חברות המימון החוץ-בנקאי המשיכו לצמוח גם ברבעון השלישי

מרבית החברות הציבוריות בענף המתפתח נהנו מצמיחה דו-ספרתית, אם כי בחלקן ניכרת האטה בקצב הצמיחה

דורי ושאול נאוי / צילום: יונתן בלום
דורי ושאול נאוי / צילום: יונתן בלום

שק המימון החוץ-בנקאי ממשיך ליהנות מצמיחה ניכרת, המשתקפת בתוצאות החברות הציבוריות הפועלות בענף המתפתח. בסיכום הרבעון השלישי של 2016 נהנו מרבית החברות הללו מהמשך התרחבות, אם כי בחלקן ניכרת האטה בקצב הצמיחה. עיקר הפעילות העסקית של אותן חברות הוא בניכיון צ'קים (ממסרים דחויים) - עסקת המרה שבה מקבלים הלקוחות את ערכם הכספי של הצ'קים הדחויים שבידם, ואלה מוסבים לחברה בתמורה לעמלה הנקבעת באחוזים.

החלוצה מבין החברות הללו בבורסה בת"א, וזו שפועלת בהיקפים הגדולים ביותר מביניהן, היא אחים נאוי שבשליטת דורי ושאול נאוי. החברה סיכמה את הרבעון השלישי עם צמיחה של 13% בהכנסות המימון לעומת הרבעון המקביל ב-2015, ואלו התקרבו ל-29 מיליון שקל. הרווח הנקי של נאוי צמח פחות, ב-6%, לרמה של 16.1 מיליון שקל, בעיקר מכיוון שהוצאות המימון שלה זינקו ב-125% לכ-5.2 מיליון שקל. שווי השוק של נאוי מגיע כעת ל-660 מיליון שקל והתשואה על ההון שלה עומדת על 21.8%.

חברה נוספת שביצעה קפיצת מדרגה בפעילותה לאחרונה היא פנינסולה, אותה מוביל מיכה אבני. החברה דיווחה השבוע כי רשמה הכנסות מימון של 12.4 מיליון שקל ברבעון השלישי, גידול של 31% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, והרווח הנקי שלה יותר מהוכפל לרמה של כ-4.3 מיליון שקל. אבני, שהקים את פנינסולה, מחזיק ב-20% ממניותיה. בית ההשקעות מיטב דש הפך לבעל השליטה בחברה עם החזקה של 49.5% ממניותיה לאחר שבחודש יולי רכש עוד 8% ממניותיה. בעלת עניין נוספת בחברה היא קבוצת הביטוח מגדל, עם החזקה של 13.3% מהמניות. שווי השוק של פנינסולה עומד על 200 מיליון שקל והתשואה על ההון שלה מגיעה ל-15%.

חברה ציבורית שלישית הפעילה בתחום היא אס.אר.אקורד של עדי צים, שחוותה משבר בעקבות מעצרו של בעל השליטה צים והקפאת חשבונותיה במהלך חודש יוני. החברה רשמה ירידה של 7.4% בהכנסות המימון שלה ברבעון לרמה של 12.6 מיליון שקל כשבמקביל גדלו הוצאות המימון שלה ב-38% ל-1.8 מיליון שקל. הרווח הנקי של החברה הצטמק ב-12% ועמד על 9 מיליון שקל. שווי השוק של החברה עומד כיום ברמה של 190 מיליון שקל והתשואה על ההון שלה מגיעה ל-45%.

במהלך חודש יוני, כאמור, נערכו חיפושים במשרדי החברה ובמשרדים של חברות הקשורות לבעל השליטה בחברה במסגרת חקירה כלכלית הקשורה בין השאר לחשדות בעניין הלבנת הון על ידי המשטרה ורשויות המס. במסגרת החקירה הוטלו למשך מספר ימים מספר מגבלות על פעילות החברה בחלק מחשבונות הבנק שלה. החקירה טרם הסתיימה ועדיין לא הוחלט אם להעמיד לדין את צים. אס.אר.אקורד חזרה לפעילות כמעט מלאה, כשרבית ההגבלות שהוטלו עליה בוטלו, אולם היא עדיין מושפעת מהפרשה שטרם הסתיימה.

חברת מימון חוץ-בנקאי רביעית הנסחרת בת"א היא אופל בלאנס שמוביל דני מזרחי, שבדומה לפנינסולה, הציגה גידול מרשים בהכנסות המימון והרווחים. הכנסות המימון שלה גדלו ברבעון האחרון ב-26% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, לרמה של כ-10.9 מיליון שקל בעוד הרווח הנקי קפץ בכ-50% ועמד על 3.7 מיליון שקל. החברה הכריזה על חלוקת דיבידנד בהיקף של 2 מיליון שקל ובכך מגיע היקף הדיבידנדים שחילקה החברה לבעלי מניותיה מתחילת השנה ל-6.5 מיליון שקל. שווי השוק של אופל הגיע ל-173 מיליון שקל והתשואה על ההון מסתכמת ב-32% (בכל החברות החישוב נעשה לפי מכפלת הרווח הרבעוני בארבע וחלוקה בהון העצמי).

אופל בלאנס השלימה לאחרונה את מיזוגן של שתי חברות לתוכה, במטרה להגדיל את היקפי פעילותה. מדובר בחברות הפרטיות מירסני ואינווסטנט, שמכרו לה המנכ"ל דני מזרחי ושותפיו לשליטה באופל, ובהם שחר מזרחי, יהושע מזרחי, מיכאל איתן ואורן בן יאיר. החברות הנרכשות עוסקות במתן שירותים פיננסיים, תוך התמחות בתחום ניכיון צ'קים.

חברות המימון החוץ-בנקאי הן סקטור חדש יחסית בבורסה. כל הארבע, אגב, עשו זאת באמצעות מיזוג לתוך שלד בורסאי ולא באמצעות תשקיף לגיוס הון. אחים נאוי הצטרפה לבורסה ב-2011, שנתיים אחריה הייתה זו אופל בלאנס ובהמשך הצטרפו גם פנינסולה ואס.אר. אקורד, שנרשמו למסחר במהלך 2014. לארבע החברות "הוותיקות", נוספו לאחרונה שתיים שפעילותן נמצאת עדיין בתחילתה: חברת פי.אל.טי שירותים פיננסיים (לשעבר השלד די-רום) של שרון פלאצ'י ומשה טיסונה, וחברת שוהם ביזנס שבשליטת אלי נידם.

מימון ישיר: 15% גידול במחצית

חברת אשראי חוץ-בנקאי גדולה בהרבה שצפויה להצטרף לחברות הנסחרות בשנים הקרובות היא מימון ישיר, שבבעלות ביטוח ישיר (61.5%), לאומי פרטנרס ואלטשולר שחם (כ-19.2% כ"א). מימון ישיר מקדמת בימים אלה גיוס של כ-250 מיליון שקל בהפקת אג"ח למשקיעים מוסדיים. במסגרת זו פרסמה החברה לראשונה את תוצאותיה העסקיות, מהן עולה כי מדובר בחברה רווחית מאוד, שהרוויחה כ-120 מיליון שקל בשלוש וחצי השנים האחרונות. חברת דירוגי האשראי מידרוג העניקה לאג"ח שלה דירוג A2 עם אופק דירוג יציב.

מימון ישיר, בניהול ערן וולף, הוקמה במהלך 2006 על-ידי קבוצת צור שמיר של משפחת שנידמן (בעלת השליטה בביטוח ישיר) והחלה לפעול בתחום האשראי הצרכני בתחילת 2007. בתחילה היא העמידה אשראי בתחום המימון לרכב, כשב-2009 היא החלה לשווק הלוואות לכל מטרה. ב-2013 החלה החברה לשווק הלוואות למטרות ייעודיות בבתי עסק. בעבר מכרה החברה לבנקים מספר תיקי אשראי, ואיגחה תיקים אחרים, במטרה לשחרר הון להמשך פיתוח עסקיה. עתה היא מגייסת אג"ח על מנת לפרוע הלוואות בנקאיות וגם למימון פעילות שוטפת והעמדת אשראי.

ב-2015 הציגה החברה הכנסות שנתיות ממתן הלוואות ושערוך הלוואות בהיקף של כ-217 מיליון שקל - גידול של כ-33% ביחס ל-2014 וזינוק של כ-70% ביחס ל-2013. במחצית הראשונה של 2016 המשיכה המגמה, כשההכנסות הללו הסתכמו בששת החודשים הראשונים של השנה בכ-129.2 מיליון שקל - גידול של כ-15% ביחס למחצית המקבילה אשתקד.