גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הצרכן לא אוכל רק גבינה צהובה. הצרכן רוצה דברים אחרים"

נני סיימן מייבאת גבינות בוטיק כבר 30 שנה ■ עם השנים החך הישראלי השתדרג, אך החסמים נשארו בעינם ■ כעת היא מדברת על המכסות שאינן מממשות את ההבטחה, הדרישות הבלתי הגיוניות של המכרזים וגבינות הרוקפור הישראליות

נני סיימן / צילום: איל יצהר
נני סיימן / צילום: איל יצהר

לפני 32 שנים הגיעו ארצה נני וארנסט סיימן מצרפת, ומהר מאוד הם הבינו שלא יוכלו להסתפק בהיצע הגבינות הישראלי, שאז כלל גבינות כמו עמק, גבינה בולגרית, קוטג' וגבינה לבנה. הם החליטו לנטוש את עסקיהם המסחריים לטובת יבוא גבינות מצרפת.

מאז ועד היום צומחת סיימן, חברת ליבוא גבינות ומותגי מזון, בחסות החך הישראלי שחווה שדרוג קולינרי רציני ובחסות העלייה הרוסית והצרפתית. רגע לפני שבועות, חג הגבינות, אף השיקה החברה, המגלגלת לפי הערכות מחזור של כ-80 מיליון שקל בשנה, מותג פרטי של גבינות מיובאות.

איך הכול התחיל? "היבוא הרשמי נפתח ב-1996. קיבלנו היתר לכמויות קטנות של 3-5 טונות בשנה, בזמן שהיקף צריכת הגבינות בישראל עמד על עשרות אלפי טונות בשנה, וצריכת הקוטג' לבדה עמדה על 20 אלף טונות. עד היום עדיין אין תקנים מתאימים לגבינות כחולות, למשל, אבל לפחות משרד הבריאות מכיר את המוצרים".

- למה זה קורה?

"באיגוד לשכות המסחר מנסים לחבר ולקחת תקנים בינלאומיים - יש תקנים באירופה או בארה"ב שיהיה פשוט ונכון לאמץ. אלא שהמצב היום הוא שנותנים ליצרנים המקומיים לקבוע את התקן - כך שבעצם נותנים לחתול לשמור על השמנת, או במקרה הזה הגבינה".

- משרד הכלכלה פתח את מכסות היבוא בגבינות. איך זה משפיע עליכם כשחקן קטן?

"הוא פתח את המכסות לגבינה הצהובה בלבד. עובדים על הצרכנים בעיניים. פתחו 5,800 טונות מכסות לגבינה צהובה, שמתחרה רק בעמק. ומה עם יתר הגבינות? על זה כולנו משלמים יותר, כי המכס עליהן עלה.

"משרד הכלכלה חילק את המכסה כך שמי שזכה יכול לייבא בנוסף למכסה 25% מגבינות אחרות: אם יבואן קיבל מכסה של 1,000 טונות בפטור מלא ממכס, הוא יכול לייבא 250 טונות מגבינות אחרות בפטור - אבל זה כמויות זעירות. מי שלא זכה במכרז, שזה מרבית השוק, משלם מכס שמתחיל ב-8.20 שקלים לק"ג ויכול להגיע ל-13 שקל בהתאם לסוג החלב שממנו מופקת הגבינה - בשעה שלפני הפטור המכס היה 5.60 שקלים לק"ג. אומרים לציבור: 'הנה, הורדנו מחירים', אבל הצרכן לא אוכל רק גבינה צהובה. הצרכן רוצה דברים אחרים".

- המכס הישראלי נחשב גבוה?

"מאוד, עד כדי הכפלת המחיר. רוב הגבינות עולות 7 אירו לק"ג - ומכס של 13 שקל לק"ג זה עוד 3 אירו. זה המון".

- משרד הכלכלה נתן גם פטור על יבוא של חמאה.

"נכון, אבל זה מגוחך. רוצים שנהיה זולים מהמחיר של חמאת תנובה, שהיא בפיקוח. מדי שנה בתקופת הקיץ יש חוסרים בחמאה, ותנובה, שמחזיקה את נתח השוק העיקרי, נעלמת מהמדפים. אנחנו לא יכולים למלא את החסר עם המחיר שמשרד הכלכלה מציב. על חמאה משלמים 140% מכס, אבל מאחר שמאלצים להוריד את המחיר אל מתחת לרמת הפיקוח, לא ניגשנו למכרז, כי המשמעות תהיה להתפשר על איכות. המחיר של החמאה הוא נגזרת של אחוז השומן שבמוצר. הבאנו חמאה בהיקפים קטנים במחיר גבוה שהולכת על איכות שמחפשות קונדיטוריות. משרד הכלכלה אומר: מה אכפת לי איכות. אני רוצה מחיר".

- שוק החמאה צומח למרות טרנד הבריאות?

"חמאה זה מוצר בריא בהרבה ממרגרינה. כשהגיע העלייה הרוסית, עלה הביקוש, וגם עם העלייה של הצרפתים. ולא רק חמאה: הקהילה צרפתית צורכת גבינת קממבר כמו קוטג', אבל בארץ הם משלמים עליה פי שלושה או ארבעה מקוטג', כי היבואנים משלמים מכס של 8 שקלים לק"ג. המדינה מתקדמת בהרבה מובנים, וגם בגבינות חייבים להתאים את השוק לדרישות הצרכנים".

- מדברים הרבה על המודעות למזון בריא. אבל הגבינות שאתם מייבאים, רובן עם אחוזי שומן גבוהים.

"שיטות הבדיקה של אחוזי השומן בארץ ובאירופה שונות. בארץ בודקים את אחוז השומן במוצר המוגמר, כלומר אחרי שמוסיפים לו מים. באירופה ובארה"ב מתייחסים לאחוז השומן בנטרול הנוזלים, כלומר בודקים את החומר היבש (FDM, From Dry Matter), כך שהתוצאה המתקבלת היא אחוז שומן מאוד גבוה, וזה מה שרשום על גבי האריזה גם אחרי שהיא מיובאת. מה שכן רואים בעניין טרנד הבריאות זה עלייה בצריכת גבינות שמופקות מחלב עזים או כבשים".

- גם שוק הגבינות המקומי התפתח, והמחלבות מייצרות קממבר וברי.

"אי-אפשר להגיד משפט כזה. יש לנו בעיה במדינה - אנחנו נורא משתדלים לגנוב שמות של מוצרים שהם בעלי מסורת של מאות בשנים בחו"ל, במקום לייצר תרבות משלנו. בדיוק כמו שיש הגנה על משקאות כמו שמפניה שצריכים לעמוד בסטנדרט מסוים כדי להיקרא שמפניה - גם בגבינות יש סימון מוגן, אלא שבארץ שמים על זה פס. גבינת מנצ'גו, למשל (גבינה ספרדית המופקת מחלב כבשים, מר"ח), יש לה סימון מוכר, והנה יש יצרניות שכותבות על הגבינות שמיוצרות בארץ 'גבינת מנצג'ו'.

"אני יודעת שהיצרנים באירופה כועסים על זה ואפילו שולחים מכתבים ליצרנים המקומיים. שר החקלאות האיטלקי התלונן מול משרד המשפטים שפרמזן זה שם מוגן. אז תנובה שינתה את השם מרוקפור לגבינה בסגנון או מסוג רוקפור - וזה אסור. גם אמנטל זה שם מוגן, גאודה, מוצרלה, סנט מור, צ'דר, גורגונזולה. שמות הגבינות, בדיוק כמו ביין, ניתנים לפי שיטות הכנה מסורתיות ולפי אזור הגידול של החיה שממנה מופקת הגבינה, אפילו לפי סוג האקלים והמזון שהיא צורכת. שם הגבינה משקף את כל אלה".

כשרות: היערכות של שנה

רגע לפני חג שבועות השיקה סיימן את המותג הפרטי שלה "הגבינות של נני", ולראשונה יצאה בקמפיין טלוויזיה. המותג כולל עשרות גבינות מיובאות מספרד, מצרפת, מאנגליה ומקפריסין, בדגש על מחיר מונגש ונוכחות ברשתות. סיימן מספרת כי היא עובדת על הבייבי הזה כבר שנתיים.

"ייצור של גבינות לוקח זמן. בגלל הכשרות אנחנו לא יכולים לקחת מהיצרן בחו"ל מוצר מדף. צריך ייצור מיוחד, כי נדרש זמן המתנה ממושך בכל פעם של תהליך ההשלה וההתיישנות שיכולה להימשך 3-12 חודשים. זה תהליך יקר שכמובן משפיע על המחיר".

הרעיון לא נולד רק מרצון להתחזק במקררי הרשתות דרך מחיר. "עשינו מחקרים וגילינו שהצרכן הישראלי שאוהב גבינות שהוא קונה במעדניות, למשל, לא מכיר את השם של הגבינה שהוא קנה, לרוב במשקל בלי אריזה, כך שבבואו לקנות שוב, הוא לא יודע מה לבקש".

- בהמשך תפתחו חנויות?

"לא. החלטנו שלא נתחרה בלקוחות שלנו, שהם חנויות שמוכרות גבינות".

חג שבועות מהווה את שיא מכירות הגבינה. "אנחנו נערכים שנה מראש לשבועות כדי להביא את המוצרים שלנו עם כשרות. השנה הבאנו בשורה של ממש, גבינת קומטה עם כשרות". אגב מדובר בבשורה נרחבת יותר, כי סיימן משווקת גבינות כשרות לכל העולם.

סיימן אמנם מוכרת בעיקר מתחום הגבינות אבל מייבאת גם מזון יבש. 50% מהפעילות הם יבוא של מותגים כמו מעדני הפרי של סנדלפור, חרדל ומיונז של Maille, חומץ בלסמי בלייז ולימונצ'לו מאיטליה.

- הציבור משלם על איכות?

"הגענו למצב של בגרות, כשהכוונה היא איכות על חשבון כמות - אנשים רוצים לאכול טוב ולא לאכול המון. בבתי מלון יש 20 סוגי גבינה לבנה, וגם זה ישתנה לכיוון של מעט גבינות איכותיות. המוטו שלפיו שהישראלים אוהבים הרבה אוכל על חשבון איכות משתנה - לאט-לאט אמנם, אבל משתנה. לא צריך לחסל אריזה שלמה של קוטג' בארוחה אחת - אפשר לאכול גבינה קצת יותר שמנה וקצת יותר טעימה בכמות סבירה".

משרד הכלכלה מסר בתגובה: "ההליך התחרותי ליבוא גבינות קשות מוסדר ומתואם בין משרדי הכלכלה, האוצר ורשות ההגבלים העסקיים, כך שבית הדין של הרשות מעניק פטור ליבואנים הנדרשים לקבוע עם הקמעונאים את המחיר לצרכן מראש, כחלק מהתחייבותם בהליך. הדבר נעשה כדי לוודא שההטבה המגולמת בפטור ממכס לא תיוותר בכיסי היבואנים אלא תגולגל לצרכן באמצעות הפחתת מחירים משמעותית, כפי שאכן קורה.

"ההחלטה לפתוח מכסה ייעודית בתחום הגבינות הקשות (צהובות) תחילה, נבעה מבדיקת השוק שמצאה כי דווקא במוצר פופולרי ובסיסי זה יש שליטה של יצרן דומיננטי בהיקף של כ-80% מן השוק, ולכן יש למקד בו את המכסה".

מרשות המסים נמסר: "ב-2012 שונתה שיטת החישוב למכס על חלק מהגבינות, כך שבמקרים בודדים שלא נוגעים לגבינות הנצרכות בכמות גדולה, ייתכן כי המכס עלה. באותה שנה נפתחו מכסות במכס מופחת הכוללות את מרבית הגבינות הנצרכות בכמות גדולה בשוק הישראלי, וב-2014 הוסר עליהן המכס כליל. עדות להצלחת המהלך ניתן לראות ביבוא המשגשג בענף והורדת המחירים לצרכן הקצה בסוגים רבים של גבינות".

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות