גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איש השנה של "גלובס" ל-2016, סמי סגול: "אחרי 50 שנה, מגיע היום שבו פתאום הכול נהפך לכסף"

סגול דיבר בערב פתיחת ועידת ישראל לעסקים, על ההחלטה למכור את האימפריה שבנה, כתר פלסטיק, ועל הציפייה שלו לפריצות דרך בתחום חקר המוח ■ לפרויקט איש השנה 2016

סמי סגול / צילום: מירי דוידוביץ'
סמי סגול / צילום: מירי דוידוביץ'

בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים 2016, הוכרז סמי סגול כאיש העסקים של השנה מטעם עיתון "גלובס". סגול, 73, חתם ביולי האחרון על עיסקה למכירת 80% בחברת כתר פלסטיק, שאותה ניהל מאז שנות ה-80, לקרן ההשקעות BC Partners. עם השלמת העיסקה, צפויה משפחת סגול להיפגש עם 1.4 מיליארד דולר במזומן - מתוכם כמיליארד דולר יגיעו לכיסו של סמי.

תחת ניהולו של סגול, שרכש ב-1971 את מניות השותפים בחברה שהקים אביו המנוח, צמחה כתר לאימפריה של ממש: לחברה עם יותר מ-25 אלף נקודות מכירה בעולם, 18 מפעלים ומרכזי הפצה ב-9 מדינות. החברה מעסיקה כיום כ-4,000 עובדים, ומתוכם קרוב ל-2,000 בישראל.

עם ההכרזה על זכייתו בתואר "איש השנה", שוחח סגול עם העורך הראשי של "גלובס", חגי גולן.

גולן: מתרגש?

"קצת".

- תאר את ההרגשה ביום שנוחת על שולחנך, על פי הפרסומים, צ'ק של מיליארד ו-350 מיליון דולר, ועוד מעסק שהוא לא היי-טק.

"קודם כול, זה יום מרגש. אחרי 50 שנה של ניהול עבודה ייצורית, מגיע היום שבו פתאום הכול נהפך לכסף, למספר. זה יום מרגש. מספר אחד מבטא את כל הערך של העסק, למעשה זה נהיה סיכום של סך 50 השנים האחרונות. עכשיו זה ה-50 שנה הבאות".

- אני רוצה לשאול, האם בתחילת הדרך חשבת שתגיע להישגים האלו או שמדובר באבולוציה הדרגתית לאורך השנים, שבסופה מצאת עצמך עומד בראש כזו אימפריה עסקית?

"50 שנה אי-אפשר לנבא מראש. אבל דבר אחד היה ברור - מה שהיום, אגב, הופך לנושא מאוד חם - שמדובר בגידול אקספוננציאלי. יש חוקים היום לעולם העסקי. כמו בחוק מור, שקובע כי עם הזמן טרנזיסטורים יקטנו בנפחם ובמחירם, כך יש גם חוקים לכלכלה, לעולם העסקי, והחשיבה האקספוננציאלית עובדת".

- החשיבה הזאת תופסת גם במקרה של כתר?

"ככה אני חשבתי וחושב עד היום. באיזשהו שלב, החוק הזה משתבש, מתחילה להיות אסימפטוטה. וזה הזמן להחליף כיוון".

- דבר כזה קרה גם בכתר פלסטיק?

"אחרי 2008, הייתה הרגשה שמשהו הולך להשתנות בעולם. להפתעתי, ב-2010, התגלה שלא השתנה כלום. (הבנקים המרכזיים - ש"פ) התחילו להדפיס כסף, הדברים חזרו לקדמותם ושוק המניות חזר לעלות. אבל מבחינתי, זה היה האות לשנות כיוון. אז החלטנו למכור את העסק".

- כבר אז, ב-2010?

"ב-2011 נוצרה אצלי ההחלטה לשנות כיוון ולהחליף בעלות והנהלה. לשמחתי, ב-2013 חלה מהפכה. הריבית ירדה וכל הסימנים העידו על צמיחה, שעדיין ממשיכה. יחד עם זה, עדיין חשבתי שהגיע הזמן להחליף כיוון".

- הייתה גם מחשבה, "אני לא ילד"? הייתה מחשבה שהגיע הזמן לממש?

"למעשה, זה מה שקרה. כך זה עם כל עסק - להפוך אותו למספר, למזומן, זה להגיד שכיוון ההתפתחות הוא אחר".

- רבים אומרים שקשה מאוד להצליח בתעשייה בישראל, וכתר פלסטיק זאת תעשייה מצליחה ביותר - בישראל. יש סוד, דרך מסוימת שבוחרים בה ואז מצליחים? או שבאמת קשה להצליח בתעשייה בישראל?

"יש כמה דוגמאות של הצלחות גדולות. בתעשייה נפתחים כיוונים חדשים, והתעשייה הישנה צריכה להחליף כיוונים. עוד נראה שינויים נוספים בעתיד - מקווה שחיוביים".

"מאמין שאראה מהפכות"

- בשנים האחרונות אתה עוסק ותורם הרבה בתחום חקר המוח. האם אלו התוכניות שלך ל-50 השנים הקרובות?

"ההתעניינות שלי במוח, כמו כולם, הגיעה מההורים. אבא מת משבץ, אמא מאלצהיימר, אז ברור לילד לאן הוא הולך. צריך לעשות שינוי, צריך להשקיע בצעירים, בבתי ספר למדעי המוח, בבתי חולים, בתקווה שנזרז את התהליך ונשנה משהו בעתיד. אני רואה, כאן בקהל, חלק מאלה שהולכים לשנות את העתיד שלנו ומקווה שהם יספיקו לעשות זאת בתקופתי".

- איך אתה רואה את התחום הזה? יש בו מספיק משאבים ומחקרים?

"יש משאבים אדירים, אדירים. הבעיה היא לא הכסף, אלא כישורים אישיים - למשוך את האנשים הכי חדשניים, הכי מהפכניים, כדי להגיע לקפיצת דרך מדעית. אני מקווה שחלק מזה יגיע מהארץ. אני מאמין שאני אראה מהפכות בתחום הזה".

- עוד בחייך?

"אני אחכה".

- זה כולל גם התנסות אישית שלך, בתחום ההזדקנות?

"בגיל 75, החלטתי שגם אני צריך להשתתף בתקווה שאנחנו נתחדש. יושב כאן רופא שהציע לי לחדש את המוח המזדקן, נתתי לו הזדמנות. מקווה שלא אתאכזב".

- מה זה אומר, מבחינת התהליכים היומיומיים?

"בתור עצות כלליות, אני יכול להגיד, תתעמלו, תאכלו נכון, אל תעשנו ותהיו חברתיים. עצות שלא השתנו מאז. אני לא מציע שום דבר קונקרטי, מדעי, שיכול לשנות את המצב הקשה שאליו יכול להגיע המוח. אבל אני רואה בקהל אנשים שכדאי לנו להתאמץ בשבילם".

- רבים שואלים: האם התהליכים שעובר המוח הם פונקציה של הסביבה או גנטיקה? אפשר להילחם, בכלל, בגנטיקה?

"ידוע היום שמדובר בגנטיקה, אבל עוד 10-20 שנה גם על זה יהיה אפשר להשפיע".

- התחום הזה כולל מגוון בעיות אתיות. איך מתגברים עליהן?

"לדעתי, בכל תחום טכנולוגי יש בעיות אתיות. הפצצה הגרעינית היא דוגמה קלאסית למצב כזה. עובדה שהחברה התגברה על זה, בינתיים לפחות. אני מקווה שהטיפול בגנטיקה, במוח, לא יביא לשינויים קשים מבחינה חברתית. בינתיים, בכל מקרה, המדע והטכנולוגיה ממשיכים".

- אתה אומר שאתה משקיע משאבים בתחום. הכוונה היא לתרומות או גם להשקעות?

"בינתיים תורם, אולי בעתיד נשקיע".

- הבייבי החדש שלך הוא מזוודות חכמות. תוכל להרחיב?

"כשמכרנו את השליטה בחברה, בא אליי יועץ בן 80 פלוס ואמר שהעובדים המבוגרים מפחדים שאנשים צעירים לא יאהבו אותם. החלטתי להקים מפעל חדש שיקלוט את כל העובדים המבוגרים, אבל לא רציתי שייראה כמו בית אבות. במקום זה, אמרתי שנחדש את תחום החומרים, חומרי הגלם, שהם המרכיב הכי יקר בתעשיית הפלסטיק. הייתי ב-MIT ובטכניון, החלטנו להקים בתי ספר לחומרים חכמים, גם מבחינת החיבור שלהם לאינטרנט וגם מהבחינה הביולוגית. בינתיים, התחלנו לייצר מזוודות שיהיו חכמות בעתיד".

- מה זה אומר?

"כל התהליך שאנחנו עוברים בשדה התעופה, שואלים אותנו, 'איפה היית?', 'מה הכנסת?'. המזוודה צריכה לדעת בעצמה דברים כאלה. האייפון שלנו כבר יודע דברים דומים".

- מדובר על צ'יפ מסוים שיורכב במזוודה?

"למעשה, המזוודה תהיה ביולוגית במידה מסוימת. כמו שהגוף שלנו חש את הסביבה ומגיב לה, החומרים העתידניים הם כאלה. אני מקווה שנראה את זה בקרוב. מדובר על תקופה של שנים, לא של עשרות שנים".

- לסיום, בעוד 100 שנה, כשידברו על סמי סגול, את מי יזכרו - זה ממפעל כיסאות הפלסטיק ביפו או זה שעזר, אולי, לחולל תפנית בחקר המוח?

"לא זה ולא זה. ילד יהודי שלא היה זקוק לעלות לארץ, עלה לארץ ורצה לבנות כאן עולם חדש. לשמחתי, נבנה עולם חדש. עכשיו אני מקווה שהעולם הזה ימשיך לגדול. ככה אני רוצה שיזכרו אותי".

עוד כתבות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות בבורסה; אלארום מזנקת ב-20%, נובה ב-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ● השקל מתחזק בכ-0.6% ונסחר סביב 3.76 שקלים ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● טסלה פיספסה את התחזיות אך המניה זינקה במסחר המאוחר, תאיץ השקת דגמים מוזלים ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ענקית מוצרי היוקרה הצרפתית קרינג צוללת ב-10%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח