גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחקר: 80% מהבנקים המרכזיים בוחנים הנפקת מטבע דיגיטלי

עפ"י מחקר חדש שנערך באוניברסיטת קיימברידג', אחד מכל 5 בנקים מרכזיים בעולם מסר כי עד שנת 2019 הוא ישתמש בטכנולוגיית הבלוקצ'יין, שעל בסיסה פותח הביטקוין ■ ביטקוין - איך משקיעים במטבע הוירטואלי

ביטקוין / צילום: רויטרס
ביטקוין / צילום: רויטרס

יותר מ-80% מהבנקים המרכזיים בעולם בוחנים כיום אפשרות של הנפקת מטבע דיגיטלי - כך עולה מדוח של מחקר בינלאומי מקיף ראשון מסוגו בנושא של בלוקצ'יין, שנערך על ידי ד"ר גאריק היילמן ומישל רוש מבית הספר לעסקים באוניברסיטת קיימברידג' בבריטניה.

המחקר (Global Blockchain Benchmarking Study) מקיף יותר מ-200 גופים ב-49 מדינות מכל רחבי העולם, הכוללים סטארט-אפים העוסקים במיזמי DLT (טכנולוגיית רישום מבוזר של בסיסי נתונים - Distributed Ledger Technology), תאגידים מבוססים, בנקים מרכזיים ומוסדות ציבוריים נוספים הפועלים בתחום, והוא מציג סקירה של המצב העדכני של השימוש ב-DLT ובבלוקצ'יין הן במגזר העסקי והן במגזר הציבורי.

בלוקצ'יין (באנגלית: 'שרשרת בלוקים') הוא סוג של מאגר מידע מבוזר, המכונה בשפה מקצועית 'פנקס מבוזר' (Distributed Ledger), הנמצא על מספר רב של מחשבים המסונכרנים זה עם זה. הבלוקצ'יין בנוי משרשרת של 'בלוקים' מוצפנים של מידע המקושרים זה לזה, שכל אחד מהם מכיל קבוצה של טרנזקציות.

היישום הראשון והמוכר ביותר בבלוקצ'יין הוא המטבע הדיגיטלי ביטקוין, שנחשף לעולם ב-2008 על ידי סאטו'שי נקאמוטו - כנראה שמו הבדוי של המפתח, שזהותו נותרה עד היום בגדר תעלומה. הטכנולוגיה של 'פנקסים מבוזרים' (כולל בלוקצ'יין) שבבסיסם מונחת האפשרות לנוכחות של משתמשים זדוניים במערכת, נקראת Distributed Ledger Technology - DLT - וכפי שמסביר המחקר, טכנולוגיה זו מאפשרת פיתוח יישומים רבים, ולא רק בתחום המטבעות הדיגיטליים.

המחקר של היילמן ורוש מציג את התפתחות האקו-סיסטם של ה-DLT, מגלה את השחקנים הפועלים בו ואת המודלים העסקיים שלהם, ובוחן את מצבה הנוכחי של תעשיית ה-DLT מבחינת היישומים ותהליכי הפריסה של התוכנה והרשת, וכן את אתגרי המפתח להרחבת האימוץ של טכנולוגיה זו. המחקר גם מסביר את התפיסה של DLT ובלוקצ'יין, מבהיר את המונחים הקשורים אליהם, מבחין בין הארכיטקטורות השונות של DLT ומעמיק בהיבטים של הטכנולוגיה הקשורים לממשל.

הדוח מפרט את הממצאים העיקריים העולים מהמחקר:

האקו-סיסטם היזמי של ה-DLT רשם צמיחה משמעותית בעולם. לפחות 115 סטארט-אפים, המעסיקים כיום יותר מ-2,000 איש, פעילים בתחום, נוסף על תאגידים גדולים שמקימים יחידות עסקיות ומעבדות מחקר ופיתוח המוקדשות ל-DLT.

שכבת הפרוטוקול (שכבת הליבה) של ה-DLT מבשילה לאט. כמה עשרות סטארט-אפים ותאגידים מבוססים עוסקים כיום בפיתוח ובשיפור של תשתית הליבה, אבל אחד מאתגרי המפתח להרחבת האימוץ של הטכנולוגיה הוא תפיסתה כ'טכנולוגיה לא בשלה'.

תהליכי פריסת התוכנה והרשת של ה-DLT מוגבלים בהיקפם. רוב המשתמשים מתנסים ברשתות מבודדות וקטנות; אפליקציות פעילות בנויות בעיקר כ'שכבות מורשות' בתוך בלוקצ'יינים ציבוריים.

רוב תרחישי השימוש (רצף אירועים המתאר כיצד המערכת מתקשרת עם משתמשים) בתחום ה-DLT מתמקדים כיום בשירותים פיננסיים. רוב החברות היזמיות בתחום מכוונות לפעילות ולשחקנים הקשורים בפיננסים ובביטוח, אבל תשומת לב גדלה והולכת ניתנת ליישומים שאינם כספיים, כמו זהות, שרשרת אספקה וקניין רוחני.

מגמת פתיחה של פלטפורמות תשתית ליבה של DLT. מספר גדל והולך של חברות מפתחות קוד פתוח, כשהן מעבירות את הבסיס לייצור הכנסות מפלטפורמות הליבה לרמות גבוהות יותר, כמו ייעוץ, פיתוח תוכנה ותמיכה.

נותרו אתגרי מפתח להרחבת האימוץ של DLT. חוסר בהירות בסביבה הרגולטורית וסיכונים משפטיים מוזכרים לעתים קרובות כאתגרי מפתח; משתתפי המחקר רואים בפרטיות ובסודיות אתגרים גדולים יותר מאשר הדאגות בנוגע ליכולות הגדילה והביצוע של הטכנולוגיה.

התפעוליות הבינית (Interoperability) - כלומר, היכולת של כמה מערכות DLT להחליף מידע ביניהן ולעשות שימוש במידע שהוחלף - עדיין נמצאת בחיתוליה. הנוף הנוכחי של פלטפורמות ה-DLT מקוטע וכולל פרוטוקולים לא מתאימים, אבל יש מיקוד גובר בפיתוח של סטנדרטים משותפים, שנעשה במסגרות DLT יזמיות על ידי קבוצות של ארגונים.

פעילות DLT משמעותית נרשמת במגזר הציבורי. מוסדות מקומיים, אזוריים, לאומיים ורב-לאומיים מעורבים בפעילויות הקשורות ב-DLT; ב-77% מהמדינות שנסקרו במחקר, נמצאו מוסדות רבים המגלים עניין בתחום.

מוסדות במגזר הציבורי עורכים ניסויים במגוון פרוטוקולים של DLT. על פי המחקר, 63% מהבנקים המרכזיים ו-69% מהמוסדות הציבוריים האחרים כבר מעורבים בשלבים של הוכחת היתכנות או הרצות ניסוי; באופן כללי, נמצא כי מוסדות ציבוריים שאינם בנקים מעורבים בשלבים מתקדמים יותר מאשר בנקים.

את'ריום (Ethereum) נבחנת כיום באופן נרחב על ידי בנקים מרכזיים. האת'ריום היא פלטפורמה מבוססת בלוקצ'יין, המאפשרת יצירה ושימוש בחוזים חכמים (בפלטפורמה זו הונפק האת'ר, שהוא כיום המטבע המבוזר השני בשימושו בעולם אחרי הביטקוין) - על פי המחקר, 57% מהבנקים המרכזיים עורכים ניסויים ברשת האת'ריום.

תוכניות פריסה קיימות של DLT. מבין המוסדות הציבוריים שאינם בנקים, 15% מתכננים לפרוס יישומים מבוססי DLT כבר בשנת 2017, ועוד 23% מתכוונים לעשות זאת בתוך שנתיים; בקרב הבנקים המרכזיים לוח הזמנים שמרני יותר.

הביטקוין מצפה לפיצול נוסף

המסחר בביטקוין ממשיך להתנהל במגמה שלילית עם תנודות חדות בשבועות האחרונים. הבוקר נסחר המטבע לפי שווי של כ-3,663 דולר (כ-12,794 שקל, לפי שער הדולר היום) - ירידה של כ-18% מערכו בתחילת ספטמבר, אז הגיע לשווי שיא של כ-4,900 דולר. הירידה באה, בין השאר, על רקע החלטה של ממשלת סין לאסור על הנפקות של מטבעות דיגיטליים (ICO), שהובילה לסגירת הבורסה הגדולה בסין לביטקוין.

נזכיר כי בחודש שעבר הביטקוין רשם זינוק של יותר מ-80%, לאחר שב-1 באוגוסט הכריזה קהילת הכורים של הביטקוין על פיצול המטבע (fork, באנגלית), שבעקבותיו לצד הביטקוין נוצר מטבע מבוזר חדש - ביטקוין קאש (Bitcoin Cash), שסימונו BCH (בניגוד ל-BTC של ביטקוין). בתחילת 2017 נסחר הביטקוין סביב 1,000 דולר, כך שמתחילת השנה ערכו זינק בכ-249%. הביטקוין קאש נסחר הבוקר לפי שווי של כ-420 דולר, עלייה של כ-5% מתחילת אוגוסט.

סוכנות 'בלומברג' מדווחת כי על רקע חילוקי דעות בין קהילת הכורים לקהילת המפתחים של הביטקוין, המטבע הדיגיטלי הנפוץ בעולם צפוי להתפצל פעם נוספת בנובמבר הקרוב - והפיצול יביא ליצירת גרסה שלישית של הביטקוין. שחקנים מובילים בתעשיית המטבעות המבוזרים טוענים כי הפיצול בלתי נמנע. "כנראה יהיה פיצול נוסף בין הביטקוין המקורי לגרסת SegWit2X של הביטקוין, אבל זה רק מספק לי יותר מטבעות ממה שאני יכול למכור לגרסת הביטקוין קאש", אמר לבלומברג רוג'ר ור, אחד המשקיעים הראשונים בביטקוין, המוכר בכינוי 'ישו של הביטקוין'.

SegWit2X הוא השלב השני במתווה הפשרה (SegWit) שהתקבל בתחילת אוגוסט בקהילת מפתחי הביטקוין. במסגרת הפשרה הוסכם על פיצול המידע של כל עסקה בביטקוין, כך שהוא ייכנס בצורה יעילה יותר ל'בלוק' בבלוקצ'יין, וכך מנגנון האימות של העסקאות יהיה יעיל יותר. בשלב השני, שאמור לצאת לפועל בנובמבר, גודלו של כל בלוק אמור להיות מוכפל מ-1 מגה-בייט ל-2 מגה-בייט, ובהמשך, ב-2018 יוכפל גודלו ל-4 מגה-בייט. כורי הביטקוין, שהתנגדו לפשרה, דרשו הגדלה מיידית של כל בלוק ל-8 מגה-בייט.

במקביל לירידה במחיר הביטקוין, נרשמה במחירו של האת'ריום (ETH) ירידה של כ-28% מתחילת ספטמבר, והוא נסחר הבוקר לפי שווי של כ-281 דולר. מתחילת 2017, אז נסחר האת'ריום סביב שווי של כ-10 דולר, זינק מחירו ביותר מ-2,700%.

יש לי מושג

בלוקצ'יין (Blockchain): סוג של ספר חשבונות מבוזר (Distributed Ledger), הבנוי משרשרת של "בלוקים" של נתונים, המקושרים זה לזה באופן מוצפן ומכילים בתוכם נתונים של טרנזקציות. היישום הראשון והמוכר ביותר בבלוקצ'יין הוא המטבע הדיגיטלי ביטקוין, שנחשף לעולם בשנת 2008

DLT - Distributed Ledger Technology: טכנולוגיית רישום של ספרי חשבונות מבוזרים, שהסוג הנפוץ ביניהם הוא הבלוקצ'יין. טכנולוגיה זו מאפשרת פיתוח יישומים רבים - בין השאר, גם בתחום המטבעות הדיגיטליים (הנקראים גם מטבעות מבוזרים). לא מעט תאגידים גדולים בעולם כבר הקימו יחידות עסקיות ומעבדות מחקר ופיתוח המוקדשות לפלטפורמות של DLT

עוד כתבות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות בבורסה; אלארום מזנקת ב-20%, נובה ב-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● המניות הדואליות חוזרות עם פער חיובי ● טסלה פיספסה את התחזיות אך המניה זינקה במסחר המאוחר, תאיץ השקת דגמים מוזלים ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ענקית מוצרי היוקרה הצרפתית קרינג צוללת ב-10%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"