גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי שנוא יותר, טראמפ או פוטין?

טרמאפ מאותת בכל מה שיש לו על גישה פייסנית לרוסיה ומנהיגה. "אידיוט שימושי"?

ולדימיר פוטין / צילום: רויטרס
ולדימיר פוטין / צילום: רויטרס

מופע מרהיב ומדהים מתרחש עתה בוושינגטון לנוכח עיניהם המשתאות של תושבי תבל ומלואה: דונלד טראמפ, הנשיא הנבחר של ארה"ב ומנהיג העולם החופשי החל ב-20 בינואר, מנהל קרב מגע עם מערכת המודיעין האמריקאית, שאמורה להיות יד ימינו של כל נשיא, כלי שרת שערכו לא יסולא בפז.

אם בממשלים קודמים שימשה סוכנות הביון המרכזית מכשיר מרכזי בתהליכי גיבוש מדיניות וקבלת החלטות בנושאי חוץ, הממשל הנכנס מתייחס אליה בזלזול גלוי, והנשיא הבא מסרב אפילו להאזין לתדרוכים היומיים - תחזית האיומים והסיכונים - ש-CIA מציעה לכל נשיא (ונשיא נבחר). טראמפ רמז לנו מה הוא חושב על החכמה הקולקטיבית של הממסד הביטחוני כאשר הכריז בעצרות בחירות, שהוא "יודע טוב יותר מכל הגנרלים מה באמת מתרחש בזירה נגד דעאש". עכשיו אנו יודעים למה הוא התכוון.

אבל הקרע בין טראמפ לבין קהיליית המודיעין התרחב עוד יותר בסוף השבוע בעקבות חשיפת "וושינגטון פוסט", ש-CIA הגיעה למסקנה שרוסיה התערבה במערכת הבחירות ב-2016 כדי לסייע לטראמפ לזכות בנשיאות. קודם לכן סבר המודיעין האמריקאי, שהמעורבות הרוסית נועדה רק לערער את האמון בשיטת הבחירות בארה"ב. החשדות שהקרמלין אכן נוטה חסד לטראמפ מרחפים באוויר זה מכבר, אך עד עתה לא ניתנה להם כל גושפנקה רשמית. טראמפ רואה בכך קריאת תיגר של המודיעין האמריקאי על ממשלו, והוא לא ישכח זאת במהרה.

על הרוח הרעה בין טראמפ לקהיליית המודיעין תעיד תגובתו על החשיפה: "אלה שמעלים טענות על ההתערבות הרוסית (לטובת טראמפ) הם אותם אנשים שטענו בזמנם שלסדאם חוסיין, שליט עיראק, היה נשק להשמדה המונית. הבחירות הסתיימו לפני זמן רב באחד מהניצחונות הגדולים ביותר בהיסטוריה במניין האלקטורים. הגיע הזמן להתקדם ולהחזיר את הגדולה לאמריקה".

בראיון ל"טיים" אמר הנשיא הנבחר: "אני לא מאמין שהרוסים התערבו בבחירות. פורצי המחשבים יכלו להיות מרוסיה, או מסין ואולי מדובר בכלל באיזה ברנש במרתף בית בניו-ג'רזי".

במקביל, מנסה טראמפ להתמודד עם מחוקקים רפובליקאים, שמביעים זעם גובר על יחסו הפייסני לרוסיה ולשליטה, ולדימיר פוטין. טראמפ לא עשה סוד מחיבתו לפוטין במהלך הקמפיין. הוא עגב עליו בפומבי. "אם פוטין יאמר דברים טובים עליי, אני אומר דברים טובים עליו", הוא אמר לפני כמה חודשים. ובהזדמנות אחרת: "פוטין הוא מנהיג גדול. הוא מקיים פיקוח הדוק על ארצו. אני לא אוהב את השיטה ברוסיה, אך בתוך השיטה הזו, פוטין הוא מנהיג טוב יותר מאשר ברק אובמה (בשיטה האמריקאית)".

בצעד שמכעיס עוד יותר את הרפובליקאים, רמז בסוף השבוע המטה של טראמפ שהמועמד המוביל למשרת שר-החוץ בממשל הנכנס הוא רקס טילרסון, מנכ"ל אקסון מוביל, חברת האנרגיה הגדולה בעולם. טילרסון הוא אחד מידידיה הגדולים של רוסיה בקהיליית העסקים בארה"ב ויש לו קשרים הדוקים עם פוטין. בשנות ה-90 הוא ניהל פרוייקט של אקסון באי הרוסי סחאלין ופיתח יחסי עבודה טובים עם פוטין. ב-2011 חתמה אקסון מוביל על הסכם לגילוי וניצול בארות נפט וגז באזור הארקטי ובסיביר עם רוזנפט, חברת אנרגיה בבעלות ממשלת רוסיה.

כעבור שנתיים, העניק פוטין לטילרסון את "עיטור הידידות", האות הגבוה ביותר שרוסיה יכולה להעניק לזרים שהיא חפצה ביקרם. אקסון הספיקה לגלות מאגר נפט בים קארה, אך הפרויקט כולו הוקפא לאחר שהקהילה הבינלאומית, בהובלת ארה"ב, הטילה סנקציות על רוסיה בעקבות פלישתה לקרים. טילרסון נהפך לאחד המתנגדים הגדולים ביותר להטלת הסנקציות ומתח ביקורת חריפה על ממשל אובמה בגין התנהלותו מול מוסקבה. מינויו הצפוי של טילרסון לשר החוץ מצביע בבירור על מדיניות הפייסנות כלפי רוסיה, שטראמפ מתכנן לנקוט.

למעשה, טראמפ מנסה למחוק בבת-אחת מה שהוטמע באמריקאים מאז שנות ה-50 של המאה הקודמת: רוסיה (ובריה"מ לפניה) היא השטן, מקור כל רע עלי אדמות. דורות של אמריקאים זוכרים את תרגילי ההגנה האזרחית בבתי-הספר מפני הפצצות האטומיות של בריה"מ: בהישמע הצופר, כל התלמידים נקראו להתחבא מתחת לשולחנות...

תקופת מקארת'י, שבה התנהל מצוד גלוי אחר סוכנים קומוניסטים באמריקה, היתה דוגמה נוספת לעוויתות ההיסטריה האנטי-סובייטית שהרעידו את ארה"ב. גם לאחר נפילת אימפריית הרשע הקומוניסטית ופירוק ברה"מ לא התנערה ארה"ב מעוינותה לרוסיה. התחזקות הנטיות האנטי-דמוקרטיות של פוטין בשנים שחלפו רק מחריפות את העוינות הזו.

הממסד המודיעיני בארה"ב, שהאתוס שלו התגבש במלחמה הקרה, והקונגרס, שרבים מבכיריו לא שכחו את המאבק בקומוניזם, הם שני המעוזים האנטי-רוסיים החזקים ביותר בארה"ב. ובעוד שהמודיעין בארה"ב כפוף לנשיא, הקונגרס לא יזדרז לתת לטראמפ יד חופשית להפשיר את היחסים עם משטר פוטין. העובדה ששני בתי הקונגרס נמצאים בשליטת הרפובליקאים לא תעלה את הנשיא הנכנס על הכביש המהיר למוסקבה.

למעשה, אצל חלק מהמחוקקים הרפובליקאים - בייחוד חברי הממסד שתמיד הסתייגו מההשתלטות העוינת של טראמפ על מפלגתם - נוצרה דילמה: האם התלות המפלגתית בטראמפ, שיניף את הדגל הרפובליקאי בבית הלבן בפעם הראשונה אחרי שמונה שנים, תגבר על המשטמה כלפי פוטין? ההתנכרות המופגנת של טראמפ לשירותי המודיעין של ארה"ב, והחלטתו למנות תומך מוצהר של הקרמלין לשר-החוץ יוצרות דיסונאנס אצל המחוקקים האלה: האם האינטרס המפלגתי הצר ירמוס אחריות פטריוטית?

כבר עתה ברור ששני סנטורים רפובליקאים בכירים, ג'ון מקיין ולינדסי גרהאם, יובילו את המאבק נגד מינויו של טילרסון (המחוקקים הדמוקרטים, כמובן, ישימו רגל לטראמפ בכל הזדמנות). "אינני יודע מה היחסים בין מר טילרסון לוולדימיר פוטין, אבל אני יכול לומר לכם שזה מדאיג אותי", אמר אתמול מקיין. גרהאם הוסיף: "אני לא מכיר את האיש, אך אם הוא קיבל עיטור מהרוסים זה משהו שצריך לדבר עליו".

לדמוקרטים יש מסע צלב משלהם: הם דורשים למנות ועדת חקירה ממלכתית, שתבדוק האם ההתערבות הרוסית למען טראמפ אכן סללה את הדרך לניצחונו. אחרי ככלות הכל, בשלוש המדינות שהכריעו את הכף בבחירות הוא זכה ביתרון של 80 אלף קולות בלבד, כלומר יתרון של פחות מ-1% בכל אחת מהשלוש. האם לא ייתכן שההתערבות הרוסית, נאמר שחרור דוא"לים מביכים שנגנבו מהמטה של הילארי קלינטון, הצליחה להזיז כמה אלפי קולות למחנה של טראמפ? כמה רפובליקאים תומכים בדרישה זו. הם מודים שהתערבות של מדינה זרה בבחירות בארה"ב חשובה יותר מכל שיקול מפלגתי. כמובן, ועדת חקירה כזו, גם אם תוקם, לא תוכל כנראה לפסול את תוצאות הבחירות, אבל היא תוכל לשחוק את הלגיטימיות של ממשל טראמפ, ועל כך יאמרו הדמוקרטים: "דיינו".

ביסוד כל המרקחה הזו מונחת שאלה טורדת אחת: אם נצא מההנחה שטראמפ אינו משת"פ ביודעין של פוטין, האם הוא לא מצטייר עדיין כאידיוט שימושי בשירות הרוסים? אחד הטוענים כך הוא מייקל היידן, לשעבר CIA וראש הסוכנות לביטחון לאומי (NSA). במאמר יוצא דופן בחריפותו, ב"וושינגטון פוסט", בתחילת נובמבר, כתב היידן: "למען האמת, מעולם לא ראינו תופעה כזו... הראש בפועל לשעבר של CIA, מייקל מורל, אומר כי פוטין גייס את טראמפ כסוכן של הפדרציה הרוסית בלי שטראמפ יהיה מודע לכך. אני הייתי משתמש במונח 'פולזני דוראק' - אידיוט שימושי, אדם נאיבי, שרוסיה מפעילה אותו באמצעות מניפולציות. מאחורי גבו, הרוסים מתייחסים אליו בבוז, אבל פוטין מקבל בשמחה את התמיכה העיוורת של טראמפ בו".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: 'פרודוקטיביות איטית' בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, והיא אחראית על המל"ט מדגם בייראקטר TB2, שנמכר ב-33 מדינות ● בשנת 2023 הכריזה נשיאות התעשיות הביטחוניות כי בייקאר היא שיאנית היצוא בטורקיה, בסך 1.8 מיליארד דולר ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים