גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לא ניתן להגיע לאיזון מושלם בתמורה לדיירים בתמ"א 38"

אחת המשוכות הניצבות בפני יזמי תמ"א 38 היא אופן חלוקת התמורות לדיירים, הגורמת לא מעט פעמים לעיכוב משמעותי בפרויקט ■ "אין דרך להגיע לשיוויוניות מלאה בתמורות, שכן בכל פרויקט נקודת המוצא שונה וכפופה למגבלות תכנוניות קשיחות"

עמיקם ברגר ואיציק בן שוהם/ צילום: רונן אקרמן
עמיקם ברגר ואיציק בן שוהם/ צילום: רונן אקרמן

*** הכתבה בשיתוף העיר הלבנה

אחד הקשיים המרכזיים בהם נתקל היזם בניסיון לייצר קונצנזוס בקרב הדיירים למימוש פרויקט התחדשות עירונית הוא ביצירת האיזונים בתמורות לדיירים. מדובר במלאכה קשה במיוחד לאור נקודות המוצא השונות, תנאי השטח הקיימים והאמוציות בין הדיירים עצמם. מכאן שלפניו עומדת אחת המשוכות הבעייתיות עימן הוא מתמודד בדרך להיתר הבנייה הנכסף.

"עם כל הרצון הטוב, לא ניתן להגיע לאיזונים מושלמים בתמורה בפרויקטים של בנייה חדשה במסגרת תמ"א 38", כך טוען עמיקם ברגר, סמנכ"ל בחברת בנייני העיר הלבנה המתמחה בייזום פרויקטים של תמ"א 38 הריסה ובנייה בתל אביב, לצד פרויקטים של שימור בחבי העיר. לדבריו, "צריך לקחת כאקסיומה את הטענה כי לא ניתן להגיע לשיוויוניות מלאה בין תמורות הדיירים, שכן בכל פרויקט נקודת המוצא שונה וכפופה למגבלות תכנוניות קשיחות".

ברגר מביא כמה דוגמאות מרכזיות לסוגיית האיזונים: "בבניינים הישנים, נטולי המעלית, דירה בקומה הראשונה נחשבת למבוקשת יותר מדירה זהה בקומה גבוהה. אולם מעצם העובדה שבפרויקטים של תמ"א 38 מוסיפים מעלית לבניינים אלה, הרי שהסטטוס קוו מתהפך ובאופן טבעי שוויין של הדירות העליונות קופץ בשיעור חד יותר ועוקף את ערכן של אלו שבקומה הראשונה או קומת הקרקע". קיים גם חוסר איזון הפוך לדוגמה זו, "מאחר וברוב הפרויקטים של התחדשות עירונית משולבים גם פתרונות חנייה, הרי שחלק מהדיירים הגרים בקומה קרקע עלולים לסבול מצמצום השימוש בחצר ואף להיפגע מעודף הפעילות של החניון מתחת לדירתם", מספר ברגר.

דוגמה נוספת מתייחסת לדירות הפרטר (הנמצאות בחצי הקומה) הנפוצות בבניינים רבים ברחבי תל אביב. "בבניינים כאלו, אם למשל דירות החזית נמצאות בקומה ראשונה, דירות הפרטר ימצאו מעט גבוה מעליהן קרי בקומה 1.5, ומכאן שישנה בעיית איזון, שכן לא ניתן 'להקפיץ' את כל הדיירים באופן שוויוני בין הקומות כנהוג בפרויקטי תמ"א 38 הריסה ובנייה".

ישנן דוגמאות רבות נוספות לחוסר איזון תכנוני בתמורות הדיירים ובחלק לא מבוטל של מקרים פונים הדיירים לשמאי, על מנת שינסה למצוא דרך לייצר בכל זאת את האיזון. לדעתו של ברגר, עצם הפנייה לשמאי, תתברר לרוב כטעות. "מעצם הגדרת תפקידו מחוייב השמאי לייצר איזונים מושלמים, אך אלו למעשה אינם קיימים ובפועל הוא יגרום לרוב לעיכוב לא מבוטל בפרויקט ולהעמקת הדיס-הרמוניה בין הדיירים לבין היזם ובינם לבין עצמם". כדוגמה מוחשית לכך מספר ברגר על בניין בצפון תל אביב שדייריו פנו לשמאי על מנת שזה ייצור שיוויון בתמורות, אך כאמור, לא ניתן להשיג זאת עקב האילוצים בשטח, וההתכתשות בין הדיירים כבר נמשכת למעלה מעשור מבלי לייצר כל תוצאה מעשית נראית לעין.

- מה עמדתך בנוגע למתן פיצוי שלא במ"ר לדיירים אשר זוכים לתמורות פחותות משאר השכנים?

"זה אפשרי, אך גם כאן ישנה בעייתיות. כך למשל, אם מדובר בפיצוי כספי, חלק נכבד ממנו יילך בכל מקרה לרשות המיסים ולכן רוב הדיירים מעדיפים להימנע מכך. ניתן לחילופין לפצות את הדייר בשיפור הסטנדרט והמפרטים, אך חובה להבין כי במידה והרווחיות בפרויקט היא גבולית, הרי ששיפור המפרט לאותו דייר/דיירים יבוא על חשבונם של שכניו שיאלצו לעבור 'שנמוך', ולא תמיד קיימת היענות לכך".

- כיצד המפקח על הבתים המשותפים מתייחס למתנגדים לפרויקטים מחמת חוסר איזון בתמורות?

"המפקח בודק האם ישנו חוסר איזון קיצוני, כזה המוכיח כי ההתנגדות איננה לצורך סחטנות כי אם בשל סיבות אובייקטיביות מוצדקת. כך למשל, אם ישנו אגף מסוים בבניין ובו דירות זהות וכל הדיירים בו, למעט אחד, חתמו על הסכמה, הרי שהמפקח יתייחס בספקנות להתנגדות אותו שכן סרבן. מצד שני, במידה ומדובר בבעל דירה ייחודית בבניין, למשל דירת גג, אשר התנגדותו נובעת מכך שאיבד את ייחודיותו וקיבל דירה רגילה דומה לזו של שאר הדיירים, הרי שאז יכול מאוד להיות כי המפקח יבין שהאיזון הופר לחלוטין והתנגדותו מוצדקת".

- לסיכום, כיצד אתה מציע לדיירים לפעול במקרים של חוסר איזון בתמורות?

"אדגיש, כי האיזון חשוב ויש לשאוף להתקרב אליו ככל האפשר, יחד עם זאת יש להבין כי איזון אופטימלי אינו קיים. כמו כן, יש לקצוב פרק זמן בו הצדדים ינסו להגיע לפתרון ובמידה ולא ניתן להגיע לאיזון, יש לבחון האם מדובר בעניין משמעותי. במידה התשובה שלילית הרי שעל הדייר להפנים זאת ולהסתפק בתמורות שהוצעו. זאת מאחר שבכל מקרה, מצבו יוטב מנקודת המוצא בה הוא מצוי כעת, וכך העובדה שהדשא של השכן מעט ירוק יותר לא תגרום לביטול הפרויקט".

*** חברת בנייני העיר הלבנה מתמחה בפרויקטי תמ"א 38 בתל אביב.

לאתר החברה

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה