גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפרקליטות נדרשת להסביר למה סגרה התיק נגד עו"ד תל-צור

עו"ד נבות תל-צור נחשד בשיבוש הליכים בצוותא עם אולמרט, על כך שהפעיל לחצים על שולה זקן כדי שלא תחתום על הסדר טיעון בפרשת הולילנד ■ כעת בג"ץ דן בעתירה שהגישה איכות השלטון נגד סגירת התיק נגדו

עורך דין נבות תל צור / צילום: ליאור מזרחי
עורך דין נבות תל צור / צילום: ליאור מזרחי

מהי עילת סגירת התיק הפלילי שנוהל נגד עו"ד הצמרת נבות תל-צור בגין התנהלותו במהלך משפט פרשת הולילנד, והאם סגירת התיק נעשתה במסגרת "הסדר מותנה"? אלה הן שתי השאלות המרכזיות שעליהן יצטרך פרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן, להשיב בימים הקרובים, במסגרת הדיון בעתירה לבג"ץ שהגישה התנועה לאיכות השלטון נגד ההחלטה לסגור את התיק נגד תל-צור בפרשת שיבוש הליכי המשפט, בה היה מעורב עם לקוחו, ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט.

עו"ד תל-צור, שותף בכיר במשרד רם כספי ושות', נחשד כי בצוותא עם אולמרט הפעיל מערכת לחצים על ראש לשכתו לשעבר של אולמרט, שולה זקן, כדי שזו לא תחתום על הסדר טיעון באישומים נגדה בפרשת הולילנד. זאת, משום שהדבר היה מסייע בהפללתו של אולמרט בפרשה. בעקבות זאת, אולמרט עצמו הורשע, לפי הודאתו, בביצוע שתי עבירות של שיבוש מהלכי משפט.

בנובמבר 2016 נחשף ב"גלובס" כי לאחר התייעצות עם צוות פרקליטים בכירים, החליט פרקליט המדינה ניצן שלא להעמיד לדין פלילי את עו"ד תל-צור בפרשת שיבוש ההליכים. ההחלטה התקבלה בעקבות הליך שימוע שנערך לעו"ד תל-צור בפני פרקליט המדינה, שלאחריו הגיעה הפרקליטות למסקנה כי המסלול הנכון לנקוט בו בעניינו של תל-צור הוא המסלול המשמעתי.

כמה ימים מאוחר יותר יצאה הפרקליטות בהודעה רשמית, לפיה נסגר התיק הפלילי נגד עו"ד תל-צור בעבירות של שיבוש הליכי משפט והדחת עד. זאת, לאחר שתל-צור הגיע עם הפרקליטות להסדר טיעון משמעתי, שלפיו הוא יודה בעבירות שיוחסו לו בקובלנה המשמעתית שהגישה נגדו המדינה לבית הדין המשמעתי המחוזי של לשכת עורכי הדין. במסגרת הקובלנה הואשם תל-צור בהתנהגות שאינה הולמת את מקצוע עריכת הדין. עוד הוסכם כי תל-צור יושעה למשך 12 חודשים בפועל מעריכת דין בשל מעשיו.

בדצמבר 2016 עתרה התנועה לאיכות השלטון נגד היועץ המשפטי לממשלה, פרקליט המדינה ועו"ד תל-צור, בבקשה למתן צו על-תנאי שיורה ליועמ"ש ולפרקליט המדינה לחזור בהם מסגירת התיק הפלילי נגד עו"ד תל-צור ולמצות עמו את הדין. זאת, על-ידי הגשת כתב אישום נוכח ראיות לשיבוש מהלכי משפט והדחת עד.

בנוסף, התנועה ביקשה מבית המשפט מתן צו על-תנאי שיורה ליועמ"ש ופרקליט המדינה לחזור בהם מהסדר הטיעון שנחתם עם עו"ד תל-צור - בין אם ההסדר נכתב או בעל-פה ובין במשתמע.

לטענת התנועה, לא ייתכן כי עורך דין מוכר ביותר - שחשדות נגדו בעבירות של שיבוש מהלכי משפט והדחת עד במסגרת אחת מהפרשות החמורות ביותר בשירות הציבורי, מגובים בראיות ברורות - יחמוק מהדין הפלילי ויזכה להסדר טיעון מפליג בקלותו, אך ורק בשל מעמדו ומשלח-ידו.

היעדר ראיות והיעדר עניין

בדיון בעתירה שנערך אתמול (ב') בפני שופטי העליון סלים ג'ובראן, עוזי פוגלמן ונעם סולברג, טענה התנועה לאיכות השלטון - באמצעות עו"ד תומר נאור - כי בניגוד לנוהל המקובל, הפרקליטות סגרה את התיק הפלילי נגד תל-צור והמירה אותו בדין משמעתי, מבלי שנימקה מהי עילת הסגירה - היעדר ראיות או היעדר אשמה, או מחמת היעדר עניין לציבור.

עוד טען עו"ד נאור כי מדובר ב"הסדר מותנה" שערכה המדינה עם תל-צור, למרות שהיא אינה רשאית לחתום על הסדר מותנה במקרה זה. "הסדר מותנה" הוא הסדר שכתנאי לחתימתו, מודה החשוד בביצוע העובדות המהוות עבירה פלילית ומתחייב לקיים את התנאים שפורטו בהסדר. מנגד, רשות התביעה מתחייבת שלא להגיש כתב אישום נגד החשוד. אם החשוד יעמוד בתנאים שנקבעו בהסדר, התביעה מתחייבת כי התיק הפלילי ייסגר בעילת סגירה הנקראת "סגירה בהסדר".

באמצעות עו"ד אבינועם סגל-אלעד, הפרקליטות טענה מנגד כי "עילת הסגירה היא מעורבת - שילוב של היעדר ראיות והיעדר עניין לציבור", תוך שהיא שוללת את הטענה כי מדובר ב"הסדר מותנה".

עו"ד סגל-אלעד ציין כי הדברים באים לביטוי בתגובה שהגישה המדינה לעתירה. השופט פוגלמן העיר לסגל-אלעד כי "אנו יכולים לנחש (את עילת סגירת התיק מתוך תגובת המדינה - ח' מ'), אבל צריך להגיד את הדברים בצורה מפורשת - לומר שיש שתי עילות סגירה... צריך להכניס את זה בפירוש למשבצת. השאלה האם זה לא נכון שתתייחסו לזה בצורה כתובה ומסודרת?".

השופט סולברג מצדו העיר לבא-כוח המדינה לגבי עילת הסגירה כי "כעת אדוני (הפרקליט) טוען על שילוב של 'היעדר ראיות מספיקות' ו'היעדר עניין לציבור'. את זה שמענו עכשיו בתשובה לשאלותינו. זה לא נאמר קודם לכן בצורה ברורה במסגרת ההחלטה על סגירת התיק ובתגובה לעתירה".

עו"ד סגל-אלעד ציין כי ההחלטה בעניינו של עו"ד תל-צור "התקבלה על-ידי שתי פרקליטות מחוז ובכירים נוספים בפרקליטות שישבו שעות רבות על התיק", וכי אין עילה להתערבות של בג"ץ בהחלטה ובהסדר שנעשה עם תל-צור.

השופט פוגלמן הסכים עם המדינה כי המקרים שבהם בית המשפט מתערב בהחלטות כאלה הם נדירים, אך חזר ואמר כי נכון יהיה שהפרקליטות תגיש תגובה בכתב שבה תפרט את העילות לסגירת התיק נגד תל-צור; ונציג המדינה, עו"ד סגל-אלעד, התחייב לעשות זאת.

"הסדר פסול מיסודו"

פרקליטו של תל-צור, עו"ד רם כספי (שהוא גם הבוס שלו), דיבר בדיון אתמול על הפגיעה שלדבריו נגרמת לתל-צור בשל התמשכות הדיון בעתירה. "לזמן יש משקל. פגיעה בעורך דין שבעצמו יודע ששוקלים בשלב הראשון להעמידו לדין - זו עננה שפוגעת ביכולת המקצועית שלו לעבוד ולקבל תיקים", אמר.

עו"ד כספי לא הסתפק בכך, דיבר נגד ההסדר שנעשה עם עו"ד תל-צור וטען כי לא נפל רבב בהתנהגותו מול זקן. "ההסדר שנעשה היה בעיניי פסול מיסודו, זו דעתי האישית... ממתי הסדר טיעון (של זקן) שהוא פרי של משא-ומתן הוא 'מהלך משפטי'? מה זה שיבוש הליכי משפט? זה לא יכול להיות. מציעים לאדם הסדר טיעון, הוא מתייעץ עם משפחתו, עם עורכי דין, יום-יום זה קורה, ובא אחד ואומר (תל-צור אמר לזקן - ח מ') 'הסדר לא טוב'. מה לא בסדר בזה?".

כספי הוסיף ואמר: "נניח שהשופט (שופט המחוזי בתל-אביב, דוד רוזן, שדן בתיק הולילנד - ח' מ') היה שואל את שולה זקן באם קיבלה שוחד, והיא הייתה אומרת 'לא' - אז לא היה הסדר טיעון... היא פנתה לאולמרט, כי באותה תקופה היחסים שלהם לא היו טובים לאחר קשר של 40 שנה - והוא אומר לה שתתייעץ עם תל-צור. אז היא לא ידעה שהוא קשור לאולמרט? הרי אולמרט שלח אותה לתל-צור. מה הוא עשה?".

לדברי עו"ד כספי, "זה כואב שלאחר 35 שנה שתל-צור עורך דין, מתייחסים אליו ככה. מה הוא עשה? הוא הדיח אותה (את זקן - ח' מ')? כל יום שחולף זו פגיעה לנבות, כל יום קשה לו. שימשכו את העתירה שלהם היום, כי הם יודעים מה עמדת הפרקליטות. זה סתם לגרום עיוות דין".

בסופו של הדיון קבעו השופטים כי על הפרקליטות למסור החלטה בכתב, שבה תמסור את עילת סגירת התיק נגד עו"ד תל-צור. עוד נקבע כי על העותרת, התנועה לאיכות השלטון, להגיש השלמת טיעון בכתב, שבה תפרט את טענותיה ל"הסדר מותנה".

עוד כתבות

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מהומה בדיון בבג"ץ על מינוי ראש השב"כ; עמית: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים לתפקיד ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את חיל האוויר האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בחיל האוויר האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות בבורסת תל אביב; מניות הביטוח והבנייה שוב מזנקות

חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל יציב הבוקר, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

מערכת הנשק האמריקאית שבדרך לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר