גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דודי אפל וגבעת שמואל: "לא ייתכן שזה שסרח חוזר"

תושבי שכונת גיורא בגבעת שמואל הגיעו השבוע לכנס דיירים ופגשו את דודי אפל, שכבר ישב בכלא ונפרד מהזכויות שקנה שם לפני 20 שנה ■ האם לאפל ולממשיכיו יש בלעדיות לפינוי-בינוי, ולמה חברות אחרות מחתימות דיירים?

שיכוני שכונת גיורא / צילום: תמר מצפי
שיכוני שכונת גיורא / צילום: תמר מצפי

האם מסתמן סוף לסאגה בת עשרים שנה בשכונת גיורא המוזנחת שבגבעת שמואל? תושבי השכונה הוזמנו בשבוע שעבר לכנס דיירים שערכה חברת א.ב התחדשות עירונית באולמי הללויה בפ"ת, והזכיר יותר מעמד של חתונה. במקביל, הם ממתינים לכנס דיירים שמתכננת חברת כנען, כדי לשמוע את הצעתה.

לפני כמעט 20 שנה, בשנת 1998, זכה היזם דודי אפל במכרז של מנהל מקרקעי ישראל לביצוע פרויקט פינוי-בינוי בשכונה. תנאי במכרז היה שרמ"י (אז עוד המינהל) תעניק קרקע סמוכה ליזם, כדי שיתחיל לבנות עליה (בינוי-פינוי). לפי תנאי המכרז ייהרסו 556 דירות ובמקומן ייבנו כ-1,600 דירות. את העסקה ביצע דודי אפל באמצעות חברת "מגדל הזוהר" שהיתה בבעלותו.

אלא שכמה חודשים לאחר מכן, נחשפה פרשת שחיתות שהאשימה את אפל במתן שוחד לראש עיריית גבעת שמואל דאז, זמיר בן ארי, ולבכיר במינהל, עודד טל. לפי האישום ביקש אפל להגדיל את מספר הדירות ל-3,200 ובתמורה העניק כספי שוחד והבטיח לטל כי יעסיק את אשתו בחברה.

לאחר הפרשייה ביטל המינהל את המכרז, אלא שצו מניעה משנת 1999 נותר על כנו ולפיו המינהל אינו יכול לבצע שינוי זכויות בשכונה. משכך, טוענים גם היום בחברת מגדל הזוהר, הזכויות עדיין שייכות לחברה, ואלו הועברו לחברת א.ב. התחדשות עירונית. אפל עצמו הגיע בשבוע שעבר לאסיפה באולם האירועים בפ"ת.

"לא ייתכן שזה שסרח, חוזר לפעול בשטח", אומר דורון קדוש, מנציגות ועד השכונה. קדוש, דייר ותיק בשכונה, מציין כי חברת הרברט סמואל, חברה בבעלות משפחת דיין המוחזקת על ידי בעלי מניות קפריסאים, וזרוע ההתחדשות העירונית שלה, חברת א.ב. התחדשות עירונית שבה מכהן ח"כ לשעבר מיכאל קליינר כדירקטור, הן שותפות של דודי אפל. "הוא דיבר איתי ואמר לי בפירוש שהוא היזם והם הקבלן המבצע. כל הסיפורים שהוא מספר לא נכונים ותושבים בשכונה לא מוכנים לשמוע את השם שלו. מה שקורה כעת הוא שאפל ממשיך לתקוע את השכונה עוד שנים ארוכות כפי שעשה עד כה.

"אין זכויות לביצוע לאף יזם", אומר קדוש, "אלא שחברת א.ב. התחדשות עירונית, שרכשה את זכויות מגדל הזוהר, משקרת לתושבים ומציגה מצג שווא כאילו הם בעלי זכויות במקום".

לפי הקלטות שהגיעו לידי "גלובס", נציגים של חברת א.ב. התחדשות עירונית אכן טוענים בשיחות טלפון עם דיירים כי הם בעלי הזכויות בלעדיים לביצוע הפרויקט בשכונה.

לפי גורמים בסביבת החברה, היא מתכננת לפנות לבית המשפט בדרישה מרמ"י לקיום המכרז הישן. עו"ד ארז חבר, מפרקה של החברה, טוען שהוא יילחם על כך במלוא העוצמה: "חברת מגדל הזוהר זכתה במכרז למתן רשות לתכנון, פינוי, פיתוח ובינוי במקרקעין בשכונת גיורא בגבעת שמואל. זמן מה לאחר מכן בוטל ההסכם ע"י רמ"י. חברת מגדל הזוהר הגישה תביעה אזרחית כנגד רמ"י לפיה התבקש בית המשפט להורות על אכיפת זכייתה במכרז. לבקשת מגדל הזוהר הורה בית המשפט על מתן צו מניעה האוסר על רמ"י לבצע כל פעולה בכל עניין הנוגע והקשור למקרקעין במתחם גיורא שבגבעת שמואל לרבות מול צדדים שלישיים. בהמשך נקלעה החברה להליכי חדלות פירעון ובפברואר 2011 מוניתי כמנהל מיוחד לנכסיה.

"בשל הליכי הפירוק, עוכב בירורה של התביעה האזרחית. וביוני האחרון הורה בית המשפט המחוזי בת"א על חידוש תביעתה של מגדל הזוהר ועל הגשת כתב תביעה מתוקן. בין לבין, עוכב ההליך עד להכרעה בזהות הזוכה ברכישת מניות מגדל הזוהר, כאשר בסופו של דבר אושר בבית משפט העליון בדצמבר האחרון למכור את המניות לחברת הרברט סמואל על הים.

"מגיש תוכניות ורץ"

אבל בינתיים נכנסו כאמור לזירה יזמים נוספים שלטשו עיניים לפרויקט ושללים את טענת הבלעדיות של אנשי אפל ורוכשי מגדל הזוהר. אחת מאלה היא קבוצת כנען שמחתימה בפרויקט דיירים מזה שש שנים. כנען מסתמכת על העובדה כי גם אם הצו עדיין בתוקף, אין לו נפקות, שכן במשך עשרים השנה האחרונות מרבית הדיירים עברו תהליך של היוון זכויות חכירה וכעת יותר מ-80% מהדיירים הם בעלי קרקע פרטית, כך שרמ"י היא שחקן משנה.

לדברי עו"ד איתמר גלרשטיין, המייצג דיירים בשכונה, "הזכויות של המנהל בקרקע פחתו ולכן לצו המניעה למעשה אין משמעות. זכויות הדיירים, שדירתם רשומה על שמם, הן זכויות קנייניות ורק הם זכאים להחליט איזה קבלן לבחור לפרויקט".

מאיר טל, מנכ"ל קבוצת כנען, נשמע חדור רוח קרב. לדבריו, לחברה 64 חתימות בסה"כ ובאחד הבניינים 33 חתימות מתוך כ-90 דיירים. לדבריו, "ברגע שאני מגיע ל-50% אני מגיש תוכניות ורץ על זה. כשאני מגיע ל-80% התוכנית מאושרת ומתחילים את הפרויקט. אפל משקר שהפרויקט שלו. אני אומר שהמכרז בוטל, והזכות היא של הדיירים. לא שלי ולא של אף אחד אחר. מדובר פה בניצול ציני של אנשים, חלקם קשי יום, שלא מבינים בהליכי תכנון ובנייה והולכים שבי אחר הבטחות שווא והצגת עובדות ללא קשר למציאות התכנונית והמשפטית".

אבל לא כולם בשכונה מבטלים את הזכויות של רוכשת מגדל הזוהר. ניר אטיה, פעיל בשכונת גיורא המחזיק בדירה ברחוב הנשיא 3, אומר שאותו לא מעניין כבר מי יבצע את הפרויקט - העיקר שהפרויקט יבוצע. "בית המשפט החליט שמשפחת דיין זכתה בזכויות. מכיוון שאנו שומרי חוק והתהליך נמצא בין כותלי בית המשפט 25 שנה, נראה שנכון לתקופה זאת יש למשפחת דיין יתרון יחסי על פני כולם. אמנם מדובר בחברה שבגללה ההליך תקוע 20 שנה, אבל מוטב שנלך בדרך עם הסיכוי הטוב ביותר".

מא.ב התחדשות עירונית נמסר: "החברה מתמחה בהקמת פרויקטים אורבניים, פינוי-בינוי והתחדשות עירונית. החברה הוקמה ע"י קבוצת דיין שבבעלותה פעילות נדל"נית בישראל ובאירופה והיא זרוע הביצוע של חברת מגדל הזוהר שנרכשה ע"י קבוצת דיין. מגדל הזוהר זכתה במכרז למתן רשות לתכנון, פינוי, פיתוח ובינוי בשכונת גיורא והיא הזכאית הבלעדית על פי דין. בימים אלה מתחדשת התביעה שבסופה יורה ביהמ"ש על תחילת ביצוע הפרויקט. בעקבות חידוש התביעה, התחלנו בפעילות משותפת עם הדיירים בכדי להוציא לפועל פינוי-בינוי ולהפסיק את הסבל הרב שנגרם במשך 20 שנה לדיירים.

מפתח הפיצוי: 25 מ"ר ומרפסת

שכונת גיורא ממוקמת בצפון-מערב גבעת שמואל, בסמוך לגשר קוקה קולה בכביש 4. השכונה תחומה בין רחוב הנשיא מצפון, כביש 4 ממערב ורחוב הזיתים במזרח. הבנייה מאופיינת בבניינים נמוכים של 3-4 קומות, הכוללים דירות בנות 2-3 חדרים. מחירי הדירות עלו בשנים האחרונות, בין היתר בגלל החלום לממש את ההבטחה לפינוי-בינוי, והדירות מאוכלסות בעיקר על ידי שוכרים. דירת 21 מ"ר נמכרה ב-938 אלף שקל. דירות בנות 48-58 מ"ר נמכרות ב-1.2-1.3 מיליון שקל ודירות 80 מ"ר נמכרות במחיר של 1.45 מיליון שקל. מפתח הפיצוי שעליו מדברים היזמים עם הדיירים כולל הוספת 25 מ"ר בנוי לכל דירה ועוד מרפסת שמש בת 12 מ"ר, מחסן בן 6 מ"ר בקומת הקרקע וחניה מקורה. דירות מקבילות חדשות בנות 4 חדרים עולות כ-2.6 מיליון שקל.

עוד כתבות

הרכבת הקלה, הקו האדום / צילום: יוסי כהן

הזרים חוששים, והחברות הישראליות בדרך להשתלט על הרכבת הקלה

הוועדה לצמצום הריכוזיות המליצה לאפשר את השתתפותן של אלקטרה ושפיר במכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול של הרכבת הקלה ● מנגד, חברות בינלאומיות חוששות לגשת למכרז על רקע אי הוודאות הביטחונית והכלכלית בישראל

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

ICL / צילום: יח''צ

פשרה בייצוגית נגד כיל על דיווח מטעה. כמה תשלם לבעלי המניות?

ביהמ"ש אישר הסדר פשרה בבקשה לתובענה ייצוגית שהגישה חברת רבקה טכנולוגיות נגד כיל, המנכ"ל והדירקטורים שכיהנו בה בשנים 2016-2015, בשל טענות למחדלי דיווח ופרטים מטעים ביחס לפרויקט מערכות מידע שהחלה עם IBM בשנת 2013 וקרס אחרי שלוש שנים ● במסגרת הפשרה כיל תשלם כ-2 מיליון דולר

הפגנה בתל אביב / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

ימי השיבושים חוזרים מחר עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: "להחזיר את המנדט לעם"

המחאה נגד הממשלה תוציא לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות אטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● בין מובילי ההפגנה, יהיו משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

ירון מורגנשטרן, מנכ''ל גלאסבוקס / צילום: יח''צ

אחרי הפסד של 60% למשקיעים: גלאסבוקס נמכרת בחצי מיליארד שקל

גלאסבוקס, הפועלת בתחום ניתוח נתונים באינטרנט, תימכר לקרן השקעות, זאת לאחר נפילה חדה במניה ולאחר שדחתה מספר פעמים את יעדי ההכנסות החוזרות שלה ופיטרה כ-20% מכוח-האדם ● בחברה שתהפוך לפרטית, בונים על תחום ה-AI כמנוע לעתיד

רכבי טויוטה חונים בשכונת מגורים. מכת גניבות רכב / צילום: טלי בוגדנובסקי

עלייה של 64% במחירי הביטוח: זה הרכב הנגנב ביותר בישראל מתחילת המלחמה

פוסט שפורסם ברשתות החברתיות גילה כי כדי לבטח את אחד הרכבים הגניבים בישראל, טויוטה RAV4, נדרשה בעליו לשלם סכום המגיע כמעט לשישית משווייו ● "זו אמירה חד-משמעית ללקוח, שאת הדגם הזה החברה לא רוצה לבטח", אומרים בלשכת הסוכנים ● בשוק ממליצים לרוכשי מכוניות לכלול את עלות הביטוח בשיקולים בעת רכישת רכב חדש

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

אורן הוד, מנכ''ל שופרסל נדל''ן / צילום: כרמל שירן

עזיבה נוספת בשופרסל: מנכ"ל זרוע הנדל"ן פורש מתפקידו

אורן הוד, מנכ"ל חברת שופרסל נדל"ן, עוזב את הרשת פחות משנתיים לאחר שמונה ● ברקע העזיבה: פערים משמעותיים בין הוד למנכ"לים המשותפים ובעלי הבית החדשים בשופרסל, האחים יוסי ושלומי אמיר

שי ויל / איור: גיל ג'יבלי

מתחת לרדאר: הכירו את המשפחה שתשלוט בדואר ישראל

משפחת ויל העדיפה להתנהל מתחת לרדאר התקשורתי והציבורי, למרות שהחברות שבשליטתה אחראיות למותגים ישראליים מאוד מוכרים ● קבוצה בהובלת המשפחה זכתה במכרז על דואר ישראל, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שלה

עו''ד דן גבע, שותף במשרד מיתר / צילום: איל יצהר

משרד עורכי הדין מיתר ממזג אליו את משרד הפטנטים קליגלר

עורך הדין ועורך הפטנטים דניאל קליגלר ינהל את תחום הפטנטים של מיתר, ויחד איתו יצורפו למשרד שותפו יובל שלום ועורכי פטנטים נוספים ● בעקבות המיזוג יכלול צוות הפטנטים של מיתר 18 עורכי פטנטים ועורכי דין

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

בכיר במשמרות המהפכה: התקבל אות מהמסוק של ראיסי

מסוקו של הנשיא התרסק בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, באיראן מדווחים שהתקבלו אותות מהמסוק ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, ובכיר איראני מסר לרויטרס כי יש חשש לחייהם

ווסימוזי מדונסלה (מימין), נציג דרום אפריקה בדיון בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman

המשטר בדרום אפריקה פותח מערכה לשלילת ההכרה בזכות הקיום של ישראל

עיון באוצר המילים והדימויים של נציגי המשטר הדרום אפריקאי בבית הדין בהאג מראה כי הם מתרחקים במהירות משאלת עזה ועוברים אל שאלת הלגיטימיות של קיום ישראל ● אפשר להגיד שהיחסים עם משטר ה–ANC במדינה הגיעו אל סוף הדרך

רסול סעדה, מנכ''ל משותף אל־ביאדר לפיתוח כלכלי חברתי / צילום: תמר מצפי

רסול סעדה: כך עבר הפשע בישראל מגוש דן אל היישובים הערביים

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, סקר סעדה, מנכ"ל משותף באל־ביאדר, את התפתחות הפשיעה בחברה הערבית, וציין: "מאז 2023, אנחנו באובדן מוחלט"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"החשב יפקח": היועמ"שית מבקשת מבג"ץ לדחות את העתירה בעניין מימון מעונות רה"מ

לעמדת גלי בהרב־מיארה, אין מקום להתערב בהחלטת ועדת הכספים לממן את שני מעונות ראש הממשלה, גם לנוכח הפרשנות שיש לתת לה והן בשל האישור הנדרש של החשב, בנוסף לזה של מנכ"ל משרד רה"מ

נתיבות. בעיגול: מירי רגב / צילום: דייגו מיטלמן, מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט)

בלי תוכנית, ללא תקציב ובניגוד לדעת אנשי מקצוע: רגב מקדמת עוד תחנת רכבת בנתיבות

במשרד התחבורה בוחנים הקמת תחנה בעיר הדרומית במרחק 5 ק"מ בלבד מזו הקיימת ● גורמי המקצוע מתנגדים בגלל תחזית נוסעים נמוכה ופגיעה בציבור שזמן נסיעתו למרכז מתארך ● השבוע נחשף בגלובס שגם במוסד רוצים רכבת ישירות למטה הארגון בניגוד לתוכניות המטרו

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח חברתי כלכלי במגזר המיעוטים / צילום: תמר מצפי

"במסגרת תוכנית החומש לחברה הערבית, אנחנו משקיעים קודם כל בחינוך. הפערים מצטמצמים"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, התייחס בכנס גלובס לאתגרים באוכלוסייה זו ולחשיבותה ● לדבריו, ברקע יישום תוכנית החומש הייעודית, החברה הערבית חוותה שינוי משמעותי: "רוב התלמידים לא היו זכאים לבגרות. היום יש 20% סטודנטים לתואר ראשון"

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל נגד רשות ני"ע: לא לאפשר לגופים חוץ בנקאיים להתחייב על ריבית

ד"ר יוסי סעדון, מנהל האגף הפיננסי בבנק ישראל, שלח מכתב לרשות ניירות ערך בבקשה שלא תאשר את תזכיר חוק התשלומים, הכולל הוראה שמאפשרת לגופים החוץ בנקאיים להתחייב בפני הלקוחות בריבית קבועה על הפיקדונות ● לדבריו, מדובר בהוראה העלולה "לסכן את היציבות במערכת הפיננסית"

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארה"ב מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

"חיזבאללה ספג מכות קשות": בלבנון מעריכים שהחזית בצפון לא תתרחב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: כלי תקשורת מסביב לעולם סיקרו את השבת גופותיהם של ארבעה חטופים, בלבנון מעריכים שהמלחמה בצפון לא תסלים בשל עייפות בשני הצדדים ומה צפוי ביחסים בין ישראל וארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם