גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חברות ביומד דואליות צריכות לשקול לוותר על מסחר בת"א"

ארבע חברות ביומד דואליות נמחקו בזמן האחרון מת"א - מגמה? ■ בחברות הנסחרות מכחישים לעת עתה, אבל שותף מנהל בקרן אורבימד מודה: "מתמחרים דיסקאונט לחברה שנסחרת בת"א"

נאסד"ק / צילום: רויטרס
נאסד"ק / צילום: רויטרס

ארבע חברות ביומד דואליות הודיעו בזמן האחרון על מחיקתן מהמסחר בבורסה בת"א דווקא בתקופה שבה נראה כי זו התאוששה מעט לעומת היובש של השנים האחרונות. האם מדובר בתחילתה של מגמה, אשר תסחוף בקרוב חברות ביומד נוספות, למגינת ליבם של קברניטי הבורסה המקומית?

בדיקה מדגמית שערכנו העלתה תשובה שלילית, לפיה אין כל כוונה כזו. בחברות שנותרו להיסחר בישראל ובארה"ב מצהירים על נאמנות לבורסה ולמשקיעים הישראלים, אם כי ראוי לקחת את התזמורת האחידה הזו עם גרגיר של מלח.

כך למשל, ד"ר ניסים דרוויש, שותף מנהל בקרן אורבימד הישראלית, שהשקיעה בשתי חברות הנסחרות בת"א ובארה"ב במקביל, אומר את מה שלחשו גם אחרים: "אני חושב שחברות ביומד הנסחרות בת"א ובנאסד"ק צריכות לשקול לוותר על הבורסה המקומית, אם הן יכולות להרשות זאת לעצמן. המשקיעים של הבורסה המקומית, בהכללה, מכירים פחות את התחום, והבורסה מאופיינת בשיעור גדול יותר של סוחרי יום מבין משקיעי הביומד. ההשפעה שלהם היא תנודתיות גבוהה ושוויים שהם נמוכים יותר, בעיקר בתקופות קשות.

"הייתי רוצה לראות חברה כמו מדיגוס (בה השקיעה אורבימד בעבר וממנה יצאה וכעת אין בה כמעט בעלי עניין), חוזרת להיות פרטית, וחברה כמו ביוליין (אשר גם אליה אורבימד נכנסה ויצאה) יכולה להסתפק במסחר בארה"ב. היום אנחנו, בהכללה, מתמחרים דיסקאונט לחברה שבה אנחנו מעוניינים להשקיע אם היא נסחרת בת"א". 

מה ישאיר את הביומד בת"א?

אמירות כאלה נשמעות בשוק המקומי כבר שנים, אולם בשבוע שעבר בפעם הראשונה הן גם הובילו להחלטה. שתי חברות ביומד הודיעו על מחיקתן הצפויה מהמסחר - סלקט (שכבר נגרעה ממנו) וביונדווקס, שעדיין לא עדכנה מתי בכוונתה לבצע את המהלך. היום הודיעה חברה נוספת, קולפלנט, על מחיקתה הצפויה (ראו עמ' 4). זאת, מספר שבועות לאחר מחיקתן מהמסחר בת"א של שתי חברות נוספות הפועלות בתחום הביומד, בנסיבות שונות לגמרי.

סלקט וביונדווקס הן חברות ביומד ישראליות שנמחקו מהמסחר משום שחשו, כפי שתיאר דרוויש, כי המסחר בתל-אביב מקפח את שוויין, וכי הדרישות של הרגולציה בישראל גבוהות מידי. הן מצטרפות בכך לחברות דואליות נוספות שנמחקו בשנים האחרונות מהמסחר בת"א, ביניהן מלאנוקס, סיליקום ואיתוראן, אולם הללו הן חברות טכנולוגיה הנסחרות בשוויים גבוהים משמעותית, שצברו קילומטרז' (או יותר נכון, מיילג') יותר ארוך ממנה בבורסה האמריקאית.

מנכ"ל סלקט, ד"ר שי ירקוני, אמר בזמנו ל"גלובס" כי "מאז הרישום הכפול בנאסד"ק אנחנו רואים שכל דבר חיובי שקורה שם למניה, מדוכא על-ידי המסחר בת"א. כל פעם שהמניה עלתה בנאסד"ק, השוק הישראלי הוריד אותה בחזרה. בדקנו את הנושא במשך כמה חודשים והגענו למסקנה שהפכנו כר פורה לפעילות של שורטיסטים ושחקני יום, אשר מנצלים את הארביטראז'. אנחנו מעריכים כי הפסקת המסחר בתל-אביב תשחרר אותנו מהם. בנוסף לכך, אנחנו חושבים שנאסד"ק יודעת היום לתת שווי יותר נכון לחברות ביומד צעירות מאשר תל-אביב".

שתי חברות ביומד נוספות שנמחקו לאחרונה מהמסחר, הן סיפור שונה לגמרי: מנקייד וסלזיון נרשמו למסחר בת"א בסוף 2015 תוך ניצול פירצה בתקנות שאיפשרה להן להיכנס למדדים המקומיים ולנצל את המהלך לשם הזרמת ביקושים למניותיהן (מנקיינד אף ביצעה כאן הנפקה).

אלא ששתי החברות, במקרה או שלא במקרה, התרסקו זמן קצת לאחר מהלך הרישום בבורסה המקומית, וכעת הן "בורחות" מת"א לאחר שהוצאו מהמדדים. אין לחברות הללו זיקה לישראל ובתקופה שהן נסחרו כאן, הן מיעטו להתייחס למשקיע הישראלי. כל מה שיש להן לקבל כרגע מהבורסה המקומית הן עלויות נוספות, תקשורת שלילית ומצבור של משקיעים כעוסים, גם אלה שלא השקיעו בחברה ישירות, אך ספגו את השפעתן על המדדים.

לאור כל זאת, השאלה המרכזית שעל סדר היום היא לא מדוע חברות נמחקות מן המסחר בת"א, אלא מה ישאיר אותן כאן. ארי קרשין, סמנכ"ל הכספים של חברת התרופות לסרטן קומפיוג'ן, שנסחרת בנאסד"ק משנת 2000 ונרשמה לת"א כמה שנים מאוחר יותר, אומר כי: "אנחנו לא שוקלים מחיקה מת"א. המסחר כאן אמנם דורש השקעה וזמן, אבל לא ברמה המכבידה עלינו, כי זה חלק מן השגרה שלנו, ואנחנו לא חשים שההשקעה מגיעה על חשבון המשקיע האמריקאי שלנו. אנחנו לא כאן רק מטעמי ציונות, אלא משום שאנחנו מקבלים תועלת מן המסחר הנוסף. ביום גשום בשווקים בחו"ל, טוב שיש את הבית, והמחיר הוא באמת לא עד כדי כך כבד.

"בארה"ב משקיעים לרוב מתמחים היטב בתחום ההשקעה שלהם ואין ספק כי משקיע ישראלי בתחום הביומד מבין פחות בממוצע מן העמית האמריקאי שלו, המשקיע באותה החברה. נכון שקשה להתמודד עם הרגולציה הכפולה ואמנם המסחר כאן דליל ולפעמים נראה שלא מצדיק את המאמץ, אולם אני מעריך כי הדברים ישתנו, המשקיעים יתמקצעו ויכירו את התחום טוב יותר".

עופר חביב, מנכ"ל חברת הביוטכנולוגיה לחקלאות אבוג'ן, אשר הונפקה בתל-אביב ב-2007 ובנאסד"ק ב-2013, אומר כי החברה רואה ערך רב במסחר בתל-אביב במקביל לארה"ב. "יש לנו קשר הדוק וחיובי עם המשקיעים הישראלים, שחלק גדול מהם מלווה את החברה שנים רבות.

"אנחנו מעדיפים בסיס משקיעים רחב ומגוון, ושווה לזכור שלמדינת ישראל יש היסטוריה, מסורת וחדשנות רבה בתעשיית החקלאות העולמית (כיל, אדמה, נטפים, הזרע ג'נטיקס ועוד), וזו סיבה נוספת שבגללה חשוב לנו להישאר בבורסה המקומית".

המשקיעים נודדים בעקבות החברות

חברת התרופות לסוכרת אורמד, היא דוגמה הפוכה לחברה שנסחרה בארה"ב למעלה מעשור, ולפני כחודש השלימה רישום גם בת"א. לדברי ג'וש הקסטר, סמנכ"ל תפעול וסגן נשיא לפיתוח עסקי בחברה, "אנחנו באמת לא רואים שום דבר שלילי ברישום לת"א. אנחנו ממילא נמצאים בארץ, כך שקל לנו לשמור על קשר עם הקהילה כאן. הדיווח לבורסה הוא אחד, ואנחנו לא מעריכים שהמחיר מושפע באופן שלילי".

העובדה כי סלקט וביונדווקס עברו להיסחר בארה"ב בלבד ונטשו את השוק הישראלי, היא עניין מתעתע, כי בעת המעבר לארה"ב, לקחו איתן החברות חלק מהמשקיעים איתן. זאת ועוד, החברות נחשבות בנאסד"ק לחברות "מיקרו-קאפ" ואף בין הקטנות בקטגוריה זו. יידרש זמן עד שתעניינה את משקיעי הביומד המקצוענים, שעבורם רוב החברות נוהגות לבצע רישום כפול.

כך שלמרות שאי אפשר לדעת כמה מן המשקיעים בחברות הללו ישראלים, סביר כי מדובר בנתח משמעותי, והחברות לא תוכלנה לוותר על הממשק לא עם המוסדיים ולא עם בסוחרי היום הישראלים.

התרופה שלא עבדה-חברות הביומד שנמחקו ממסחר בתא

עוד כתבות

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

חברת TRULLION / צילום: TRULLION

"כמו מערב פרוע": חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 הקימו חברה מבטיחה

מאחורי חברת טרוליון עומדים חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 שחולקים חזון משותף: ייעול עבודה חשבונאית בארגונים באמצעות בינה מלאכותית • נגד מה הם מתחרים? "הלקוחות שדבקים באקסל" ● הסטארט-אפים המבטיחים

עיראק / צילום: Associated Press, JEROME DELAY

הפצצה בבסיס מיליציות פרו-איראניות בעיראק, רצף אזעקות בצפון

גורמים ישראלים ואמריקנים: לא קשורים לתקיפה בעיראק • שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • רקטה נפלה בשטח פתוח מחוץ לשדרות, צה"ל תקף את מוקד השיגור • כל העדכונים

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

איך לשמור על תחושת הפליאה שהרגשנו בטיול בחו''ל / צילום: Shutterstock

איך לשמור על תחושת הפליאה שהרגשנו בטיול בחו"ל

אנו עומדים בקצה מכתש, צופים בשמש זורחת מעל הר, מבקרים ביערות הגשם, צופים בגלים המתנפצים - ומשהו עמוק מתרחש בקרבנו ● ואז אנחנו חוזרים הביתה, לשגרה, והכול מתפוגג ● אבל זה לא חייב להיות ככה ● ארבעה דברים שאפשר לעשות כדי לשמור על הניצוץ

נהר הסיין בפריז / צילום: ap, Pavel Golovkin

הישג נועז באולימפיאדת פריז: הפיכת נהר הסיין לבטוח לשחייה

במשך עשורים לא הצליחה פריז לנקות את נהר הסיין, שמזוהם ממי ביוב ● לקראת האולימפיאדה, שתכלול שחייה ושיט בנהר, היא מוכרחה לעשות זאת ● אבל לא כולם מאמינים שזה אפשרי, "צריך תוכנית אחרת", אומרת האלופה האולימפית בשחייה במים פתוחים

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

שינוי במאזן הכוחות: איראן תקבל השבוע מטוסי קרב מדגם סוחוי 35

לפי סוכנות הידיעות האיראנית הממלכתית, איראן תקבל כבר בשבוע הבא אספקת מטוסי קרב מדגם סוחוי 35 ● כיום חיל האוויר של משטר האייתוללות מתבסס על מטוסים מיושנים מאוד כמו פנטום - כך שמאזן הכוחות האווירי הנוכחי צפוי להשתנות, אך ישראל עדיין מתקדמת יותר

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה