גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עוף החול נסחר בזול: מי מרוצה ממחיר השוק של הפניקס?

קשה עד בלתי אפשרי למצוא הצדקה לשווי השוק של הפניקס, שכן הוא אינו משקף בשום צורה את איכות הביצועים שמציגה החברה

מגדל הוורד שבו יושבים משרדי הפניקס בגבעתיים / צילום: תמר מצפי
מגדל הוורד שבו יושבים משרדי הפניקס בגבעתיים / צילום: תמר מצפי

מה לא נאמר כבר על חברות הביטוח המקומיות? שהמודל העסקי שלהן נשבר, שהרווחיות מחיתום נמחצה, שהריבית הנמוכה "הרגה" את רווחי ההשקעה, שהרגולציה הנחיתה עליהן מכה אנושה ושהעלייה בתוחלת החיים היא פצצת זמן מבהילה. אז זהו, שלמרות ההספדים ודברי התנחומים, אם בוחנים את רווחי החברות ואת איכות ביצועיהן, מגלים שהפאניקה הייתה מוגזמת - תעשיית הביטוח עדיין חיה ונושמת.

הבהלה שאחזה במשקיעים לא הייתה נחלתם הבלעדית, כך שלא אגזים אם אומר את הדבר הבא: חברות הביטוח עצמן הופתעו לטובה מעוצמת הפגיעה שבסופו של יום התרחשה - כי הן חששו שהיא תהיה הרבה יותר עמוקה.

אפשר להתווכח על רמת התוצאות בשנים הקרובות, ביחס לתקופה שחלפה, אבל דבר אחד הוא בגדר עובדה - האי-ודאות כיום הרבה יותר נמוכה. לא אכנס לכל החששות ששררו, אלא רק לשני איומים משמעותיים שהתבהרו: הריבית הנמוכה, ששחקה עד מאוד את הרווחים מהשקעות, לצד ההשלכות של תקנות הסולבנסי 2 על תשואת ההון - כתוצאה מהדרישה להגדלת כריות הביטחון. אז זו בדיוק הנקודה, שגם לגבי הריבית וגם לגבי התקינה החדשה, הפגיעה העיקרית כבר נספגה - והיא לא הייתה כזו נוראה, בוודאי לא כפי שנחזתה.

שבע השנים "הרעות": מדוע במרכאות? משום שהתוצאות הכספיות לא היו גרועות, אלו רק המניות שרשמו ירידות. נכון, לא כולן, הראל השקעות והפניקס החזקות רשמו תשואות חיוביות, אבל אין מה להשוות בין עליית ערכן לבין תוספת ההון שנצברה בחברות. המניה הראשונה היא ללא ספק השקעה ראויה, אבל דווקא השנייה היא זו שמבליטה את תמחור החסר בצורה הכי ברורה.

הפניקס החזקות - מחיר המניה עושה עוול לחברה: כשמדברים על תמחור חסר, יש לכך שני היבטים - האחד אבסולוטי והשני יחסי. ביחס למה? ליתר המניות בתעשייה. מההיבט האבסולוטי, קשה עד בלתי אפשרי למצוא לשווי השוק של הפניקס הצדקה, שכן הוא אינו משקף בשום צורה את איכות הביצועים שמציגה החברה.

זו לא מתמטיקה ולא תורה, אבל מכפיל הון של 0.74, הרמה שבה נסחרת כיום המניה, תואם לעסק מהסוג הבא; חברה איתנה ויציבה, המייצרת תשואת הון בסדר גודל של 7% בממוצע, ומתאפיינת בצמיחה יחסית מתונה - קרוב לשיעור גידול האוכלוסייה.

עם המאפיין הראשון אין כל בעיה, הפניקס בהחלט עונה על ההגדרה, אבל לגבי השניים האחרים אין שום התאמה, שהרי הפניקס צומחת בצורה חדה ותשואת ההון שלה הרבה יותר גבוהה.

גם במישור היחסי הפניקס נראית עדיפה, שכן תשואת ההון שלה היא הגבוהה בתעשייה, בעוד שמכפיל ההון שבו היא נסחרת זהה לממוצע. ולא, אין מדובר בנתונים לא רלוונטיים המשקפים היסטוריה רחוקה, שכן בכל מה שנוגע לתשואת ההון, זו בדיוק התמונה שעולה גם ברבעון האחרון. מה לגבי הצמיחה? הפרמיות שנגבות, כלומר השורה העליונה, צומחות בקצב ממוצע של כמעט פי ארבעה משיעור גידול האוכלוסייה.

העסקה שבוטלה מטעה: לפני קצת יותר מחודשיים נמסרה לבורסה הודעה בדבר ביטול עסקה למכירת הפניקס לידי קבוצת "יאנגו" הסינית, במחיר ששיקף שווי חברה של 4.1 מיליארד שקל. מדובר במחיר זהה כמעט למחיר שבו נסחרת כיום החברה, כך שלא ניתן להתחמק מהשאלה הבאה - האין זו האינדיקציה הטובה ביותר לשווי החברה?

ככלל, עסקה ריאלית היא אכן אינדיקציית השווי החזקה ביותר, אבל המקרה של הפניקס הוא במידה רבה היוצא מן הכלל, שאינו מעיד על הכלל. מדוע? משום שתנאי ראשון לכלל האמור, הוא שהעסקה תהיה בין קונה מרצון למוכר מרצון, ואינני משוכנע שההגדרה מתקיימת הפעם במלואה - היא מכילה ממד מסוים של עסקה כפויה.

מעבר לרצון העז של בעלת השליטה, דלק קבוצה, לממש את ההחזקה ולהתמקד בפעילות הליבה, גם לרגולציה בענף יש תרומה מכבידה.

ראשית, קיים "דד-ליין" מוחשי להשלמת המכירה, ונוסף על כך, הרוכש הפוטנציאלי חייב לקבל היתר שליטה. זו איננה משימה פשוטה, ומה שחשוב לענייננו, זו העובדה שיש לכך השפעה לא מבוטלת על מידת ההתפשרות במחיר המכירה.

הסיכון הרגולטורי: רגולציה אינה מילה גסה. על פי רוב היא הכרחית ונחוצה, אבל יחד עם זאת, רצוי שתהיה עקבית וצפויה. נוסף על כך, ראוי שגם לה יהיו גבולות גזרה, כך שלמרות שהיא זו שקובעת את החוקים והכללים, היא אינה אמורה להיות שחקן פעיל במגרש המשחקים.

אני מציין זאת, משום שלא אחת נשמעת הטענה, שהרגולציה בתחום הביטוח מתערבת יתר על המידה - מה שיוצר בקרב המשקיעים רתיעה. נדמה לי שגם כאן התחושה הולכת ומשתנה, שכן נראה כי בעת האחרונה מתגבשת בין הרגולטור לחברות הביטוח הבנה.

שורה תחתונה: במחיר השוק הנוכחי של המניה, אני די משוכנע שדלק קבוצה הייתה מוכרת את השליטה בחברת הפניקס בתחושת הקלה - שלא לומר שמחה. עם זאת, באותה נשימה אני אומר גם את הדבר הבא - מבחינת הרוכש הפוטנציאלי זו תהיה עסקה מעולה.

*** הכותב הוא מנהל מחלקת מחקר מניות בלאומי שוקי הון, עובד בנק לאומי. הסקירה בוצעה על בסיס מידע ונתונים ציבוריים, המפורסמים לכלל המשקיעים, ועליהם בלבד

עוד כתבות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה