארה"ב, בורסת טוקיו יורדת ב-1%

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בבורסת תל אביב; מניות הנדל"ן יורדות

חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל יציב הבוקר, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?