גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סלקום טייחה מעילה במיליונים; "תלונה למשטרה תוביל לכותרות"

הנהלת סלקום גילתה מעילה שביצע לכאורה עובד בנטוויז'ן ■ היו"ר עמי אראל דחף לסגור את הפרשה בשקט, בלי תלונה למשטרה ■ סלקום: "לא הייתה חובת דיווח"

עמי אראל / צילום: שלומי יוסף
עמי אראל / צילום: שלומי יוסף

מה עושה חברה ציבורית כשהיא מגלה על מעילה בהיקף של מיליוני שקלים שביצע לכאורה עובד בשיתוף-פעולה עם משווק בולט של החברה? מגישה תלונה למשטרה? מערבת את רשות ניירות ערך? או שאולי מנסה לטייח את הפרשה, בלי ליידע את בעלי המניות או את רשויות האכיפה?

השאלות הללו, מסתבר, אינן תיאורטיות - אלה היו הדילמות שהעסיקו את הנהלת חברת סלקום, שגילתה על מעילה לכאורה שביצע עובד בחברה-הבת נטוויז'ן, ושגרמה לנזק של מיליוני שקלים לחברה.

ומי דחף להחלטה לסגור את הפרשה בשקט? היו"ר, עמי אראל, והמנכ"ל, ניר שטרן. זאת, באישור היועצת המשפטית של החברה - וחרף קולות מתנגדים מתוך ועדת הביקורת של הדירקטוריון.

המעילה בוצעה לכאורה על-ידי עובד החברה-הבת נטוויז'ן, שפעל מול מספר לקוחות, ובהם משווק בולט של כרטיסי החיוג הבינלאומיים של החברה ברשות הפלסטינית. מדובר במשווק שמולו עושה החברה עסקים בעשרות מיליוני שקלים בשנה.

מביקורת פנימית של החברה עלה החשד כי העובד והמשווק רקחו מזימה שלפיה במקום לשלם את הכספים שהגיעו לחברה עצמה, ישלם המשווק לעובד חלק מהסכום ישירות לכיסו - ואילו העובד ידאג ליצור מצג חשבונאי שקרי לכאורה, שלפיו החשבונות של המשווק שולמו. זאת, תוך ייחוס תשלומים אחרים ששילמו לקוחות אחרים של החברה - לחשבונו של המשווק.

למרות הגילויים המרעישים, החברה החליטה שאת הכביסה המלוכלכת הזאת אין לכבס בחוץ, אפילו לא מול בעלי המניות מקרב הציבור. ממסמכים שהגיעו לידי "גלובס" עולה כי מי שהוביל את הגישה שיש להימנע מלערב את המשטרה היה יו"ר הדירקטוריון עמי אראל.

אראל, במפגן של פרגמטיות, ידע להתרכז, גם במקרה קיצוני כזה, בשורה התחתונה - שורת הרווח. יו"ר דירקטוריון סלקום סבר כי לאור היקף שיתוף-הפעולה עם המשווק, יש למחול לו על המעשים ולהמשיך בעסקים איתו - לפחות עד למציאת מחליף ראוי למשווק.

הדברים תועדו בישיבת ועדת הביקורת של הדירקטוריון, מיום 11 בינואר 2015, שאליה הוזמנה צמרת החברה, כולל מי שאינו חבר בוועדת הביקורת.

סמנכ"ל הכספים, שלומי פרילינג, פתח את הישיבה בסקירה: "התגלה שעובד אגף הכספים שעסק בגבייה מלקוחות ללא אמצעי תשלום (בתחום כרטיסי-החיוג הבינלאומיים - ג' מ') - לקוחות עסקיים ומשווקים, עשה יד אחת עם 3-4 לקוחות מהרשות הפלסטינית. העובד קיבל חלק מהחוב במזומן ודאג שבכרטסת לא יראו שהלקוח/משווק חייב כסף, באמצעות העברת כספים מכרטסת של לקוח אחר".

כאשר יו"ר ועדת הביקורת, הדירקטור יוסי ברנע, התעניין ושאל: "אז מה היקף הנזק שנגרם לחברה?" - פרילינג השיב: "מלוא החשבונית". כלומר, אובדן של מלוא החוב שנגבה מהלקוח.

פרילינג המשיך בסקירה ודיווח כי "כל המידע מתבסס על מה שהעובד אמר וחקירות של הכרטיסיות שלו. העובד הודה כי גנב, חתם על תצהיר בכתב-ידו שגנב, תיאר איך גנב. יש פער בין כמה שגנב - מעל מיליון שקל - ובין הנזק שגרם לחברה שהוא גדול יותר, ונאמד על-פי הערכות ראשוניות על 3.1 מיליון שקל".

פרילינג הוסיף כי העובד עבר בדיקת פוליגרף ונמצא דובר אמת. "הוא הגיע עם המשפחה שלו, והם התחייבו להחזיר את כל הכסף, אבל אני מטיל בכך ספק", ציין סמנכ"ל הכספים.

בשלב הזה החל הדיון בשאלה האם יש לפנות למשטרה. ויו"ר הדירקטוריון עמי אראל שאל-התעניין: "יש לנו חובה לפנות למשטרה במקרה הזה?". עו"ד ליאת מנחמי-שטדלר, היועצת המשפטית של החברה, ייעצה שלא קיימת חובה כזו (הנימוקים לעצה המשפטית לא נכללו בפרוטוקול). ואראל העיר: "אם נפנה למשטרה, לא נראה כסף חזרה".

הדירקטור שלמה וקס, חבר ועדת הביקורת, חלק על היו"ר אראל. וקס דווקא תמך בפנייה למשטרה, "למען יראו וייראו", והציע אף לתבוע אזרחית את המעורבים במעשים.

אפרים קונדה, אף הוא דירקטור וחבר ועדת הביקורת, הצטרף לדברים: "אם לא נפנה למשטרה, כל עובד יחשוב שהוא יכול לגנוב, כי לא ייכנס לכלא. מקסימום יחזיר את הכסף".

וקס הביע אף את החשש מפני מראית הדברים, אם חלילה ידלוף הפרוטוקול שאנו מפרסמים כאן היום. "זה ייצא החוצה", אמר. "זאת חברה ציבורית - חייבים לדווח".

המילים האלה של וקס הן היחידות המתייחסות, גם אם ברמיזה, לעצם קיומם של בעלי מניות ושל בעלי אג"ח מהציבור, ולשאלה אם יש בכלל חובת דיווח לבעלי המניות.

היו"ר אראל הגיב: "התלונה למשטרה תוביל לכותרות על מעילת ענק בסלקום ולחקירה בלתי נגמרת של המשטרה".

בשלב זה עלתה על סדר היום שאלת המשך שיתוף-הפעולה עם המשווק, שיתוף-פעולה שהוא משמעותי מבחינת החברה. הדירקטורית רונית בייטל התעניינה: "האם מתכוונים להמשיך לעבוד עם המשווק?". והמנכ"ל ניר שטרן השיב: "רוצים להוציא את המשווק, רק בצורה חכמה - זה משווק גדול".

כאן העיר יוסי ברנע, יו"ר ועדת הביקורת, כי "אחרי שנקבל את הכסף, אי-אפשר ללכת למשטרה"; ואז יו"ר הדירקטוריון אראל הביע את תמיכתו בהמשך העבודה מול המשווק שגנב לכאורה כספים מהחברה. "זה משווק שמביא לחברה 40 מיליון שקל בשנה. צריך לפעול בחוכמה. המשווק לא יכול היה לגנוב אם לא היה לו שיתוף-פעולה מתוך החברה".

המנכ"ל שטרן הצביע על קושי נוסף בהגשת תלונה נגד המשווק: "יהיה קשה מאוד להוכיח את מעורבות המשווק. זו מילה שלו כנגד מילה של העובד", אמר. 

בסוף הישיבה הוחלט כי החברה תפעל בשבוע-10 ימים הקרובים, ואחר-כך תעדכן את הוועדה במצב".

אף שפרוטוקול הישיבה הזו ערוך ומתומצת מאוד (כולל שני עמודים בלבד), וניכר עליו שהוא "מצונזר" ולא כולל את הדברים שנאמרו "אחד לאחד" - הפרטים שכן תועדו בו מעוררים הרבה סימני שאלה. ברור שאיש מהמשתתפים לא חלם שהפרוטוקול הזה ידלוף לידי התקשורת - אחרת לא סביר שהיו מתועדים דברים כמו אלה שביטא היו"ר עמי אראל.

העובדה שהביטוי "בעלי המניות" אפילו לא עלה בפרוטוקול הישיבה הזו - וככל ששאלת חובת הדיווח לבעלי המניות בכלל עלתה, היא לא תועדה בפרוטוקול - מלמדת לא מעט על תפיסות העולם של אותם דירקטורים, שכספי הפנסיה שלנו מופקדים בידיהם. ככל הידוע, הפרשה הזו לא דווחה לציבור בעלי המניות, ואלמלא הפרסום כאן היום - סביר שהייתה נקברת לנצח. 

מסלקום נמסר בתגובה כי "המידע המובא בכתבה הוא חלקי בלבד, מוצג בצורה מגמתית ומופץ בכדי לשרת עובד לשעבר של החברה המנסה להוציא מהחברה כספים שלא כדין. יודגש כי החברה ראתה בחומרה את המקרה והשקיעה משאבים רבים בבדיקתו ובטיפול בו, לרבות באמצעות מומחים חיצוניים. החלטות החברה התקבלו כדין, בהתייעצות עם יועציה המשפטיים. האירוע לא דרש דיווח לציבור לפי כל דין, וכל ניסיון לומר כאילו הוסתר מן הציבור הוא הטעיה מכוונת". 

עוד כתבות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

פגיעת הטיל האיראני בבאר שבע / צילום: ap, Leo Correa

השקל החזק רק ימתן: הגזירות שמאיימות להקפיץ את מחירי המכוניות החשמליות

הטלטלה במשק בעקבות המלחמה מערפלת את אופק התכנון של ענף הרכב למחצית השנייה של 2025 ומעבר לה ● בקרוב אפשר לצפות לגזירות מס חדשות, ומנגד, לשערי מטבע נוחים שיהוו גורם מאזן ● אבל עם תנאי מאקרו הפכפכים ואי-ודאות ביטחונית, גם תחזיות זהירות הן מסוכנות

זהבית כהן יוסף / צילום: רמי זרנגר

מצטרפת למימושים: קרן אייפקס מוכרת מניות מקס סטוק ב-120 מיליון שקל

לאחר שמניית מקס סטוק זינקה ב-34% בחודש האחרון, מצטרפת בעלת המניות הגדולה בה, אייפקס, למגמת המימושים בבורסה ● החברה מכרה 5.5% מניות מקס סטוק ב-15.4 שקל למניה - הנחה של 5% על מחיר השוק

בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock, Seth Aronstam

בג"ץ דן בשידור ישיר בעתירות לגבי מינוי ראש השב"כ

רה"מ נתניהו מבקש למנות את האלוף דוד זיני לראש השב"כ בניגוד לעמדת היועמ"שית, שקבעה כי הוא בניגוד עניינים בגלל חקירות השב"כ נגד יועציו ● בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את המינוי, והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים לתפקיד ● כהונת סגן ראש השב"כ, ש', כמ"מ ראש השירות צפויה להסתיים באמצע יולי

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

מוחמד אל־ג'ולאני / צילום: Associated Press, Mosa'ab Elshamy

גם איראן וחיזבאללה בפנים: כך ייראה ההסכם הצפוי עם סוריה

שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● עדכונים שוטפים

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"