גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"פוליטיקו": טראמפ, פוטין, לבייב, אברמוביץ' - נפגשים בחב"ד

בשנת 1999, זמן קצר לאחר היבחרו לראש הממשלה, הפקיד פוטין את אברמוביץ' ולבייב על הקמתו של איגוד הקהילות היהודיות של רוסיה ■ והשאר היסטוריה ■ תחקיר "פוליטיקו"

ולדימיר פוטין ודונלד טראמפ / צילומים: רויטרס
ולדימיר פוטין ודונלד טראמפ / צילומים: רויטרס

שאלת הקשרים הקיימים בין נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לדונלד טראמפ ומידת השפעתם מרחפת כל העת כעננה מאז נבחר טראמפ לנשיא ארה"ב. כעת קובע אתר "פוליטיקו", בכתבה מ-9 באפריל, כי תנועת חב"ד היא צומת של כמה מן הדרכים המחברות בין טראמפ לפוטין.

לפי פוליטיקו, לפני שני עשורים, כאשר החל הנשיא הרוסי לצבור ולבצר עוד ועוד מעוזי כוח בצדו האחד של העולם, הוא פתח גם בפרויקט שתכליתו להחליף את החברה היהודית הרוסית הקיימת במבנה חלופי, כזה שיהיה נאמן לו. באותה תקופה, מעברו האחר של העולם, ביקש איל הנדל"ן ממנהטן לזכות בנתח מן ההון העצום שנמלט אז ממדינות ברית-המועצות לשעבר בחיפוש אחר נכסים יציבים במערב, בעיקר בתחום הנדל"ן, כמו גם בחיפוש אחר שותפים בעלי קשרים ומהלכים בניו-יורק.

שאיפותיהם של השניים הובילו אותם - כמו גם את גיסו לעתיד של טראמפ, ג'ארד קושנר - לרקום יחסים קרובים וחופפים עם אנשי עולם קטן שטבורו בתנועת חב"ד הבינלאומית.

בשנת 1999 הפקיד פוטין שניים מאנשי סודו הקרובים ביותר - האוליגרכים לב לבייב ורומן אברמוביץ', שהפכו לגדולי פטרוניה של חב"ד בעולם - על המשימה להקים את איגוד הקהילות היהודיות של רוסיה בהנהגתו של רבי ברל לזר, אשר נודע לימים בכינוי "הרבי של פוטין".

כמה שנים לאחר מכן, בשאיפה לזכות בפרויקטים רוסיים ובהון רוסי, חבר טראמפ אל שותפות הנדל"ן ביירוק-ספיר, שבראשה עמדו תאופיק עריף, פליקס סאטר ותמיר ספיר, יוצאי רוסיה בעלי קשרים הדוקים עם חב"ד. פעילותה של החברה עלתה לה בכמה תביעות משפטיות שבמסגרתן הואשמה בהונאה, כמו גם בחקירה פלילית בעניין פרויקט מגורים במנהטן.

הקשרים בין טראמפ לחב"ד המשיכו להתהדק. בשנת 2007 אירח טראמפ את חתונת בתו של ספיר עם יד ימינו של לבייב במאר-א-לאגו, אחוזתו שבפאלם ביץ'. כמה חודשים לאחר מכן נפגשו לבייב וטראמפ כדי לדון בעסקאות אפשריות ברוסיה ולהתארח בברית בנו הראשון של הזוג הצעיר בקברו של מנחם מנדל שניאורסון, הרבי מלובביץ', האתר הקדוש ביותר ליהדות חב"ד. אחד האורחים האחרים בברית היה קושנר, שרכש לאחר מכן בניין בשווי 300 מיליון דולר מלבייב ונשא לאשה את איוונקה טראמפ, שהתקרבה מצדה אל רעייתו של אברמוביץ', דאשה זוקובה. זוקובה אירחה את הזוג המצליח ברוסיה בשנת 2014, ודווח כי לאחר מכן הוזמנה להיות אורחת שלהם בהשבעתו של טראמפ לנשיאות ארה"ב.

בין אנשי חב"ד לאילי הנדל"ן, לעתים נדמה כי מגדלי טראמפ והכיכר האדומה ברוסיה ניצבים ממש שכם אל שכם, ומקיימים יחסי שכנות הדוקים. עכשיו, לאחר שטראמפ נכנס אל המשרד הסגלגל והכריז על שאיפתו לכונן סדר עולמי חדש שבמרכזו יחסים משופרים בין ארה"ב לבין רוסיה של פוטין - ובשעה שהאף.בי.איי חוקר אפשרות של קשרים לא ראויים בין מקורביו לבין הקרמלין - אותו עולם קטן נראה פתאום חשוב מאין כמוהו.

הדרך השלישית

תנועת חב"ד, אשר נוסדה בליטא בשנת 1775, הפכה למוסד שאין לו מתחרים מבחינת הישג ידו בעולם היהודי. מרכזיה פועלים ביותר מאלף ערים ברחבי העולם.

שמואל בוטח, רב ידוע מניו-ג'רזי וחבר ותיק של הסנאטור הדמוקרטי קורי בוקר, מסביר כי חב"ד מציעה ליהודים דרך שלישית להתייחס לזהותם הדתית. "בתור יהודי, יש לך שלוש אפשרויות," הסביר לאתר פוליטיקו. "אתה יכול להיטמע בסביבה ולא להשתייך ממש לאף זרם, אתה יכול להיות דתי ואורתודוקסי, ואתה יכול לבחור גם במעין אפשרות שלישית, והיא זו שחב"ד מציעה לאנשים שלא רוצים להתחייב לגמרי לדרך האורתודוקסית, ובכל זאת מעוניינים להישאר על הספקטרום המסורתי".

הדרך השלישית הזו עשויה להסביר את יחסי הקרבה בין טראמפ לבין כמה מתומכי חב"ד - יהודים המסתייגים מן היהדות הרפורמית והליברלית, מבכרים את המסורתיות ואף על פי כן אינם אדוקים ממש.

"לא מפתיע למצוא קשרים בין תומכי טראמפ לבין חב"ד," אומר היחצ"ן הניו-יורקי רון טורוסיאן, יהודי בעצמו. "חב"ד היא מקום שיהודים חזקים מרגישים בו בנוח. חב"ד זה מקום שלא שופט, ואנשים לא מסורתיים, כאלה שלא הולכים לפי הספר, יכולים להרגיש בו בנוח". הגישה של חב"ד, הוא מסכם, נוקשה פחות מן הגישה האורתודוקסית - "אם אתה לא יכול לקיים את כל הדיברות, תשתדל לקיים כמה שיותר".

"הרבי של פוטין"

כמו דברים רבים אחרים ברוסיה של פוטין, גם החיבוק הרוסי שזכתה לו חב"ד הוא תולדה של מאבקי כוח בין סיעות שונות. בשנת 1999, זמן קצר לאחר שהיה לראש הממשלה, הפקיד פוטין את אברמוביץ' ואת לבייב על הקמתו של איגוד הקהילות היהודיות של רוסיה. המטרה הייתה לערער את הקונגרס היהודי-רוסי, ארגון הגג הקיים של החברה היהודית ברוסיה, שבראשו עמד האוליגרך ולדימיר גוסינסקי, שנתפש כאיום אפשרי על פוטין ועל הנשיא דאז, בוריס ילצין. שנה לאחר מכן נעצר גוסינסקי בהוראת ממשלתו של פוטין, ואולץ לג*לו*ת מרוסיה.

בשעתו כבר היה ברוסיה רב ראשי שזכה להכרתו של הקונגרס היהודי-רוסי: אדולף שייביץ'. עם זאת, אברמוביץ' ולבייב החליטו להעמיד בראש הארגון שהקימו את את רבי לזר, איש חב"ד. הקרמלין העביר את שייביץ' מתפקידו במועצה לענייני דת, הכיר בלזר כרב הראשי של רוסיה - והותיר את המדינה עם שני טוענים לתואר.

הברית בין פוטין לחב"ד הצמיחה תועלת רבה לשני הצדדים. לאחר מאות שנים של אפליה ושל פוגרומים, ממשלתו של פוטין הוקיעה באופן רשמי את האנטישמיות ואף אימצה את הזהות היהודית - בגרסתה המקובלת על השלטון - כחלק מן האומה הרוסית.

בעוד פוטין הולך ומבצר את שליטתו ברוסיה, לזר נודע בכינוי הלא-מחמיא "הרבי של פוטין". הוא ליווה את המנהיג הרוסי אל הכותל המערבי והשתתף בטקס הפתיחה של אולימפיאדת סוצ'י, פרויקט הקרוב ללבו של פוטין, שהתקיים בשבת. פוטין, בתמורה, איפשר ללזר להיכנס אל האיצטדיון בלא לעבור בדיקות ביטחוניות הכרוכות בחילול שבת.

בשנת 2013 נפתח במוסקבה מוזיאון היהדות והסובלנות בהשקעה של 50 מיליון דולר, בחסות חב"ד ועם מימון של אברמוביץ'.

טראמפ מחפש עסקים בבריה"מ

בינתיים, ממשיך אתר פוליטיקו, מעברו האחר של העולם, המשיך טראמפ בתחילת שנות ה-2000 לחפש עסקים ומשקיעים בברית-המועצות - וחבר אל שותפות הנדל"ן ביירוק-ספיר. אחד מראשיה של ביירוק היה פליקס סאטר, שהורשע בעבר בקשרים עם המאפיה. סאטר ואחד מעובדי ביירוק האחרים, דניאל רידלוף (שהיה לימים לעובד בארגון טראמפ), שייכים שניהם לבית חב"ד בפורט וושינגטון.

יש גרסאות שונות באשר לטיבו המדויק של הקשר בין סאטר וטראמפ. סאטר, שמשרדו פועל במגדלי טראמפ, חבר אל איל הנדל"ן הנודע בכמה מיזמי פיתוח תחת המותג טראמפ, ואף איתר עבורו עסקאות שונות בברית-המועצות לשעבר. בשנת 2006 ליווה סאטר את איוונקה ואת דונלד ג'וניור, ילדיו של טראמפ, כאשר יצאו לסייר במוסקבה בחיפוש אחר פרויקטים פוטנציאליים.

בשנת 2007 נודע כי סאטר הורשע בהונאת במניות. הדבר לא הניא את טראמפ מלמנות אותו לתפקיד "יועץ בכיר לארגון טראמפ" בשנת 2010.

בשנת 2014 הוכתר סאטר לאיש השנה של בית חב"ד בפורט וושינגטון. בטקס שנערך לכבודו סיפר מייסד המרכז, שלום פלטיאל, כיצד היה סאטר מגולל באוזניו את סיפורי הרפתקאותיו כשעבד עבור הממשלה בעניינים בעלי נגיעה לביטחון הלאומי.לצד יחסיו עם סאטר, פלטיאל מקורב גם ללזר, "הרבי של פוטין", שאותו כינה "חברי ומורי היקר" כשכתב על פגישתם ליד קברו של הרבי שניאורסון בקווינס.

לבית חב"ד בפורט וושינגטון יש גם קשר נוסף עם ביירוק: עם 13 התורמים המרכזיים לו - "מעגל חי", המוצג באתר הבית - נמנה גם תאופיק עריף, שותפו של סאטר ומייסד ביירוק. עריף, לשעבר איש הממשל הסובייטי וכעת איל נדל"ן עשיר, הוא בעל נכס מרשים בפרבר פורט וושינגטון הנחשב, אך מעט מפתיע למצוא אותו ברשימת תומכיו של בית חב"ד המקומי. הוא אזרח טורקי יליד קזחסטן בעל שם מוסלמי, ולפי עמיתיו לשעבר, אינו יהודי. בשנת 2010 נעצר בטורקיה בזמן פשיטה על יאכטה שהיתה שייכת בעבר למייסד טורקיה המודרנית, מוסטפא כמאל אטאטורק, והואשם בניהול רשת בינלאומית של קטינות שהועסקו בזנות. הוא זוכה מן האישומים.

לפני הסקנדל על היאכטה של אטאטורק היה עריף שותפם של טראמפ, של איוונקה טראמפ ושל סאטר בהקמתו של טראמפ-SoHo, ולצדו גם משפחת ספיר, שושלת נדל"ן ניו-יורקית שהיא החצי השני של שותפות ביירוק-ספיר.

בראשה של השושלת עמד אז המיליארדר המנוח תמיר ספיר, שנולד בגיאורגיה הסובייטית, הגיע לניו-יורק בשנת 1976 ופתח באזור פלאטיירון חנות אלקטרוניקה אשר לקוחותיה המרכזיים, לפי ה"ניו-יורק טיימס", היו סוכני ק.ג.ב.

טראמפ כינה את ספיר "חבר יקר".

לדברי פוליטיקו, בדצמבר 2007 התקיימה במאר-א-לאגו חתונתה של זינה, בתו של ספיר. החתן, רותם רוזן, היה מנכ"ל אפריקה ישראל ארה"ב - חברת ההחזקות של האוליגרך לבייב, המקורב לפוטין.

חמישה חודשים לאחר מכן, בראשית יוני 2008, חגגו זינה ספיר ורוזן את ברית-המילה של בנם. בהזמנות לטקס תואר רוזן כ"יד ימינו" של לבייב. בשלב זה כבר היה לבייב לראש תומכיה של חב"ד בעולם, והוא עצמו הבטיח שהברית תתקיים בקברו של שניאורסון, האתר הקדוש ביותר לחסידי חב"ד. גם טראמפ הגיע לאירוע. לפי כמה דיווחים בתקשורת הרוסית, חודש קודם לכן, במאי 2008, נפגשו טראמפ ולבייב כדי לדון בפרויקטי נדל"ן פוטנציאליים במוסקבה. באותה שנה, ספיר - גם הוא תורם פעיל לחב"ד - הצטרף אל לבייב כשיצא לבקר במוסדות חב"ד בברלין.

מי התארח בברית-המילה?

אחד האורחים האחרים בברית-המילה של ספיר ורוזן היה קושנר; הוא ואיוונקה טראמפ, שהפכה מאז לרעייתו, קשרו קשרים משלהם עם בני-בריתו של פוטין בחב"ד. משפחתו האורתודוקסית-מודרנית של קושנר ידועה זה זמן רב בפעילויותיה הפילנתרופיות ברחבי העולם היהודי, ומוסדות חב"ד בכלל זה. קושנר עצמו היה פעיל בבית חב"ד באוניברסיטת הארוורד בשנות לימודיו לתואר הראשון שם. שלוש שנים לפני הבחירות האחרונות לנשיאות ארה"ב ביקרו הוא ואיוונקה בקברו של שניאורסון והתפללו למען טראמפ. בחודש ינואר רכשו השניים בית בשכונת קלורמה בוושינגטון. בית הכנסת הסמוך של חב"ד, הידוע בשם "דה שול", היה לבית הכנסת הקבוע שלהם.

במאי 2015, חודש לפני שטראמפ הצטרף רשמית לפריימריז של המפלגה הרפובליקאית, קושנר רכש מידי לבייב את חלק הארי של הבעלות על בניין ניו-יורק טיימס הישן ברחוב 43 מערב תמורת 295 מיליון דולר. קושנר ואיוונקה טראמפ נמצאים בקשר הדוק גם עם אשתו של אברמוביץ', דאשה זוקובה. אברמוביץ', תעשיין ששוויו המוערך עולה על 7 מיליארד דולר והוא גם בעליו של מועדון הכדורגל הבריטי צ'לסי, שימש בעבר מושל מחוז צ'וקוטקה ברוסיה, ועדיין נחשב שם לגיבור. הוא עשה את הונו ב"מלחמות האלומיניום" שסערו ברוסיה הפוסט-סובייטית; מעריכים כי יותר ממאה איש מצאו אז את מותם במסגרת המאבק על השליטה בתעשיית האלומיניום. בשנת 2008 הודה אברמוביץ' כי כדי להשיג את הנכסים שברשותו נדרש לשלם שוחד בסך מיליארדי דולרים.

נטען כי אברמוביץ' הוא הראשון שהמליץ בפני ילצין לבחור בפוטין כיורשו.

נקודות השקה

לדברי פוליטיקו, יש כמה וכמה נקודות השקה בין החזקותיו העסקיות רחבות ההיקף של אברמוביץ' וחייו האישיים לבין עולמו של טראמפ.

דוח שפירסמו בשנת 2012 חוקרים מאוניברסיטת קורנל גורס כי חברת אוורז, שנמצאת בבעלות חלקית של אברמוביץ', חתומה על חוזים לאספקת 40% מן הפלדה הדרושה לצינור הנפט קיסטון XL - פרויקט שטראמפ אישר להשלים לאחר שנים של עיכוב. בשנת 2006 רכש אברמוביץ' חלק משמעותי מענקית הנפט הרוסית רוסנפט, שנטען באחרונה כי שיחקה תפקיד בקשרים-לכאורה שבין טראמפ לרוסיה. טראמפ והקרמלין גם יחד טענו כי מסמכים שלפיהם המכירה של מניות רוסנפט התבצעה כחלק מתוכנית להקלת הסנקציות האמריקאיות על רוסיה הם "פייק ניוז".

אשתו של אברמוביץ', זוקובה, מסתובבת זה זמן רב במעגלים חברתיים משותפים עם קושנר ואיוונקה טראמפ: היא חברה ושותפה עסקית של וונדי דנג, רעייתו לשעבר של רופרט מרדוק ואחת מחברותיה הקרובות ביותר של איוונקה, וכן חברה של קרלי קלוס, בת זוגו זה זמן רב של ג'וש, אחיו של קושנר.

במשך השנים התקרבה זוקובה גם לג'ארד ולאיוונקה עצמם. בפברואר 2014, חודש לפני שפוטין סיפח באופן בלתי חוקי את חצי האי קרים מידי אוקראינה, פירסמה איוונקה באינסטגרם תמונה שלה ושל זוקובה, וונדי דנג, בקבוק יין והכיתוב: "תודה [זוקובה] על ארבעה ימים בלתי נשכחים ברוסיה!". שמועות שפורסמו לאחרונה בנוגע לדנג גרסו שהיא נמצאת "בקשר רציני" עם פוטין, אם כי היא הכחישה אותן.

בקיץ שעבר חלקו קושנר ואיוונקה תא עם זוקובה ודנג בטורניר ה"יו.אס אופן". נטען כי בינואר הזמינה איוונקה טראמפ את זוקובה לנכוח בטקס ההשבעה של טראמפ לנשיאות.

נטען כי הנשיא טראמפ ביקש סיווג ביטחוני עבור קושנר ועבור איוונקה, שהחלו לקחת חלק גדל והולך בפעילותו של הבית הלבן. בכל מקרה אחר, מערכת יחסים אישית וקרובה עם משפחתו של אחד מאנשי סודו הבכירים של פוטין הייתה מקשה על קבלת סיווג ביטחוני כזה, אמרו בכירים בתחום המודיעין, אך סביר להניח כי הלחץ הפוליטי לספק סיווג ביטחוני לילדיו של הנשיא יגבר על כל שיקול ביטחוני.

עוד כתבות

הפגנה בתל אביב / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

ימי השיבושים חוזרים מחר עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: "להחזיר את המנדט לעם"

המחאה נגד הממשלה תוציא לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות אטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● בין מובילי ההפגנה, יהיו משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

ירון מורגנשטרן, מנכ''ל גלאסבוקס / צילום: יח''צ

אחרי הפסד של 60% למשקיעים: גלאסבוקס נמכרת בחצי מיליארד שקל

גלאסבוקס, הפועלת בתחום ניתוח נתונים באינטרנט, תימכר לקרן השקעות, זאת לאחר נפילה חדה במניה ולאחר שדחתה מספר פעמים את יעדי ההכנסות החוזרות שלה ופיטרה כ-20% מכוח-האדם ● בחברה שתהפוך לפרטית, בונים על תחום ה-AI כמנוע לעתיד

"חיזבאללה ספג מכות קשות": בלבנון מעריכים שהחזית בצפון לא תתרחב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: כלי תקשורת מסביב לעולם סיקרו את השבת גופותיהם של ארבעה חטופים, בלבנון מעריכים שהמלחמה בצפון לא תסלים בשל עייפות בשני הצדדים ומה צפוי ביחסים בין ישראל וארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

דואר ישראל - שירות מיון ארצי / צילום: איל יצהר

למה המדינה הסכימה למכור את הדואר בשליש מהשווי שבו העריכה אותו?

לאחר תחרות בין שני מתמודדים בלבד, קבוצת מילגם זכתה במכרז על דואר ישראל במחיר המהווה שליש מזה שבו הוערכה החברה הממשלתית בעבר ● הזוכה מתכוונת להתמקד בשוק הבנקאות ● וגם: המשפחה שעומדת מאחורי חברת מילגם

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

רסול סעדה, מנכ''ל משותף אל־ביאדר לפיתוח כלכלי חברתי / צילום: תמר מצפי

רסול סעדה: כך עבר הפשע בישראל מגוש דן אל היישובים הערביים

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, סקר סעדה, מנכ"ל משותף באל־ביאדר, את התפתחות הפשיעה בחברה הערבית, וציין: "מאז 2023, אנחנו באובדן מוחלט"

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל נגד רשות ני"ע: לא לאפשר לגופים חוץ בנקאיים להתחייב על ריבית

ד"ר יוסי סעדון, מנהל האגף הפיננסי בבנק ישראל, שלח מכתב לרשות ניירות ערך בבקשה שלא תאשר את תזכיר חוק התשלומים, הכולל הוראה שמאפשרת לגופים החוץ בנקאיים להתחייב בפני הלקוחות בריבית קבועה על הפיקדונות ● לדבריו, מדובר בהוראה העלולה "לסכן את היציבות במערכת הפיננסית"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock

"האייל הזומבי": מחקר חדש מוכיח כי המחלה לא מסוכנת לבני אדם

OpenDNA חתמה על הסכם שיווק עם מקסון, והמנכ"ל סוגר מעגל ● מחקר חדש בארה"ב: "תסמונת האייל הזומבי" לא מסוכנת כרגע לבני אדם ● השבוע בביומד 

אורן הוד, מנכ''ל שופרסל נדל''ן / צילום: כרמל שירן

עזיבה נוספת בשופרסל: מנכ"ל זרוע הנדל"ן פורש מתפקידו

אורן הוד, מנכ"ל חברת שופרסל נדל"ן, עוזב את הרשת פחות משנתיים לאחר שמונה ● ברקע העזיבה: פערים משמעותיים בין הוד למנכ"לים המשותפים ובעלי הבית החדשים בשופרסל, האחים יוסי ושלומי אמיר

אפריל האדום של הפנסיה וההשתלמות / צילום: Shutterstock

אחרי שנה בצמרת, בית ההשקעות שמוצא את עצמו בתחתית טבלת התשואות לפנסיה

הירידות בשוקי ההון בעולם הובילו את המסלולים הכלליים לירידות של כ-1.5% ואת מסלולי המניות לירידות חדות יותר של כ-3% • אלטשולר שחם, מור ומנורה מבטחים בלטו לטובה כשמנגד אנליסט עם ירידות חדות • מה עשו המסלולים שעוקבים אחרי ה-S&P 500?

בנייה ברמת גן / צילום: פביו טרופה

התוכנית של רמת גן במקום תמ"א 38: עד 10 קומות ברחובות המסחריים

תוכנית מחליפה לתמ"א 38 שגיבשה העירייה בראשות כרמל שאמה הכהן, מספקת פתרון ביניים בין הגישה המרחיבה שנקטו ראשי העיר הקודמים, לבין הגישה הקמצנית שנקט כרמל שאמה הכהן, שזכתה לביקורת מצד בית המשפט

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

המשבר בביטוח לאומי: "צריך בעיקר להעלות מסים ואת גיל הפרישה"

לראשונה ההכנסות של ביטוח לאומי נמוכות מההוצאות על קצבאות, ודוח שפרסם מזהיר: מועד הקריסה הוקדם ב-8 שנים, לשנת 2036 ● אלא שמומחים סבורים כי הסוגיה פחות חמורה ממה שעושים ממנה: "שאנשים יפסיקו לעבוד מתי שבא להם"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

תשבור שיאים? מה צפוי בדוחות החברה הלוהטת בעולם

ביום רביעי הקרוב, ענקית השבבים אנבידיה צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להציג דוחות חזקים שידחפו את מחיר המניה שלה לשיא חדש

מוחמד מג'אדלה, אורי יוגב וד''ר סמיר מחאמיד בפאנל על תוכנית ''החומש־תקאדום'' / צילום: תמר מצפי

ראש עיריית אום אל־פחם: "כבר שנה וחצי שאני לא מקבל כסף לפרויקטים"

ראש עיריית אום אל־פחם סמיר מחאמיד, ויו"ר קרן אלומה ומנהל אגף התקציבים לשעבר אורי יוגב, שוחחו בכנס גלובס על תוכנית החומש לחברה הערבית ● "הממשלה לא מנהלת נכון סדרי עדיפויות"

ווסימוזי מדונסלה (מימין), נציג דרום אפריקה בדיון בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman

המשטר בדרום אפריקה פותח מערכה לשלילת ההכרה בזכות הקיום של ישראל

עיון באוצר המילים והדימויים של נציגי המשטר הדרום אפריקאי בבית הדין בהאג מראה כי הם מתרחקים במהירות משאלת עזה ועוברים אל שאלת הלגיטימיות של קיום ישראל ● אפשר להגיד שהיחסים עם משטר ה–ANC במדינה הגיעו אל סוף הדרך

אילוסטרציה: Shutterstock

העתיד כבר כאן: ניסינו את המודל החדש של ChatGPT וחזרנו לדווח

העוזר הקולי החדש של OpenAI יהיה מותאם אישית למשתמש, יכיר את ההעדפות שלו ויידע גם לבחור את האינטונציה המתאימה בהתאם לאופי השיחה ● בעקבות הסערה שהתעוררה ברשתות עם הצגת המודל החדש, בדקנו את המודל הזמין כיום בשוק

אלונה בר און, מו''לית גלובס / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "לתקשורת יש תפקיד בקישור בין מגזרים"

בפתח כנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, התייחסה מו"לית העיתון לתפקידה של התקשורת בתקופה זו ועל השאיפה לסקר את כל חלקי החברה בעיתון ● בר און: "מטרת העיתונות לספק גיוון, לא להבליט את מי שהכי קיצוני או רק את מי שדומה לי"

נתיבות. בעיגול: מירי רגב / צילום: דייגו מיטלמן, מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט)

בלי תוכנית, ללא תקציב ובניגוד לדעת אנשי מקצוע: רגב מקדמת עוד תחנת רכבת בנתיבות

במשרד התחבורה בוחנים הקמת תחנה בעיר הדרומית במרחק 5 ק"מ בלבד מזו הקיימת ● גורמי המקצוע מתנגדים בגלל תחזית נוסעים נמוכה ופגיעה בציבור שזמן נסיעתו למרכז מתארך ● השבוע נחשף בגלובס שגם במוסד רוצים רכבת ישירות למטה הארגון בניגוד לתוכניות המטרו