גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי שמשתלם ומי שמשלם: נסיעת הרגולטורים להרווארד

מרבית הנוסעים, בעיקר בדרג "מנכ"ל", טסו לבוסטון במחלקות עסקים במחיר המוערך ביותר מ-5,000 דולר לכרטיס ושהו במלונות יוקרה

אמיר לוי / צילום: אוריה תדמור
אמיר לוי / צילום: אוריה תדמור

46 פקידים בכירים, בכללם רגולטורים עסוקים מאוד בממשלה ובשלטון המקומי, נעדרו השבוע ממשרדיהם. אלה - המכונים "נבחרת המצטיינים מהמגזר הציבורי המבקשים לחולל השפעה בתחומים שבאחריותם... לקידום טרנספורמציה דיגיטלית ולהנעת תהליכי שינוי מערכתיים להטמעת תפיסה של חדשנות במגזר הציבורי" - שהו השבוע באוניברסיטת הרווארד בבוסטון, מסצ'וסטס, באירוע הקרוי "סדנת מובילים דיגיטליים".

מרביתם, בעיקר מרבית אלה המדורגים בדרג "מנכ"ל", טסו לבוסטון במחלקות עסקים במחיר המוערך ביותר מ-5,000 דולר לכרטיס ושהו במלונות בתעריפי יוקרה גבוהה. גם אחרים, פחות בכירים או אנשים מהשלטון המקומי ומכמה עמותות, שטסו במחלקות תיירות, נהנו מאירוח במימון ציבורי נדיב במיוחד. השהייה של כל אחד ואחת מאותם 46 הנבחרים הטילה על משלם המסים בישראל כמה עשרות אלפי שקלים בממוצע. זוהי השנה השנייה לתוכנית הלאומית למובילים דיגיטליים, מיזם משותף של רשות התקשוב הממשלתי, מטה ישראל דיגיטלית במשרד לשוויון חברתי, המדרשה הלאומית למנהיגות ממשל וניהול, וג'וינט ישראל.

בין בכירי הנוסעים: מנכ"ל משרד הפנים מרדכי כהן, מנכ"לית המשפטים אמי פלמור, מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, המפקחת על הבנקים חדוה בר ושניים מהאוצר: מנהלת רשות שוק ההון דורית סלינגר וגם הממונה על התקציבים אמיר לוי. לוי, שהוא הכוח המוביל והדוחף, כמעט באגרסיביות, במשרד האוצר בפרט ובממשלה בכלל, למען תאגיד השידור ונגד רשות השידור, האיש שעל המספרים השונים שהוא מספק נשענים כל הדוברים מצד זה ושני, נעדר כבר למעלה משבועיים מהדיונים הקדחתניים, הפוליטיים-כספיים, המתקיימים בעניין התאגיד והרשות, נוכח המשבר הפוליטי החריף בין ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר משה כחלון.

לוי, כמנהגם הנפוץ של בכירים בשירות הממשלתי-ציבורי, בעיקר ערב סיום תפקידם, חיבר את הנסיעה להרווארד במסגרת ישראל דיגיטלית עם סיבוב בכמה וכמה קהילות יהודיות בארצות-הברית.

לטענת המשרד, הוא נסע לפדרציות היהודיות במטרה לקדם את החלטת הממשלה 922 לשילוב ערביי ישראל בפני הקרנות הפילנתרופיות היהודיות בארצות-הברית. לא ברור מי מימן את העלות הכבדה הזו של החלק הראשון של הנסיעה, אבל סביר להניח שהיו אלה הקהילות היהודית עצמן.

לצד המנכ"לים והבכירים הרבים שנסעו להתאוורר קצת בארה"ב ולפתוח את הראש לרעיונות חדשניים, היו גם רבים שהעדיפו לוותר. שסירבו בנימוס, במיוחד כשהם ראו את העלות האסטרונומית של הנסיעה למשלם המסים. אם להם זה צרם - מה נאמר אנחנו?

פניות למשרד לשוויון חברתי האחראי למיזם, למטרות התוכנית, תוכנית הלימודים, התוצאות המקוות וההיקף התקציבי של התוכנית והמשלחת להרווארד - לא נענו. כמו כן לא התקבלה תשובה לשאלה מדוע בבוסטון ולמה לא פה בישראל.

פנייה למשרד האוצר בשאלה מה התועלת שמצאו שר האוצר כחלון והמנכ"ל באב"ד במימון נסיעתו של לוי, בעיקר נוכח העובדה שהוא מסיים את תפקידו בעוד 3 חודשים כך שלשירות הממשלתי לא תהיה כל תועלת מהידע שיצבור בסדנה, העלתה תשובה ארוכה במיוחד. הנה התקציר:

"הממונה על התקציבים נסע לנסיעה מקצועית שמשכה 10 ימים לארה"ב ואשר אושרה על ידי שר האוצר בהתאם למקובל וכללה שני חלקים... בחלק הראשון השתתפות בכנס שבו התבקש להרצות וסביבו ניהל מספר פגישת עבודה עם קרנות פילנתרופיות יהודיות לצורך קידום החלטת ממשלה ... בחלק השני הוזמן, בדומה למספר רב של מנהלים בכירים ממשרדי הממשלה, המגזר השלישי והשלטון המקומי, להשתתפות בתוכנית מובילים דיגיטליים לממשלה...

"במסגרת זו הוזמנו מספר ראשי אגפים ממשרד האוצר, מנכ"לים של משרדי ממשלה אחרים והמפקחת על הבנקים. השתתפותם של מנכ"לים ומוקבלי מנכ"לים מומנה על ידי כל משרד. השתתפות השאר מומנה בשיתוף הממשלה והג'וינט."

המון כסף, מעט שירות

בשיחה לבוסטון עם בכיר שהשתתף בסדנה נשמעה התלהבות: "עובדים בקבוצות חשיבה, בודקים קייסים. אם זה היה בארץ, הרמה הייתה הרבה יותר נמוכה... זו תוכנית במינון נמוך, פעם בשנה קבוצה אחת. מבחינת עלות/ תועלת זה מוכיח את עצמו. זה הרבה מעבר להעשרה מקצועית.

"זה מסוג הדברים שיכולים לעשות מדהים למגזר הציבורי. עכשיו אנחנו למשל לומדים איך לקחו את מערכת החינוך של דנוור והובילו בה את השינוי. הם מתמודדים עם הפערים בין לטינו-אמריקאים, אפרו-אמריקאים ושאר האוכלוסייה. לנו זה רלוונטי בהתמודדות לשילוב ערבים וחרדים כל מי שמתעסק בממשלה, מגזר רחב , עיתונות - זה נותן לו כלים מדהימים".

ולנו נותר רק לשאול: עוד סדנה, ועוד מסלולי לימודים, עוד הרווארד ועוד אוניברסיטה, עוד מיליונים רבים לטיסות, שהות השתלמויות ולמידה .. כבר עשרות שנים שהפקידות הממשלתית-ציבורית נוסעת ו"משתלמת", וזה מעבר למימון הכבד של הציבור ללימודים אקדמיים לפקידים, לכל הפקידים, ותוספות שכר נכבדות על תארים כאלה ואחרים, מעבר לקרנות השתלמות מלאות במזומנים, שאמורות להעשיר את הידע והמיומנות.

אז למה השירות הציבורי נראה כל כך כל כך רע? למה הציבור, שמממן את השירות הציבורי בכ-100 מיליארד שקלים בשנה, לא מקבל שירות? למה?\

מ' הפנים: המנכ"ל לא טס במחלקת עסקים

תגובת משרד הפנים: "מנכ"ל משרד הפנים לקח חלק במשלחת המקצועית לקידום השירות הדיגיטלי בשלטון המקומי. המנכ"ל אינו טס במחלקת עסקים וכמו כן, לן לכל אורך שהותו במתחם המגורים שבתוך קמפוס האוניברסיטה. משרד הפנים ימשיך להכשיר את בכירי השלטון המקומי להרחבת הדיגטציה, לטובת התושבים".

עוד כתבות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים