גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין קיפאון לדיכאון

הצניחה בהתחלות הבנייה וחריגות השכר במגזר הציבורי. השבוע שהיה

משה כחלון / צילום: איל יצהר
משה כחלון / צילום: איל יצהר

התחלה. אמצע. סוף. השבוע נפתח בשפיכת מיליון מילים, שונאות ואוהבות, בעניינה של שרה נתניהו. מ"כתב אישום", "שימוע" ו"נסיבות מחמירות" ועד "ארוחות ממסעדות" ו"חמגשיות". אחר כך עבר לציוץ הבן יאיר נתניהו, ועוד אלפי מילים נכתבו, מ"ניאו נאצי" עד "קו קלוקס קלאן", באותה עוצמת שנאה או אהבה. ומשם לנימה לא-מוסתרת של "שמחה לאיד" בעניין מקורבי השר יובל שטייניץ הנחקרים וההסתבכות של רמי לוי במבשרת ציון. באמצע דילגנו קצת, לקול מחיאות כפיים מצד אחד וקריאות בוז מצד שני, למעללי מארגני פרס אופיר והשרה מירי רגב. ובמשך כל אותו זמן הכתה סופת ההוריקן הגדולה והאכזרית באיי דרום מזרח ארה"ב, קובה, קריביים. רוחות רצחניות של יותר מ-200 קמ"ש, "עין הסערה" מעל חופי פלורידה, עשרות הרוגים, אלפי נפגעים, הרס מסיבי של בתים ושכונות. ואנחנו בעניינינו.

נטו. כחלון. קיפאון. דיכאון. הלמ"ס פרסם השבוע עוד נתונים. ברבעון השני נרשמה ירידה של 24% בהתחלות הבנייה בהשוואה לרבעון הראשון. הכלכלן הראשי באוצר פרסם, עוד קודם, שברבעון השני נרשמה "ירידה חדה" של 15% בהיקף עסקאות רכישת דירות, לעומת הרבעון המקביל בשנה קודמת. כך הפכה הבשורה הגדולה של כחלון לקיפאון עמוק. גם לדיכאון עמוק. המוכרים תקועים עם דירות במחיר גבוה ומסרבים להפחיתו, בהנחה שככל שהתחלות הבנייה יורדות כך גדל הסיכוי שהמחירים יעלו, ובקרוב. הקונים לא מוכנים לשלם את המחיר כי הם מצפים למימוש הבטחות השר להורדת מחירים, לכל הפחות לעוד מבצע "מחיר למשתכן", גם אם הדירות יהיו מוכנות בעוד שנים.

זה לא כחלון, כמו שאלה לא היו קודמיו. הבעיה הגדולה הייתה ונשארה האיטיות, חוסר העניין לעבוד יותר מהר, יותר יעיל, הסחבת המכוונת של הפקידות המתכננת והמשווקת (האמת, למה להם? הרי יש להם קביעות ואיגוד מקצועי שתפקידו האחד והיחיד הוא לשמור על הג'וב שלהם, אז למה להתאמץ?)

חוסר אמון במערכות הביטחון. עד היום התגאו ראשי מערכות הביטחון בהיותם במקום הראשון ברמת האמינות הגבוהה בסקרי דעת קהל. הרחק מאחור צולעים הפוליטיקאים, העיתונאים, הפקידים ועוד, אבל האמינות הולכת ונסדקת, נשברת - לא רק בגלל חקירות המשטרה וללא כל קשר לביקורת המתמשכת על תקציבי הביטחון המתנפחים וההתנהלות חסרת המעצורים והחשאית של המטכ"ל בענייני ההטבות הפנסיוניות המופלגות (אף שהכי נוח לביטחוניסטים לטעון כך).

ביום שלישי פרסם "ידיעות אחרונות" שתי דעות מנוגדות בשאלה "האם צריך לציית לאזהרות המסע של המטה ללוחמה בטרור ולא לנפוש בסיני ובטורקיה בחגים", וביקש את התייחסות הקוראים. למחרת, רביעי, פורסמו התוצאות: כן, לציית - 43%; לא, לא לציית - 57%. אחרי שנמחק את כל היצרים הלוהטים והאג'נדות המקובעות של שמאל-ימין, נגיע למסקנה שהמטה לביטחון לאומי, המל"ל, מזהיר, אבל פחות אנשים סומכים עליו. אפשר שמדובר בתסמונת ה"זאב, זאב", ואפשר שחלקים גדלים והולכים בציבור מעריכים שאנשי המטה טורחים בעיקר "לכסות את ישבנם". כך יש אינפלציה באזהרות המסע, כדי שאם יקרה משהו יוכלו לומר "אמרנו לכם! אנחנו לא אשמים".

זה זמן רב שאין יו"ר למל"ל, אבל יש מועצה. האם מישהו שם שואל את עצמו מה קורה לנו (שלא לדבר על לשאול איך קרה שחשודים בשחיתות ובשוחד באו אולי מתוכנו)?

שר החולי והתורים מכה שוב. "מייד אחרי החגים נגיש הצעת חוק שתאפשר תיירות מרפא בכל בתי החולים", הכריז, יום ב', שר הבריאות יעקב ליצמן. התירוץ: "ישנם המון רופאים צעירים מבריקים במערכת הבריאות הציבורית. אבל בשכר שאנחנו נותנים במדינה הם לא יכולים להישאר כאן". אלא שמאחורי המונח היפה "תיירות מרפא" יש מטוסים שמביאים מכאן ומשם חולים שהם גם נואשים וגם בעלי יכולות, היישר לבתי החולים הגדולים. הם מתאשפזים בחדרים פרטיים במחלקות המבוקשות, מקבלים "טיפול סלב", בדיקות בלי תורים, מנותחים מהיום למחר אצל המומחים הגדולים שתופסים את חדרי הניתוח, גם ובעיקר באותן 6-7-8 שעות ספורות, עד ארבע אחרי הצהריים, שבהן צוותי הבריאות היו אמורים לטפל בציבור הרחב, זה שמשלם את כל כספי ביטוחי הבריאות, לעצמם ועבור אחרים שאין ידם משגת.

התוצאה: רופאים יתעשרו, גם צוותים רפואיים וניהוליים, אחוזים בודדים מהתשלום יעברו לקופת בית החולים בתמורה לשימוש במתחמים ובציוד הרפואי היקר, הלחץ למיטות יגבר, הקשישה לא תשכב במסדרון אלא בחדר האמבטיה, התורים לבדיקות מיוחדות, לניתוחים, למפגש עם רופא מומחה ולאשפוז יתארכו עוד הרבה יותר. שאלה לכבוד השר: עם הסוכר, המלח ושומן הטראנס כבר גמרת?

עוד דוח. עוד חריגות. עוד מריחה. יום שלישי, הממונה על השכר באוצר ערן יעקב וראשת יחידת האכיפה אתי גבאי-מורלי, פרסמו את הדוח השנתי ל-2016. מדובר ב-750 גופים מתוקצבים שגורפים 45% מכלל ההוצאה הציבורית! תקציר: ככל שהגוף יותר חזק כך השכר גבוה יותר, הזלזול משמעותי יותר, חריגות השכר (אוניברסיטאות, שלטון מקומי, חברות ממשלתיות) בולטות יותר וההליכים להחזרה ממושכים ומתוחכמים יותר. הבעיה: ההסתדרות מעלימה עין, בתי הדין לעבודה מוטים, הפוליטיקאים מורחים תיקוני חקיקה כדי לא לפגוע בבוחרים, והמיליארדים נשפכים מכיסי הציבור למקורבים לשלטונות.

stella-k@globes.co.il

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ביה"ד קבע: רכיב לא מוצדק יכול להפוך תלוש שכר לפיקטיבי

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב