גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדרך להצלחה בעסק חדש: איך לייצר מוטיבציה אצל עובדים?

אחד האתגרים שאיתם מתמודד עסק חדש או קטן הוא גיוס עובדים איכותיים והשארתם לאורך זמן ■ ריכזנו את השיטות לייצר נאמנות ומוטיבציה בקרב העובדים, גם כשהמשאבים לא בשמיים

לייצר מוטיבציה אצל עובדים / צילום: צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
לייצר מוטיבציה אצל עובדים / צילום: צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

*** הכתבה בשיתוף תמיר פישמן

מאחורי כל עסק חדש עומד חלום גדול והוא משקף הרבה תקוות וחזון עסקי ואישי של בעליו. אין דבר שבעל עסק רוצה יותר מהצלחה ושגשוג. בהנחה שלא מדובר בעסק של אדם אחד, היזם חייב להסתייע בצוות עובדים איכותי, נאמן, חרוץ וחדור מוטיבציה כדי להצליח. אולם בעל עסק חדש או קטן עשוי להיתקל בקשיים לאתר עובדים מצטיינים. וגם אם יגייס אותם, האתגר הגדול יותר יהיה לשמר אותם לאורך זמן, מבלי שיעזבו לעסקים גדולים ואמידים יותר.

בניגוד למי שמועסק בעסק ותיק, עובד בעסק חדש חושש מעתידו התעסוקתי. העסק בחיתוליו, התגמול הכספי בדרך כלל לא גבוה, וישנה אי-בהירות לגבי עתיד העסק וסיכויי ההצלחה שלו. לא פעם שורר כאוס ניהולי עד שהעסק מתיישר, המותג עוד לא מוכּר והערך של העסק עדיין לא מוחשי. העובד מתקשה לצפות בשלב זה את האופק הקידומי, המשכורת המתגמלת והתמריצים השונים שיינתנו לו.

בערפל הראשוני שמאפיין עסקים חדשים רבים, קשה לבעלים לספק תחושת ביטחון בעבודה, אך דווקא אז יש לתפקודם של העובדים השלכות מכריעות על עתיד העסק. בשלב הרגיש הזה העסק זקוק במיוחד ליצירתיות, הירתמות, חדשנות ופתיחות מצד עובדיו, ובמילים אחרות - למוטיבציה. שאלת השאלות היא איך מגבירים את המוטיבציה ואיך משמרים אותה בקרב העובדים, במיוחד בעסק חדש שאין ביכולתו להוציא סכומים גדולים על משכורות והטבות. אלה הדברים שכדאי לחשוב עליהם:

הזדמנויות עסקיות

מחקרים הוכיחו שלמרבית העובדים חשובים לא רק משכורת ותנאים כלכליים, אלא גם אופק לקידום מקצועי, תחושת עניין, מימוש הפוטנציאל האישי ואפקטיביות. גם עסק חדש יכול לספק את אלה. שתפו את העובדים בתכנון ובגיבוש האסטרטגיה, והזמינו אותם להציע יוזמות ולבטא יצירתיות. בחנו ברצינות את ההצעות שלהם ותוכיחו להם שבעסק חדש נפתחות בפניהם הזדמנויות נדירות להשפיע על אופי העסק, הרבה יותר מאשר בעסק ותיק ומקובע. פנו להם זמן לפיתוח פרויקטים שהם יוזמים.

תוכלו לשלוח את העובדים להרצאות וכנסים ולהשתתף במימון קורסים מקצועיים. כשהעסק יתפתח ויפתחו משרות חדשות, תנו עדיפות לקידום העובדים הקיימים. אפשרו להם להרגיש חלק משדרת הניהול של העסק המתפתח. גם אם התפתחות העסק איטית, אפשרו לעובדים הנאמנים שלבי ביניים בקידום. גם קידום קטן ייתן מענה לאמביציה של העובד.

הערכה

אל תחסכו במחמאות, בפידבקים ובביטויי הערכה באופן שוטף, בעל פה ובכתב. זה אפילו לא עולה כסף. כל כך קל להגיד "תודה", "עבודה יפה" או "ברכותיי", אם באופן אישי ואם בישיבת צוות. זהו אחד הגורמים העיקריים שמתדלקים מוטיבציה. במיוחד כשאין לכם אפשרות לתגמל אותם בבונוסים כספיים על הצלחות, השקעה ויצירתיות. חברות שלא מעריכות הצטיינות של עובדים מדרדרות את רמת העבודה הממוצעת בעסק כולו.

גם אם יש לכם ביקורת, תגידו אותה באופן מכובד וברור כדי שהעובד ידע איך להשתפר ועדיין המשיכו לשדר לו כמה הוא חיוני לעסק, כדי שהפידבק יהיה מועיל ולא יפיל אותו. מאותה סיבה חשוב שהיעדים שאתם מציבים יהיו ריאליים, ספציפיים ומדידים.

חברות וסביבת עבודה

אחת הדרכים הבסיסיות לפצות על משכורות לא אטרקטיביות היא שמירה על יחסי עבודה נעימים, בין ההנהלה לעובדים ובין העובדים לבין עצמם. לעומת זאת, גם תנאי עבודה מעולים לא יכולים לפצות על יחסים עכורים. אין תחליף לרוגע שמספקת אווירת עבודה נעימה וחברית, ומכאן הדרך ליעילות וחריצות סלולה. הימנעו מאווירה מתוחה בעסק, זה לא יועיל לאף אחד. במקום זאת תזמו אירועים חברתיים, ארוחות משותפות ופעילויות גיבוש.

חברות וסביבת עבודה / צילום: צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

הנהגה

דוגמה אישית של התנהגות אנושית ומקצועית מצד ההנהלה מעוררת ביטחון בקרב העובדים. עובד יתקשה לשמור על תשוקה לעבודה אם הוא לא מעריך את המעסיק שלו כאיש מקצוע או כאדם. מחקרים הוכיחו שמעסיקים שמשדרים לעובדים אמון וביטחון בהם זוכים בתמורה לעבודה נמרצת וחדורת מוטיבציה.

תהיו מנהלים זמינים ונוכחים. תשמרו על דלת פתוחה לעובדים, תראו שאכפת לכם מהם ותתעניינו בשלומם. הקשיבו להם ולרעיונות שלהם. תזהו מי מהעובדים "נועד לגדולות" ותטפחו אותו כעתודה ניהולית.

מנהל ריכוזי שמעורב בכל פרט, לא מאציל סמכויות ונותן תחושה שהוא לא סומך על עובדיו - מוריד את הביטחון שלהם ויגרום להם לעבוד באדישות, בלי יצירתיות וללא מרץ. עובדים לא אוהבים להרגיש נשלטים. בסופו של דבר, או שהם ישרדו עם אפקטיביות נמוכה, או שיחפשו עבודה שתספק יותר אוטונומיה ותחושת ערך עצמי. לעומת זאת, מנהל אידיאלי מציב מטרות, מנסח תהליכים ועקרונות, מתאם בין העובדים ומפקח על כל המערך. למנהל כזה יהיה פשוט יותר לרתום את העובדים.

תקשורת טובה ושקיפות

הסבירו לעובדים את חזון החברה, כדי שיהיו מודעים למשמעות תפקידם. כך תעלה תחושת הערך העצמי שלהם, הם יזדהו עם מטרות החברה והיעילות שלהם תגדל. שמרו על ערוץ תקשורת פתוח עם העובדים, ודאגו שירגישו בנוח לפנות אליכם.

באופן טבעי עובדים בחברה לא יציבה או שיש חשש כי תיסגר ישקיעו בה את המינימום כדי להמשיך להתפרנס, ואת מירב המאמצים יפנו לחיפוש עבודה חדשה. בהיעדר מידע, השמועות רוחשות. לכן דווקא בעסק חדש חשוב לשמור על שקיפות ועל רמת תקשורת טובה, ולעדכן את העובדים בדבר המצב האמיתי והמהלכים הצפויים. כך העובדים יהיו רגועים יותר ופנויים נפשית ופיזית להשקיע בעבודה במקום בבירורים ולחשושים. כך גם החיוניות תעלה וגם המורל.

הענקת אופציות

בעבר מתן אופציות התקשר בעיקר עם בכירים בחברות גדולות, אולם כיום ההטבה הזאת נפוצה גם בחברות צעירות וקטנות, וניתנת גם לעובדים זוטרים. הסדרת תכנית אופציות לעובדים מעניקה לעובד זכות לרכוש מניות של החברה במחיר נמוך ממחיר השוק (בדרך כלל), בתוך תקופה מסוימת, כאשר ניתן לממשן החל ממועד שנקבע מראש.

לעיתים האופציות מותנות בעמידה ביעדים וערכן תלוי בביצועי החברה ולכן לעובד יש אינטרס להתמיד בעבודתו עד למועד המימוש, ולתרום ככל יכולתו להצלחתה. עבור החברה זוהי הטבה חסכונית שלא מכבידה על התזרים השוטף. העלות היחידה לחברה היא אובדן ההזדמנות למכור את אותן מניות בשווי שוק ועלויות ניהול התוכנית. היתרונות האלה מאפשרים לחברות צעירות להתחרות על עובדים איכותיים גם מול חברות גדולות.

גמישות

אחד האלמנטים החשובים ביותר כיום לעובדים הוא האיזון בין חיים לעבודה. יותר ויותר עובדים לא מוותרים על שעות הפנאי שלהם, אם בגלל היותם הורים ואם בשל צרכים אחרים. לכן על מנת לגייס עובדים ולשמר אותם, מעסיקים רבים מאפשרים גמישות בשעות העבודה ואפשרות לעבודה מהבית - חלקית או מלאה. מבחינה טכנולוגית כבר אין מניעה לנהוג כך, בתנאי שהביצועים לא נפגעים.

via GIPHY

פעילות לטובת הקהילה

עובדים מעריכים מאוד פעילות למען הקהילה מטעם מקום העבודה. אין צורך בהשקעה כספית גדולה כדי לרתום את העובדים ביחד עם המנהלים לפעילויות קהילתיות, כמו עזרה לקשישים או לבעלי צרכים מיוחדים, סיוע בבתי ספר או ריצה במסלול חברתי במרתון.

סביבה פיזית

לחלל העבודה יש השפעה ניכרת על החיוניות של העובדים. המקום לא חייב להיות מפואר, אבל צריך להיות נעים, מאוורר, אסתטי ונקי. לא קלסטרופובי מדי אבל מספיק סגור כדי לאפשר אינטראקציה טובה בין העובדים. לתנאים הפיזיים יש השפעה ישירה על ההשראה של העובדים. כדאי גם להשקיע מחשבה בעיצוב ובריהוט ארגונומי שימקסם את פוטנציאל העבודה.

עם כל הקושי להתחרות על גיוס עובדים איכותיים מול חברות גדולות עם תקציבי ענק, גם לעסקים חדשים או קטנים ישנן דרכים להגביר את המוטיבציה של העובדים הפוטנציאליים והקיימים. מחקר של אוניברסיטת ביילור מצא כי למרות התקציב המוגבל, עסקים קטנים זוכים לנאמנות גבוהה יותר מצד עובדים. הלויאליות הזאת נובעת מסיבות שונות, בהן חוסר ההירארכיה, ההערכה והקרבה למעסיק, המעורבות הגבוהה, הגמישות ותחושת הסיפוק בעבודה. כל אלה גורמים לעובד להנאה מהעבודה ולתחושת מחויבות שמשמרות את העובד במקום עבודתו לאורך שנים.

עוד כתבות

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

נגמ''ש ישראלי בדרכו לסוריה / צילום: Reuters, Avi Ohayon

בפעם השנייה בתוך שבוע: צה"ל עצר בדרום סוריה חוליית טרור שהופעלה ע"י כוח קודס האיראני

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

דירוג הערים היקרות בעולם: מי ראשונה ואיפה תל אביב?

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה-AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, ישרוטל 3%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד