פשרה בנושא התאגיד: תוקם חברת חדשות נפרדת בהנהלה חדשה

(עדכון) - בחברת החדשות יעבדו רק עובדי רשות השידור, כולל עובדי הרשות שנקלטו כבר בתאגיד ■ העלייה לאוויר תידחה בשבועיים ■ פרשנות: נשארנו רק עם חידון התנ"ך

"משבר התאגיד" הגיע היום (ה') ככל הנראה לסיומו, לפחות בכל הקשור ליחסים שבין שר האוצר משה כחלון לראש הממשלה בנימין נתניהו. העיתונאים בתאגיד השידור החדש, לעומת זאת, כבר הודיעו על יציאה למאבק ואיימו לפנות גם לבג"ץ.

על-פי מתווה הפשרה בין כחלון לנתניהו, שגובש בתיווכו הפעיל של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, ובדומה לפרטים הראשונים שחשפנו אתמול ב"גלובס", כל תחום החדשות והאקטואליה לא יתבצע במסגרת הקיימת של התאגיד החדש, שכבר גייס לצורך העניין עיתונאים ומנהלים, אלא תקום "חברת חדשות ואקטואליה" חדשה בתוך התאגיד עם הנהלה ומועצה נפרדת - בדומה לחברות החדשות של הערוצים המסחריים 2 ו-10.

סוכם כי חלק מהעיתונאים והמנהלים של חברת החדשות יגיעו מרשות השידור, וחלק מהתאגיד החדש - כלומר לא כל העיתונאים שגויסו זה מכבר לתאגיד החדש יישארו בו. 

למעשה, רק עובדי רשות השידור, כולל עובדי הרשות שנקלטו כבר בתאגיד, יורשו לעבוד בחברת החדשות החדשה. המשמעות: עשרות עיתונאים שגויסו לתאגיד מגלי צה"ל ומגופי הרשות שונים יפוטרו. כמו כן, עד למינוי מנהלים קבועים, ינהלו את החברה החדשה מנהלי רשת ב' ומנהלי ערוץ 1. 

מי יבחר מי יישאר ומי יפוטר? בשלב זה לא ברור, אולם נראה כי ההנהלה החדשה היא שתעסוק בכך. המועצה המפקחת על חברת החדשות החדשה תיבחר על-פי המתכונת הקיימת שנקבעה בחוק השידור הציבורי שהיווה בסיס להקמת התאגיד, קרי על-ידי ועדת איתור וללא מעורבות פוליטית לכאורה.

המשמעות - איך שלא מסתכלים על זה - היא שמנכ"ל התאגיד אלדד קובלנץ והיו"ר גיל עומר הודחו הלכה למעשה מעיסוק בחדשות ואקטואליה. 

השינויים המדוברים מחייבים שינוי חקיקה, ועל כן הוסכם על דחייה של שבועיים במועד ההפעלה של התאגיד החדש.

כפי הנראה, אנשיו של נתניהו הקפידו באופן מכוון כי חברת החדשות החדשה תוגדר כחברה לחדשות ואקטואליה - הגדרה שסוגרת את האפשרות מכל הכיוונים לכך שראשי התאגיד הקיימים יעסקו בליבת הפעילות האקטואלית, ובה בין היתר הפקת תוכנית תחקירים (מי שאמור היה להפיק תוכנית כזו בפועל עבור התאגיד הוא המפיק חיים סלוצקי).

על-פי ההודעה שנמסרה מלשכת ראש הממשלה, "חוק הפיקוח" - שנועד להכפיף את כלל הגופים המשדרים (ציבוריים ומסחריים כאחד) תחת מועצה מפקחת אחת שחבריה ייבחרו על-ידי הדרג הפוליטי - יוקפא ולא יקודם "בשלב זה".

מדובר בהצעת חוק רדיקלית לכל הדעות, שמלכתחילה נתקלה בהתנגדות מצד משרד המשפטים, אבל שימשה בעיקר כ"שוט" בידיהם של נתניהו ויו"ר הקואליציה, ח"כ דוד ביטן.

האחרון מסר היום בעניין: "מדובר בפשרה הוגנת שתואמת מצד אחד את הקו שהליכוד הוביל ומצד שני את הקו שכחלון הוביל. מחלקת האקטואליה של השידור הציבורי שממומן מכספי הציבור תורכב ברובה מעובדי רשות השידור. מדובר במתווה ששני הצדדים יכולים לחיות אתו, דבר שימנע בחירות ויבטיח המשך קיום קואליציה טובה לטובת המדינה. טוב לליכוד, טוב לכולנו, טוב לתקשורת ובעיקר טוב לעם ישראל".

אבל לא כולם, כאמור, חוגגים את סיום המשבר הזה. ועד העיתונאים בתאגיד, יחד עם ארגון העיתונאים בישראל, הודיעו על יציאה למאבק, כאשר בשלב הראשון מתוכננת הפגנה במוצאי השבת הקרובה מול קריית הממשלה בתל-אביב.

על-פי הודעתם, הצעד הזה הוא במחאה על "הניסיונות המושחתים של הממשלה להשתלט על העיתונות החופשית בישראל ועל השידור הציבורי בפרט, תוך זלזול במאות מילוני שקלים של כספי ציבור והתעללות מתמשכת ביותר מ-1,000 עובדים בתאגיד וברשות השידור. אנו קוראים לעיתונאים, יוצרים, ארגונים חברתיים וכל אזרח שאכפת לו, להצטרף אלינו". 

כמו כן, עובדי התאגיד יפגינו מול מסיבת העיתונאים שעורך שר האוצר כחלון בשעה 16:30 בקריית הממשלה בתל-אביב. 

ממועצת התאגיד נמסר בתגובה: "מועצת תאגיד השידור הישראלי 'כאן' מתנגדת נחרצות להסכם בין שר האוצר לראש הממשלה. משמעות המתווה היא הקמת גוף מפוצל שלא יכול לאחד משאבים בצורה יעילה וחסכונית כפי שתוכנן, ושהתוצאה שלו היא זריקת כספי ציבור לשווא. מועצת התאגיד תגן על העיתונאים ואנשי החדשות המצוינים של תאגיד 'כאן', אשר עזבו מקומות עבודה והתייצבו לדגל על-מנת להביא שידור ציבורי איכותי, פלורליסטי ועצמאי לאזרחי ישראל, כדי לשמור על זכויותיהם ועצמאותם. אנו קוראים לשומרי הסף, היועץ המשפטי לממשלה ומבקר המדינה להגן על האינטרס הציבורי ועל זכויות העובדים". 

גם ח"כ נחמן שי, ששימש בעבר כיו"ר רשות השידור, מסר היום בעניין: "ברכות על הקמת הסולם, שמו החדש של תאגיד השידור הציבורי. כולם שמחו לרדת ממנו בפשרה ישראלית טיפוסית. אין שידור ציבורי כזה בשום מקום בעולם. לא תהיה רשות, לא יהיה תאגיד, לא תהיינה חדשות. כולם הפסידו ומעל כולם הציבור הישראלי, הרסו רשות ובנו אפס". 

סיעת המחנה הציוני מסרה בתגובה לפשרת התאגיד: "פעם אחר פעם נתניהו ממשיך להוביל מדינה שלמה סביב גחמותיו, משתמש באופן בוטה בעובדי התאגיד ורשות השידור, ומבזה את בית המשפט ומדינה שלמה, כשהוא פועל ביד חופשית בענף התקשורת תוך ניגוד עניינים חמור. הפשרה היא ויתור על הנושא החשוב ביותר לדמוקרטיה - החדשות, והיא מאפשרת לנתניהו להרוויח זמן בו ימשיך להלך אימים על התקשורת". 

מאגודת העיתונאים בירושלים נמסר כי "עיתונאי רשות השידור מצדיקים את האמון שניתן בהם, ומעתה ואילך תשומת-הלב העיתונאית תתמקד בשידור ציבורי מאתגר ואיכותי. בשנתיים האחרונות שידורי ערוץ 1 מבטאים טלוויזיה מצוינת ומעניינת, ומגמה זו תימשך. באגודה מקווים שיימצא פתרון לעיתונאי התאגיד שאינם עובדי רשות השידור". 

גם יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, שלקח חלק פעיל בדחייה הקודמת של מועד הפעלת התאגיד החדש, התייחס היום להסכם בין כחלון לנתניהו ואמר: "המשחק הציני של הממשלה הוביל לשיסוי של עובדים בעובדים. לא הסכמתי להיות חלק מהמשחק הציני הזה, ולא אסכים גם בעתיד. לא הסכמתי להיכנס לשאלת הפלטפורמה בעקביות מאז פרוץ המשבר, לאור השיקולים שעמדו מאחוריה. אני כן דאגתי ואמשיך לדאוג לעובדים בעקביות. כל מהלך שייקבע לא יושלם לפני שיהיה פתרון למקסימום עובדים אשר ימשיכו לעבוד ומקסימום תנאי פרישה הולמים. הבהרתי זאת היום לשר האוצר וראש הממשלה, וכך אעשה".