גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות החשמל לא תגדיל מכסת החשמל בתחנות הידרו-אלקטריות

ייצור חשמל ממים אמנם יקר יותר, אך הוא מאפשר אגירה בהיקפים גדולים, ובטוח יותר במקרה של התקפת טילים על ישראל

תחנת אגירה שאובה בגלבוע / צילום: אלבטרוס
תחנת אגירה שאובה בגלבוע / צילום: אלבטרוס

מליאת רשות החשמל מתכוונת לדחות ביום חמישי הקרוב את ההחלטה על הגדלת מכסת ייצור החשמל באגירה שאובה, העומדת על 800 מגה-ואט, אף שהתוכנית הלאומית להפחתת פליטות המליצה על מכסה של 1,200 מגה-ואט. החלטת הרשות נתמכת גם בתוצאות ישיבה שהתקיימה לפני כשבועיים בלשכת שר האנרגיה, יובל שטייניץ, ובה הוחלט להמתין למחקר של חברת החשמל על הצורך בפרויקטים נוספים של אגירה שאובה, שיהיה מוכן במחצית השנייה של 2017.

בשבוע שעבר דחה בג"ץ עתירה של אלומיי קפיטל, יזמית פרויקט אגירה שאובה במנרה, נגד הארכת מועד הסגירה הפיננסית של הפרויקט המתחרה בכוכב הירדן ב-5 חודשים, מסוף אוגוסט האחרון ליום שישי הקרוב. אלומיי קפיטל, של שלמה נחמה, חמי רפאל ורן פרידריך, טענה שההארכה ניתנה ללא סמכות. שני הפרויקטים הם לייצור חשמל בהספק של עד 340 מגה-ואט, ומכיוון שבגלבוע נבנה בימים אלה פרויקט בהספק של 300 מגה-ואט, רק לאחד משני הפרויקטים הגדולים השניים יש מקום במסגרת האסדרה.

אלומיי, שהשקיעה עד כה בפרויקט מנרה סכום שנאמד ב-50 מיליון שקל, עלולה לאבד לחלוטין את הרישיון המותנה שלה - המאפשר לפרויקט לעבור לדיון בות"ל - אם רשות החשמל תהפוך שימוע שהוציאה ביולי האחרון להחלטה מחייבת. בשימוע נכתב כי ברגע שאחד הפרויקטים הנמצאים בפיתוח יגיע לסגירה פיננסית, ובעקבותיה לאישור תעריפי, יבוטלו מיידית הרישיונות המותנים של הפרויקטים האחרים, אם ההספק שלהם מוביל ליותר מ-800 מגה-ואט בסך הכל. דיון על הנושא צפוי בחודשיים-שלושה הקרובים, ואם שופטים על פי התנהלות הרשות בנושא הרישיונות המותנים בתחום האנרגיה הסולארית, הרישיון אכן יבוטל.

ל"גלובס" נודע כי אף שהפרויקט בכוכב הירדן, של תהל וקרן נוי, לא ישיג סגירה פיננסית עד סוף שבוע זה, רשות החשמל צפויה לתת לו ארכה נוספת לסגירה, גם אם הדבר ייעשה בדיעבד. במקרה כזה צפוי המאבק המשפטי להימשך, משום שאלומיי תגיש עתירה נוספת לבג"ץ.

לאגור חשמל בהיקפים גדולים

פרויקטים של אנרגיה שאובה הם למעשה תחנות כוח הידרו-אלקטריות, שבהם נפילת מים מגובה מניעה טורבינות המייצרות חשמל. בעולם קיימים שלושה סוגים עיקריים של תחנות כוח הידרו-אלקטריות: תחנות המשתמשות במים מהטבע, הנאגרים באמצעות סכרים; תחנות המשתמשות במים מהטבע וגם במים שנשאבים ממאגר תחתון למאגר העליון; ותחנות המשתמשות רק במים שנעים במחזוריות מהמאגר העליון לתחתון ובחזרה.

להקמה עצמה יש עלויות סביבתיות, אולם אחריה הסוג הראשון מייצר אנרגיה נקייה לגמרי, ואילו תחנות כוח מהסוג השני והשלישי צורכות אנרגיה רבה להעלאת המים - לא פעם אנרגיה רבה יותר מהאנרגיה המיוצרת במתקנים. בהיעדר נחלים גדולים מספיק בישראל, כל המתקנים המתוכננים בארץ כרגע הם מהסוג השלישי.

למרות הצורך בהעלאה יזומה של המים למאגר העליון, יש שני טיעונים חזקים בעד הקמת מתקני אגירה שאובה. הטיעון הראשון הוא יכולתם לאזן את המערכת בטווח של עשרות שניות במקרה של נפילת טורבינות, או של צניחת הייצור במתקני אנרגיה מתחדשת, כמו במקרה של מעבר עננים מעל שדה סולארי.

טיעון שני הוא היכולת לאגור חשמל בהיקפים גדולים, באמצעות שימוש בעודפי חשמל זולים, בעיקר בלילה, כדי להעלות מים למאגר העליון, שיכולים לשמש לייצור חשמל במהלך שעות העומס.

השאלה אם החשמל המיוצר בתחנות ההידרו-אלקטריות הללו בשעות העומס הוא זול או יקר שנויה במחלוקת, ומושפעת משאלות כמו מהו אורך החוזה של המתקן מול המדינה - 20 שנה, כפי שמחשבים ברשות החשמל, או 50 שנה, כפי שטוענים היצרנים בתחום שצריך להיות, בהתחשב באורך החיים המופלג של המתקנים.

אחת המגבלות בביצוע התחשיבים של תחנות כוח באגירה שאובה היא מודל התשלום להן, שאינו נבנה מעלות לקילו-ואט שעה אלא מתשלום של 7 אגורות לכל קילו-ואט זמין מדי שעה (כלומר, 23.8 אלף שקל לכל שעת "כוננות" של מתקן בעל הספק של 340 מגה-ואט). בזמן פעילות מקבלות התחנות את תעריף התעו"ז (תעריף עומס וזמן) הרוחבי בכלל המשק, שמחירו גבוה בשעות העומס ונמוך בשעות השפל.

ברשות החשמל מתייחסים לעלויות ההקמה של מתקני האגירה השאובה כאל טיעון נגדם. במנרה ובכוכב הירדן מדובר על עלות של כ-2 מיליארד שקל לכל מתקן של 340 מגה-ואט, זאת לעומת כ-1.3 מיליארד שקל להקמת מתקנים סולאריים באותו הספק (עלות שצפויה לרדת בשנים הקרובות). על פי נתוני ההקמה של תחנת הכוח של דליה אנרגיות בצפית, שעלותה הסתכמה ב-4 מיליארד שקל להספק מותקן של 900 מגה-ואט, עלות הקמת תחנה כוח בגז של 340 מגה-ואט היא 1.5 מיליארד שקל. נתונים דומים צפויים להירשם בתחנת הכוח IPM באר טוביה, שבהשקעה של 2 מיליארד שקל תהיה בעלת כושר ייצור של 430 מגה-ואט.

"סותרת את מדיניות הממשלה"

בתגובה לשימוע של רשות החשמל מיולי האחרון כתב מנכ"ל איגוד חברות האנרגיה הירוקה, איתן פרנס, לרשות, כי "החלטת הרשות מפתיעה, שכן היא סותרת את מדיניות הממשלה... בפני משרד האנרגיה מונחת כבר למעלה משנה מסקנה מגובה בעבודה מקצועית, לפיה יש להגדיל את המכסה למתקני האגירה השאובה. משמעות החלטת הרשות תביא לפגיעה אנושה ביזמות בתחום, שכן מדובר ב'תמרור עצור' לכל מי שמתכוון לפתח מתקן אגירה נוסף מעבר למכסה הקיימת... עתה יידע כל יזם כי השקעתו תרד לטמיון".

פרנס, שארגונו מייצג כ-105 חברות בתחומי האנרגיה המתחדשת וההתייעלות האנרגטית, אומר כי המכסה של 800 מגה-ואט נקבעה בשנת 2011, כשכושר הייצור במשק עמד על מעט יותר מ-10 ג'יגה-ואט, בעוד שכיום כושר הייצור עולה על 15 ג'יגה. לדבריו, משום שבעולם מקובל שהזמינות המיידית של מתקנים הידרו-אלקטריים עומדת על 8%-10% מכושר הייצור הכולל, כך יש לעשות גם בישראל. "במונחי 2016 יש להגדיל את המכסה לאגירה שאובה ל-1.3 עד 1.6 ג'יגה-ואט", הוא אומר.

סיבה נוספת שמעלה פרנס להגדלת המכסה היא הוויתור על האגירה בפרויקטים תרמו-סולאריים, שהפכו יקרים מאוד, ולא ניתן להם תחליף עד כה. סיבה שלישית היא הצמיחה המשמעותית שכבר החלה ותתחזק בעשור הקרוב בהיקף הייצור של חשמל מתחדש, שמחייבת פתרונות אגירה שיכולים לאזן במהירות את המערכת כשתפוקת החשמל המתחדש צונחת; וכן אגירה של עודפי ייצור בימי שמש חמים ובימים בהם יהיה ייצור בהיקף נרחב של אנרגיית רוח (ברשות החשמל אומרים כי החסמים בתחום יוסרו בקרוב).

ויש סיבה נוספת, המופיעה בנייר אסטרטגיה של המכון למחקרי ביטחון לאומי תחת הכותרת "ביטחון מערכת החשמל בישראל": "החלקים הקריטיים של תחנה זו - הגנרטורים שהם גם המשאבות - נמצאים במעבה האדמה, ואינם חשופים לפגיעות קינטיות (טילים ורקטות). יכולתן של תחנות אלו להגיב לפגיעה חיצונית ולהיכנס לפעולה מחדש היא מהירה במיוחד". משום שישראל היא אי אנרגטי, וצינורות הגז שלה עלולים להיות לא פעילים במלחמת טילים, סבורים במכון למחקרי ביטחון לאומי שאגירה שאובה היא פתרון אסטרטגי.

בנייר, שפורסם במרץ 2016 בהובלת ד"ר דן וינשטוק, שהיה ראש מינהל החשמל במשרד האנרגיה, ומאיר אלרן, חוקר בכיר במכון, נכתב עוד: "תחנות כוח בהספק מותקן נמוך ברשת המתח הגבוה, מאופיינות בדרך כלל על ידי יישומה של טכנולוגיית המנועים. למנוע יכולת טכנולוגית חשובה ביותר, המתבטאת ביכולת להגיע למלוא תפוקת הייצור בתוך שתי דקות, בעוד שהזמן הנדרש עבור הטורבינה המוצלחת ביותר להגיע למלוא תפוקת הייצור הוא לפחות 15 דקות. רק לטכנולוגיית ייצור חשמל באגירה שאובה יכולת כניסה מהירה יותר לייצור חשמל, (גם אז מדובר למעשה באגירה ולא בייצור)".

"יקרה יותר ב-20 מיליון שקל"

ברשות החשמל מודעים לכך שפרויקטים באגירה שאובה אורכים כעשור מתחילת התכנון ועד סיום הביצוע והחיבור לרשת, ולכן מתכוונים לבחון את עמדתם שוב בשנים הקרובות. עם זאת, ברשות סבורים כי המכסה הקיימת תספיק לכל צורכי המשק עד שנת 2025, ולכן ניתן להמתין מעט עם החלטות שהמשמעויות שלהן נמדדות במיליארדים.

אל טיעוני התמיכה באגירה שאובה מתייחסים ברשות כאל טיעונים אנכרוניסטיים מעט, המתייחסים לעולם האתמול. גישה זאת מבוססת על אופטימיות גדולה בנוגע לתוצאות ההשקעות העצומות של תעשיית הרכב בטכנולוגיות של אגירת חשמל בסוללות ליתיום, בין אם לשוק הפרטי - סוללה לכל בית, שעשויה להתמלא גם ממתקנים ביתיים של אנרגיה מתחדשת - ובין אם סוללות שישמשו לקוחות תעשייתיים ויתנו פתרונות לאזורים גדולים.

מרשות החשמל נמסר בתגובה: "הרשות בחנה את ההתאמות הנדרשות במשק החשמל כדי לאפשר כניסת אנרגיות מתחדשות בהיקף רחב. מהבחינה עלה צורך לשלב במשק מתקנים גמישים שיתנו מענה לשינויים ביצור הנובעים מהאנרגיה הסולארית. ניתן לתת מענה לגמישות הנדרשת הן באמצעות אגירה שאובה והן באמצעות פיקרים, ובעתיד גם סוללות. מהניתוח עולה כי הקמת האגירה השאובה יקרה בכ-20 מיליון שקל לשנה לעומת חלופות אחרות. לאור ניתוח זה, הרשות צפויה להמליץ לשר שלא להגדיל לעת עתה את מכסת האגירה השאובה, ולהמשיך לבחון את התועלות של האגירה לעומת חלופות אחרות".

עוד כתבות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"