גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי ינצח בעימות הראשון?

בדו-קרב הטלוויזיוני הראשון בין קלינטון לטראמפ, קלינטון בעמדת נחיתות בגלל רף הציפיות ממנה

דונלד טראמפ והילארי קלינטון, בחירות ארה"ב / צילום: וידאו
דונלד טראמפ והילארי קלינטון, בחירות ארה"ב / צילום: וידאו

אלוהי הבחירות, אנא, אנא, עשה שדונלד טראמפ ישתולל בעימות מול הילארי קלינטון. אנא בטובך, דאג לכך שהוא יעליב אותה, יגדף אותה, ישים אותה ללעג. הכי טוב שהוא יחקה אותה. ואם אפשר לבקש, אלוהים יקר, אולי תגרום לו לפלוט שהיא זקנה מדי, שהיא בקושי עומדת על הרגליים.

עדיף בעצם שהוא ישחזר במו גופו את מעידתה הפומבית כאשר היא נחלשה מדלקת ריאות לפני שבועיים. הרי כבר ראינו כיצד הוא חיקה את העוויתות של עיתונאי נכה בפריימריז. והעיקר, אלוהים - אנא פעל בחסדך שטראמפ לא יהיה משעמם, שקול, קונוונציונלי או סביר. אל תיתן לו לתכנת את עצמו לסייבורג של שפיות וקור רוח, טראמפ 2.0. המקור עדיף. ההמונים רוצים בידור ואנחנו, כמובן, רוצים לנצח.

אני מנחש שאת התפילה הזו, באין ספור גרסאות, נושאים בוקר וערב, וגם בצהריים, אנשי המטה של המועמדת הדמוקרטית יחד עם עשרות מיליוני תומכיה. העימות הזה (יום ג' לפנות בוקר, שעון ישראל), הראשון בין שלושה, ימשוך, לפי הערכות, בין 80 מיליון ל-100 מיליון צופים - קהל שיא לשידורים פוליטיים.

על סמך הניסיון שנצבר בסבבי בחירות קודמים, תהיה לעימות חשיבות אדירה בעיצוב דעתם של אזרחים רבים על המועמדים. ההתמודדות על הנשיאות החלה כבר אשתקד, אך רוב האמריקאים מתחילים להתעניין באמת ובתמים בתחרות רק בסוף הקיץ של שנת הבחירות. מבחינתם, העימות הטלוויזיוני הראשון הוא יריית הפתיחה במירוץ, ההזדמנות הראשונה לראות את המועמדים מקרוב במצבי לחץ, כעס ומתיחות. בעיני בוחרים רבים, האירוע הזה משול להערכה הראשונית שאנחנו עושים בלחיצת ידו של אדם זר.

מבחינה מסוימת, הילארי קלינטון היא דווקא סחורה מוכרת. הרי היא נמצאת בזירה הציבורית ובתודעה הפרטית של האמריקאים כבר עשרות שנים. ראינו אותה ברגעיה היפים וברגעיה המרים. היא לא מלהיבה במיוחד, לא כריזמטית, אולי אפילו משעממת. נאומיה נוטים להיות מונוטוניים וגדושים בפרטים. היא שקולה מדי, מאופקת מדי ומדודה מדי. קצת רובוטית, אפילו. כל תנועה, כל אמירה, כאילו מחושבות. אין הפתעות.

כמובן, כשמדובר בידע, בהבנה, בשליטה על חומר, בשיקול דעת, בשלוות נפש, ברקורד מוכח של הישגים - אין שני לה בבציר המועמדים הנוכחי, בוודאי לא דונלד טראמפ. אבל כאשר מדובר במופע גלדיאטורי, הפרמטרים האלה חשובים פחות. האזרחים רוצים לראות את המתמודדים מחוץ לאזור הנוחות שלהם ובמקרה של קלינטון הסקרנות אינטנסיבית במיוחד.

האם היא תתחיל להזיע בנוכחתו המלחיצה של מתמודד עם עבר של ארגון תחרויות בהאבקות חופשית? איך היא תגיב על השטיקים של פרובוקטור פאר-אקסלאנס, שבבחירות המקדימות הצליח לטחון עד דק 16 פוליטיקאים עבי עור כטד קרוז, מארקו רוביו , ג'ב בוש וקארלי פיורינה ("תראו את הפרצוף שלה; מישהו יצביע בשביל דבר כזה?"). האם היא תשיב מלחמה שערה, אם הוא ינסה להשתלט על המונולוג שלה, כפי שנהג לעשות בעימותי פריימריז?

ליצן הכפר התבגר? 

כאן טמון הפח היקוש לרגלי המועמדת הדמוקרטית. כל אחד יודע שטראמפ הוא הילד המופרע בכיתה. הרי הוא לא פוליטיקאי. הוא בא לשבור את המוסכמות, לנתץ את התקינות הפוליטית. מצופה ממנו להשתולל. הקבלן מניו-יורק עמל קשות כדי לבנות את המוניטין האלה.

אמנם, בסקרי דעת קהל כשני שלישים מהנשאלים סבורים שאין לו מזג מתאים לשמש לכהן כנשיא, אבל המזג הזה היה בידיו מצ'טה מושחזת לקיצוץ ראשי יריביו בפריימריז. לפעמים, משתלם להיות בריון ברמת בית-הספר התיכון. האמריקאים מצפים שהוא יתפרע בעימותים עם יריביו הפוליטיים, שהוא יכה מתחת לחגורה הווירטואלית, שהוא ירמוז על גודל האיבר שלו, כמו בפריימריז. תומכיו רק מקווים שהוא "יתבגר", שהוא "יצמח" לתוך הנשיאות. לכן, התנהגות נורמלית בעימות - תנאי מובן לכל משתתף - תהיה מבחינתו הישג רבתי. הנה, ליצן הכפר הפנים סוף סוף שהגיע הזמן להתבגר. מקלינטון, המבוגרת האחראית, מצופה הרבה יותר.

לכן, כבר מנקודת הפתיחה בדו-קרב הטלוויזיני מחר תימצא המועמדת הדמוקרטית בעמדת נחיתות. רף הציפות ממנה נקבע בשחקים; גובה הרף שלו נמדד בסנטימטרים.

למעשה, הציבור האמריקאי - והמדיה במיוחד - מודדים את טראמפ on a curve, מונח באנגלית שמשמעותו קביעת ציון יחסית לרמת ההישגיות שמצופה מקבוצת ההשתייכות של הנמדד. במלים אחרות, אפשר להמשיל את טראמפ לתלמיד בכיתת טעוני טיפוח. אם הציון הטוב ביותר במבחן בכיתה יהיה "מספיק בקושי", אז "מספיק בקושי" ייהפך אוטומטית ל"מצוין".

במשך חודשים, במודע או שלא במודע, כיווץ המיליארדר את נפח הציפיות ממנו. הוא אינו צריך לגלות ידע, להציע פתרונות, להעשיר את האג'נדה הלאומית בתכניות חדשות, לחשוף תובנות מוסריות, או לתעד את הישגי העבר. בעימות, מספיק שהוא לא יגדף, שלא ישקר יותר מדי, שלא ינפנף בידיו יותר מדי, שלא יטען שוב שברק אובמה נוכרי, שלא ישתלח במוסלמים. אם הוא יעבור את הרף הנמוך הזה - דיינו. הוא עובר.

בהיסטוריה הקצרה של הקמפיין הזה, טראמפ הוכיח שהוא מסוגל לעשות זאת. אחרי ביקור הבזק שלו בארמון הנשיאות במקסיקו-סיטי לפני כמה שבועות, שבו הוא עמד ליד מנהיג של מדינה זרה בלי להתפרע ובלי לקלל, הוא זכה בתשבחות על יכולתו להיות "נשיאותי". אנה נאווארו, אסטרטגית רפובליקאית (אך מבקרת חריפה של טראמפ) אמרה בהתפעמות ב-CNN: "חשבתי שהוא עבר השתלת אישיות". בעל הטור פול קרוגמן, חתן פרס נובל בכלכלה, כתב: "אם טראמפ מצליח לקרוא מהטלפרומפטר בלי לסטות מהטקסט, אז הוא מוגדר נשיאותי. אם הוא מצטייר כרומז שהוא לא יעצור 11 מיליון מהגרים נטולי ניירות מיד לאחר השבעתו לנשיאות, הוא נתפס כמי שזז לזרם המרכזי של הפוליטיקה האמריקאית".

להילארי קלינטון, לעומת זאת, אין הנחות. היא בכיתת המחוננים ושם מעידות אינן נסלחות. היא צריכה לחייך (בכל זאת, אשה), אבל גם להיראות חזקה; להפגין ידע אנציקלופדי בכל סוגייה שתושלך לעברה, אבל לא להצטייר כחנונה הכיתתית; לא לצחוק בקול רם מדי (הקונספירטורים של הימין הקיצוני טענו תמיד שצחוקה של קלינטון מעיד על אי יציבות נפשית), אבל גם לא להיות צנונית; לא להופיע כמאוימת, אך גם לא להקרין תוקפנות מסרסת (איך יגיבו הצופים הגברים?). וכמובן, להסתיר את כל הקמטים האלה. היא צריכה לשאוף לכך שלא תיראה כסבתא של המיליניאלס, בני 18 עד 35, שאיכשהו לא נקשרים אליה. ברברה בוש, אשתו של הנשיא בוש הראשון, יכלה לומר שהיא הרוויחה ביושר כל אחד מהקמטים על פניה, אבל היא לא רצה לנשיאות.

דונלד טראמפ / צילום: רויטרס

שאלת המנחה 

וכך, למרות שמבין שני המועמדים בעימות מחר קלינטון היא בעליל היחידה שכשירה להנהיג את אומתה, טראמפ הוא הכוכב הגדול. המיליונים יידבקו למכשירי הטלוויזיות בגללו, לא בגללה. "לפנינו כוכב של תכניות ריאליטי שהוא גם מועמד לנשיאות", אמר דאג סוסניק, אסטרטג דמוקרטי ובכיר בבית הלבן בתקופת ביל קלינטון, שמצוטט ב"ניו-יורק טיימס". "העימות הוא כמו מרוץ מכוניות שאנשים נוהרים אליו כדי לראות תאונות פוטנציאליות".

התקווה היחידה של קלינטון להצליח בעימות - או, יותר במדויק, להצטייר כמי שזכתה בו - היא להציג את טראמפ ככלי ריק בדיון על נושאיים מהותיים, על קווי מדיניות, על תכניות לפיתוח כלכלי, על רפורמה הוגנת במערכת המיסוי, על יזמות להדברת הטרור. כאן טראמפ יתקשה לזייף. הוא אולי יודע לומר בפאתוס "בואו נחזיר את אמריקה לגדולתה", אבל הוא מעולם לא אמר איך.

לכן, יש חשיבות אדירה לעיתונאי שינחה את העימות הראשון. אם הוא יצליח לאלץ את טראמפ להשיב על שאלות מהותיות - נאמר, איך תוריד מסים בסדר גודל של טריליונים בלי להגדיל את הגרעון, או מה התכנית שאתה מציע במקום אובמה-קייר - קלינטון תצא מנצחת. היא מוכנה לשאלות כאלה. טראמפ לא. הקבלן כבר מכשיר את הקרקע לאפשרות כזו. הוא אמר לא מכבר שהעימות "מתוחמן" מפני שהמראיין (לסטר הולט, מגיש החדשות הראשי ב-NBC) הוא דמוקרט. למעשה, הולט הוא רפובליקאי רשום. לא חשוב. 

עוד כתבות

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן