גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גרסה מתקדמת של אופן ספייס: הבניין החדש של SAP ברעננה

הבניין, שנראה כמו קופסה שקרועים בה חלונות ענק בצורה של בועות מרחפות, משלב עיצוב בסגנון עתידני ותשוקה לקהילתיות

בניין SAP החדש. סלון בכל קומה  / צילום: עוזי פורת
בניין SAP החדש. סלון בכל קומה / צילום: עוזי פורת

מי שנוסע בכביש מס' 4 וחולף באזור רעננה וכפר-סבא לא יכול שלא לראות את הבניין החדש של חברת SAP, שנראה כמו קופסה שקרועים בה חלונות ענק בצורה של בועות מרחפות. המבנה - שנראה כאילו נחת מהחלל - נמצא בקצה אזור התעסוקה של העיר, משקיף אל השדות והפרדסים הירוקים שבין בצרה-בני ציון לרעננה.

לכאורה עוד בניין היי-טק, אך מדובר באקספרימנט ראשון מסוגו בארץ, של חברה בינלאומית, שהפכה יזמית ותכננה לעצמה מבנה שנועד להיות סוג של בית לפועלי ההיי-טק. ביקור במקום מגלה שהתכנון הפרזנטטיבי, שנועד להרשים, מסתיר תפיסת עולם שדוגלת בקשר שבין קהילה ליצירתיות.

חברת SAP היא אחת מחברות התוכנה הגדולות באירופה. החברה מפתחת ומשווקת תוכנות ניהול ארגוני לארגונים בכל הגדלים ומכל המגזרים ויש לה מרכזי פיתוח (SAP Labs) בשמונה מדינות ברחבי העולם.

ערן רוזן, מנהל התפעול בתחום התשתיות של SAP באזור EMEA (אירופה, מזרח תיכון ואפריקה), מספר כי הקמת המבנה היא צעד אסטרטגי שתכליתו הקמת בית ל-840 עובדי החברה בארץ, הכולל את פעילות מרכז הפיתוח ואת שלוחת המכירות של חברת SAP בישראל. ועדת ההיגוי שהוקמה התלבטה בין שכירת נכס, לבין קניית מבנה קיים ולבין בנייה עצמית, והגיעה למסקנה שהיזמות מביאה איתה ערך נוסף לחברה.

רוזן, רואה חשבון במקצועו, משתמש במהלך הסיור די הרבה במונח Due Diligence (בדיקת נאותות), וכוונתו לרשימה די ארוכה של קריטריונים שהכתיבו את בחירת האתר, או את התכנון. כך למשל, חברי ועדת האיתור רצו שהאתר יהיה קרוב למגורי רוב העובדים, שתהיה אליו גישה בתחבורה ציבורית, שיהיו בסביבתו שירותים תומכים כדוגמת מסעדות ובנקים, ושתהיה לו ניראות. כמובן שנעשתה בדיקה כלכלית, שכללה בין היתר השוואה של גובה תשלום הארנונה.

אטריום שהוא מסננת

תכנון המבנה נעשה על ידי משרד ישר אדריכלים. הקונספט פשוט למדי, וכולל קופסה עם מעטפת כפולה של זכוכית ומנגנון הצללה. התריסים החומים נראים כאילו הם עשויים עץ, אבל עשויים מאלומיניום עם הדפס עץ. המבנה בגובה שש קומות ויש 3.5 קומות חניה תת קרקעיות, עם 449 מקומות חניה. סה"כ השטח הבנוי מעל הקרקע הוא 15,300 מ"ר. המבנה הפנימי נחלק לארבעה רבעים שווים, שמתוכם החלק הצפון מערבי (350 מ"ר) הוא אטריום. שאר החלקים מוקדשים לעבודה ולשירות. המבנה כולל גם חדר אוכל לעובדים. על פי התכנון, ממערב, מעבר לגן, תבנה החברה בעתיד מבנה נוסף.

רוזן אומר שהכוונה הייתה שכל מי שייכנס לאטריום יקבל הבנה מהירה על תיפקוד המבנה: "זה חלל מרכזי גבוה שמאחד את כולם. מיד אפשר לראות את מערכת התנועה ולא צריך לחפש לאן ללכת". האטריום הוא גם סוג של מסננת, כי העובדים עולים במעליות השקופות לחללי העבודה הפזורים בקומות למעלה, האורחים ישהו בפינות הישיבה בלובי, והשותפים לעבודה ייכנסו לקומפלקס חדרי ישיבות מיוחד שנמצא בקומת הקרקע. הקיר המזרחי נראה כמו גרסה מוגדלת ותלת מימדית של משחק טטריס.

האדריכל יוני גרוסוסר, ממשרד ישר אדריכלים, מספר שכאשר סאפ פנו אליהם בתחילה הם לא ממש ידעו מה הם רוצים, והדרישות היו אמורפיות. בבניין הקודם, לא הרחק משם, הם עבדו בחדרים מבודדים והמפגש התקיים רק בחדר האוכל. תהליך הלימוד המשותף הבהיר שהציפיה היא לייצר קהילה.

לדברי רוזן, תהליך התכנון כלל יצירת קבוצות היגוי שעבדו יחד עם קואצ'ר ועם אדריכל הפנים. בארבעה חודשי העבודה המשותפים הם עשו סיורים בפרוייקטים, השתתפו בסדנאות, בנו מודלים, והגדירו צרכים. בין היתר נבחנו סוגיות שנגעו למידת השיתוף המרחבי, הניידות והצבעוניות. בסופו של דבר הוחלט על גרסה מתקדמת של open space: החללים הקומתיים מחולקים, העבודה בצוותים של שמונה איש, ויש גמישות של עמדות העבודה. פרט לחדרי הישיבות אין דלתות.

לכל החללים הפתוחים יש מבט לשמונה אטריומים משניים, בגודל ממוצע של 100 מ"ר, שמאחדים בכל פעם שתי קומות ומסומנים באמצעות פתחים, אלה החלונות דמויי הבועה הנחשפים במבט על החזית. באטריומי המשנה נערכים המפגשים והם מהווים מעין סלון. האדריכל רם גולדברג מבהיר שמבחינה עיצובית הוחלט על כיוון רגוע: "יש כאן נינוחות שמשמעה הקטנת רעשים ויזואלית ומתן תחושה ביתית. זו לא במה של תיאטרון וגם לא מסעדה".

"ישראלים עושים רעש"

גולדברג, שמשרדו אחראי לאדריכלות הפנים, אומר שנוצרה כאן סיטואציה נדירה: "בדרך כלל אדריכלים מתכננים מבנה לארגון בלתי ידוע והם מקווים שיבואו קליינטים. מדובר בבניינים גנריים לחברות וירטואליות. ברגע שארגון הופך ליזם יש הזדמנות לתפור חליפה. כאן נעשה בניין קהילתי, שתומך בזה שכל החלקים של הארגון יתחברו. יש כאן הרבה רווחה, הרבה נדיבות שנועדה לעודד מפגשים. העבודה מתקיימת לא רק בשולחן, אלא בסביבה. זה מתרחב, וזה בדיוק ההבדל בין צימר למלון. מערכת חובקת שנותנת את כל הדברים, מרחב גדול שנותן סינרגיה".

ר', עובדת החברה, שביקשה להישאר בעילום שם, מעידה שהמעבר למבנה החדש היה מאתגר מאוד: "מצד אחד יש חללים נורא יפים, השולחנות זזים והכל נורא דינמי. מצד שני, פה זה לא גרמניה, שם הם נורא ממושמעים ועובדים בדממה. שיטת העבודה מחייבת קירבה לצוותים, נגישות ואדפטיביות לסביבה משתנה, אבל אין מה לעשות, הישראלים עושים המון רעש, יש קקופוניה. חילקו לנו אוזניות שאמורות לאטום מרעש, אבל נראה לי שנצטרך לשנות משהו בתרבות העבודה".

לאנשי סאפ חשוב להדגיש שהמבנה תוכנן על פי כללי התקינה הירוקה, גם בגלל סטנדרטים מחייבים של עיריית רעננה, ובעיקר בגלל שמדובר בחברה אירופאית, שיש בה מודעות רבה לענייני סביבה. למעט החזית הצפונית, החזיתות שקופות ומוצללות על ידי רפפות חיצוניות, כך שנכנס הרבה מאוד אור טבעי, אך אין קרינה ישירה. סנסורים מאפשרים כיבוי והדלקת נורות לפי צורך וכך גם ניהול והפעלה של מערכת מיזוג האוויר. במי הדלוחין (כיורים) נעשה שימוש לצרכי הדחת אסלות. בפיתוח הגן נעשה שימוש בצמחייה חסכונית במים ואפילו הוצבו בתי קינון לציפורים.

בכל הקשור להגעה לעבודה, המקום לא לגמרי עונה על סטנדרטים ירוקים, ורוב העובדים כנראה יגיעו במכונית הפרטית. קווי אוטובוס מגיעים לחניון מטרופולין שבאזור התעשייה ברעננה, ואין שבילי אופניים. עם זאת, בבניין יש חדר כושר. מי שמגיע באופניים (לא פשוט), לפחות יכול להתקלח.

בניין SAP החדש. סלון בכל קומה  / צילום: עוזי פורת בניין SAP החדש. סלון בכל קומה  / צילום: עוזי פורת

עוד כתבות

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"

אולם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Shutterstock, Ankor Light

האג: דרום אפריקה ציטטה את סמוטריץ, דורשת לעצור את הלחימה

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) קיים דיון בבקשה הדחופה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה בעקבות פעולת צה"ל ברפיח ● המשלחת הישראלית נוכחת בדיון ומחר תטען

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

המערב חוסם את יצרני הרכב הסיניים, והם נוהרים לישראל. אלה הדגמים שבדרך

הרגולטורים בארה"ב ובאירופה פועלים להקים סכרי מיסוי כדי לרכך את חדירת יצרניות הרכב הסיניות לשווקים במערב ● אל מול הסביבה העוינות הזו, שוק הרכב הישראלי נתפס בסין כמעין "אתר בטא" ידידותי להשקת כלי רכב חדשים במערב, חלקם עם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק ● השבוע בענף הרכב

צילומים: מרים אלסטר/פלאש90, חיים צח/לע''מ, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החנינות פורחות בימי המלחמה: "ימים קשים מצדיקים את הפעלתן"

מתנדבי זק"א שפינו גופות, מילואימניקים שלחמו ברצועה ומי שאיבדו קרובים בנובה הם חלק משורה של אנשים שקיבלו חנינה מאז ה־7.10 ● מה זה אומר על הרעיון הבסיסי של שלטון חוק, ומה הסיכוי שהאנשים שחננו יחזרו לסורם?

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם רמי שביט / צילום: יונתן לוי, מנחם רייס

רמי שביט: "בדיעבד לא הייתי קונה את המשביר. אבל בסוף הפכתי את הטרגדיה לאסטרטגיה"

כשרמי שביט רכש את המשביר אחרי פשיטת רגל, הוא חשב שעשה את עסקת חייו • אלא שאז הוא הבין שמדובר ב"כאוס מוחלט" • נגד כל הסיכויים הוא הצליח לצאת מהבור, לייצב אותה וגם להנפיק • כעת הוא מספר לערן גפן על התלאות בדרך, חשבון הנפש שנשאר איתו וגם התוכניות לכבוש את אירופה עם המותג קנת קול

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

כמה פעמים הפועל ת"א כבר ירדה לליגה הלאומית?

מי יזם את הענקת פרס ישראל,  מה משמעות המילה סייבורג ובאיזה פסטיבל מעניקים את פרס "כד החלב"? ● הטריוויה השבועית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

יחידת המודיעין של צה''ל וסימני השאלה / צילום: איל יצהר

התחקיר עוד לא הושלם אבל המינויים כבר מעוררים סערה: מה עובר על היחידה היוקרתית של חיל המודיעין

יחידת המודיעין מתמודדת עם לא מעט סימני שאלה שטרם זכו למענה מאז 7 באוקטובר ● בכירים לשעבר בצבא מתארים אותה כחבולה ומפולגת ברקע הכישלון המודיעיני הקשה והפרסומים על אודותיה בתקשורת הזרה ● בשלב זה, תחקיר רשמי ומלא טרם נערך ובכירי 8200 לא הודיעו על פרישתם בעקבות המחדל, אולם כבר כעת זהות יורשיהם מעוררת סערה חדשה בצמרת הצבא

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארצות הברית מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

צומת גלילות / צילום: שלומי יוסף

המוסד רוצה תחנת רכבת, ומשרד התחבורה שוכח את השיקולים המקצועיים

אתמול נחשף בגלובס כי במשרד התחבורה בוחנים לשנות את תוכניות המטרו כך שיעמדו בבקשת המוסד לתחנת רכבת צמודה למטה הארגון ● מדובר בעוד הוכחה לבעיה הקשר ביותר בתכנון התחבורה בישראל: העדפת לחצים מגוונים ושיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

אבי גבאי, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי: "המשק מפספס את החברה הערבית בענק"

מנכ"ל קבוצת פרטנר אבי גבאי דיבר הערב בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית בישראל ואמר כי "החברה הערבית היא קטר צמיחה"  ● "אני מאמין שכל ממשלה היא מכונה משומנת להרחבת פערים. בבסיסה, זה מה שהיא עושה"

אונייה של צים / צילום: Shutterstock

צים מייקרת את הובלת המכולות מהמזרח לישראל

חברת הספנות הודיעה על התייקרות עלויות הובלת המכולות שלה מהמזרח הרחוק לישראל החל מה-25 במאי ● עם היטלים ומסים מחיר מכולות מגיע לכ־4,260 דולר עבור מכולת 20 רגל

רס''ם רן יעבץ / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ם (מיל') רן יעבץ נפל בפיצוץ אמצעי לחימה בעוטף

יעבץ ז"ל, בן 39, שירת כלוחם בגדוד הסיור 6828 והניח אחריו הורים, אח ואחות, אישה ו-3 ילדים ● לוחם נפצע קשה מפגיעת כטב"ם של חיזבאללה שהתפוצץ במטולה • פיגוע בצומת יצהר: מחבל דקר איש קבע שהיה ברכבו ונמלט ● עדכונים שוטפים

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"