גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה חשוב לדרוש מהיזם לפני חתימת הסכם תמ"א 38?

בבואם של דיירים לחתום על הסכם תמ"א 38, יש מספר נקודות חשובות שראוי מבחינתם לבדוק על מנת שהפרויקט יתנהל באופן מיטבי ■ אילו בטחונות לדרוש מהיזם, מי אנשי המקצוע שרצוי להיעזר בהם, ועל מה חייב היזם להתחייב לפני חתימה?

מה חשוב לדרוש מהיזם לפני חתימת הסכם תמא 38 / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
מה חשוב לדרוש מהיזם לפני חתימת הסכם תמא 38 / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

*** הכתבה בשיתוף משרד עורכי דין דוניץ ושו"ת

אחד החששות הגדולים ביותר של דיירים בפרויקטים של התחדשות עירונית הוא פשיטת רגל של היזם, שתגרור אותם לתסבוכת משפטית ארוכת שנים. ניקח לדוגמה דיירי בניין ישן אשר ביקשו להוציא לדרך פרויקט תמ"א 38, שיחדש את פני הבניין ויעלה את רמת חייהם. לצערם של אלה, לאחר שנה מתחילת העבודה, נטשה אותו החברה הקבלנית עקב הפסדים כלכליים - כשהיא מותירה אחריה פרויקט לא גמור וגם רוכשי דירות חדשות שקנו אותן "על הנייר" והפסידו חלק נכבד מכספם.

"ההיתכנות הכלכלית עומדת בבסיסם של פרויקטי התחדשות עירונית מורכבים ובלעדיה אין להם סיכוי להתממש", אומר עו"ד דובי דוניץ, המתמחה בתחום ההתחדשות העירונית ולשעבר מבעלי חברת הבנייה דוניץ. לדבריו, "היזם צריך לוודא כי קיימת היתכנות כלכלית לפרויקט מאחר ואם לא ייקח בחשבון פינוי בלתי צפוי של דיירים, או עלות יקרה של חניון תת קרקעי - הוא יפשוט את הרגל באמצע העבודה. מצד שני, על הדיירים חלה החובה להביא בחשבון את כל התרחישים הרלוונטיים אל החוזה ולדרוש ביטחונות ראויים לפרויקט, שימנעו ככל הניתן את חשיפת הדיירים לסיכונים".

- מה הנקודות הקריטיות עליהן צריך לתת את הדעת בחוזים אלו על מנת להימנע מנפילות דומות לזו שתוארה כאן?

"קודם כל, עוד בשלב טרום החוזה, צריך למצוא פתרון לדיירים סרבנים שיכולים לתקוע את הפרויקט וכמו כן לבצע תיאום ציפיות בבניין בו יש דירות מסוגים שונים. הדבר ימנע טענות עתידיות מצד דיירים שקיבלו פחות מאחרים ומוקשים כאלו צריך לנטרל עוד לפני גיבוש החוזה. עם זאת, כאשר היזם לוקח על עצמו את הטיפול ב"סרבנים" - יש לקבוע את הסדרת עניינם של אלה כתנאי מתלה לחוזה".

- איך עושים את זה?

"הדרך המקובלת היא שהדברים יצוינו בפרוטוקולים של אספות הדיירים שיוחדו לטיפול בתוכנית התמ"א 38. באספות אלו סוגרים את כל פרטי הפרויקט - כמו היזם הזוכה, מהות הפרויקט וזמן העבודה ופירוט התוספת לכל סוגי הדירות. כפי שציינתי, ייתכן שהיזם ייקח על עצמו את הטיפול בסרבנים - והצלחת הטיפול חייבת להיות מעוגנת בחוזה".

בנוגע למימון הפרויקט, עו"ד דוניץ אומר כי "העמדת הביטחונות מצד היזם או הקבלן היא, כאמור, הכרחית. צריך לוודא שהיזם מעמיד הון עצמי מספק להתנעת הפרויקט וכן להתנות את החוזה בהסכם ליווי פיננסי בנקאי בר קיימא לאורך כל תקופת ביצוע הפרויקט.

"כמו כן, בתמ"א 38 הריסה ובנייה, מכיוון שעם הריסת הבניין הקיים אין לבנק מבנה המשועבד לטובתו בגין ההלוואה ליזם - יש לוודא בחוזה ובהסכם הליווי הפיננסי, שהיזם מעמיד לבנק בטוחות מתאימות תוך בדיקת האיתנות הפיננסית שלו".

עו"ד דוניץ מוסיף כי "מבחינת הביטחונות, נדרש מהיזם/קבלן להעמיד לדיירים ביטחונות כספיים לא רק לעניין הבנייה ואיכותה אלא גם לכיסוי הוצאות הפינוי ותשלום דמי שכירות במצבים בהם הדיירים יצטרכו לפנות את דירותיהם". הוא מציין כי "עניין פינוי הדירה מאפיין לרוב פרויקטים של תמ"א 38 הריסה ובנייה, אבל גם בתמ"א חיזוק מבנים הוא יכול להתרחש. דוגמה לכך היא מצב שבו על מנת להתקין מעלית נדרשת הריסת חדר המדרגות, או אז הדיירים צריכים להתפנות (ולו זמנית) מהבניין".

עורך הדין דובי דוניץ ממשרד דוניץ ושות / צילום: איל יצהר

- האם יש לדיירי פרויקטים של תמ"א 38 הגנות במסגרת חוק המכר?

"זו נקודה חשובה. מכיוון שלא מדובר בחוזה לרכישת דירת מגורים מקבלן, חוק המכר לא חל באופן אוטומטי על הפרויקטים. על מנת להגן על זכויות הדיירים כצרכנים, חשוב שהקבלן יתחייב במסגרת החוזה על כך שהפרויקט יהיה כפוף להוראות חוק המכר (דירות) הכולל בתוכו התחייבויות הקשורות לליקויי בנייה, לעמידה בזמנים, פיצויים על איחורים במסירה ועוד".

לדברי עו"ד דוניץ, יש נקודה נוספת, הקשורה למיסוי עסקאות נדל"ן, שיש לתת עליה את הדעת: "עסקאות תמ"א 38 מבוססות בין היתר על כך שהדיירים לא יחויבו במס שבח. על מנת להבטיח זאת יש ליצור יחידה רישומית נפרדת שבמסגרתה יירשמו זכויות היזם. הדבר מצריך בין השאר תיקון לצו הבתים המשותפים".

- מה בנוגע לאנשי מקצוע שילוו את הפרויקט?

"על מנת להימנע מכשלים וסיכונים, הדיירים צריכים לשכור עורך דין מטעמם שייצג אותם ללא ניגוד אינטרסים מול היזם והקבלן. שכר טרחתו אמור להיות משולם כהוצאה של הפרויקט, תוך הבטחת אי-תלות של עורך הדין ביזם/קבלן. בדומה לכך נדרש גם ליווי של מפקח בנייה מקצועי חיצוני, שתפקידו ותחומי אחריותו יעוגנו בחוזה. באחריותו של המפקח לוודא שהעבודה מתבצעת בקצב, באיכות ובתקנים הראויים".

יש עוד בעלי תפקידים חשובים?

"פונקציה נוספת חשובה היא השמאי. הדיירים צריכים לדאוג לשמאי חיצוני מקצועי מטעמם ואסור להם להסתמך על שמאי מטעם היזם. השמאי יוודא ראשית כל את היתכנות הפרויקט. מינויו חשוב במיוחד כשיש דירות לא הומוגניות בפרויקט, כמו למשל ב'בניין רכבת': בבניינים כאלו דירות האגפים האמצעיים נחשבות לנחותות יותר מבחינה תכנונית ובעליהן יקבלו פחות משאר הדיירים במסגרת הפרויקט. זה נובע מהקושי להתקין בהן מרפסות ואילוצי ביצוע נוספים. על מנת שלא יהיו חיכוכים וויכוחים עתידיים, השמאי יסייע להעריך הטבות מסוימות ומידתיות לדיירי הדירות הללו בהסכמת כלל הדיירים. בצורה זו ימנעו חיכוכים טענות ומענות במהלך ביצוע הפרויקט".

"בסיכומו של דבר", אומר עו"ד דוניץ, "על מנת להימנע מנפילות כואבות בפרויקטים, הדיירים צריכים להשקיע בסוללת אנשי מקצוע, המתמחים בתחום ההתחדשות העירונית. עורך הדין, השמאי והמפקח שייצגו את הדיירים מול היזמים והקבלנים, יוכלו לדעת מראש האם לתוכנית הפרויקט המוצעת יש היתכנות כלכלית וביטחונות ראויים ואם לאו. בעשותם כך, הם ירחיקו את הדיירים מסיכונים אפשריים דוגמת פשיטת הרגל של הקבלן ויקרבו אותם בבטחה אל עבר חלום בניין תמ"א 38 מחודש".

לאתר החברה

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

וול סטריט ג'ורנל: ישראל רוצה להיכנס לרפיח, וזה יכול להיגמר רע

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים