גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קנצלר אוסטריה עושה עסקים בירושלים

על מפגש מיוחד במינו בבירה, בהשתתפות אראל מרגלית והיזם הפלסטיני בשאר אל-מסרי

אראל מרגלית / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי
אראל מרגלית / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

שלשום (ב'), יום הזיכרון לשואה ולגבורה, הוזמנתי להשתתף במפגש מיוחד במינו בירושלים. חבר הכנסת אראל מרגלית, חבר ועדת החוץ והביטחון ומועמד לראשות מפלגת העבודה, אירח במתחם קרן ההון סיכון JVP את קנצלר אוסטריה כריסטיאן קרן, שבא לשם כדי ללמוד מקרוב על שיתופי-פעולה כלכליים שיכולים לעודד יזמות וחדשנות.

בין המשתתפים במפגש היו נשיא האוניברסיטה העברית פרופ' מנחם בן-ששון, מספר נציגים של קרנות השקעה בין לאומיות וישראליות, יזמי היי-טק ובאורח סמלי משהו, במיוחד בהקשר של היום המיוחד הזה, גם היזם הפלסטיני בשאר אל-מסרי, העומד בראש קרן ההשקעות Siraj, שפועלת בשטחי הרשות הפלסטינית בתחום ההיי-טק.

כולנו באנו לשם כדי לשתף את הקנצלר האוסטרי בניסיון המצטבר שלנו, כל אחד בתחומו, בעידוד יזמות ובהשפעתה החיובית על מעגלים נרחבים, מעבר ליזמי ההיי-טק והעובדים בחברות המוקמות על-ידם.

הקנצלר האוסטרי הוא פוליטיקאי משופשף, אך למרות זאת ניכר היה כי התרשמותו מהפעילויות שהוצגו בפניו הייתה אמיתית. במיוחד מהיכולת הישראלית להוציא לפועל תוכניות שמתחילות בחזון והופכות למציאות בטווח זמן קצר יחסית.

אנשי קרן ההון סיכון JVP סיפרו לקנצלר על הקמת מתחם המדיה שלהם במרכז ירושלים ועל יצירתם של אלפי מקומות עבודה בעיר כתוצאה ישירה מכך. יואב צרויה, מנכ"ל פעילות הסייבר של JVP בבאר-שבע, סיפר על יצירתם של כאלפיים מקומות עבודה בבירת הנגב, כתוצאה מהגשמה מהירה של חזונו של אראל מרגלית (עדיין בכובעו הקודם כיו"ר קרן ההון סיכון JVP אותה הוא הקים בשנות ה-90) בשיתוף-פעולה עם חברות בינלאומיות ובעידוד ממשלתי.

שיתופי-פעולה מעשיים

הקנצלר רשם לפניו שלפעמים יש סיכוי לשיתופי-פעולה מעשיים בין הממשל לבין השוק הפרטי, כאלה שיכולים להניב פירות כלכליים וחברתיים בטווח הנראה לעין. הוא סיפר כי באוסטריה ישנם כ-220 גופים ציבוריים שונים האמונים על עידוד פעילויות המחקר והפיתוח במדינה, מה שיוצר מורכבות משמעותית וקשיים ביורוקרטיים רבים.

למרות שלא אמר זאת במפורש, נראה היה כי המצב הזה מתסכל אותו מאוד, במיוחד לאור מה ששמע מהמשתתפים במפגש.

חבר הכנסת מרגלית סיפר לו בהמשך גם על היוזמה שהוא מוביל לייצר מרכז פעילות "פוד-טק" (טכנולוגיות מזון) בגליל. המודל, בדומה למודל הסייבר בנגב, מתבסס על ריכוז ידע וטכנולוגיות באזור, עידוד השקעות ומדיניות של הטבות עבור יזמים ומיזמים שמוכנים להקים את עסקיהם בסביבה התומכת הזו.

מטבע הדברים, מפגש כזה לא יכול היה שלא לגלוש גם לפסים של פוליטיקה. אי-אפשר היה להתעלם מהעובדה שהמפגש הזה בין חברי כנסת, אנשי היי-טק ומשקיעים ישראלים לבין הקנצלר האוסטרי ואנשי משלחתו, מתקיים בבירת ישראל כמה שעות לאחר הצפירה מעוררת הצמרמורת של יום השואה. מן הסתם גם הקנצלר ואנשיו שמעו את הצפירה הזו היכן שהיו שלשום בבוקר.

כשהגיע תורו לדבר, אמר היזם הפלסטיני בשאר אל-מסרי, שגם הקים את העיר הפלסטינית החדשה רוואבי, כי "בהיעדר מהלך מדיני, הצעירים הפלסטינים יהפכו לפצצה מתקתקת במקום הזדמנות נהדרת להשתלב בתעשיית ההיי-טק העולמית והישראלית. 70% מהפלסטינים הם מתחת לגיל 30, בידי ישראל להחליט האם יהפכו לשותפים או לפצצות מתקתקות. אנחנו חייבים לייצר מצב חדש בינינו. ההיי-טק הישראלי יכול להפוך לגשר חדש בין הישראלים והפלסטינים ולפתוח את ישראל שווקים של העולם הערבי".

"עולם פוליטי"

אל-מסרי סיפר כי בנוסף לקרן ההשקעות שלו הוקמה לאחרונה בתחומי הרשות חממה טכנולוגית, והוא גם דיבר על מעורבותו בהשקעות בסטארט-אפים גם בתוך ישראל, בדגש על המגזר הערבי-ישראלי.

עוד הוא הוסיף: "שאף אחד לא יטעה, עולם ההשקעות הוא עולם פוליטי. ללא פתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני, מדינות רבות בעולם, ובפרט מדינות ערב, לא יעבירו השקעות לישראל. אנחנו שוק יעד להשקעות שרק מחכה להיפתח, אבל זה יקרה רק לאחר הקמת מדינה פלסטינית לצד ישראל".

הקנצלר האוסטרי כריסטיאן קרן האזין לדברים בשתיקה. הוא לא בא לשם כדי לדבר על דעותיו בנושא הסכסוך הישראלי-פלסטיני, אבל סביר לחשוב שלא היו לא חילוקי דעות עם אל-מסרי בנושא הזה. מישהי שישבה לצידי, מנהלת בכירה בהיי-טק הישראלי, לחשה לי בחיוך שלפחות בחדר הזה בו התקיים המפגש, לא היה כנראה אפילו אדם אחד שחשב אחרת.

מי שללא ספק הסכים עם הדברים היה חבר הכנסת אראל מרגלית, שהכריז בשבוע שעבר כי "השמאלנים חוזרים", ושפועל באופן שיטתי ליצירת חיבורים בדרגים שונים בין מנהיגים ואנשי עסקים ישראלים ופלסטינים. מרגלית דיבר על הצורך לקדם את "תוכנית האינטרסים", שבמרכזה שיתופי-פעולה כלכליים עם הפלסטינים בתמיכת מדינות אירופה וארה"ב, במטרה לשקם את האמון בין שני הצדדים.

"אפשר להניע מהלך מול הפלסטינים גם בלי לחכות לממשלה. זה בידיים שלנו לעבור ממצב של חרמות למצב של השקעות... יש כאן הזדמנות ענקית, למנף את הרצון של הקנצלר ולהפוך את אוסטריה לשותפה פעילה בהתנעת מהלך כלכלי יחד עם הפלסטינים, שיבנה אמון לקראת מהלך מדיני משמעותי יותר", כך מרגלית.

הקנצלר אמר בסיכום המפגש כי אוסטריה הפכה בשנים האחרונות למוקד חדשנות עולמי בולט, והיא שואפת להעתיק את המודל הישראלי ולהפוך ל"סטארט-אפ ניישן" של אירופה. הוא סיפר כי הוא מגבש בימים אלה תוכנית שבמסגרתה תוביל אוסטריה השקעות בפרויקטים כלכליים משותפים לישראל ולפלסטינים בתחומי החדשנות. "אני שמח על הזכות לשמוע מח"כ מרגלית על החדשנות הישראלית וההצלחות בעולם. נגבש תוכנית דומה באוסטריה".

קנצלר אוסטריה ומשלחת של בכירים אוסטריים, חברי כנסת ישראלים ומנהלים בכירים בהיי-טק הישראלי ואנשי עסקים פלסטינים, כל אלה נפגשו שלשום בבירת מדינת ישראל, ירושלים, ודיברו ביניהם על שיתופי-פעולה בתחומים שונים. זו הייתה אולי הכותרת החשובה של מה שקרה שלשום בירושלים, וזוהי גם השורה התחתונה. במיוחד, ואולי בגלל, ששלשום היה יום הזיכרון לשואה ולגבורה. 

■ יזהר שי הוא שותף מנהל בקיינן פרטנרס ישראל. 

עוד כתבות

צילומים: מרים אלסטר/פלאש90, חיים צח/לע''מ, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החנינות פורחות בימי המלחמה: "ימים קשים מצדיקים את הפעלתן"

מתנדבי זק"א שפינו גופות, מילואימניקים שלחמו ברצועה ומי שאיבדו קרובים בנובה הם חלק משורה של אנשים שקיבלו חנינה מאז ה־7.10 ● מה זה אומר על הרעיון הבסיסי של שלטון חוק, ומה הסיכוי שהאנשים שחננו יחזרו לסורם?

נמל קרטחנה, ספרד / צילום: Shutterstock, Aleksei Kazachok

ספרד מנעה מאונייה שהובילה חומר נפץ לישראל לעגון אצלה

ספינת המטען הכללי מריאן דניקה, ששטה עם דגל דנמרק, יצאה מהודו ב־8 באפריל, תוך שלפי עיתון "אל פאיס" הספרדי - היא נשאה 27 טונות חומר נפץ ● לפי שר התחבורה הספרדי, האוניה פנתה בבקשה לעגינה בקרטאחנה ב־21 במאי וסורבה

נשיא אוני' בארה"ב הוצא לחופשה אחרי שנכנע לדרישות פרו-פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בממשל האמריקאי מאמינים שגלנט הוא האיש שיכול להביא לסיום המלחמה, נשיא אוניברסיטה בארה"ב הוצא לחופשה אחרי שנכנע לדרישות מוחים פרו-פלסטינים ומחוקקת אוסטרלית האשימה ישראל בג'נוסייד וגונתה ● כותרות העיתונים בעולם 

צומת גלילות / צילום: שלומי יוסף

המוסד רוצה תחנת רכבת, ומשרד התחבורה שוכח את השיקולים המקצועיים

אתמול נחשף בגלובס כי במשרד התחבורה בוחנים לשנות את תוכניות המטרו כך שיעמדו בבקשת המוסד לתחנת רכבת צמודה למטה הארגון ● מדובר בעוד הוכחה לבעיה הקשר ביותר בתכנון התחבורה בישראל: העדפת לחצים מגוונים ושיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים

פיז'ו 408 / צילום: יח''צ

פיז'ו מציגה: קרוס-אובר גדול עם מנוע קטן ומפתיע

למרות הנדסת האנוש החריגה, פיז'ו 508 תעניק תמורה מכובדת למי שמחפש קרוס-אובר מרווח, איכותי, ייצוגי ולא שגרתי

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

מארק צוקרברג. מנכ''ל מטא / צילום: Shutterstock

מטא נמצאת תחת חקירת ענק של האיחוד האירופי. זו הסיבה

הנציבות האירופית פרסמה כי היא חוקרת את הפלטפורמות של פייסבוק ואינסטגרם בבעלות מטא, ובודקת האם ביכולתן לגרום ל"התמכרות התנהגותית בקרב ילדים" ● במידה וימצאו הפרות צפויה החברה לקנסות כבדים ● נציב האיחוד האירופי: "אנחנו לא משוכנעים שמטא עשתה מספיק"

ירידות בבורסת ת''א / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בבורסה על רקע ההסלמה הביטחונית; תשואות האג"ח זינקו

מדד ת"א 35 ירד ב-1.6% ● מנכ"ל נייס, ברק עילם פורש מתפקידו, החברה פרסמה תחזית פושרת להמשך השנה ● נקסט ויז'ן מעלה את יעד הצמיחה השנתי לכ-110% ● חברת הנדל"ן עמרם אברהם הונפקה בבורסה, ישנן עוד חברות נדל"ן בדרך לבורסה ● הבורסה בתל אביב מתכננת מהלך שבו ייפתח המסחר בימי שישי ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; וולמארט שברה את שיא כל הזמנים לאחר הדוחות

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

בנייני מגורים בירושלים. הארנונה צפויה להתייקר / צילום: איל יצהר

מאות שקלים בשנה למשק בית: הארנונה צפויה להתייקר ב־2025 ביותר מ־5%

עפ"י נוסחת העדכון השנתית, הארנונה תעלה בשיעור של 5.29% בשנה הבאה - זאת לאחר עלייה של 2.68% ב־2024 ועלייה מצטברת של כמעט 10% משנת 2020 ● מדובר בתוספת השנתית הגבוהה ביותר לארנונה מאז שנת 2000 לפחות

צילומים: AP (Eric Risberg, Jeff Chiu), עיצוב: טלי בוגדנובסקי

שתי ענקיות, מודל עסקי שעומד למבחן ויכולות דמיוניות: מרוץ ה-AI בנקודת רתיחה

השבוע האחרון היה אחד הדרמטיים מאז פרצה לחיינו מהפכת הבינה המלאכותית ● OpenAI השיקה את GPT 4o, מודל מהיר פי שניים מהקודם לו - ובחצי מהעלות ● גוגל מנסה להוכיח שהיא לא מדשדשת מאחור ומשדרגת את ג'מיני ● במקביל צצו דיווחים על הסכם לשילוב ChatGPT באייפון ● מהי מטרת-העל של החברות?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

המערב חוסם את יצרני הרכב הסיניים, והם נוהרים לישראל. אלה הדגמים שבדרך

הרגולטורים בארה"ב ובאירופה פועלים להקים סכרי מיסוי כדי לרכך את חדירת יצרניות הרכב הסיניות לשווקים במערב ● אל מול הסביבה העוינות הזו, שוק הרכב הישראלי נתפס בסין כמעין "אתר בטא" ידידותי להשקת כלי רכב חדשים במערב, חלקם עם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק ● השבוע בענף הרכב

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Denes Erdos, Jacob King, Brendan Smialowski)

מה יציל את אוקראינה מתבוסה ומה יעשו דגלים פלסטיניים לעצמאות סקוטלנד

אוקראינה מתחננת לשבע סוללות פטריוט ובלינקן פורט על גיטרה ● האם האינפלציה בארה"ב יורדת מאוחר מדי ● במרחק 17,000 ק"מ מצרפת, המחוז הצרפתי עולה באש ● לאומנים סקוטיים עם דגלי פלסטין ● ראש ממשלה אחד נורה, השני יצא לפנסיה לאחר 20 שנה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

מאיר שטייגמן ועדי ויצהנדלר, מייסדים שותפים ב־Valoo / צילום: קרן גנור

הקרן שאוספת מניות מחברות הייטק למען ילדים שניצלו ב־7 באוקטובר

חברת Valoo משיקה את קרן "למען הילדים", המבוססת על גיוס מניות סקנדרי של חברות טק עבור תרומות ● עד כה נאספו מניות בשווי של כ–20 מיליון דולר, והיעד הוא להגיע ל–100 חברות עד סוף השנה ● ישראל מתגייסת

הדמיה של פרויקט The LINE מוצגת בתערוכה בינלאומית / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

פרויקט הבנייה הגדול בעולם נאלץ להתמודד עם המציאות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התוכניות של ערב הסעודית להקים גורדי-שחקים תאומים בגובה אלפי רגל ולאורך 105 מייל בעיר העתיד ניאום, איבדו מומנטום כשנקלעו לסחרור עלויות ולרצף תקלות בנייה

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל והתחזיות הפושרות: מניית נייס נופלת בתל אביב

עילם צפוי לפרוש מתפקידו בסוף שנת 2024 וציין כי יהיה "שותף פעיל" בחיפוש אחר מחליפו ● עלות השכר המצטברת של עילם עמדה על כ-125.6 מיליון דולר בין השנים 2014-2023 ● בתוך כך, נייס פרסמה היום דוחות והציגה תחזית פושרת להמשך השנה

קית' גיל, התחיל את הסאגה, פעמיים / צילום: ap

האם "רורינג קיטי" הוא וורן באפט של האינטרנט?

הערכות השווי הגבוהות באופן אבסורדי של גיימסטופ לפני העליות השבוע מצביעות על כך שלתת-תרבויות מקוונות עשויות להיות השפעה קבועה על השוק

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות