גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דירוג משרדי הפרסום ב-2016: אדלר מצמצם את הפער ממקאן

מאזן הכוחות בין המשרדים הגדולים לא השתנה דרמטית ב-2016 ■ מקאן ת"א שומר על הבכורה, אך אדלר-חומסקי הוא המשרד הגדול היחיד שרושם גידול ■ AVRAHAM וענבר-מרחב מציגים גידולים נאים, מנצ' ממצב עצמו כשחקן קבוע ב-20 הגדולים, ויהושע TBWA סופג מכה

אורי עיני ועמית משיח / צילומים: יוסי כהן ואיל יצהר
אורי עיני ועמית משיח / צילומים: יוסי כהן ואיל יצהר

סטגנציה. שוב עולה אותה תמונה במבט ראשוני על נתוני יפעת בקרת פרסום, המסכמים את שנת 2016. על פניו, התמונה הזו אינה שונה מהותית מתמונת השנים האחרונות, אבל שנת 2016 הייתה אחרת, שנת שינוי ותמורה שכדי להבין אותם חשוב לצלול פנימה אל תוך הנתונים.

נהוג להתייחס להיקפי הפרסום המתנהלים בעשרים משרדי הפרסום הגדולים כאל תמונת מראה של לפחות 80% מהשוק. מאז עידן הדיגיטל, יש להניח כי שטחי הפרסום שיפעת אינה מודדת הולכים וגדלים, אך יש להניח כי עדיין משרדים אלה מנהלים חלק משמעותי בתקציבי הפרסום של "הכלכלה המסורתית". על פניו הסכומים שמתנהלים בשנים האחרונות בעשרים המשרדים הגדולים אינם משתנים ועומדים על כ-3 מיליארד שקל, מה שמציג כאמור סטגנציה, אבל אם לוקחים חשבון את העובדה שאותם עשרים משרדים משקפים מה שהיה עד לפני כשנתיים לפחות 25 משרדים, התמונה נראית עוד פחות אופטימית.

לפחות חמישה משרדי פרסום בינוניים הגיעו לסוף דרכם בשנתיים האחרונות, ותקציביהם עברו ברובם הגדול לתוך משרדים קיימים. פובליסיס ישראל התחלק בין גליקמן שמיר סמסונוב לליאו ברנט; פוקס&פרנדס הפך לחלק מענבר מרחב G; תקציבי פוגל נכנסו לאדלר חומסקי; תקציבי שטרית מדיה גרופ, דרורי שלומי וארועטי ברמן הפכו למקום אחד, דרורי ארועטי ברמן, שמנקז אליו תקציבי שלושה משרדים, ו-LEAD בלעו לתוכם את תקציבי סטודיו אדלר - ובכל זאת היקף הכסף המדווח בתוך עשרים המשרדים הגדולים לא השתנה. ענף הפרסום, אם כן, הולך ומצטמצם לא רק מבחינת הסכומים אלא גם מבחינת מספר השחקנים.

הדרמה הקיומית הגלומה בסיפור הענף מתעצמת אף יותר, אם מוסיפים למשוואה את הגידול בנתחי הפרסום שמפנים המפרסמים לדיגיטל. הדיגיטל מהווה על פי נתונים שפרסמה יפעת בשבוע שעבר כשליש מכלל ההוצאה לפרסום. מדובר באזורי פעילות שהמשרדים עדיין אינם יודעים להרוויח בהם, שכן הם עתירי השקעה מבחינת עבודה, אך מנגד השורשים שעליהם בנויה שיטת התגמול הקלאסית בענף לא קיימים בהם - כך שבשורה התחתונה נדרשת יותר עבודה עבור הרבה פחות רווח. זאת עוד לפני שלוקחים בחשבון את העובדה שעדיין קיימות סוכנויות מתמחות בדיגיטל שזוכות לנתחי פרסום שעשויים לעמים להיות משמעותיים.

גם להתחזקות הדיגיטל הייתה השפעה על צמצום מספר השחקנים בענף, שכן כשהעוגה לא גדלה וחומרי הגלם שלה מתייקרים משמעותית, בהכרח מצטמצמים כמות המטבחים שיכולים להרשות לעצמם את האפייה.

אשמת הדיגיטל

השנה, יותר מאשר בשנים קודמות, קיים קושי לבצע מדידה מדויקת של כלל פעילות הפרסום. גם כאן מדובר ב"אשמת" הדיגיטל - חלק בעוגה שקשה מאוד למדוד - ובאופן טבעי ככל שהחלק הקשה למדידה הולך וגדל, כך הסיכוי לקבל תוצאה מדויקת הולך וקטן. יותר מזה - ישנם מפרסמים שכלים כמו תוכן שיווקי תופסים חלק הולך וגדל בתמהיל השיווק שלהם, ע"ע בנק הפועלים או תנובה. מדובר במיליוני שקלים שהוסטו מהפרסום המסורתי וקשה מאוד לכמת אותם. ההשפעה של הדיגיטל והתוכן השיווקי באה לידי ביטוי גם באופן שהיא משקפת את היקפי הפעילות של משרדי הפרסום. משרדים שהדיגיטל חזק אצלם ויש להם נגיעה לפרפורמנס, טכנולוגיה או תוכן שיווקי לא תמיד יקבלו את הקרדיט המתאים, כי כאמור אלה תחומים שקשה לכמת.

את הקושי הזה יש לקחת בחשבון בעיקר כשמתבוננים על ביצועי המשרדים הגדולים כמו מקאן תל-אביב, באומן בר ריבנאי, גיתם ואדלר חומסקי. משרדים אלה השקיעו מאמצים גדולים בשנים האחרונות בדיגיטל, ואת הפירות של זה לא תמיד ניתן לראות בנתונים היבשים. מי שמקל בכך ראש, כדאי שייתייחס לנתון הבא: בענף הפרסום לא נרשמו השנה תזוזות משמעותיות בניהול לקוחות עוגן. בשוק לא היו כמעט מכרזים משמעותיים, ואלה שכן נתפסו כאסטרטגיים היו בתחום הדיגיטל, כמו לוריאל, אדידס ורקיט בנקיזר.

מלחמות שבעבר היו נחלתן של קבוצות פרסום מול הטלוויזיה, התחילו לבצבץ גם במדיה הדיגיטלית - הקרב של פרוקטר& גמבל וקבוצת אדלר חומסקי מול ארטימדיה הוא הבולט שבהם, אך הוא לא היחיד, והוא מאותת על שינוי תשומת הלב של השוק. בעידן שבו רוב משרדי הפרסום הגדולים נחשבים ככאלה שעושים עבודה סבירה פלוס בפרסום המסורתי, המלחמה האסטרטגית עוברת לזירה הדיגיטלית - ושם הרי קשה יותר לראות ולספור.

לכל אלה מתווספת העובדה שרוב התקציבים הגדולים מתנהלים במשרדים הגדולים. קטגוריות רבות של תקציבים המתנהלים במשרדים אלה, כמו מזון, תקשורת, כרטיסי אשראי ורשתות שיווק ניצבים בפני שינויים רגולטוריים/ מבניים/ תפעוליים, ולכן הרגל על הגז שממילא לא חזרה לעצמה מאז ימי המחאה ו"צוק איתן", נותרה קלה על הגז.

וכך, רוב המשרדים הגדולים - גם אלה שעושים את "מה שצריך" - לא גדלו, למעט אדלר חומסקי שמציג גידול של 7%. נראה כי מנת חלקו של משרד גדול מתפקד היא סטגנציה עם תזוזות קלות למעלה ולמטה. מנגד, קפיצה משמעותית למטה, כמו למשל יהושע TBWA שקטן ב-21%, היא יותר סיפור של המשרד ופחות של הענף.

מספר 2 חזק

במקום הראשון נמצא, גם השנה, משרד הפרסום מקאן תל-אביב, שהיקפי הפרסום שלו נותרו ללא שינוי. בהתחשב בעובדה שאחד מלקוחות העוגן שלו בשנים האחרונות, רבוע כחול, פשט רגל שמירה על הקיים היא הישג לא קטן, שמגיע תודות לגיוס תקציבים חדשים כמו טורנדו וטיב טעם, תקציבי במבה ובייגלה אסם, שפיצו על הכסף שהלך הן מלקוחות שעזבו והן מלקוחות שהקטינו פרסום.

אדלר חומסקי מצמצם מחדש את הפער מול מקאן למיליוני שקלים בודדים, ומנגד פותח פער על באומן בר ריבנאי. אחרי שנה קשה אדלר מתאושש ומהווה מספר שתיים חזק בעיקר הודות להגדלת פעילות של לקוחות קיימים, כמו קבוצת בזק, מפעל הפיס ושטראוס. אדלר אמנם הפסידו השנה את תקציב צ'מפיון מוטורס, אך זכו בתקציב סמל"ת - שטרם בא לידי ביטוי במלואו בשנה הנוכחית.

באומן בר ריבנאי וראובני פרידן שומרים על היקפי פעילות דומים לשנה שעברה ונמצאים במקומות השלישי והחמישי בהתאמה. באומן "מאבדים" את היקפי הפרסום של יש עתיד, שבאו לידי ביטוי ב- 2015 שהייתה שנת בחירות, אך מפצים על כך בתקציבי ההסתדרות החדשה וגלידות שטראוס. ראובני אמנם הפסידו את גלידות שטראוס, אך הם מקבלים פעילויות חדשות כמו חצי חינם וקק"ל.

גליקמן שמיר סמסונוב אמורים היו לכאורה לרשום שנה טובה, לאחר שתקציבי פובליסיס - ביניהם אסם ושירותי בריאות כללית - הגיעו אליהם כחלק מהרה-ארגון של קבוצת פובליסיס. זה, לצד הגדלת נתחם בפרטנר וחזרה לפעילות פרסומית של הדואר, אמור היה לתת עלייה - אך בפועל תקציבי פובליסיס עדיין לא התחילו לפעול ממש, ולעומת זאת לקוח העוגן תנובה חדל לתמוך בשניים מהמותגים המושקעים של המשרד, אדום אדום ודגי תנובה, כך שהתוצאה היא ירידה מינורית של 3%.

גיתם רושם ירידה של 8%, הנובעת בעיקר מהפחתת פעילות של לקוחות קיימים כגון מזרחי, גינדי ושופרסל, שפעלה השנה באופן משמעותי יותר עם אדלר חומסקי החולק עם גיתם את התקציב. אלמנט נוסף המשחק לרעת גיתם הוא דווקא החוזקה שלהם בתוכן השיווקי, תחום שהוא נסתר יותר מהעין אך משמעותי מאוד בפעילות המשרד ולקוחותיו.

אך מי שרושם כאמור את הירידה המשמעותית בין המשרדים הגדולים, הוא יהושע. הדבר נובע מהקטנת נפח הפעילות של לקוחות עוגן כמו טרה, שלפני שנה השקיעה הרבה מאוד כסף בגלל המחלבה החדשה והמוצרים שלה והשנה חזרה לשגרה; מזרחי טפחות שכמעט נעלם מהמסך, וקניוני עופר שהפחיתו פרסום לצד אובדן תקציבים כמו LG וקרביץ. ההבטחה הגדולה בדמות דריסת רגל בתקציבי אלקטרה לא התממשה, לאחר שאייס, החלק שהוקצה למשרד, נמכר. גם רכישת מגה על ידי יינות ביתן שהייתה אמורה להותיר את המשרד כמי שחולש על תקציב קמעונאות גדול עדיין לא באה לידי ביטוי. המשרד לא הצליח לגייס תקציבים חדשים שיפצו על כל אלה, והתוצאה היא ירידה של כ-21%.

AVRAHAM ומנצ' מרשימים

משרדי הפרסום הבינוניים ממשיכים להתחזק, אך גם כאן מדובר בדרך כלל בזינוקים הנובעים ממהלכים עסקיים, ולא מגידולים הנובעים משינוי מקצועי מהותי. ענבר מרחב G רושמים גידול מרשים של 25%, הנובע בחלקו הגדול ממיזוג הפעילות של פוקס&פרנדס והגדלת פעילות של רקיט בנקיזר. ליאו ברנט עושים קפיצה של 16% גם הודות לזכייה במכרזים כמו ארקיע, אך בעיקר הודות לזריקת המרץ של תקציבים כמו קבוצת עזריאלי והראל, שהועברו אליהם כחלק מהרה-ארגון בקבוצת פובליסיס.

שני משרדים מרשימים מאוד בביצועים העסקיים שהם מפגינים, וניכר שהגידול שלהם אינו נקודתי או מקרי: פרסום AVRAHAM שהיקפי הפעילות שלו גדלים ב-19% ומנצ', המשרד הצעיר בענף, שמציג גידול של 30%. במקרה של AVRAHAM, הוותיק יותר, מדובר מגידול "בריא": הגדלת פעילות של לקוחות קיימים כמו וובי, הבשלה של לקוחות חדשים כמו אירוקה וגיוס תקציבים חדשים כמו קלאב מד. מנצ' הוא סיפור הצלחה שאינו מעיד על הכלל: המשרד הצעיר מגייס תקציבים חדשים שאינם עולים בקנה אחד עם סוג התקציבים המתנהלים בדרך כלל במשרד בסדר גודל זה: אל צ'מפיון מוטורס וקבוצת הארץ מתווספים השנה נתחים מתקציבי טמפו והמקצוענים, שמכניסים את המשרד למקום ה-19 בדירוג.

משרד הפרסום שמעוני פינקלשטיין FCB מציג השנה כמה רגיש הוא מצבם של המשרדים הבינוניים הנשענים על מספר מצומצם של תקציבי עוגן, שכל תזוזה שלהם יכולה לזעזע את המשרד. שמעוני רושם ירידה של 16%, הנובעת בעיקר מאובדן תקציב ליימן שליסל. מנגד משרד הפרסום Four מציג כמה קל יחסית למשרד בינוני-קטן להציג גידול מרשים: המשרד נכנס לראשונה לדירוג העשרים ורושם גידול של 9% בהיקפיו, שהם 3.5 מיליון שקל - היקף של קמפיין גדול במשרד כמו מקאן. הגידול של Four נובע בעיקר מהגדלת נתחו בקבוצת קרסו עם קמפיין בולט ומיוחד למותג.

גם ברוקנר יער לוי ו-LEAD מציגים גידולים: ברוקנר גדל ב-9%, בעיקר הודות להגדלת פעילות של לקוחות קיימים כמו לובינסקי ודן דיזיין. LEAD אמור היה לרשום קיטון השנה, לאחר שבשנה הקודמת הוא צמח בין היתר בגלל החלק שלקח בבחירות כמשרד הפרסום של הליכוד - תקציב שלא קיים כעת - הפסקת פעילות כמעט מוחלטת של זוגלובק והפחתת פעילות של אלטשולר שחם. אבל ב-LEAD פיצו על אלה בתקציבים חדשים של הדיוטי פרי וזכייה מחדש ברש"ת שהגדילה תקציבים, קרביץ שהצטרף ולקוחות מהעידן החדש כמו פנגו ו-yad2.

Y&R ישראל ספג השנה מכה קשה: המשרד מאבד עצמאות כתוצאה מעזיבת המנהלים הבכירים שלו, מה שמביא למעשה לקץ התנהלותו העצמאית ולהפקדת מושכות ההובלה בידי מנכ"ל JWT ישראל יורם דמבינסקי. חוסר היציבות גורר באופן טבעי עזיבת תקציבים - המרכזי שבהם הוא יטבתה של שטראוס.

לסיום, קשה להתעלם ממשרד אחד שחוקי השוק לא חלים עליו: לפמ (לשכת הפרסום הממשלתית), שהיקפי הפרסום שלו גדלו השנה ב-15% אף שמדובר בשנה "רגילה" ולא בשנת בחירות. הלקוחות הגדולים של המשרד בשנת 2016 היו משרד התחבורה, משרד החינוך, משרד האוצר, המוסד לביטוח לאומי ומשרד המשפטים. הקמפיינים הבולטים היו "המוסד לביטוח לאומי אונליין - מתקתקים את זה", "משרד האוצר - חיסכון לכל ילד" ו"משרד החינוך - המסלול הטכנולוגי המקצועי". פריחה יחסית נרשמת השנה בתחום מוצרי החשמל, בעיקר בשל קרבות המזגנים. מצד אחד טורנדו שהתחמשה ברותם סלע כפרזנטורית, ומצד שני מזגני אלקטרה עם ליאור אשכנזי. 

נתי יעקובי / צילום: תמר מצפי

נתי יעקובי, מנכ"ל יפעת בקרת פרסום

העולים והיורדים הבולטיםהפרסום השנתי במשרדי הפרסום המובילים

עוד כתבות

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

עליות בוול סטריט; אנבידיה קופצת בכ-3%, סופר מיקרו ב-5%

הנאסד"ק עולה ב-0.7% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

אסמעיל הנייה / צילום: ap, Dalati Nohra

חמאס: מסכימים לעסקה ולהפסקת אש; בישראל לומדים את ההצעה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי