גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לתחרות יש גם מחיר

סיפור הקמתו של סטארט-אפ קטן בשם אינטל יכול ללמד אותנו לקח חשוב

כלי רכב אוטונומיים של גוגל / צילום: רויטרס
כלי רכב אוטונומיים של גוגל / צילום: רויטרס

הסנסציה האחרונה בתחום הרכב האוטונומי הגיעה ביום שישי האחרון בדמותה של הודעה לעיתונות. חברת פורד, חברה ותיקה ומבוססת, שנוסדה על-ידי הנרי פורד בשנת 1903 והייתה מחלוצות עולם התחבורה המודרנית, הודיעה שהיא תשקיע מיליארד דולר על פני חמש השנים הקרובות בחברת Argo AI, המפתחת טכנולוגיות מבוססות בינה מלאכותית לעולם הרובוטים והנהיגה האוטונומית.

אולי הייתה כאן עוד הכרה בכך שרכבת הנהיגה האוטונומית יצאה מהתחנה, וככל הנראה כבר לא תעצור עד שתגיע ליעדה: רכבים אוטונומיים עצמאיים, הנוהגים אותנו למחוז חפצנו ביעילות ובבטחה, תוך כדי שאנחנו לא צריכים לבזבז את זמננו היקר על פעילויות מיותרות כמו אחיזה בהגה, איתות שמאלה או מציאת חניה, כי הרי בשביל זה מותקנים ברכב מחשבים, רובוטים ובינה מלאכותית.

אבל, היה עוד משהו מעניין וחריג משהו בהכרזה של פורד ביום שישי שעבר, מעבר לסכום האדיר אותו היא מייעדת ל-Argo AI: החברה בה משקיעה פורד היא למעשה סטארט-אפ קטן, שקיים בקושי חודשיים ומשהו ושנוסד על-ידי שניים - בריאן סלסקי, מבכירי פרויקט הרכב האוטונומי בגוגל, ופיטר רנדר, שהיה ממובילי פרויקט דומה בחברת אובר, שפרשו לאחר שצברו שנים של ניסיון בחברות בהן עבדו על-מנת לפתוח מיזם משלהם. העובדה הזו לכדה את תשומת ליבו של המגזין המקוון VOX, שחקר ומצא כי התופעה איננה חריגה במיוחד: בשנת 2016 קנתה אובר את חברת אוטו (שאחד ממקימיה הוא הישראלי ליאור רון) בסכום האגדי של 680 מיליון דולר.

הסטארט-אפ הזה היה בן פחות משנה ביום רכישתו. גם הוא היה מורכב, רובו ככולו, ממהנדסים מוכשרים שצברו ניסיון משמעותי בגוגל, טרם יצאו לדרכם החדשה והמשתלמת מאוד. בערך באותו הזמן בו קרתה הרכישה הזו עזב את גוגל עוד אחד ממייסדי פרויקט הרכב האוטונומי ג'יאנג'ון ז'ו, בכדי להצטרף לחברת סטארט-אפ חדשנית בתחום האינטליגנציה המלאכותית בשם Nuro.

בנוסף, לפני מספר חודשים הודיע מנהל פרויקט הרכב האוטונומי בגוגל, כריס ארמסון, על כך שהוא עוזב את עבודתו וביחד עם סטרלינג אנדרסון, מנהל פרויקט הנהיגה האוטונומית בטסלה, הוא מקים חברה חדשה בשם Aurora. השניים עבדו מספר חודשים תחת מעטה כבד של חשאיות, סביב מה שתואר במקומות שונים כחבילה של מוצרי תוכנה, אינטליגנציה מלאכותית וגם רכיבי חומרה, כדי לייצר פתרון נהיגה אוטונומית מושלם עבור יצרני רכבים שירצו להיכנס לשוק הענק המתפתח בתחום זה.

החברה הזו זכתה בסוף ינואר השנה לכותרות לא כל-כך משמחות משלה: חברת טסלה, ממנה כאמור פרש אחד המייסדים של Aurora, הגישה תביעה בבית המשפט העליון של מדינת קליפורניה, בה היא האשימה את אנדרסון בכך שגנב חומר סודי עליו עבד בטסלה על-מנת להשתמש בו בחברה החדשה שלו, ובנוסף הוא פנה לגייס כ-12 עובדים בטסלה, כדי שיעברו לעבוד עבורו. בתביעה מאשימה טסלה את הבכיר לשעבר שלה בגניבת "מאות ג'יגה בייטים של דאטה" (כך על-פי כתב התביעה) ממש לפני שעזב את החברה, מן הסתם מידע קריטי לפיתוחים חדשניים היקרים מאוד לליבה של טסלה.

"ניסיון מרושע"

התגובה של חברת הסטארט-אפ Aurora לא איחרה להגיע בצורה של הודעה לעיתונות: "התביעה חסרת הבסיס של טסלה מעידה על פרנויית סטרלינג (שם הבכיר שפרש - י.ש.) וגם על פחד לא בריא מתחרות. הניצול המחפיר הזה של מערכת המשפט הוא ניסיון מרושע לחסל מתחרה ולפגוע בשם הטוב של אנשים. Aurora מתכוונת להוכיח בבית המשפט שהטענות הללו משוללות יסוד ובמקביל לבנות עסק מצליח בתחום הנהיגה העצמית של רכבים".

הדוגמאות האלה, שמעידות בעיקר על ה"בהלה לזהב" הבאה לידי ביטוי בזרימתם של אלפי יזמים - לא רק בעמק הסיליקון אלא גם בישראל ובמרכזי חדשנות רבים מסביב לעולם - אל האוצרות החדשים הגלומים בשוק הענק המתפתח בתחום הרכב האוטונומי, מעלות גם שאלות חוקיות, מוסריות וערכיות.

מהו חופש התמרון המותר לעובד, שרוצה להקים מיזם משלו לאחר שצבר שנים רבות של ידע וניסיון, שלט בתקציבים עשירים ובמשאבים משמעותיים, וכל אלה ניתנו לו על-ידי המעסיק שלו במסגרת עבודתו על-מנת לשרת מטרות עסקיות של החברה בה עבד? איפה עובר הקו בין חופש התעסוקה, החירות לחשוב, ליצור ולהקים מיזמים חדשים וחדשניים מול החובה לשמור על החוק, לכבד הסכמים עם מעסיקים ולא לגרום להם נזקים לאחר שהעניקו לך פרנסה ובית (לפעמים אפילו בית חם ונדיב) לשאיפות המקצועיות שלך?

ככלל, הסכמי התעסוקה בעולם ההיי-טק האמריקאי וגם הישראלי מחייבים עובדים להעמיד לרשות החברה כל המצאה או פיתוח שעבדו עליהם במהלך העסקתם בחברה, לכבד תקופת צינון מסוימת של אי-תחרות לאחר שעזבו מקום עבודה, ובנוסף, לא להשתמש בחומר פנימי של החברה לצורך עסקים אחרים וגם לא לגייס עובדים מתוך החברה אחרי שעזבו.

אולם, עמידה על קוצו של יוד באכיפת הכללים האלה, ככל שהם הגיוניים ונכונים, עלולה למנוע את יצירתם של אלפי מיזמים חדשניים ולשנות את עולם היזמות כפי שאנחנו מכירים אותו היום. כי רוב היזמים שעוזבים מקום עבודה לטובת הקמתה של חברת סטארט-אפ, מקדישים זמן לחשיבה ותכנון, לפעמים גם פיתוח, עוד לפני שעזבו את עבודתם. ולמרות שברוב המוחלט של המקרים הם אינם גונבים דבר כלשהו מהחברה בה עבדו, פעמים רבות ניתן היה לטעון אחרת.

כי באורח פלא, הרבה יזמים שעזבו חברת אבטחת מידע גדולה מקימים חברת סייבר חדשנית, מי שיצאו מחברת תקשורת מקימים מיזם שעוסק ברכיבי תקשורת נתונים פורצי דרך ומי שפורשים מחברת פרסום דיגיטלי מופיעים בשוק אחרי מספר חודשים כיזמים בסטארט-אפ שיש לו אלגוריתמים חדשניים לפילוח אוטומטי של שווקי יעד בעולם הפרסום.

זו דרכו של עולם היזמות, כך נוצרו עשרות אלפי סטארט-אפים ששינו את העולם ללא הכר, במיוחד בשלושים השנים האחרונות. ולא בכדי התופעה הזו נפוצה במיוחד בקליפורניה, הידועה בכך שבתי המשפט שלה מקשים מאוד על אכיפת הסכמי אי-תחרות בין עובדים פורשים לבין המעסיקים הקודמים שלהם.

תועלת לצרכנים

ואם אתם רוצים דוגמה נוספת לכך שהתחרות הזו בסופו של דבר מועילה לנו, הצרכנים, ולעולם החדשנות בכלל, הנה מקרה אחד מהעבר הרחוק: בשנת 1955 קמה קבוצה של 8 עובדים ועזבה את חברת Shockley Semiconductors כדי לייצר חברה מתחרה בשם Fairchild Semiconductor. אחרי למעלה מ-10 שנים, בשנת 1968, עזבו כמה מהם שוב, אחד מהם חבר הנהלה שלא קודם לתפקיד המנכ"ל בו חשק והשני מנהל הפיתוח של החברה ומי שהיה אחראי על ההמצאות החדשניות שלה, בחור מוכשר בשם גורדון מור, על-מנת להקים חברה מתחרה.

זה היה סטארט-אפ בתחום המוליכים למחצה והם אפילו לקחו מ-Fairchild פיתוח חדשני ביותר שהיה לה בתחום השערים הלוגיים מבוססי סיליקון. כדי לפתח את המוצרים פורצי הדרך האלה הם גייסו מתוך Fairchild את מי שעמד בראש פרויקט הפיתוח שלהם שם, דוקטור צעיר בשם אנדי גרוב. והם קראו לחברה החדשה שלהם בשם המוזר משהו, אינטל.

נסו לתאר לכם את העולם המודרני של המאה ה-21, החל מאמצעי התקשוב למיניהם ומכשירי המחשוב האישי והמשך במכשירי המובייל, התקשורת, האינטרנט והרשתות החברתיות, למעשה כמעט כל מה שאנחנו מכירים היום, אילו היה בית משפט בקליפורניה בסוף שנות ה-60 אוכף הסכמי אי-תחרות ומונע מהחבורה ההיא - המוכשרת ללא ספק, אך גם חצופה בעליל - לממש את החלום שלה בדמותה של חברת סטארט-אפ חדשנית ופורצת דרך.

■ יזהר שי הוא שותף מנהל בקיינן פרטנרס ישראל. 

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל מאותת שוב לבנקים - שמרו על דיבידנד מצומצם

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי שלח מכתב לראשי המערכת הבנקאית לקראת פרסום דוחות הרבעון הראשון של השנה שיחלו בשבוע הבא ● "המצב הגאופוליטי הנוכחי מחייב המשך בחינה שמרנית ומושכלת של תכנון ההון, של מדיניות חלוקת הדיבידנדים ושל ביצוע הרכישות העצמיות", הוא כתב ● מכתב דומה נשלח גם ברבעון הקודם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה מקדמת שינוי דרמטי בשעות המסחר. הפרטים המלאים

הבוקר מפרסמת הבורסה קול קורא לציבור, כדי לשמוע את הערותיו, לבחינה של אחת משתי חלופות להוספת יום שישי כיום מסחר ● המשמעות היא הפיכתה של הבורסה לאחת הבורסות עם הכי הרבה ימי מסחר פעילים בעולם ● "היעדר מסחר בתל אביב ביום שישי מרתיע כניסת משקיעים גלובליים"

איזיה צ׳צ׳יק ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

הלך לעולמו איזיה צ'צ'יק שכיהן כמנהל בכיר בחברות טכנולוגיה, פיננסים ותעשייה

תפקיד הניהול המפורסם של צ'צ'יק היה כמנכ"ל קבוצת עורק בשנות ה-90 ● בהמשך כיהן כיו"ר אליאנס ובמשך שנים סייע להצמחתה ● בעשורים האחרונים כיהן בתפקידים בכירים בדירקטוריונים של חברות ציבוריות שונות, ועד חודש ינואר השנה עדיין נשא בתפקיד דירקטור בחברת נקסטקום הציבורית

קית' גיל, התחיל את הסאגה, פעמיים / צילום: ap

האם "רורינג קיטי" הוא וורן באפט של האינטרנט?

הערכות השווי הגבוהות באופן אבסורדי של גיימסטופ לפני העליות השבוע מצביעות על כך שלתת-תרבויות מקוונות עשויות להיות השפעה קבועה על השוק

נועם גרייף, מנכ''ל עמרם אברהם / צילום: ימית הרוניאן

חברת הנדל"ן עמרם אברהם הונפקה בבורסה לפי שווי של כ- 1.6 מיליארד שקל אחרי הכסף

החברה הנפיקה 20% מהמניות וגייסה כ-313 מיליון שקל ● לחברה צבר הזמנות של כ-11 אלף דירות ● מתחילת השנה, זוהי חברת הנדל"ן השנייה שהונפקה ויש עוד מספר חברות בדרך

לירון דורון-לוי, מנכ''לית מרכז השלטון המקומי הנכנסת / צילום: שמרית מאור

לראשונה: מונתה מנכ"לית למרכז השלטון המקומי

לירון דורון-לוי מונתה למנכ"לית מרכז השלטון המקומי ותהפוך לאישה הראשונה שמכהנת בתפקיד הבכיר ● דורון-לוי תיכנס לנעליו של שלמה דולברג, שהודיעה על פרישה לאחר מעל לעשור

מארק צוקרברג. מנכ''ל מטא / צילום: Shutterstock

מטא נמצאת תחת חקירת ענק של האיחוד האירופי. זו הסיבה

הנציבות האירופית פרסמה כי היא חוקרת את הפלטפורמות של פייסבוק ואינסטגרם בבעלות מטא, ובודקת האם ביכולתן לגרום ל"התמכרות התנהגותית בקרב ילדים" ● במידה וימצאו הפרות צפויה החברה לקנסות כבדים ● נציב האיחוד האירופי: "אנחנו לא משוכנעים שמטא עשתה מספיק"

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

ד''ר דורון בסר, מנכ''ל אנויז'ן מדיקל / צילום: אנויז'ן מדיקל

מסיימת את דרכה בבורסה: אנויז'ן מדיקל תימכר ב-1.5 מיליון דולר בלבד

ביהמ"ש אישר לאלפא קפיטל של מרטין לרכוש את הפעילות והקניין הרוחני של החברה, אך השלד הבורסאי יימכר בנפרד בהמשך ● המסחר במניית אנויז'ן מושעה מחודש מרץ, והחברה נסחרת לפי שווי של 2.3 מיליון שקל

צומת גלילות / צילום: שלומי יוסף

המוסד רוצה תחנת רכבת, ומשרד התחבורה שוכח את השיקולים המקצועיים

אתמול נחשף בגלובס כי במשרד התחבורה בוחנים לשנות את תוכניות המטרו כך שיעמדו בבקשת המוסד לתחנת רכבת צמודה למטה הארגון ● מדובר בעוד הוכחה לבעיה הקשר ביותר בתכנון התחבורה בישראל: העדפת לחצים מגוונים ושיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים

יהודה בר און / צילום: כדיה לוי

יהודה בר און, המועמד המוביל לתפקיד מנכ"ל נת"ע, הסיר את מועמדותו

בר און, שכיהן כמנכ"ל נת"ע בעבר ונהנה מתמיכתו של ינקי קוינט, מ"מ מנהל רשות החברות הממשלתיות, הודיע על פרישתו מהמרוץ לתפקיד "מסיבות אישיות ● הליך האיתור למנכ"ל נת"ע מהווה את מוקד החיכוך העיקרי בין החברה ובין משרד התחבורה ורשות החברות סביב השאלה מי ינהל את נת"ע ובתוך כך גם את פרויקט המטרו

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

התעלומה נפתרה - זו ההשקעה הסודית של וורן באפט

כשישה חודשים נשמרה ההשקעה הזאת של באפט בסוד ● אך דיווח ההחזקות הרבעוני של ברקשייר הת'וואיי חשף ש-Chubb היא החברה בה רכש באפט מניות בשווי של כ-6.6 מיליארד דולר ● בנוסף מכרה ברקשייר הת'וואיי את כל מניותיה ב-HP ומניות של אפל

אונייה של צים / צילום: Shutterstock

צים מייקרת את הובלת המכולות מהמזרח לישראל

חברת הספנות הודיעה על התייקרות עלויות הובלת המכולות שלה מהמזרח הרחוק לישראל החל מה-25 במאי ● עם היטלים ומסים מחיר מכולות מגיע לכ־4,260 דולר עבור מכולת 20 רגל

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"

סטנלי לפידוס / צילום: לינקדאין

היזם ששינה את שוק הבדיקות לאבחון סרטן מגלה מה הופך חברה למצליחה

סטן לפידוס המציא מחדש את בדיקות הפאפ לגילוי סרטן צוואר הרחם ואז שינה לגמרי את האופן שבו מאבחנים את סרטן המעי הגס ● בשבוע הבא הוא יגיע לישראל כדי להשתתף בכנס Biomed 2024, ויש לו כמה עצות ליזמים צעירים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

שורת אזעקות בגליל המערבי: מספר כלי טיס חצו משטח לבנון - דיווח על נפילה במרחב געתון

בשעת בוקר מוקדמת: שורת אזעקות על חדירת כלי טיס עוינים וירי רקטות הופעלו בנהריה והסביבה, צה"ל: בוצע לפחות יירוט אחד • שר ההגנה של ארה"ב אוסטין לשר הביטחון גלנט: יש להגן על אזרחים לפני כל מבצע ברפיח • בית הנבחרים של ארה"ב אישר חוק שימנע עצירת משלוחי נשק לישראל • דובר צה"ל: שניים מהחטופים התאילנדים נרצחו וגופותיהם מוחזקות בעזה • עדכונים בולטים

קניות בקניון. הצריכה הפרטית בעלייה / צילום: Shutterstock, YIUCHEUNG

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: ריבאונד לתוצר של ישראל ברבעון הראשון, אבל יש גם חדשות רעות

התמ"ג ברבעון הראשון של 2024 זינק בשיעור של 14.1% בחישוב שנתי, זאת לאחר ירידה דרמטית של מעל 20% ברבעון בו פרצה המלחמה ● מדובר בהתאוששות חלקית בלבד מהמשבר: התמ"ג עדיין נמוך ב-1.4% בהשוואה לרבעון המקביל ב-2023, וגם הצריכה הפרטית נמוכה ביחס לימים שלפני המלחמה

ג'רום פאוול, יו''ר הפד / צילום: ap, Susan Walsh

האינפלציה בארה"ב סיפקה זריקת אופטימיות למשקיעים. האם היא תישמר?

מדד המחירים לצרכן בארה"ב עמד בחודש אפריל בציפיות הכלכלנים עם קצב שנתי של 3.4% ● מדובר בהתמתנות קלה באינפלציה ששלחה את וול סטריט לעליות, אך רפי גוזלן מאי.בי.אי פחות אופטימי: "יהיה קשה למתן את רמות המחירים"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

הוועדה לבחירת שופטים בחרה 28 שופטים ורשמים חדשים

16 שופטים נבחרו לבתי המשפט לענייני משפחה, תעבורה ולבתי משפט השלום, ו־12 רשמים בכירים מונו במרכז, בדרום ובצפון ● בבימ"ש השלום ובביהמ"ש המחוזי בירושלים טרם מונו שופטים בשל מחלוקת על זהותם ובשל דרישתו של לוין שכל המינויים יהיו בהסכמת כל חברי הוועדה, על אף שהחוק לא מחייב זאת