גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בורסת טורונטו מינתה נציג רשמי בישראל - מסמנת חב' היי-טק

בבורסת טורונטו זיהו בישראל הזדמנות משמעותית ומינו את יוסי בוקר להוביל את פעילות הפיתוח העסקי בארץ ■ יחד עם שון מקיבר, מנהל הלקוחות הראשי של הבורסה הקנדית, הם מסבירים מה יש להם להציע ליזמים וחברות מישראל

שון מקיבר (מימין) ויוסי בוקר / צילום: איל יצהר
שון מקיבר (מימין) ויוסי בוקר / צילום: איל יצהר

בזמן שהבורסה בתל-אביב מתחילה להתאושש לאט-לאט מבצורת ההנפקות ומנסה למשוך אליה חברות נוספות, בורסות אחרות ברחבי העולם ממשיכות לחזר במרץ אחר החברות הישראליות. אם בעבר החברות שהנפיקו מעבר לים בחרו באופן כמעט אוטומטי בנאסד"ק או בלונדון - היום מדובר גם על אוסטרליה, סינגפור, מסחר מעבר לדלפק בארה"ב ועוד. אחת הבורסות שמקווה להפוך לאופציה מועדפת לחברות מישראל היא הבורסה של טורונטו בקנדה, שהולכת צעד קדימה ואף ממנה בישראל נציג רשמי.

בבורסה של טורונטו (Toronto Stock Exchange) ובבורסה של טורונטו לחברות יזמיות (TSX Venture Exchange, TSVX) יש כיום שש חברות ישראליות או בעלות זיקה לישראל, בהן למשל חברת הנדל"ן גזית גלוב. הבורסה הגדירה את השוק הישראלי כיעד להתרחבות, ומינתה את יוסי בוקר, יזם ומנכ"ל היי-טק בעברו, להוביל את פעילות הפיתוח העסקי של הבורסות של טורונטו בישראל. בשבוע שעבר ביקר בארץ שון מקיבר, מנהל הלקוחות הראשי של הבורסה, שבא להיפגש בארץ עם יזמים, חברות ומשקיעים. יחד עם בוקר, השניים סיפרו בראיון ל"גלובס" מה יש לטורונטו להציע לחברות המקומיות.

"אנחנו פה בישראל כי זיהינו צורך של חברות לגייס כסף ולהשיג גישה להון נזיל גלובלי", אמר מקיבר. "לנו יש שתי פלטפורמות - TSX Venture שמתאימה לחברות קטנות יותר, ו-TSX שבה החברות היותר גדולות. מה שמעניין אותנו במיוחד זה הסקטור החדשני שחזק מאוד בישראל. יש פה כלכלת חדשנות חזקה, ואנו מרגישים שהחברות יכולות ליהנות מההון שקיים בפלטפורמה שלנו. יוסי מכיר היטב את השוק, את הצרכים ואת היזמים פה, והוא עוזר לנו להפיץ פה את המסר".

- יש לכם יעד מספרי, כמות חברות מישראל שתרצו שיגיעו להיסחר אצלכם?

מקיבר: "אנחנו מאמינים שיש מספר גדול של חברות שיכולות ליהנות מהרישום למסחר בטורונטו, אבל מבינים שזו השקעה לטווח ארוך ושלוקח זמן 'לחנך' את השוק. בכל מקרה ישראל היא הזדמנות משמעותית עבורנו".

מקיבר מציין שלא רק חברות טכנולוגיה מהוות יעד: "למעשה, הבורסה מגוונת מאוד בסקטורים, עם 29% מהחברות שמגיעות מהמגזר הפיננסי, 22% משאבי טבע ו-31% חברות צמיחה, כולל טכנולוגיה. יש מגוון רחב של תעשיות שאנחנו יכולים לתמוך בהן. גם תחום הבריאות הוא חלק מכלכלת החדשנות, ולכן גם הוא חשוב לנו".

לדבריו, "הפלטפורמה שלנו תתאים גם לחברות פרטיות וגם לכאלה שכבר נסחרות בישראל. לקנדה יש מבנה פיננסי יציב והשוק נתפס כמועט יחסית בסיכוני ליטיגציה, וכסביבה ידידותית לחברות. הן יוכלו לקבל גישה להון בינלאומי, משום שכיום 40% מהמסחר במניות בטורונטו מגיע ממשקיעים לא-קנדיים. יש לנו קשר חזק עם הון מארה"ב".

אם כך, למה לא להירשם מלכתחילה למסחר בארה"ב? לדברי בוקר, "בורסת טורונטו מציעה שלב ביניים לחברות שמעוניינות להיסחר בנאסד"ק. לדוגמה חברה עם שווי של כמה עשרות מיליוני דולרים שאולי עדיין לא מוכנה להיסחר בארה"ב, אך יכולה ליהנות ממסחר בטורונטו".

"הניסיון המוצלח - מתכון לצמיחה"

לחברות הקטנות יותר הבורסה מציעה את הפלטפורמה של TSVX, ולדברי בוקר מאות חברות שנסחרות ב-TSX הן "בוגרות TSVX", כולל חברות בעלות שווי של יותר ממיליארד דולר. "ב-TSVX חברה מקבלת תנאים נוחים יחסית מבחינת רגולציה ועלויות, במטרה שתוכל להתמקד בפיתוח העסק שלה", אומר בוקר.

- במה עדיפה הבורסה של טורונטו על הבורסה האוסטרלית, למשל?

מקיבר: "אנחנו מציעים את הפלטפורמה המוצלחת ביותר בעולם. אנו מציעים גישה לשוק ההון של צפון אמריקה, עם הון ונזילות ברמה שאולי אין לבורסות אחרות. ברור שלחברות יש הרבה אופציות לבחור מהן, והן צריכות לבחון את כולן, אבל הן צריכות לעשות 'שיעורי בית' כדי להבין את הבורסה שבה ייסחרו, סוגי החברות בה, סוגי המשקיעים, רמות הנזילות ועוד. לבורסה שלנו יש הצלחה רבה בסקטור החדשנות, ואנחנו מאמינים שהניסיון המוצלח יספק לחברות את המתכון לצמיחה. להירשם לבורסה רחוקה מהשוק זה לא יתרון אלא מכשול. אתה מחלק את המשאבים שלך בצורה שאתה צריך לטוס לצד אחד של העולם להיפגש עם משקיעים, ולצד השני של העולם לפגוש לקוחות".

מקיבר מוסיף שהרגולציה ידידותית יחסית, והבורסה עובדת מקרוב עם החברות במטרה לסייע להן לעמוד בתנאים הנדרשים. יתרון נוסף שהוא מזכיר הוא הסכם בין רשויות קנדה וארה"ב של רישום דואלי, שמאפשר להתחיל להיסחר בנאסד"ק בקלות יחסית וללא תשקיף.

נכון להיום, יש מאות חברות זרות שנסחרות בטורונטו, רובן מארה"ב. מקיבר מציין שהיום הבורסה מתמקדת במספר מדינות נוספות ובהן ישראל, כיעדים להתרחבות בינלאומית. יעד אחר הוא צ'ילה, ששם יש לבורסה הקנדית שיתוף פעולה רשמי עם הבורסה המקומית - "זה סוג היחסים שנשמח לקדם עם בורסות אחרות בעולם", אומר מקיבר.

- לחברות טכנולוגיה לא קשה היום להשיג מימון פרטי.

בוקר: "בפרספקטיבה שלי כיזם לשעבר שמכר את החברה שלו (RED-C שנמכרה בכ-45 מיליון דולר, ש'ח'ו'), אין ספק שהמימון הפרטי חשוב מאוד. יזמים רבים חושבים שמכירת החברה זה האקזיט הקל ביותר, אתה מקבל את הכסף ובורח לים. אך כשאתה מקים סטארט-אפ, זאת היצירה הגדולה ביותר של חייך אחרי משפחה וילדים. אתה משקיע דם, יזע ודמעות ולילות ללא שינה במשך שנים. חלק מהיזמים לא מודעים לריקנות שלאחר מכירת החברה, או להפיכה לחלק מארגון גדול ולפעמים בירוקרטי. לי זה היה שוק.

"יותר ויותר יזמים רוצים לבנות חברה גדולה. כשאתה בוחר בדרך של בורסה, אתה יכול לקחת קצת כסף ועדיין להמשיך לבנות ארגון שתהיה גאה בו. אנחנו פונים ליזמים שמאמינים בחברות שלהם ורוצים לקחת אותן לגבהים, להיות חברה של מיליארדים.

"מימון פרטי הוא חשוב, אבל בחירה להפוך לחברה ציבורית נותנת הרבה כוח ליזמים, בכך שהם פחות תלויים בקרנות. צריך פשוט למצוא את התזמון הנכון".

- איך הגעת לעבוד עם בורסת טורונטו?

בוקר: "לפני 10 שנים, חשבתי מה יהיה הצעד הבא לחברה שהקמתי וניהלתי, שכבר הייתה רווחית עם לקוחות גדולים וטכנולוגיה מצוינת. בדיוק הגיעו לישראל נציגים של בורסת טורונטו, ונפגשתי איתם בכנס שהם ערכו. הם אמרו שזאת חברה מצוינת ל-TSVX, והתחלנו תהליך רישום, נפגשנו עם בנקאים. זמן קצר אחר כך הגיע משבר הסאב-פריים, נהיה 'חורף גרעיני', הכל התפוגג. ב-2012 מכרתי את החברה, היה אקזיט נחמד ועבדתי כיועץ לסטארט-אפים. לפני שנה, אחד הבנקאים שהייתי איתו בקשר בעבר, הגיע לישראל ונפגשנו. הוא סיפר לי על כוונת הבורסה להתרחב בישראל, ואמרתי לו שהם צריכים מישהו בשטח. נפגשנו וההתאמה הייתה מושלמת: אני אמנם לא נרשמתי אז לבורסה, אבל 10 שנים אחרי אני מקווה לפצות על-ידי רישום חברות ישראליות רבות לטורונטו".

231 חברות זרות נסחרות בבורסת טורונטו

עוד כתבות

רסול סעדה, מנכ''ל משותף אל־ביאדר לפיתוח כלכלי חברתי / צילום: תמר מצפי

רסול סעדה: כך עבר הפשע בישראל מגוש דן אל היישובים הערביים

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, סקר סעדה, מנכ"ל משותף באל־ביאדר, את התפתחות הפשיעה בחברה הערבית, וציין: "מאז 2023, אנחנו באובדן מוחלט"

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארה"ב מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח חברתי כלכלי במגזר המיעוטים / צילום: תמר מצפי

"במסגרת תוכנית החומש לחברה הערבית, אנחנו משקיעים קודם כל בחינוך. הפערים מצטמצמים"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, התייחס בכנס גלובס לאתגרים באוכלוסייה זו ולחשיבותה ● לדבריו, ברקע יישום תוכנית החומש הייעודית, החברה הערבית חוותה שינוי משמעותי: "רוב התלמידים לא היו זכאים לבגרות. היום יש 20% סטודנטים לתואר ראשון"

מפעל המלט נשר. ''אין קשר בין רמות האבק לפעילות המפעל'' / צילום: תמר מצפי

אחרי פחות משנה: מנכ"ל נשר מפעלי מלט מסיים את תפקידו

מנכ"ל נשר מפעלי מלט, יובל לזרוב, מסיים את תפקידו בחברה אחרי כהונה בת פחות משנה ● באוגוסט האחרון הוציא המשרד להגנת הסביבה צו מינהלי לחברה, המורה על מניעה או צמצום של זיהום אוויר לפי סעיף 45 בחוק אוויר נקי

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

אילן ברקן (מימין) ואליאב בן עטר, מייסדי ''כוחנו באחדותנו'' / צילום: תמונה פרטית

החילוני והחב"דניק שערכו אירועים ל־20 אלף חיילים מאז פרוץ המלחמה

אילן ברקן ואליאב בן עטר הפעילו "סיירת מחסומים" ששימחה חיילים, ומאז ה־7 באוקטובר עברו לקיים אירועים בבסיסים ● עכשיו הם מתקשים לגייס תרומות: "לעשות 'על האש' ל־100 איש עולה 5,000 שקל, והעם התעייף" ● ישראל מתגייסת

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנעלם בתאונת מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק בגבול עם אזרבייג'ן, ויש "חשש לחייו" ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

רכבי טויוטה חונים בשכונת מגורים. מכת גניבות רכב / צילום: טלי בוגדנובסקי

עלייה של 64% במחירי הביטוח: זה הרכב הנגנב ביותר בישראל מתחילת המלחמה

פוסט שפורסם ברשתות החברתיות גילה כי כדי לבטח את אחד הרכבים הגניבים בישראל, טויוטה RAV4, נדרשה בעליו לשלם סכום המגיע כמעט לשישית משווייו ● "זו אמירה חד-משמעית ללקוח, שאת הדגם הזה החברה לא רוצה לבטח", אומרים בלשכת הסוכנים ● בשוק ממליצים לרוכשי מכוניות לכלול את עלות הביטוח בשיקולים בעת רכישת רכב חדש

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

"חיזבאללה ספג מכות קשות": בלבנון מעריכים שהחזית בצפון לא תתרחב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: כלי תקשורת מסביב לעולם סיקרו את השבת גופותיהם של ארבעה חטופים, בלבנון מעריכים שהמלחמה בצפון לא תסלים בשל עייפות בשני הצדדים ומה צפוי ביחסים בין ישראל וארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

ICL / צילום: יח''צ

פשרה בייצוגית נגד כיל על דיווח מטעה. כמה תשלם לבעלי המניות?

ביהמ"ש אישר הסדר פשרה בבקשה לתובענה ייצוגית שהגישה חברת רבקה טכנולוגיות נגד כיל, המנכ"ל והדירקטורים שכיהנו בה בשנים 2016-2015, בשל טענות למחדלי דיווח ופרטים מטעים ביחס לפרויקט מערכות מידע שהחלה עם IBM בשנת 2013 וקרס אחרי שלוש שנים ● במסגרת הפשרה כיל תשלם כ-2 מיליון דולר

הפגנה פרו-פלסטינית באוניברסיטת גנט בבלגיה / צילום: Reuters, JAMES ARTHUR GEKIERE

"קיבלנו כבר עשרות פניות": הפתרון של הטכניון לאנטישמיות בקמפוסים בחו"ל

הטכניון מזמין חוקרים מחו"ל להצטרף למוסד הלימוד, והנשיא מגלה כי "קיבלנו כבר עשרות פניות" ● בתוך כך, מועצת האקדמיה הלאומית למדעים מזהירה מפגיעה במעמד המחקר הישראלי, וקוראת לתקצוב מוגבר כתשובה לחרמות

אלונה בר און, מו''לית גלובס / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "לתקשורת יש תפקיד בקישור בין מגזרים"

בפתח כנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, התייחסה מו"לית העיתון לתפקידה של התקשורת בתקופה זו ועל השאיפה לסקר את כל חלקי החברה בעיתון ● בר און: "מטרת העיתונות לספק גיוון, לא להבליט את מי שהכי קיצוני או רק את מי שדומה לי"

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

בכיר במשמרות המהפכה: התקבל אות מהמסוק של ראיסי

מסוקו של הנשיא התרסק בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, באיראן מדווחים שהתקבלו אותות מהמסוק ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, ובכיר איראני מסר לרויטרס כי יש חשש לחייהם

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"החשב יפקח": היועמ"שית מבקשת מבג"ץ לדחות את העתירה בעניין מימון מעונות רה"מ

לעמדת גלי בהרב־מיארה, אין מקום להתערב בהחלטת ועדת הכספים לממן את שני מעונות ראש הממשלה, גם לנוכח הפרשנות שיש לתת לה והן בשל האישור הנדרש של החשב, בנוסף לזה של מנכ"ל משרד רה"מ

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

נתיבות. בעיגול: מירי רגב / צילום: דייגו מיטלמן, מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט)

בלי תוכנית, ללא תקציב ובניגוד לדעת אנשי מקצוע: רגב מקדמת עוד תחנת רכבת בנתיבות

במשרד התחבורה בוחנים הקמת תחנה בעיר הדרומית במרחק 5 ק"מ בלבד מזו הקיימת ● גורמי המקצוע מתנגדים בגלל תחזית נוסעים נמוכה ופגיעה בציבור שזמן נסיעתו למרכז מתארך ● השבוע נחשף בגלובס שגם במוסד רוצים רכבת ישירות למטה הארגון בניגוד לתוכניות המטרו

רס''ן גל שבת ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רב-סרן גל שבת מת מפצעיו בביה"ח לאחר שנפצע בעזה

רס"ן גל שבת, בן 24, מקציר, מ"פ בחטיבת הצנחנים מת מפצעיו לאחר שנפצע באורח קשה ● ניסיון פיגוע סמוך לאבו דיס: לוחמי מג"ב נטרלו את המחבל ●  חשד לחדירת כלי טיס עוין לגליל העליון ● לראשונה אחרי 4 חודשים: רה"מ נתניהו ייפגש עם ראשי רשויות בצפון ● עדכונים שוטפים

עו''ד דן גבע, שותף במשרד מיתר / צילום: איל יצהר

משרד עורכי הדין מיתר ממזג אליו את משרד הפטנטים קליגלר

עורך הדין ועורך הפטנטים דניאל קליגלר ינהל את תחום הפטנטים של מיתר, ויחד איתו יצורפו למשרד שותפו יובל שלום ועורכי פטנטים נוספים ● בעקבות המיזוג יכלול צוות הפטנטים של מיתר 18 עורכי פטנטים ועורכי דין