גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טעיתי ואני (כמעט) לא מתנצל

ארצות-הברית תחת טראמפ: מדינה אחת, שני עמים, אפס פתרונות

דונלד טראמפ / צילום: רויטרס
דונלד טראמפ / צילום: רויטרס

 

ובכן, דונלד טראמפ יהיה הנשיא ה-45 של ארה"ב. זו כמובן רעידת אדמה - קלישאה, אבל טובה ממנה אין בינתיים - שזעזעה את העולם כולו, לרבות המטות של הילארי קלינטון וטראמפ, שלא לדבר על עשרות מכוני הסקרים ואלפי העיתונים, האתרים ואמצעי התקשורת האחרים שהטילו את כל יוקרתם על תבוסתו של טראמפ - והפסידו. מי שקרא את הדיווחים והמאמרים שלי על מסע הבחירות לנשיאות יודע שהאמנתי בכל לבי בניצחונה של קלינטון - וטעיתי, כמו כולם.

האמנתי בניצחונה לא מפני שאני אוהב אותה כל-כך - אני לא, אבל כמובן היא טובה אלף מונים מטראמפ - אלא מפני שבמציאות הסטטיסטית שאליה נחשפתי לא הייתה אפשרות לניצחון של טראמפ, כפי שאין אפשרות שהשמש תזרח במערב. זו היתה חוכמת ההמונים של הסוקרים, של המדיה ושל דעת הקהל. לא הייתה מציאות אחרת, למעט המציאות של מטה טראמפ ומתברר עתה שגם הצוות של המיליארדר לא לגמרי האמין במציאות האטלרנטיבית הזו (קליאן קונוויי, הפרצוף של מטה טראמפ, החלה לתרץ לכתבים, לקראת סגירת הקלפיות, את הסיבות להפסד הצפוי של הבוס שלה).

העובדה ש"כולם" חשבו כך כמובן אינה פוטרת אותי מאחריות למה שכתבתי. אני אחראי לכל מלה שיוצאת ממקלדתי - ואני נוטל עליי את כל האחריות הזו. הייתי צריך לסייג את תחזיותיי על ניצחון קלינטון במלים "בהנחה שהסקרים אינם טועים". הייתי צריך להפנים שלסקרים יש רקורד מפוקפק - ראו ברקזיט, קולומביה, יוון, ישראל - ולא לתת בהם אמון מלא כל כך. בקיצור, לא הייתי צריך להיות בטוח כל כך.

יחד עם זאת, פשוט לא נמצאו סקרים שניבאו ההפך, שהיו עשויים לשמש בסיס לדעה דווקאית. ביומיים שלפני הבחירות דיווחו כל הסקרים הארציים, בלי יוצא מהכלל - וממילא כל אתרי החיזוי שניזונים מהם - על יתרון חד-ספרתי של קלינטון על פני טראמפ.

ולפיכך, על העובדה שנפלתי בפח הסקרים, בלי להטיל בהם ספקות, אני מצטער ומתנצל. הייתי צריך לדעת טוב יותר, להיות עניו יותר, והעובדה שאני הקטן נמצא בחברת רבים מאוד וגדולים ממני אינה אפילו קורטוב של נחמה. הכשל שלהם הוא הכשל שלי, אף שאני מכיר את הסקרים רק כצרכן.

אני לא חוזר בי מאף מילה אחת שכתבתי על טראמפ. כל מי שקרא המילים האלה יודע שהרבה הערצה אין בהן. טראמפ יוסיף להיות טראמפ. האיש שישב במנהטן לפני הבחירות הוא האיש שישב בלשכה הסגלגלה החל ב-2017. אם לצטט אמרה ידועה של ברק אובמה, שאותה השמיע במהלך הקמפיין שלו נגד ג'ון מקיין ב-2008: "אם שמים ליפסטיק על חזיר, החזיר עדיין נשאר חזיר".

במלים אחרות: טראמפ היה, עודו ויהיה חזיר שובניסטי, חרמן כפייתי עם נטייה לחפינת איברי נשים, שקרן סדרתי, להטוטן פשיטות רגל ואדם שאינו עומד בדיבורו. הוא הרי הבטיח לתת פומבי לדיווחיו למס הכנסה אם ירוץ לנשיאות וכולנו מחכים עדיין בנשימה עצורה לפרסומם.

יש לטראמפ גם יכולת, מודעת או לא מודעת, למשוך למחנהו אנטישמים, ניאו-נאצים וגזענים אחרים. הוא מתנגד לחופש העיתונות, מלבין פני חבריו ברבים, לועג לנכים, נרקיסיסט נטול בושה, נקמן, נטול יכולת התמקדות ומעל לכל אדם שהוגדר כעצל מבחינה אינטלקטואלית. הוא לא ישתנה. למען השם, הרי הוא בן 70. מה שהוא לא למד עד עתה, הוא כבר לא ילמד לעולם. מה שאנו רואים עתה זה מה שנראה.

בוודאי שאינני חוזר בי מתמיכתי בהילארי קלינטון. נכון, היא אינה מושלמת. היא לא כריזמטית, יכול להיות שטושטשו התחומים בין עבודתה הממלכתית/ציבורית לבין קרן קלינטון; יש בה נטייה לסודיות מופרזת, אולי תולדה של מארבים רבים מספור שטמנו לה ולבעלה מתנגדים רפובליקאים במרוצת הקריירה שלהם. היא נתפסת לפעמים כאדם שתופר את עקרונותיו על פי אמות מידה של תועלת פוליטית; ראו עמדותיה לגבי אמנות הסחר הבינלאומיות במחלוקת עם ברני סאנדרס. גם נואמת גדולה - היא לא.

למרות זאת, קלינטון תפורה להיות נשיאה. היא בעלת רקורד מוכח בפעילות למען זכויות האדם, בעיקר זכויות ילדים, זכויות נשים וזכותן לבעלות בלבדית על גופן. היא בעלת ניסיון רב מאוד במדיניות חוץ. יש לה ניסיון ממשלי עשיר ובקיאות בדרכי התנהלותה של וושינגטון. היא הוכיחה שהיא אדם פרגמטי ובעל יכולת להגיע לפשרות. כסנטורית, היא ידעה לשתף פעולה עם עמיתיה מהצד האחר של המתרס הפוליטי, איכות שאינה מאפיינת את רוב המחוקקים הרפובליקאים. נטייתה לשת"פ גלובלי, גבולות פתוחים ועידוד הסחר הבינלאומי עומדת בניגוד גמור לעמדותיו הבדלניות של טראמפ. אם טראמפ שואף לחומות, להתכנסות פנימה, היא שואפת לפתיחות, לפריצה החוצה. בעיניי, תמיכתה בפתרון של שתי מדינות לשני עמים, כמו ברק אובמה, היא יתרון, אם כי ישראלים רבים חושבים ההיפך.

אבל, כל זה מים מתחת לגשר. נשיאה קלינטון כבר לא תהיה ואנו נותרים עם טראמפ. אני מאמין שנשיאותו תהיה רעה לארה"ב, אבל בעיקר לאותה מחצית מאוכלוסיית הבוחרים שבחרה בו (בעצם, קצת פחות ממחצית; קלינטון זכתה ברוב קולות הבוחרים, אך הפסידה במניין האלקטורים). תומכי טראמפ הביעו כמיהה ל"שינוי", אך מבחינתם לא יהיה שינוי. לשכות עבודה בהרי האפלייצ'ים ובערי רצועת החלודה במערב התיכון לא יוקמו כדי לפתור את האבטלה הכרונית במוקדי העוני שם; לא בעוד שנה ולא בעוד ארבע שנים.

כי היכן ימצא טראמפ עבודה לבוחריו - לאלה שמובטלים, שעובדים בחצאי משרות או שתקועים במשרות שכר מינימום? במכרות הפחם, שרווחיותם נשחקה בעקבות הירידה המסיבית במחירי הנפט? בחממות מו"פ, שאיש לא יקים במקומות כאלה מפני שאין שם עובדים בעלי רקע מתאים? בבתי-חרושת לפריטי אלקטרוניקה או רהיטים, שלעולם לא יוכלו להתחרות בסינים מפני ששכר המינימום בארה"ב גדול פי שלושה מהשכר בסין? כמה מסעדות מקדונלד'ס אפשר להקים כדי למצוא משרות בשכר מינימום לאימהות בלתי נשואות?

שירותי הרווחה המקוצצים, שמסייעים לרבים מבוחרי טראמפ לגמור את החודש, יקוצצו עוד יותר, אם הוא יגשים את איומו וישכנע את הקונגרס (הרפובליקאי) להעביר קיצוץ דרסטי במיסים. בוחריו קשי היום לא מעניינים אותו. טראמפ חלף מעל מוקדי הדלות באפלייצ'יה או בערים מוכות אבטלה באוהיו ומישיגן במטוסו, אך הוא לא עצר בהם, למעט חניות בנמלי-תעופה סמוכים כדי לשאת נאומי שלהוב. בשבילו, האוהדים - קשי היום ואחרים - הם סטטיסטים בתכנית הריאליטי הגדולה והמוצלחת ביותר בכיכובו שהוא הפיק אי פעם.

למעשה, נשיאותו תחדד עוד יותר את הפער בין שני הפלחים הגדולים באוכלוסיית ארה"ב: הטראמפיסטים, הציבור האנטי-גלובלי, אנטי כלכלת מידע, אנטי אמצעי תקשורת, שדבק בסדר החברתי של אמצע המאה שעברה; והפלח המודרני, שפתוח למאה ה-21, שמצויד בכישורים להתמודד עם אתגריה, שאינו חושש מתחרות גלובלית אלא שש ליהנות מפירותיה.

הפלח הראשון סוגד לטראמפ, או לפחות מוכן לסבול אותו; הפלח האחר לא ישכח ולא יסלח, למרות קריאת אובמה אמש לאחדות לבבות. יש לנו אפוא מדינה אחת, שני עמים ואפס פתרונות. לא בטוח שטראמפ בכלל רוצה לאחות את השסע הזה. קיומו מבטיח לו יכולת לנגן על מיתרי המסכנות ושנאת האחר, שנמצאים אצל חלק מבוחריו.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה