גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דברים שאתם חייבים לדעת על בקבוקי מים

1.7 מיליארד בקבוקי משקה נמכרים בישראל מדי שנה. כ-522 מיליון מתוכם מגיעים לטבע, לים ולבטנם של בעלי חיים. הכימיקלים המופרשים מהם נספגים בגופם של שוכני הים ומגיעים לבסוף גם אלינו דרך הצלחת. מסנן אחד של בר מים יחליף 300 בקבוקי מים קטנים ■ אולי הכתבה הבאה תשכנע אתכם לצמצם קצת את הפלסטיק

הטבע סובל תחת ערימות של פלסטיק / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
הטבע סובל תחת ערימות של פלסטיק / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

בשיתוף שטראוס מים

המודעות הסביבתית שלנו כבר מספיק מפותחת בשנת 2017 כדי שנבין שכדאי לצמצם את כמויות הפלסטיק שמלוות את חיינו. הנה כמה נתונים שיעזרו לכם לחשוב פעמיים לפני שתרכשו שישיות בסופר ולשקול להפסיק עם כל הפלסטיק.

בישראל מוכרים מדי שנה מעל מיליארד בקבוקי משקה. רק 31% מהם מועברים למיכלי המחזור, כ-632 מיליון בקבוקי משקה גדולים מוטמנים בשנה באתרי ההטמנות בישראל, וייעלמו מעל פני כדור הארץ במקרה הטוב רק בעוד 500 שנה. שאר מיליוני בקבוקי הפלסטיק מגיעים לטבע, לים ולבטנם של בעלי חיים. אם תהיתם מה אתם עומדים להשאיר מאחוריכם בעולם הזה הנה התשובה.

הצד האפל של המלדיבים אי הבקבוקים/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

זבל הפלסטיק הישראלי הוא כמובן טיפה בים הזבל הבינלאומי, ולמעשה כמעט כל פיסת פלסטיק שאי פעם יוצרה בישראל ובעולם, עדיין קיימת איפשהו על כדור הארץ.

בלב האוקיינוסים הולכים וגדלים איי פלסטיק אדירים (שניים מהם גדולים מגודלה של ארה"ב). האשפה שטה עם הזרם ומתנקזת לכדי אי צף שמורכב מבקבוקים וחלקי סירות, מצעצועים ומרהיטי פלסטיק. מראה עצוב מאוד, יש לציין. באיים המלדיביים יצרה תעשיית התיירות אי של פלסטיק, אליו נזרקים מדי יום 400 טון אשפת פלסטיק. ההערכה הכלל עולמית היא שכל שנייה נזרקים לאדמה או לים 1,500 בקבוקי פלסטיק. כל שנייה. כלומר עכשיו. הנה עכשיו עוד אחד.

על צבאים, יעלים וצבי ים

אם לא ממש מעניין אתכם מה תשאירו על האדמה הזו מאחוריכם, דעו שכבר בימי חייכם הפלסטיק המתפזר בעולם הורג מאות ואלפי בעלי חיים מדי שנה. כל שוכני האוקינוס - דגים, צבים ויונקי ים שניזונים מהים, אוכלים בטעות פיסות פלסטיק קטנטנות, שאינן מתעכלות וסותמות את מערכת העיכול או שפשוט חונקות אותם.

עשרות אלפי בעלי חיים מוצאים את מותם לאחר שהצליחו להשחיל ראש או רגל לבקבוק פלסטיק זרוק בטבע. קרוב למיליון עופות ים ו-100 אלף יצורים ימיים מתים (בייסורים, יש לומר) מדי שנה כתוצאה מפלסטיק.

עשרות אלפי בעלי חיים מתים בשנה כתוצאה מזבל פלסטיק / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

בואו לחתוך את כמות הפלסטיק בעולם בהזמנת בר מים תמי4. הקליקו כאן>>>

רוצים עוד? למחצית מאוכלוסיית צבי הים העולמית יש פלסטיק בבטן. 700 סוגים של בעלי חיים ימיים נמצאים בסכנת הכחדה רק בגלל מוצרי פלסטיק שנשטפים או נזרקים לים.

כדאי לדעת שגם הצבאים והיעלים המסתובבים חופשיים בשמורות הטבע בישראל מצליחים לשרבב לא פעם פיסות פלסטיק לפה, אלה יוצרות פקק במערכת העיכול שלהם עד שהם מתים מרעב.

הכימיקלים הרעילים המשתחררים מהפלסטיק שצף במים נספגים ברקמות הדגים ושוכני הים, ושאריות פלסטיק נמצאים בבטנם של 18% מהדגים במי הים התיכון הקרובים לארץ. מאחר ודגי ים הם חלק מהתפריט שלכם בוודאי, הכימיקלים הללו מגיעים גם לקיבה שלכם.

הקנקן יקר יותר ממה שבתוכו

חשבתם פעם איך מייצרים את בקבוק המים שאתם לוגמים? ייצור בקבוק פלסטיק אחד צורך פי שלושה יותר מים מכמות המים שהוא מכיל. כלומר, בקבוק סטנדרטי של ליטר וחצי מבזבז 4.5 ליטר מים.

נתון שכדאי לזכור מפעלי המחזור עצמם מזהמים את הסביבה / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

כדי לייצר את כמות בקבוקי הפלסטיק השנתית, התעשייה העולמית משתמשת ב-17 מיליון חביות נפט. 17 מיליון חביות נפט, שיכולות לתדלק כמיליון מכוניות במשך שנה שלמה.

ומה עם הכיס שלכם? מחיר בקבוק מים עולה יותר מפי אלף מאשר אותה כמות מי ברז, כשרק 10% מהעלות מושקעים במים עצמם. את ה-90% הנותרים אתם משלמים על אריזה, הובלה ושיווק. כלומר, אם בקבוק מים עולה חמישה שקלים, אתם משלמים 4.95 שקלים על ייצור הפלסטיק, הסעתו ושיווקו.

לא משנה כמה בקבוקי מים יש במקרר, על פי סקר הגל החדש מחודש מאי 2017, 80% מהמשפחות מעידות שכאשר יש בר מים בבית, כל בני המשפחה שותים יותר מים. וכך כל המשפחה בריאה יותר, חסכנית בכסף ומזהמת פחות. ניצחון בכל החזיתות.

בקבוקים לא נופלים בפח?

אחת הסברות הרווחות בשנים האחרונות היא, שהמחזור עצמו עולה יותר כסף ויותר זיהום מאשר ערכו של המוצר הממוחזר הסופי. במחקר שנערך בוושינגטון נמצא שהמפעל שמייצר הכי הרבה פליטות רעילות באזור הוא מפעל מחזור. השלושה המזהמים ביותר אחריו גם הם מפעלי מחזור אזוריים.

אם הגעתם עד כאן ואתם חושבים מה לעשות, הפתרונות החלופיים שלכם באמת פשוטים: שתו את המים שלכם מהברז ובבקבוק רב-פעמי והרגילו גם את הילדים.

אם אתם לא מחבבים את טעם הצנרת הישנה בבניין, אפשר לרכוש בר מים תמי4 שמעניק למים טעם צלול יותר. דעו שמסנן אחד של מים יכול להחליף 300 בקבוקי מים קטנים. כדור הארץ יודה לכם.

ומילה על מים בבקבוק פלסטיק

בקבוקי פלסטיק, בעיקר כאלה שעמדו בשמש או נעשה בהם שימוש חוזר, משחררים כימיקליים אל תוך המים שהם מכילים, היישר לקיבה שלנו.

בקבוקי פלסטיק מכילים בין השאר חומר הנקרא ביספינול (BPA) הידוע ככזה שעלול לשבש את הפעילות ההורמונלית. זהו חומר שמשתחרר מהפלסטיק באופן הדרגתי, ותהליך זה גובר ככל שהפלסטיק מתחמם או מתיישן.

מלבד הביספינול, ישנם עוד כימיקלים שמרכיבים את הפלסטיק הדק של בקבוקי השתייה והם משתחררים אל המשקה בעיקר בעקבות חימום, שימוש חוזר ובלאי. זו הסיבה העיקרית לכך שכדאי להימנע מלהשאיר בקבוקי מים ברכב. ומאותה סיבה, לא כדאי לקנות בקבוקי מים שהושארו בחוץ, כמו בחלק מהסופרמרקטים ובתחנות הדלק.

הקיץ כל המשפחה שותה יותר מים עם ברי המים תמי4 >>

עוד כתבות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד החלטת הממשלה לקדם את הליך פיטוריה, וקבעה כי מדובר במהלך בלתי־חוקי בעליל

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

ג'זוף עאון, נשיא לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו

דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית