גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נאחזות בקרנות

מה הסיכוי שלך להפוך שותפה בקרן השקעות?

1. מסיבת צהרי העצמאות במושב הייתה עולזת במיוחד. הניחוחות העזים שעלו מהמנגל הצהילו את האורחים שהעמיסו סלטים ססגוניים על צלחותיהם. בעודי עומדת בתור עם צלחתי השלופה פגשתי בחור שמנהל בנק השקעות. דיברנו על יזמים וסטארט-אפים וגם על מה שקורה בעמק הסיליקון. תוך כדי, ציינתי את התופעה החדשה המסתמנת בשוק הישראלי: המשקיעות. סיפרתי לו על כניסת נשים לתחום ההשקעות כמקבלות החלטות, והוא הסתכל עליי בחיוך חומל: "נשים בעולם ההשקעות? אל תנסי לאנוס את המציאות".

רוח הדברים הצטלבה עם מוסף מיוחד שיצא לאור באותה תקופה, שבו הוצגו הסטארט-אפים המבטיחים בישראל. לא הייתה שם אפילו אישה אחת, למרות שבשנים האחרונות ניכרת חדירה של נשים לתחום היזמות הטכנולוגית.

לאורך השנה העמדנו במגזין "ליידי גלובס" שורה של פרויקטים שמציגים את היזמיות המצליחות בארץ. 20 יזמיות נבחרו להשתתף במשלחת לעמק הסיליקון, מתוך כ-200 סטארט-אפים שבראשם עומדות נשים כשותפות או כמייסדות. חלקן אף הפכו לסיפור הצלחה בגיוס כספים ובאקזיטים מעוררי השתאות.

כדי לאפשר לתופעה הזו לתפוס תאוצה יש צורך בנוכחותן של נשים חזקות גם מהצד השני של השולחן. זו הסיבה שיש חשיבות להתהוות של שדרת ניהול נשית בכירה בקרנות ההון-סיכון. גם אם התופעה בראשיתית. עצם נוכחותן של נשות מפתח במוקדי קבלת ההחלטות עשויה לייצר שינוי חברתי. לא פעם הן פתוחות יותר להשקעה במיזמי נשים.

בזמן שניסיתם למנוע מאיתנו לאנוס את המציאות, האבולוציה של זירת ההון-סיכון בישראל רושמת שלב חדש: לא רק שמנהלות מתברגות בראש הפירמידה, אלא יש שמעזות ומקימות קרנות בעצמן.

2. תעשיית קרנות ההון-סיכון רותחת ושוברת שיאים: 5.5 מיליארד שקל גויסו להשקעה בסטארט-אפים השנה. ובתוך ההייפ הזה, גם נשים מבקשות לקחת חלק בזירה המבעבעת.

במהלך השנה אנחנו עוקבים אחר מודלים של מנהיגות נשית. זה מגיע לשיאו בימים אלה, כשאנחנו נערכים לגיליון '05 המשפיעות בישראל'. אפשר למתוח קו בין המשפיעות שמקימות סטארט-אפים משלהן לבין אלה שמזרימות את הכספים לסטארט-אפים. צריך לזכור שהן אלה והן אלה - תופעות חדשות שהואצו בשנתיים האחרונות.

3. לא תשמעו את זה מהם ישירות, אבל הרבה משקיעים גברים יתקשו לקבל נשים כשותפות. נשים מנהלות זה דבר אחד, אבל לעשות איתן השקעות כשותפות? זה כבר סיפור אחר לגמרי.

מי שכן בחר בנשים כשותפות גילה מקרוב את היתרונות התחרותיים שלהן. "השותפות שלי יודעות לקרוא את המפה הרבה יותר מגברים", אומר לנו מי שעומד בראש קרן הון-סיכון ידועה, "הן יודעות להשיג את המטרות ברכות, ולא בהכרח לפי הספר. הן עושות הרבה מהלכים מוקדמים לפני שהן דופקות על הדלת של משקיעים כדי לגייס כסף. דרך חברים, דרך כתבה בעיתון, דרך יצירת האווירה הנכונה. כשהפגישה מתקיימת זה כבר על קרקע בשלה, וזה משהו שהרבה גברים לא יודעים לעשות".

ולמה בעצם לא היו עד עכשיו משקיעות בשוק? השוביניזם בטח לא עוזר, גם בקרב הנשים עצמן. יש מספיק גורמים שמקשים על נשים להשמיע קולן בדיון. לא כל הגברים מאובזרים בביטחון שיכול לאפשר לנשים שצומחות תחתיהם לפרוח.

4. מה האפשרויות שלך להפוך שותפה בקרן השקעות? בגדול, יש שתי דרכים: או שעשית אקזיט מאוד גדול ואת יכולה עכשיו לגייס עליו כסף, או שאת מביאה את הכסף מהבית. עד שלא יהיו מספיק נשים שעשו אקזיט, לא יהיו מספיק נשים משקיעות בכירות שהן שותפות בקרן.

רונה שגב, ענת נשיץ וענת סגל יצרו ערך למשקיעים עוד בימיהן בקרנות גדולות, ואחרי שבנו נכסיות למותג האישי שלהן, יכלו להקים על בסיס זה קרן משלהן. כדי להיות שותפה את צריכה שהשם שלך יהיה מספיק חזק, כי קרן השקעות ניזונה מדבר אחד: כסף שהיא מגייסת. אם את לא מצליחה לגייס כסף - אבוד לך. אחת הבכירות בשוק הקימה קרן לפני כשלוש שנים, אבל לא הצליחה לגייס הון. לא מספיק אנשים נתנו בה אמון שתצליח להשביח סטארט-אפים שבהם תשקיע.

אבל גם כשאת מצליחה לגייס, זו רק ההתחלה. עכשיו את צריכה לבחור את החברה המתאימה, להשקיע את הכסף, להשביח את החברה שבה השקעת, ולהחזיר למשקיעים עם תשואה יפה. בשנה אחת את יכולה לא להשקיע בכלום ובשנה שאחריה - בחמש חברות.

כששני גופים עולמיים שנסחרים במיליארדי דולרים בוחרים לבצע השקעות בארץ ולקנות חברות בישראל, זה מהלך דרמטי. כשהם בוחרים לעשות את זה באמצעות אישה - זה כבר סטייטמנט רציני בשוק. גם קוואלקום וגם ורייזון עשו בדיוק את זה. הן העמידו לנציגותיהן הישראליות תקציב ענק ואמרו להן: תנהלו עבורנו את ההשקעות. קוואלקום עשתה את זה לפני שנה וחצי (כשמינתה לתפקיד את מירב וינרב), ואילו ורייזון הודיעה על הקמת צוות השקעות בישראל. מרב רותם נעמן, כך מספרת האגדה, לא חיכתה. היא עלתה על מטוס למטה החברה, הציגה את עצמה ותהתה: 'למה לכם להרים צוות?', והשאר יסופר בדברי ימי החברה. לא לקח להם הרבה זמן להודיע לה: קיבלת את התקציב. לא צוות, אלא מנהלת אחת בקצה הפירמידה עם תקציבי ענק.

5. עכשיו מתחילה להיווצר גם תופעה חדשה: מועדוני נשים - התשובה למועדוני הגברים שמוצאם עוד בימי השירות הצבאי. על בסיס האחווה הנשית הן מנסות להרים פלטפורמות השקעה משותפות.

אולי יותר גברים מקרב מקבלי ההחלטות צריכים לראות מה קורה מתחת לרדאר. ואולי אז גם יפסיקו להסתכל במבט מזלזל או, להבדיל, במבט מאוים, אלא פשוט יפנימו את ההתפתחויות החדשות. מקווה שעד יום העצמאות הבא, כשנעמוד בתור למנגל, יתחלף גם המבט החומל אצל ההוא מבנק ההשקעות.

vered-r@globes.co.il

עוד כתבות

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"המשך הסטת כספים מחו"ל יכול לתדלק את הראלי הבא בשוק המקומי"

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

תקיפות של חיל האוויר הישראלי בתימן (ארכיון) / צילום: ap

"פצצות עוצמתיות": צה"ל תקף תשתיות טרור של החות'ים בתימן

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים