גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השופט אורנשטיין אישר הקפאת הליכים לאורתם סהר

(עדכון) - עורכי הדין שאול ברגרזון ויזהר קנה מונו לנאמנים מטעם בית המשפט ■ דיון נוסף בנושא ייערך ב-17 בנובמבר ■ ליאו נואי חוזר לתמונת הרוכשים הפוטנציאליים של החברה

אמיר נחום / צילום: איל יצהר
אמיר נחום / צילום: איל יצהר

שופט בית המשפט המחוזי בתל-אביב, איתן אורנשטיין, החליט היום (ד') אחר-הצהריים להיענות לבקשתה של חברת אורתם סהר ולאשר לה הקפאת הליכים. ההקפאה אושרה ללא הגבלת זמן, כלומר עד שיוחלט אחרת. 

עורכי הדין שאול ברגרזון ויזהר קנה מונו לנאמנים מטעם בית המשפט לצורך תפעול החברה בעת הקפאת ההליכים. דיון נוסף בנושא ייערך ב-17 בנובמבר.

במקביל חזר איש העסקים, ליאו נואי לתמונת הרוכשים הפוטנציאליים של החברה, תוך שהוא יוצר קשר עם נציגות מחזיקי האג"ח במטרה לבחון רכישת החברה מידיהם. 

נציג החברה, עו"ד אמיר ברטוב ממשרד עורכי הדין ליפא, מאיר ושות', אמר בפתח הדיון כי מאז החלטת בית המשפט החברה קיימה מרתון פגישות עם יזמים וספקי עבודות במטרה לשפר את מצבה. לדבריו, אם החברה תיכנס להקפאת הליכים, היא תעשה זאת בלי מספיק מזומנים בקופתה.

לדברי עו"ד ברטוב, המתכונת שהחברה חושבת שנכון לבצע היא שהמזמינים יממנו את הפרויקטים. עוד הוא טען כי הפעלה כזו אפשרית למשך כחודשיים, כשבמהלכה יוכל להימצא רוכש לחברה. הוא הבטיח כי בכל מקרה הפרוייקטים יימשכו, ולא יישארו בניינים נטושים. השאלה שעולה היא רק מה תהיה העלות של המשך הפרויקטים.

השופט אורנשטיין שאל: "האם העובדים ימשיכו להיות עובדי החברה?" 

ברטוב השיב: "כן. הכול יעבור דרך החברה. אני מעריך שיהיה ניתן להסדיר עם מרבית היזמים את המשך הפרויקטים. במשך החודשיים האלה ייעשו מאמצים להשיג משקיע לחברה. עוד דבר שצריך לעשות במשך החודשיים האלה זה לבדוק את כל הפרויקטים כדי להציג תמונה מלאה ושקופה. את זה אפשר לעשות תוך שבועיים".

אורנשטיין: "מאיפה הביטחון שיהיה כסף?"

ברטוב: "צריך להגיע להסכמה עם כל מזמין פרויקט".

אורנשטיין: "ואם לא תהיה הסכמה?"

ברטוב: "צריך שיתוף-פעולה של המזמינים. ללא הסכמה הפרויקטים ייעצרו".

ברטוב: "בקופת החברה יהיו 10-14 מיליון שקל עבור בעלי התפקידים. אין ספק שבלי הירתמות של כל המעורבים תהיה כאן קריסה".

עו"ד אופיר נאור, המייצג את בעלי האג"ח, אמר במהלך הדיון כי "אנחנו בהחלט סבורים שצריך למצוא פתרון בנושא הפעלת החברה בטווח הקצר. בקשות הקפאה אמורות להיתמך בתרומת בעלים, וזה לא קיים כאן. אין לבעל השליטה יכולת להזרים כספים. אנחנו בהחלט בעד הפעלה מכל סוג שהוא, אבל זה תלוי בהסכמות של ספקים ומזמיני עבודות. זה מורכב מאוד. אנחנו בידיעה שזה צריך להיעשות לזמן קצר מאוד".

אורנשטיין: "אני לא קיבלתי תמונה ברורה לגבי הפרויקטים". 

נאור: "נכון. אבל למרות התמונה המורכבת אנחנו מנסים להביא משקיע. יש לנו בעיה מאוד קשה עם הנתונים שמציגה החברה לשוק ההון".

אורנשטיין: "למה אתה מכוון?"

נאור: "המצגים של החברה רחוקים מאוד מהאמת. אין לנו אמון במה שמציגה החברה. יש כאן חברה שמתרסקת לחלוטין בפרק זמן מאוד קצר. מי שלא יתמנה - ואנחנו לא סבורים שזה צריך להיות מישהו מתוך החברה - יש לו משימה מאוד קשה ומורכבת". 

עו"ד נאור הוסיף כי "נכון לעכשיו הבנקים עדיין לא נושים. אין לנו ויכוח מול הבנקים, אבל צריך להתחשב בזה שהבנקים עדיין לא נושים". 

עו"ד חיות גרינברג, המייצגת את העובדים, אמרה בדיון כי "העובדים מוכנים לתת את המאמץ. כולם צריכים להירתם לכך". 

עו"ד דורון אריאל, המייצג את בנק מזרחי-טפחות, אמר בדיון כי צריך לזכור שלבנקים יש גם שיעבוד צף על נכסי החברה ולא רק ערבויות. לדבריו, "אנחנו לא מתנגדים להליך קצר של חודשיים, אבל צריך לראות שזה לא על גבי בעלי השיעבוד הצף. אנחנו מוכנים אך ורק לתהליך שבסופו יהיה טוב יותר מתחילתו". 

השופט אורנשטיין: "זה לא ריאלי. כל הנושים צריכים לשאת בעלות ההקפאה". 

עו"ד חגי אולמן, המייצג את בנק לאומי, אמר כי "בקשת החברה נוגדת את כל סדרי הדין. חייבת להיות הפרדה ולא ערבוב בין כל הפרויקטים. רק כאשר הנושים המובטחים מקבלים את הכספים המגיעים להם, אפשר להעביר כספים לשאר הפעילויות". 

עו"ד אורי גאון ממשרד ב. לוינבוק ושות' שייצג בדיון את בנק הפועלים אמר כי "לא ניתן לעתור מצד אחד לצו הקפאת הליכים ומצד שני לא לתת הגנה ולהחזיק אותי 'בהמתנה', להקטין את הערבויות ולהגיד לי 'תראה אנחנו עושים נסיונות על גבך. אם יילך - יילך, ואם לא - נחלט את הערבויות'". 

עו"ד רוזובסקי, המייצג את גינדי החזקות שיש לה כ-10 פרויקטים בביצוע של אורתם סהר, אמר כי "יש חשיבות מבחינת המזמין לגבי כל פרויקט. יש הרבה אי-ודאות במה שמוצג כרגע. אני חושב בהחלט שתקופה של חודשיים לבדיקה היא אפשרית וריאלית". 

נציג אאורה אמר כי "החברה הגיעה בפרויקטים שיש לה כעת לחובות של 100 מיליון שקל. אם הם מבקשים הקפאת הליכים, הם צריכים לצאת מפרויקטים מפסידים. כל יום עולה לנו הרבה כסף. כשיש מסה של נכסים, צריך להתחיל לחתוך". 

עו"ד אמיר ברטוב, המייצג את החברה, הוסיף ואמר כי יש רישום מסודר של נכסים והתחייבויות בכל חברה וחברה. לדבריו, "זה אפשרי להפעיל את החברה כחברה. זו לא חברת הביצוע הראשונה שנופלת. יש פתרונות לכל המצבים. אם יש פרויקט שמפסיד, האלטרנטיבה תהיה יותר גרועה. רק הפעלה זולה יותר תהיה כדאית, והחברה מסכימה לזה. למצוא פתרון זול לוקח זמן. העברת פרויקטים לידיים אחרות רק תגרום נזק והוצאות מיותרות. זה המקרה הקלאסי להקפאה ולנסות להבריא את החברה. תנאי יסודי לכך זה הסכמת המזמינים כי אין לי כסף בקופה. המזמינים יצטרכו להוכיח לבעל התפקיד שימונה שיש להם אלטרנטיבה זולה יותר". 

חובות של מיליארד שקל 

אורתם סהר  , שבשליטת המנכ"ל אמיר נחוםשהיקף חובותיה הפיננסיים עומד על כמיליארד שקל, הגישה בשבוע שעבר בקשה להקפאת הליכים, יום אחד לאחר שדיווחה על הפסקת המגעים שניהלה קבוצת משקיעים בראשות המיליארדר הבריטי ליאו נואי לרכישת השליטה בחברה, תמורת הזרמה של עשרות מיליוני שקלים.

מלבד החובות למחזיקי איגרות החוב, לחברה יש חובות של כ-216 מיליון שקל לספקים וקבלני משנה, וכ-443 מיליון שקל ערבויות פיננסיות לבנקים.

בית המשפט דחה בשבוע שעבר את הבקשה למתן צו הקפאת הליכים במעמד צד אחד. בדיון אז קבעה שופטת בית המשפט המחוזי בתל-אביב, תמר אברהמי, כי עד לקבלת החלטה בבקשה היא אוסרת על "כל דיספוזיציה בנכסי החברות המבקשות, לרבות בדרך של מימוש או פירעון ערבויות בנקאיות שהוצאו לטובת לקוח או מזמין עבודה של מי מבין החברות".

בבקשת הקפאת ההליכים הסבירה אורתם סהר כי היא "ניצבת בימים אלה בפני בעיה חמורה ואקוטית של עיתוי בתזרים המזומנים, הנובעת, מחד, מתהליך מתמשך של קיצור מסיבי של ימי אשראי מצד ספקים ונותני שירותים שונים, ומאידך, מאי-העברת תשלומים מלקוחות פרטיים ומגורמים ממשלתיים בגין פרויקטים שכבר בוצעו על-ידיה".

בינתיים הביעו מספר חברות בנייה בולטות במשק התעניינות ברכישת החברה או חלק מפעילותה. עו"ד אופיר נאור, המייצג את מחזיקי 3 סדרות האג"ח של החברה, אמר ל"גלובס" כי "להערכתי השופט יאשר את הבקשה להקפאת הליכים. אנחנו בכל אופן מנסים למצוא קונה לחברה בפרק זמן מאוד קצר".

במהלך החג נעשו פניות מצד מחזיקי האג"ח של חברת הבנייה הקורסת למספר גורמים בענף, כדי לבחון את רכישתה עוד טרם כניסתה להקפאת הליכים. בין החברות שאליהן נעשתה פנייה ניתן למצוא את אאורה ואת אזורים.

מחזיקי האג"ח, אשר להם חייבת אורתם סהר יותר מ-300 מיליון שקל, מעוניינים במכירת החברה כמקשה אחת, ואילו חלק מחברות הנדל"ן שאליהן נעשתה פנייה התעניינו ברכישה של חלק מהפעילות או מהפרויקטים של החברה.

מאאורה נמסר בתגובה: "הייתה פנייה לחברה במהלך החג לגבי אורתם סהר, והיא בוחנת נכון לעכשיו את ההצעה".

ככל הידוע, הפנייה לאזורים לא נידונה שם עד כה, וזאת בשל הרצון של נושי אורתם סהר למכור את החברה כמקשה אחת.

עוד כתבות

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

התקיפה באיראן: איזה חימוש משוטט קצר טווח מחזיקה ישראל

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית במסחר באירופה: החוזים העתידיים על וול סטריט אדומים

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על כ-87 דולר ● ירידות קלות בחוזים העתידיים על וול סטריט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט