גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנפקת בן משה: החתמים הורידו ריבית באופן מלאכותי?

מתיחות בין אלטשולר שחם לבין בן משה: "לא נשתתף בהנפקות שבהן יש לגופים אחרים יתרונות" ■ אלון רבוע כחול: "הטענות שמשמיע גורם בשוק - אין להן אחיזה במציאות"

מוטי בן משה / צילום: תמר מצפי
מוטי בן משה / צילום: תמר מצפי

לסיפור ההנפקה של אלון רבוע כחול אפשר היה לתת כותרת כמו "ביקושי ענק להנפקה של מוטי בן משה - המוסדיים הזרימו ביקושים של 1.4 מיליארד שקל להנפקת אלון רבוע כחול". אלא שכותרת כזו הייתה חוטאת לאמת ולא פותחת אפילו צוהר קטן למהומה שמתחוללת מאז שעות הלילה סביב ההנפקה של בן משה.

תנאי ההנפקה היו, על קצה המזלג: גיוס אג"ח של 730 מיליון שקל במח"מ 5, כשהבטוחות היו מניות של דור אלון ורבוע נדל"ן. המשקיעים המוסדיים הזרימו להנפקה ביקושים של 1.4 מיליארד שקל, החברה מצידה הגדילה את ההנפקה ל-850 מיליון שקל והריבית השקלית נסגרה על 4.6%, בעוד ריבית המקסימום נקבעה על 5.5%.

אלא שכאן הסיפור מתחיל להסתבך: את ההנפקה הובילה חברת החיתום של לאומי פרטנרס בניהולו של עופר גרינבאום, ואליה הצטרפו המתחרים הגדולים - הפועלים ודיסקונט. לשלוש חברות החיתום של הבנקים הגדולים הצטרפה חברת החיתום של מיטב.

גורמים המעורים בפרטי ההנפקה מסרו ל"גלובס" כי הכניסה של החתמים להנפקה באה מיוזמתם, בניסיון להרשים את בן משה. גורמים אחרים מסרו, עם זאת, ל"גלובס" כי מדובר בדרישה לא פורמלית של בן משה מהחתמים, שכל חתם שרוצה להשתתף בהנפקה (ולגרוף את העמלות) חייב להזרים ביקוש של 30 מיליון שקל לפחות, והאווירה בין החתמים הייתה כי יש להיענות לבקשה/דרישה הלא שגרתית הזו.

בסך-הכול, ההנפקה של בן משה כללה בבוק (BOOK) הזמנות חתמים בסך 120 מיליון שקל. לחתמים שהזמינו סחורה בהיקפים שהגיעו ל-15% מההיקף המורחב של ההנפקה, הצטרפו המשקיעים המוסדיים, ובעיקר ילין לפידות ומיטב, שהזמינו וקיבלו כמעט שליש מההנפקה ביחד. בסך הכל, כאמור, הוזרמו ביקושים של 1.4 מיליארד שקל להנפקה. כל אחד מהחתמים, יש לציין, הזרים כמעט את אותו הסכום באותה הריבית, בשינויים לא משמעותיים - מה שהופך את המהלך לבלתי שגרתי.

לכאורה, לאור הביקושים הגבוהים להנפקה, החתמים היו אמורים לצאת מהסיפור ולתת לשוק לעשות את שלו. הכלל הוא שחתמים מזרימים ביקושים להנפקה כשאין לה ביקושים מהשוק. אז מה קרה כאן שבכל זאת החתמים התעקשו לרכוש סחורה?

גופים מוסדיים גדולים, המעורים היטב בפרטי ההנפקה, מסרו ל"גלובס" כי הביקושים שהזרימו החתמים להנפקה היו בריביות נמוכות, מה שמשך את הריבית בהנפקה מטה וצמצם את הוצאות המימון של אלון רבוע ב-0.2% לכל הפחות. "לא מדובר בסכומים גדולים, אבל מוטי בן משה לא רצה לשלם את זה וזו הייתה הדרך של החתמים להראות לו שהם יכולים ללחוץ את הריבית כלפי מטה", אמר ל"גלובס" גורם מרכזי בשוק ההון.

גורם נוסף בשוק ההון אמר ל"גלובס": "מדובר בדרישה/בקשה לא פורמלית של בן משה, ולא הייתה ברירה לשוק אלא ליישר איתו קו. בן משה מבין היטב את הדינמיקה של שוק ההון ואת העובדה שהוא שחקן חדש וגדול בשוק, והוא מנצל את זה עד תום. לשחקנים בשוק אין ברירה אלא ליישר איתו קו, כדי שימשיך לספק להם עבודה".

יחד עם זאת, מספר משקיעים מוסדיים לא קטנים לא הסכימו לשתף פעולה עם המהלך של בן משה ושל חתמי ההנפקה. כך, למשל, בית ההשקעות אלטשולר שחם, שבחר לא להשתתף בהנפקה מאחר שהבחין לטענתו כי החתמים מזרימים לה ביקושים ולמעשה מעוותים את ספר ההזמנות. 

גורמים המעורים בפרטי ההנפקה אמרו כי בשלב הזה הכדור עבר למיטב ולילין לפידות. ילין לפידות החליט שהוא מתעלם מהעיוות שנוצר והזמין למעלה מ-120 מיליון שקל בהנפקה, כשרוב ההזמנות שלו היו לקרנות הנאמנות. עוד כמה עשרות מיליוני שקלים הוזרמו לתיקי ההשקעה המנוהלים.

גורם מרכזי בשוק אמר ל"גלובס": "ילין יכול היה לעצור את ההנפקה ולהעביר מסר ברור לחתמים ולבן משה שאי-אפשר לשחק עם הריביות בהנפקה וליצור ביקושים מלאכותיים להנפקות. אבל ברגע שילין החליט שהוא לא מתעקש על זה כל השוק נגרר אחריו, וההנפקה עברה". 

אלטשולר שחם לא הסתפק בכך שלא הזמין סחורה בהנפקה וסירב לשחק במה שנתפס בעיניו כ"משחק ריביות" על חשבון החוסכים. באלטשולר שחם הודיעו כי אין בכוונתם להשתתף יותר בהנפקות כאלו. בתי ההשקעות הבהירו היום כי לא מדובר בחרם אישי על בן משה או על החברות שלו, אלא על הנפקות שהמבנה שלהן דומה להנפקה של בן משה.

מאלטשולר שחם נמסר היום: "לא נשתתף בהנפקות שבהן התנאים לא שוויוניים ויש לגופים אחרים יתרונות עודפים". 

מאלון רבוע כחול נמסר: "צר לנו לשמוע על הטענות שמשמיע הגורם בשוק, אך אין להן אחיזה במציאות. אלון רבוע כחול מודה על הבעת האמון המרשימה לה זכתה ההנפקה ומעריכה את עבודתם המקצועית של כל הגורמים שליוו את ההנפקה. החברה תמשיך ותעסוק בהשבחת הנכסים ומקווה להשיא ערך לכל המשקיעים שהביעו אמון בחברה". 

עוד כתבות

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס