גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברת ניכיון הצ'קים אורשי תנפיק אג"ח ב-70 מיליון ש' בבורסה

אורשי, שבשליטת משפחת לביא, מתכננת להשתמש בכספי הנפקת האג"ח לצורך הגדלת תיק הלקוחות וכן לפירעון הלוואות פרטיות בהיקף כולל של כ-9 מיליון שקל מגורמים הקשורים לבעלי החברה

יצחק לביא שי לביא וגלעד אלגור / צילומים: אתר החברה
יצחק לביא שי לביא וגלעד אלגור / צילומים: אתר החברה

חברת אשראי חוץ-בנקאי שישית עושה את דרכה לבורסה בתל אביב, והפעם מדובר בחברת אורשי ג.ש. (Or Shay G.S), המתכננת לגייס בקרוב כ-70 מיליון שקל באמצעות הנפקה של איגרות חוב, שצפויות להיות מדורגות.

את אורשי, הפועלת בתחום ניכיון צ'קים מסחריים לעסקים קטנים ובינוניים, ייסד ב-1982 יצחק לביא, וכיום יו"ר החברה הוא בנו, שי לביא, שהצטרף לפעילות החברה ב-1994. מנכ"ל החברה הוא גלעד אלגור, שהצטרף לאורשי ב-2009, ושותף בהחזקות בחברה. את ההנפקה מובילה חברת ווליו-בייס חיתום וניהול הנפקות, ומטיוטת התשקיף שפרסמה החברה הבוקר, עולה כי הריבית בגין האג"ח תשולם בשישה תשלומים חצי-שנתיים, בין 2017 ל-2020.

פעילותן של חברות האשראי החוץ-בנקאי מתרכזת בעיקר בניכיון צ'קים (ממסרים דחויים) - עסקת המרה, שבה מקבלים לקוחות החברה את ערכם הכספי של הצ'קים הדחויים שבידם, ואלה מוסבים לחברה בתמורה לעמלה הנקבעת באחוזים. באורשי מציינים כי "שוק מתן האשראי עבור עסקים קטנים ובינוניים כנגד ממסרים דחויים מאופיין במספר שחקנים מצומצם, המרכזים את מרבית הפעילות בתחום, שהתרחב בתקופה האחרונה".

באורשי מתכננים להשתמש בכספי ההנפקה לפירעון הלוואות פרטיות בריבית גבוהה מזו שלפיה מתוכנן גיוס האג"ח, וכן לצורך הגדלת תיק הלקוחות - שלגביו מוסיפים בחברה כי הוא בעל פיזור רחב של חברות ממגוון ענפי המשק.

עוד מציינים באורשי לגבי תמורת הגיוס כי בחלקה היא תשמש לפירעון שתי הלוואות בהיקף כולל של כ-6.5 מיליון שקל מגורמים הקשורים לשי לביא (אמו, דליה לביא, ודודו), בריבית שנתית של 5%, וכן לפירעון שלוש הלוואות בהיקף כולל של כ-2.5 מיליון שקל, שהתקבלו מגורמים הקשורים למנכ"ל אלגור, בריבית דומה.

עוד בעניין הלוואות מגורמים קשורים, מטיוטת התשקיף עולה כי בתחילת 2017 הגיעה אורשי להסכמה עם חברה בבעלות היו"ר שי לביא ורעייתו, שלפיה מועד פירעון הלוואה שהעמידה לאורשי, שיתרתה 25 מיליון שקל, נקבע לתחילת 2022, והריבית השנתית עליה תעמוד על 8% - שתחולק לריבית שוטפת שנתית (שתשולם מדי חודש) של 3.5% וריבית נדחית של 4.5%, שתיצבר לקרן ההלוואה.

הרווח הנקי עלה ב-25% ב-2016

בסיכומה של 2016 עלו הכנסותיה של אורשי בכ-10%, והצטברו לסכום של כ-20 מיליון שקל, בעיקר בזכות "הגדלת מסגרות האשראי העומדות לרשות החברה, שאפשרו את הגדלת נפח הפעילות". הרווח הנקי השנתי של החברה גדל בשנה שעברה ב-25% ל-6.5 מיליון שקל.

לשם השוואה, חלוצת מגייסות ההון הציבוריות בענף האשראי החוץ-בנקאי - חברת אחים נאוי, שהצטרפה למסחר ב-2011 באמצעות מיזוג פעילותה לשלד בורסאי, אשר נחשבת כיום למובילת הפעילות מבין החברות הבורסאיות הפועלות בתחום - סיכמה את 2016 עם הכנסות בהיקף של כ-115 מיליון שקל ורווח נקי גבוה פי עשרה, של כ-65 מיליון שקל.

בסיכום הרבעון הראשון של 2017, אורשי המשיכה לצמוח, והכנסותיה גדלו ב-6% ל-5 מיליון שקל, אבל הוצאותיה לחובות מסופקים ואבודים גדלו משמעותית, ועמדו על כ-550 אלף שקל (דומה לשנת 2016 כולה), בשל "הפרשה ספציפית שבוצעה ברבעון זה בגין חובות שזוהו כבעייתיים, ובהתאם למדיניות ההפרשה לחובות מסופקים של החברה". הרווח הנקי הרבעוני נחלש ב-15% ל-1.7 מיליון שקל.

משרדיה של אורשי (שבחלקם מושכרים כיום מבני הזוג יצחק ודליה לביא, מייסדי החברה, תמורת 108 אלף שקל בשנה) נמצאים כיום בתל אביב, ומשרד נוסף נמצא באור יהודה. החברה מנהלת משא ומתן לרכישת קומה של כ-400 מ"ר בבניין משרדים הנבנה כיום בבני ברק וצפוי להתאכלס ב-2020, בתמורה מוערכת של 4.5 מיליון שקל.

עלות התשלומים לשי לביא כיו"ר החברה הסתכמה בשנה שעברה ב-3.2 מיליון שקל. עיקר הסכום (2.3 מיליון שקל) הוא עלות הריבית בגין הלוואות בעלים שהוענקה לחברה, והשאר שכר (כ-780 אלף שקל). שכר דומה (כ-780 אלף שקל) קיבל ב-2016 המנכ"ל אלגור, ועלות העסקתו של יצחק לביא כמנהל פיתוח עסקי של החברה הסתכמה בכ-470 אלף שקל.

ענף ניכיון הצ'קים עבר שינוי תדמיתי

עם הצטרפותה של חברת אחים נאוי למסחר בבורסה בתל אביב ב-2011, ריחפו לא מעט סימני שאלה מעל אופי פעילות המימון החוץ-בנקאי, שעוררה חששות בקרב משקיעים, משום שנתפסה כ"שוק אפור". ואולם מאז, בתמיכת התוצאות העסקיות והשקיפות שהציגו אחים נאוי והחברות הבאות אחריה, תדמית הענף עברה שינוי, שאף עודדה בעלי עסקים דומים לשתף את הציבור בפעילותם, וכיום כבר חמש חברות בתחום נסחרות בבורסה באמצעות מניות.

עד היום חברות האשראי החוץ-בנקאי הבורסאיות הצטרפו למסחר באמצעות מיזוג לשלד בורסאי, וחלק גדול מהן הניבו תשואות נאות למשקיעים. כשנתיים לאחר הצטרפותה של אחים נאוי לבורסה, היתה זו אופל בלאנס, בראשותו של דני מזרחי, שהפכה לחברה ציבורית במהלך 2013. בהמשך, היו אלה חברת פנינסולה, שייסד המנכ"ל מיכה אבני (החברה נמצאת כיום בשליטת בית ההשקעות מיטב דש), וחברת אס.אר. אקורד של עדי צים, שנרשמו למסחר ב-2014.

בשנה שעברה הצטרפו צמד חברות אשראי חוץ-בנקאי נוספות לפעילות באמצעות הפלטפורמה הציבורית: חברת שוהם ביזנס, שנמצאת בשליטת היו"ר אלי נידם (שעדכנה אתמול כי היא בוחנת הנפקת מניות וכתבי אופציה לציבור), וחברת פי.אל.טי, שנמצאת בשליטת המנכ"ל שרון פלצ'י.

אחים נאוי היתה גם החלוצה בזירת גיוסי החוב הציבורי, ובשנה שעברה הפכה למגייסת האג"ח הראשונה מבין חברות הענף, עם הנפקה שביצעה בהיקף של כ-300 מיליון שקל. זאת, לאחר מאבק לא פשוט שהחברה ניהלה מול בנק ישראל, שטען כי הגיוס נעשה בניגוד לחוק הבנקאות.

כיום יש לאחים נאוי שתי סדרות אג"ח נסחרות בהיקף של כ-590 מיליון שקל בדירוג A של S&P מעלות, בתשואות של 2.7%-0.7%; לפנינסולה יש סדרת אג"ח בהיקף של 225 מיליון שקל בדירוג A של מעלות ובריבית של 1.4%; ולאופל בלאנס יש סדרת אג"ח בהיקף של כ-70 מיליון שקל המדורגת Baa1 על ידי מידרוג ונסחרת בתשואה של 2.5%.

למרות התרחבות הענף בבורסה, היקף פעילותן של החברות בענף עדיין שולי ביחס לפעילות האשראי של הבנקים. למרות הבולטות היחסית שלהן בשל היותן חברות בורסאיות, הן עדיין לא שחקניות משמעותיות בשוק זה ביחס לבנקים, המחזיקים תיק אשראי של כמה עשרות מיליארדי שקלים כל אחד, לעומת תיק אשראי בהיקף של 1-1.2 מיליארד שקל שיש לאחים נאוי, המובילה בענף, בשנים האחרונות.

אורשי

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?