גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מארק צוקרברג חוזר להרווארד

בנאום מרגש, גילה מייסד פייסבוק מי האדם החשוב ביותר שפגש בחייו

מארק צוקרברג / צילום: רויטרס
מארק צוקרברג / צילום: רויטרס

מייסד פייסבוק חזר לאחרונה להרווארד כדי לקבל שם תואר אקדמי. זה היה הישג, שהוא ויתר עליו בפעם הקודמת בה הגיע לכאן לפני כ-12 שנים, כסטודנט צעיר שניתנה לו הזכות ללמוד באחד המוסדות האקדמיים היוקרתיים ביותר בעולם. מארק צוקרברג הוזמן לשאת דברים בכנס בוגרי שנת הלימודים המסתיימת בימים אלה בהרווארד והוא הצטרף לרשימה ארוכה של נואמים ידועי שם כמו במאי הקולנוע סטיבן שפילברג, ראש עיריית ניו יורק מייקל בלומברג, מלך ספרד חואן קרלוס, מייסד מיקרוסופט ביל גייטס, אופרה ווינפרי ואחרים, שזכו לכבוד הזה.

צוקרברג עלה לבמה ביום גשום למדי, כשקהל של אלפי בוגרים ובני משפחותיהם הנרגשים צופים בו מצויידים במטריות ובחליפות ניילון והוא הבטיח להם ש"זה יהיה שווה את זה". ואכן, הוא כנראה צדק. בנאום בנוי היטב, ששילב הומור שנון במסרים נוקבים ובשיאים מרגשים הצליח אחד היזמים המצליחים בהסטוריה ובין המשפיעים ביותר על חיי היום יום ברחבי העולם, להעביר את התחושה שהוא רציני מאוד באשר לתחושת השליחות שלו במסעו לייצר עולם טוב יותר והוא גם עודד את כל מאזיניו להצטרף אליו למסע הלא פשוט הזה.

האדם החשוב בחייו

צוקרברג, לשם שינוי לבוש בחליפה ועניבה, פתח את דבריו בהצהרה שאם יצליח לסיים את נאומו, זו תהיה הפעם הראשונה בה הוא מסיים משהו בהרווארד, משהו שהבוגרים בקהל הצליחו והוא לא. בהמשך הוא סיפר שבסמוך לעזיבתו את הרווארד הוא פגש במסיבה את אשתו לעתיד, ד"ר פריסילה צ'אן, ומצא לנכון להודות להרווארד על כך שבזכות שהייתו שם זכה להכיר את האדם החשוב בחייו.

מכאן הוא עבר לחלק הרציני של הנאום שלו, אותו הוא הקדיש ליזמות, לחשיבות שיש לחיים בעלי משמעות ולקהילה שתומכת בכל חבריה. צוקרברג דיבר בהרחבה על הצורך במשמעות. הוא פנה אל דור המילניאלס, תוך שהוא מזכיר לקהל שהוא בעצמו אחד מבני הדור הזה, וציטט מחקר בינלאומי שהעיד על כך שבני הדור הזה רואים עצמם בעיקר כאזרחי העולם. בתור שכאלה, הוא דרש מקהל המילניאלס שהאזינו לו, שלא רק יחפשו משמעות לעצמם, אלא שיעבדו על יצירת עולם שבו לכל אחד יש משמעות.

כדי להמחיש זאת הוא ציטט את הסיפור הידוע על הנשיא קנדי, שבמהלך ביקור בנאס"א, מרכז החלל האמריקאי, עצר לברך עובד ניקיון ושאל אותו מהי עבודתו שם. "אדוני הנשיא, העבודה שלי היא לעזור להנחית אדם על הירח", ענה עובד הניקיון לנשיא ארצות הברית וקנה את מקומו בהיסטוריה, כאחד מ-300 אלף האנשים שעבדו על הפרויקט ההיסטורי ההוא, כאדם שיש לו משמעות בחייו.

צוקרברג הזכיר לשומעיו, שהם בוגרים מהרווארד אל תוך עולם שעובר תהליכי שינוי מואצים, לא כולם לטובה. הטכנולוגיה והאוטומציה מייתרים אלפי סוגים של משרות ואנשים צריכים למצוא לעצמם דרכים חדשות לממש את יכולותיהם. צוקרברג ציין שלוש דרכים לייצר עולם, שבו לכל אחד יש משמעות: הוא קרא לבוגרים לחפש לעצמם משימות גדולות ויוצאות דופן, לא פחות מהמשימה שהוא לקח על עצמו ביצירת פייסבוק; הוא קרא למדינות לממן אנשים צעירים שיוצאים לדרך יזמית ואין להם גיבוי כלכלי למקרה של כישלון; הוא קרא ליצירת עוד ועוד קהילות שיחברו בין אנשים ויתמכו בחבריהן לכל צורך שהוא.

צוקרברג עודד את הבוגרים לחשוב בגדול. הוא סיפר להם שגם פרויקטים ענקיים מתחילים ברעיון ורובם גם מתחילים בקטן. הוא הזהיר אותם, שכל מי שחושב בגדול מסתכן בכך שיחשבו שהוא משוגע.

מי כמוהו יודע, מי כמוהו חש מן הסתם את שמחת הניצחון מול מי שפקפקו ולעגו לו בתחילת הדרך. הוא דרש מהקהל הצעיר שהאזין לו שלא יפחד מטעויות, והדגיש בפניהם שאסור שהפחד לטעות יניא אותם מלעשות מעשים. במסגרת החשיבה בגדול צוקרברג קרא להם לחשוב על פרויקטים לריפוי מחלות, על טיפול בבעיות האקלים הגלובלי, על מתן הזדמנויות שוות לאנשים צעירים ברחבי העולם. ובהקשר הזה, מארק צוקרברג קרא ליצירת "חוזה חדש", מחויבות חברתית כלכלית שתאפשר הזדמנות שווה ליזמים להגשים את חלומותיהם.

"אנחנו צריכים לבנות חברה שהמדדים שלה לקידמה אינם רק מדדים כלכליים כגון התל"ג, אלא מדדים כמו לכמה מאיתנו יש תפקיד בעל משמעות. אנחנו צריכים לבחון רעיונות כמו הכנסה בסיסית לכל אדם, על מנת לאפשר לכולם כרית ביטחון שתאפשר להם לנסות דברים חדשים... כן, החופש הניתן לכל אדם לחפש משמעות איננו בא בחינם. אנשים כמוני צריכים לשלם על כך. רבים מכם (בוגרי הרווארד - י.ש.) יצליחו מאוד וגם אתם תצטרכו לשאת בנטל הזה".

צוקרברג דיבר כמובן על הדוגמה האישית שלו ושל אשתו, שמלמדים בהתנדבות ומממנים כבר שנים חינוך בלתי פורמלי לבני נוער משכבות מצוקה.

הוא סיפר בהתרגשות, עד כדי דמעות, על נער שביקש ממנו ספר במתנה, נער שאסור להזכיר את שמו בגלל החשש מרשויות ההגירה האמריקאיות שאינן מכירות בו כאזרח. בסוף נאומו הוא ציטט את תפילת "מי שבירך" אותה הוא מקריא לביתו הקטנה בכל פעם שהוא משכיב אותה לישון, הבקשה האישית שלו שיינתן לו הכוח להעניק לה ברכה משלו.

כדאי להיות נחמדים

האם מארק צוקרברג, המיליארדר הצעיר והיזם הנמרץ, מי שהקים את אחת החברות המשפיעות ביותר בעולם המודרני, מקדם שיטה כלכלית חדשה שמתאימה לדור המילניום? האם הוא בדרכו לייצר סדר חברתי חדש? או שכל אלה תעתועים מבולבלים של איש צעיר ונאיבי, גם אם מאוד מוכשר, שאפילו לא סיים אוניברסיטה והלך לו קלף מדהים?

אם לשפוט מהתשואות הסוערות בהן התקבלו דבריו והתהודה הרבה לה זכו מאז, קשה להתייחס אל נאומו של צוקרברג בביטול. כמו שהוא עצמו אמר, כל רעיון גדול מתקבל בשילוב של ספקנות, בוז וחוסר אמונה. ימים יגידו מה קרה עם חזונו של מארק צוקרברג בדבר יצירת עולם שבו לכל אחד יש משמעות.

ולסיום, עוד סיפור אחד קטן מנאומו של צוקרברג בטקס הבוגרים בהרווארד: ביום הראשון ללימודיו הוא הגיע להרצאה באיחור ובטעות לבש את חולצת הטי-שירט שלו הפוכה. הסטודנטים סביבו הסתכלו עליו והתרחקו ממנו, פרט לבחור אחד בשם ג'ין, שדווקא התחבר אל הסטודנט המפוזר משהו ויצר איתו קשר. הם המשיכו ללמוד ביחד בחודשים הבאים, נעשו חברים טובים וכיום ג'ין מנהל חלק גדול מפייסבוק והוא בעצמו אדם צעיר, עשיר ומסודר מאוד בחיים. ולכן, כך צוקרברג בדבריו לבוגרי הרווארד, לכן כדאי להיות נחמדים לאנשים שסביבכם. רשמתי לפניי, אנסה להיות נחמד, נסו גם אתם.

עוד כתבות

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר