גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בירן קורא למחזיקי אג"ח אלון לחתום על הסדר לפי מתווה ברנע

בעקבות הדוח שהגיש פרופ' אמיר ברנע בסוף השבוע - שבו קבע כי לקבוצת אלון שווי כלכלי חיובי של 128 מיליון שקל ואף הניח קווים מנחים להסדר - מאמץ בעל השליטה בקבוצה את המתווה וקורא למחזיקים לפעול לפיו ולוותר על הניסיון להשתלט על אלון

עורך דין שרגא בירן / צילום: תמר מצפי
עורך דין שרגא בירן / צילום: תמר מצפי

מחזיקי איגרות החוב (סדרה א') של קבוצת אלון ספגו בסוף השבוע שעבר מכה כואבת במיוחד. טענתם המרכזית, שלפיה אלון היא חברה חדלת פירעון, נדחתה בידי המומחה מטעם ביהמ"ש, פרופ' אמיר ברנע, שקבע כי לחברה יש ערך נכסי נקי חיובי (NAV) של כ-128 מיליון שקל.

פרופ' ברנע גם קבע, כי קבוצת אלון היא חברה נזילה ובעלת יכולת פירעון של התחייבויותיה בטווח הנראה לעין, אולם הדגיש כי בשל שיעור מינוף חריג של 94%, היא נדרשת לחיזוק ההון העצמי שלה. הדוח, שהוגש לבקשת השופטת עירית וינברג-נוטוביץ, שומט למעשה את הקרקע מתחת לדרישת מחזיקי האג"ח להעביר לידיהם באופן מיידי את החברה ו/או את נכסיה, למרות שאת מסקנותיו אין השופטת מחויבת לכאורה לקבל.

המסקנה של ברנע היא שיש להשאיר את קבוצת אלון כעסק חי ומתפקד, ובמקביל לפעול לחיזוק ההון העצמי ששל החברה. חיזוק ההון יכול להגיע מהשקעה הונית של הבעלים הקיימים של קבוצת אלון, קרי שרגא בירן, דודי ויסמן וארגוני הקניות של הקיבוצים, או דווקא של משקיעים חדשים, שיבקשו לקבל נתח מהותי מהחברה תמורת הזרמת מזומנים או נכסים למאזנה.

לדעת ברנע, גיוס הוני של 200 מיליון שקל יפחית את המינוף לכ-80% ויחזיר את החברה לאזור הנוחות, בשעה שבלא גיוס כלל היא תידרש להעניק למחזיקי האג"ח פיצוי על הסיכון הגלום להם, בדמות של מחצית ממניותיה. לפי יחס זה, קובע ברנע, גיוס הוני של 100 מיליון שקל בלבד יצדיק הקצאה של שליש ממניות החברה למחזיקי האג"ח.

מלחמת ההתשה של מחזיקי האג"ח

אלא שעבור מחזיקי האג"ח מדובר בתוצאה נמוכה בהרבה מזו שקיוו לקבל עת יצאו לקרב על החברה ונכסיה. בעצת מומחיהם הם ניהלו בשנה האחרונה מלחמת התשה מול הבעלים והמנהלים, תוך שהם נתמכים בהתחייבות חוזית שקיבלו מהחברה לפני כעשור בשטר הנאמנות, שלפיה ירידת דירוג האג"ח אל מתחת לרמה של BBB תקים להם את הזכות לדרוש את פירעונו המיידי של החוב.

בעלי קבוצת אלון ומנהליה הביעו כמובן את התנגדותם להעמדת החוב לפירעון מיידי, ומגעים שנוהלו בין הצדדים עלו עד מהרה על שרטון. בטוחים בצדקת דרכם, פנו כאמור המחזיקים לביהמ"ש המחוזי מרכז, בדרישה להעביר לידיהם את החברה במסגרת הסדר חוב. לצורך, חיזוק טענותיהם, אף צורפה חוות דעת של פרופ' עודד שריג ורו"ח שלומי קלסי, שקבעו כי החברה חדלת פירעון משום ששווי נכסיה נמוך ב-309 עד 483 מיליון שקל מהיקף התחייבויותיה. בתגובה הגישה החברה חוות דעת של חברת הייעוץ MNS ושל פרופ' דן גלאי, שבהן נקבע כי לחברה עודף נכסים על התחייבויות של יותר מ-200 מיליון שקל.

בנקודה זו, הכריע כאמור פרופ' ברנע לטובת החברה ויועציה, והשאיר את מחזיקי האג"ח להתבסס בעיקר על טענת הזכות החוזית להעמדת החוב לפירעון מיידי. עניין זה של דרך העמדת החוב לפירעון הוא גם הנושא המרכזי בדיון שיתקיים ביום חמישי הקרוב באולמה של השופטת וינברג-נוטוביץ.

הדיון, שנקבע עוד בטרם פורסמה חוות הדעת של פרופ' ברנע, נקבע במקור להוכחות בשאלה האם הועמד החוב לפירעון כדין. אלא שלדעת בעלת השליטה בקבוצת אלון, חברת ביילסול שבשליטת עו"ד שרגא בירן, הדיון בשאלה זו מתייתר לאור ממצאי הפרופ' ברנע. זאת, מאחר שגם אם ייקבע שהחוב הועמד לפירעון כדין, עדיין אין נאמן האג"ח (חברת הרמטיק נאמנויות) יכול לקבל את הסעד היחיד שביקש, קרי העברה של 100% ממניות קבוצת אלון לידיו.

בתגובה לחוות הדעת של ברנע, הגישה השבוע ביילסול בקשה לביהמ"ש לצורך מתן הוראות, באמצעות בא כוחה עו"ד עופר צור ממשרד גורניצקי ושות'. בבקשה נכתב כי הנסיבות שנוצרו הפכו את בקשת הרמטיק לכפיית הסדר לחסרת כל תוחלת, וכי ההליך שהיא מנהלת עבור מחזיקי האג"ח כבר אינו יכול להצליח. משום כך, מדגישה ביילסול, יהיה נכון ויעיל יותר להקדיש את הדיון הקרוב לחוות הדעת של פרופ' ברנע ולזמנו לביהמ"ש לשם כך.

בבקשה מציינת ביילסול של בירן, כי הצדדים ניהלו מו"מ בגישור, שנפסק ערב הגשת חוות הדעת של פרופ' ברנע. כעת, היא מדגישה כי הגיע העת לסיים את העניין בהסדר אצל המגשר, עו"ד רובי בכר. לדבריה, קבוצת אלון ובעלי מניותיה נכונים להציע הסדר חוב ראוי בהתאם למתווה שהתווה פרופ' ברנע, ועל פיו יוזרם הון לחברה בפרקי זמן שיוסכמו, ובמקביל יחולקו הסיכונים והסיכויים באופן ראוי בין החברה לבין מחזיקי איגרות החוב.

בשל כך מבקשת ביילסול "כי פרופ' ברנע יקבל הנחיות להיפגש עם הצדדים על מנת להביא אותם להסכמות בנקודות המעטות שעדיין שנויות במחלוקת ביניהם בגישור, בהתאם לקווים המנחים של חוות דעתו, כפי שהוגשה, או בכל אופן אחר שימצא לנכון".

בקשת ביילסול תלויה כמובן בהחלטת השופטת, אולם חוות הדעת של ברנע מחייבת את מחזיקי האג"ח לשקול בכובד ראש האם לא הגיע העת לשקול את חישוב המסלול מחדש.

בעלי קבוצת אלון כבר הסכימו להזרים לחברה כ-40 מיליון שקל, ולפי דברי ביילסול, גם יסכימו להעניק למחזיקי האג"ח חלק ניכר ממניות החברה - אם לא יצליחו להביא לה משקיעים נוספים שיגדילו את היקף ההון המוזרם ל-200 מיליון שקל, כפי שקבע ברנע.

מחלוקת על הזמן שיינתן לגיוס ההון

אלא ששני הצדדים חלוקים בינתיים על תקופת הזמן שתינתן לגיוס ההון. בעוד שהמחזיקים דורשים לספור 12 חודשים ממועד הגשת הבקשה הראשונה לביהמ"ש באוגוסט, קבוצת אלון ובעלי מניותיה מבקשים לספור 12 חודשים ממועד חתימת הסדר החוב. עבור אלון, דרישת מחזיקי האג"ח היא קיצונית, לאור המורכבות של גיוס הון באופן פרטי או בדרך של הנפקת מניות לציבור, ולכן כדי שההסדר אכן ייחתם, הם ייאלצו לוותר בנקודה זו.

נקודת המחלוקת השנייה בין הצדדים נוגעת למועד שבו תפעל קבוצת אלון למימוש החזקתה ב-6 מיליון מניות של חברת דלק US, בעלות שווי שוק נוכחי של 137 מיליון דולר. בקבוצת אלון מתנגדים למכירה מהירה של המניות, ומאמינים כי יידעו לממשן בעתיד במחיר גבוה יותר.

גם חוות הדעת של ברנע, הקובעת מחיר יעד של כ-26 דולר למניה (גבוה ב-14% ממחיר השוק), תומכת הלכה למעשה בהמשך ההחזקה, ולכן נראה שגם במקרה הזה, ייאלצו מחזיקי האג"ח לוותר על הקו הלוחמני ולהעניק לחברה זמן נוסף למימוש ההחזקה במחיר גבוה יותר. אחרת, תידרש השופטת לקבוע בעצמה מי מבין הצדדים צודק, ובמקרה הזה עלולים המחזיקים לסיים את המאבק המשפטי הארוך מבלי להשיג אפילו הישג מהותי אחד.

בעקבות בקשת ביילסול מביהמ"ש לשנות את הנושא שיידון ביום חמישי, שלח היום נאמן האג"ח את תגובתו לבקשה באמצעות בא כוחו עו"ד חגי אולמן. בתגובתו מבקש הנאמן כי ביהמ"ש ידחה את בקשת ביילסול וטוען כי היא נועדה לעכב ולסרבל את בירור בקשת ההסדר, ואף לסלף באופן בוטה את החלטות ביהמ"ש.

לדברי עו"ד אולמן, אין כל סתירה בין בקשת ההסדר של מחזיקי האג"ח לבין חוות דעת ברנע. לפיכך, טענות ביילסול שלפיהן בקשת ההסדר אינה רלוונטית או שההליך אינו יכול להצליח, הן טענות סרק.

ערך נוכחי נקי של קבוצת אלון לפי פרופ' ברנע

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

צה״ל ושב״כ חיסלו את מפקד הכוח הימי של חמאס בעיר עזה

בכיר ישראלי לתקשורת הזרה: ממשלת ישראל מתוסכלת מעיכוב משלוחי הנשק • חיזבאללה דחה את המתווה של צרפת להסדרה בצפון • צה"ל תקף בלבנון: יותר מ-20 מטרות הותקפו מהאוויר ומהקרקע, כטב"ם התפוצץ באזור יערה • הותר לפרסום: מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, פקד ולוחם בימ"מ, שנפצע באורח אנוש בפעילות מבצעית בטולכרם • עדכונים שוטפים

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; טבע זינקה ב-13%, שופיפיי התרסקה ב-18%, אובר ב-6%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.6% ורשם את הרצף העליות הארוך ביותר השנה, שישה ימים ● שיא של שש שנים ברכישות העצמיות של מניות ● ניו יורק טיימס: הרווח זינק ב-81%, נוספו 210 אלף מנויים ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל וקוואלקום ● האם טסלה הטעתה את המשקיעים? ירדה ב-2% ● רדיט וליפט עלו לאחר שעקפו את ציפיות האנליסטים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

ארי הרו / צילום: ניצן שפיר

6 חודשי עבודות שירות לארי הרו, לשעבר ראש הסגל בלשכת רה"מ

גזר הדין ניתן בעקבות הסדר טיעון שחתמה הפרקליטות עם הרו כחלק מהסכם עד המדינה עמו בפרשות 1000 ו-2000 ● במסגרת ההסדר הרו הודה והורשע בעבירה של מרמה והפרת אמונים בפרשת 3H גלובל ● כן נגזרו עליו קנס של 700 אלף שקל וחצי שנת מאסר על-תנאי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 18־19 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף ● עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים ● ישראל מתגייסת

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%