גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבעיה של אומת הסטארט-אפ

בשדרות רוטשילד התוססות תתקשו מאוד למצוא אנשי היי-טק שגדלו בדימונה

מפעל היי טק / צילום: איל יצהר
מפעל היי טק / צילום: איל יצהר

השבוע התכבדתי להתראיין באירוע שאירגנה חברת ברוקס-קרת במשרדי WeWork במרכז תל-אביב. האירוע התקיים בשיתוף עם עמותה של בוגרי אחת היחידות הטכנולוגיות היוקרתיות של צה"ל וכמקובל באירועים מסוג זה הדיון מול הקהל התמקד בסוגיות השונות הכרוכות בהקמת חברת סטארט-אפ והאתגרים הרבים העומדים בפני יזמי ההיי-טק עם צאתם לדרך הארוכה והמפותלת.

דיברנו על טרנדים ועל סוגי משקיעים והשקעות, קריטריונים לפיהם משקיעי הון סיכון בוחנים השקעות בחברות צעירות, תנאי השקעה, מה יכולים יזמים לעשות על מנת להעלות את הסיכויים לקבל השקעה מאנג'לים או ממשקיעי הון סיכון ועוד. בשלב מסוים החליט המנחה - גיל קרת - להתייחס לנושא המעורבות החברתית והפעילויות השונות בהם עוסקים פה ושם אנשי ההיי-טק הישראלי, הקשורות בהרחבת מעגלי ההשתתפות בהיי-טק והכנסת אוכלוסיות מודרות אל תוך העשייה המתרחשת בו.

בשלב הזה פנינו לקהל, רובו ככולו אנשי היי-טק צעירים, בשנות ה-20 לחייהם, אחרי שירות ביחידה טכנולוגית, מי בסדיר ומי בקבע, שירות שהעניק להם את כרטיס הכניסה המיוחל להיי-טק הישראלי, אם כיזמים ואם כעובדים במשרות מפנקות, משלמות היטב ובעלות פוטנציאל לעבודה בסביבה מאתגרת ומעניינת המאפשרת להם אופק נרחב של מיצוי עצמי של יכולותיהם.

השאלה שהפנינו לקהל היתה פשוטה: כמה מתוך הנוכחים באולם נולדו, גדלו והתחנכו צפונית לחדרה, דרומית לרחובות, מזרחית לירושלים? התשובה הפתיעה אותנו, אבל לא יותר מדי: אף אחד. מתוך פורום אקראי של כמה עשרות בוגרי יחידה טכנולוגית, מי שהינם או שמתעתדים להיות עוד נדבך חשוב בפאר ההיי-טק הישראלי, לא היתה אחת ולא היה אחד שגדלו במרחק של יותר משעה ממרכז הבועה החמימה של תל-אביב.

בואו נכיר במציאות

עד כמה החתך האקראי הזה מאפיין את הדמוגרפיה של ההיי-טק הישראלי? למרבה הצער, הוא מאפיין מאוד. בואו נכיר במציאות. הסיכוי של ילד שמתחנך היום בבית שאן או בערד להתגייס ליחידה טכנולוגית יוקרתית נמוך בהרבה מבן גילו שגדל ברמת השרון. הסיכוי לפגוש יזמים של חברת היי-טק מעוררת התפעלות שבילו את שנות ילדותם בשכונות טבריה או בקרית שמונה נמוך בעשרות מונים מהסיכויים לפגוש באלפי היזמים שגדלו בצפון תל-אביב, בהרצליה, ברעננה או בהוד השרון. וזה לא נגמר שם.

בעשור האחרון פגשתי אלפי עובדים בכירים במשרות שונות בהיי-טק הישראלי, חברי דירקטוריונים ומשקיעים מכל הסוגים. אני נבוך להודות בכך שמעולם, שוב: מעולם, לא פגשתי בן העדה האתיופית הנושא באחד מהתארים הנ"ל. אף לא אחד או אחת.

ועכשיו תחשבו על חרדים, על בני מיעוטים, על מי שגרים היום בפריפריה החברתית או הגיאוגרפית של מדינת ישראל. ותבינו את התמונה. היא ניבטת אלינו בכל בוקר כשאנחנו יושבים לשתות את הקפה המפנק שלנו בדרך למשרד המפואר שלנו בשדרות רוטשילד או בהרצליה פיתוח.

יש בתמונה הזו משהו מאוד בעייתי, של אלפי אנשים חרוצים שהולכים בכל יום לעבודתם בתוך הבועה החמימה של ההיי-טק הישראלי, כי יש עוד אלפים רבים שלא יצטלמו בתוך התמונה היפה הזו, מפני שהם לא נולדו במקום הנכון, הם לא קיבלו את ההזדמנות השווה להתגייס ליחידות הנכונות, הם לא חלק מהמרקם החברתי הנכון, הם פשוט לא שם.

נכון, יש הרבה מאוד פעילויות יפות, מעוררות השראה, רובן יוזמות של אנשים וגופים פרטיים, המנסים לתקוף את העוול החברתי המשווע הזה ולהעניק הזדמנויות למי שרוצים בכך ומתאימים לכך. רק אתמול זכיתי להיות במשך מספר שעות חלק מצוות שופטים שעזר ליזמי קמא-טק - משה פרידמן ואברימי וינגוט - למיין את המיזמים החרדיים שייכנסו למחזור החדש של האקסלרטור שלהם, מיזמים שנבחרו מתוך למעלה מ-600 (!) מועמדים.

במשך מספר שנים מועטות הצליחה קמא-טק לייצר מהפכה בקרב הציבור החרדי, לפתוח אלפי מקומות עבודה בהיי-טק הישראלי לנשים חרדיות ולגברים חרדים ולעודד מאות יזמים ויזמיות לצאת לדרך היזמות ובתוך כך לייצר מקומות עבודה ומקורות פרנסה למעגלים נרחבים סביבם.

עמותת 'טק-קריירה' עושה נפלאות תחת הנהגתו של נפתלי אברהם כדי ליצור הזדמנויות לעבודה בהיי-טק ולעודד יזמות בקרב בני העדה האתיופית בישראל. היזם הערבי הנס שאקור, ביחד עם עמותת צופן מעודדים יזמות של ערבים ישראלים ובחלק מהמקרים אפילו הצליחו ללוות הקמה של חברות משותפות לערבים ויהודים, תחת קורת גג אחת. ויש עוד דוגמאות יפות ומשמעותיות.

האם אכפת לכם?

אבל השורה התחתונה עדיין בעינה עומדת. בשדרות רוטשילד התוססות, מרכז העשייה של ההיי-טק הישראלי ומקור לעלייה לרגל ולהשתאות (מוצדקת) של משלחות ומבקרים רבים מחו"ל, תתקשו מאוד למצוא אנשי היי-טק שגדלו בדימונה או במעלות, לא תפגשו שם צעירים בני העדה האתיופית בדרכם לעבודה בחברת היי-טק מפנקת, לא תעלו במעלית עם נשים חרדיות או עם ערבים ישראלים שבאו למקום עבודתם באחת מהחברות שמפארות את הרחוב הזה.

ועכשיו תחשבו: האם זה מפריע לכם, האם אכפת לכם? והאם אתם מוכנים לעשות משהו, דבר כלשהו, כדי לשנות את המצב העגום הזה?

■ יזהר שי הוא שותף מנהל בקיינן פרטנרס ישראל. 

עוד כתבות

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה מקדמת שינוי דרמטי בשעות המסחר. הפרטים המלאים

הבוקר מפרסמת הבורסה קול קורא לציבור, כדי לשמוע את הערותיו, לבחינה של אחת משתי חלופות להוספת יום שישי כיום מסחר ● המשמעות היא הפיכתה של הבורסה לאחת הבורסות עם הכי הרבה ימי מסחר פעילים בעולם ● "היעדר מסחר בתל אביב ביום שישי מרתיע כניסת משקיעים גלובליים"

רס''ם רן יעבץ / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ם (מיל') רן יעבץ נפל בפיצוץ אמצעי לחימה בעוטף

יעבץ ז"ל, בן 39, שירת כלוחם בגדוד הסיור 6828 והניח אחריו הורים, אח ואחות, אישה ו-3 ילדים ● לוחם נפצע קשה מפגיעת כטב"ם של חיזבאללה שהתפוצץ במטולה • פיגוע בצומת יצהר: מחבל דקר איש קבע שהיה ברכבו ונמלט ● עדכונים שוטפים

יהודה בר און / צילום: כדיה לוי

יהודה בר און, המועמד המוביל לתפקיד מנכ"ל נת"ע, הסיר את מועמדותו

בר און, שכיהן כמנכ"ל נת"ע בעבר ונהנה מתמיכתו של ינקי קוינט, מ"מ מנהל רשות החברות הממשלתיות, הודיע על פרישתו מהמרוץ לתפקיד "מסיבות אישיות ● הליך האיתור למנכ"ל נת"ע מהווה את מוקד החיכוך העיקרי בין החברה ובין משרד התחבורה ורשות החברות סביב השאלה מי ינהל את נת"ע ובתוך כך גם את פרויקט המטרו

אילוסטרציה: Shutterstock

האתר שהבטיח לעשות סדר ברגולציה לעסקים עלה לאוויר, אבל לא מקיים

רשות האסדרה פרסמה מאגר הכולל רגולציות לעסקים, בהתאם להחלטת הממשלה מ-2021 ● הבעיה: המאגר לא נגיש, וכלל חלק קטן בלבד מכלל הרגולציות על עסקים

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל מאותת שוב לבנקים - שמרו על דיבידנד מצומצם

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי שלח מכתב לראשי המערכת הבנקאית לקראת פרסום דוחות הרבעון הראשון של השנה שיחלו בשבוע הבא ● "המצב הגאופוליטי הנוכחי מחייב המשך בחינה שמרנית ומושכלת של תכנון ההון, של מדיניות חלוקת הדיבידנדים ושל ביצוע הרכישות העצמיות", הוא כתב ● מכתב דומה נשלח גם ברבעון הקודם

הדמיה של פרויקט The LINE מוצגת בתערוכה בינלאומית / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

פרויקט הבנייה הגדול בעולם נאלץ להתמודד עם המציאות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התוכניות של ערב הסעודית להקים גורדי-שחקים תאומים בגובה אלפי רגל ולאורך 105 מייל בעיר העתיד ניאום, איבדו מומנטום כשנקלעו לסחרור עלויות ולרצף תקלות בנייה

מנכ''ל מקורות, עמית לנג / צילום: מקורות

מנכ"ל מקורות חושף איך סייעו להציף מנהרות בעזה ואיך נערכים לתרחיש של הסלמה

חברת המים הממשלתית "מקורות" התגייסה בחודשים הראשונים למלחמה למשימה דחופה וחשאית - הצפת מנהרות הטרור בעזה ● בראיון מספר המנכ"ל עמית לנג על הניסויים שנערכו בארץ, והציוד שהוטס בדחיפות ● וגם: עד מתי יהיה ניתן לדעתו למנוע את התייקרות המים?

היועמ''שית גלי בהרב-מיארה וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: איל יצהר, יוסי זמיר

למרות התנגדות היועמ"שית: ועדת השרים אישרה לקדם את חוק הגיוס מהכנסת הקודמת

ועדת השרים לחקיקה אישרה היום להחיל דין רציפות על הצעת חוק הגיוס מהכנסת הקודמת - זאת למרות שהיועמ"שית הודיעה כי יש מניעה משפטית לקדם את ההצעה מאחר שהמציאות השתנתה, וההצעה הקודמת "אינה מגלמת את הצרכים של צה"ל במציאות של מלחמה ממושכת" ● שרי המחנה הממלכתי הגישו ערר על החלטת ועדת השרים

מארק צוקרברג. מנכ''ל מטא / צילום: Shutterstock

מטא נמצאת תחת חקירת ענק של האיחוד האירופי. זו הסיבה

הנציבות האירופית פרסמה כי היא חוקרת את הפלטפורמות של פייסבוק ואינסטגרם בבעלות מטא, ובודקת האם ביכולתן לגרום ל"התמכרות התנהגותית בקרב ילדים" ● במידה וימצאו הפרות צפויה החברה לקנסות כבדים ● נציב האיחוד האירופי: "אנחנו לא משוכנעים שמטא עשתה מספיק"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Denes Erdos, Jacob King, Brendan Smialowski)

מה יציל את אוקראינה מתבוסה ומה יעשו דגלים פלסטיניים לעצמאות סקוטלנד

אוקראינה מתחננת לשבע סוללות פטריוט ובלינקן פורט על גיטרה ● האם האינפלציה בארה"ב יורדת מאוחר מדי ● במרחק 17,000 ק"מ מצרפת, המחוז הצרפתי עולה באש ● לאומנים סקוטיים עם דגלי פלסטין ● ראש ממשלה אחד נורה, השני יצא לפנסיה לאחר 20 שנה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פרויקט בנתניה של עמרם אברהם. גיוס של 200 מיליון שקל לפי שווי שוק של מיליארד שקל / הדמיה: Viewpoint

עוד הנפקות בדרך? אלה חברות הנדל"ן שהשוק מעריך שייכנסו בקרוב לבורסה

עוד ועוד סימנים מצביעים על כך ש"גל" הנפקות של חברות פרטיות עומד להגיע מכיוון ענף הנדל"ן, בעיקר בתחום המגורים ● "למרות התקופה הקטסטרופלית שבה אנחנו נמצאים, אנשים מסתכלים קדימה ורואים הזדמנות עסקית"

צילומים: מרים אלסטר/פלאש90, חיים צח/לע''מ, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החנינות פורחות בימי המלחמה: "ימים קשים מצדיקים את הפעלתן"

מתנדבי זק"א שפינו גופות, מילואימניקים שלחמו ברצועה ומי שאיבדו קרובים בנובה הם חלק משורה של אנשים שקיבלו חנינה מאז ה־7.10 ● מה זה אומר על הרעיון הבסיסי של שלטון חוק, ומה הסיכוי שהאנשים שחננו יחזרו לסורם?

מאיר שטייגמן ועדי ויצהנדלר, מייסדים שותפים ב־Valoo / צילום: קרן גנור

הקרן שאוספת מניות מחברות הייטק למען ילדים שניצלו ב־7 באוקטובר

חברת Valoo משיקה את קרן "למען הילדים", המבוססת על גיוס מניות סקנדרי של חברות טק עבור תרומות ● עד כה נאספו מניות בשווי של כ–20 מיליון דולר, והיעד הוא להגיע ל–100 חברות עד סוף השנה ● ישראל מתגייסת

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

התעלומה נפתרה - זו ההשקעה הסודית של וורן באפט

כשישה חודשים נשמרה ההשקעה הזאת של באפט בסוד ● אך דיווח ההחזקות הרבעוני של ברקשייר הת'וואיי חשף ש-Chubb היא החברה בה רכש באפט מניות בשווי של כ-6.6 מיליארד דולר ● בנוסף מכרה ברקשייר הת'וואיי את כל מניותיה ב-HP ומניות של אפל

צומת גלילות / צילום: שלומי יוסף

המוסד רוצה תחנת רכבת, ומשרד התחבורה שוכח את השיקולים המקצועיים

אתמול נחשף בגלובס כי במשרד התחבורה בוחנים לשנות את תוכניות המטרו כך שיעמדו בבקשת המוסד לתחנת רכבת צמודה למטה הארגון ● מדובר בעוד הוכחה לבעיה הקשר ביותר בתכנון התחבורה בישראל: העדפת לחצים מגוונים ושיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים

סטנלי לפידוס / צילום: לינקדאין

היזם ששינה את שוק הבדיקות לאבחון סרטן מגלה מה הופך חברה למצליחה

סטן לפידוס המציא מחדש את בדיקות הפאפ לגילוי סרטן צוואר הרחם ואז שינה לגמרי את האופן שבו מאבחנים את סרטן המעי הגס ● בשבוע הבא הוא יגיע לישראל כדי להשתתף בכנס Biomed 2024, ויש לו כמה עצות ליזמים צעירים