גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הביטקוין דוהר, "כל פיפס מקפיץ אותו"

שוק הביטקוין לוהט בימים האחרונים, ומחירו הגיע במהלך היום ליותר מ-5,800 דולר ■ בבתי ההשקעות עדיין חשדנים כלפי המטבעות הדיגיטליים ורואים בהם מכשיר השקעה ספקולטיבי ומסוכן ■ בחודש הקרוב צפויים שני פיצולים נוספים בביטקוין ■ מדריך השקעה בביטקוין

כריסטין לגארד / צילום: רויטרס
כריסטין לגארד / צילום: רויטרס

מחירו של הביטקוין, המטבע הדיגיטלי הראשון ובעל נתח השוק הגדול מבין יותר מ-1,000 מטבעות דיגיטליים הנסחרים כיום בעולם, ממשיך לשבור שיאים. לפנות בוקר כבר חצה הביטקוין רף של 5,800 דולר - עלייה של כ-33% מתחילת החודש, אז נסחר סביב כ-4,300 דולר.

היום במהלך הבוקר הביטקוין נסחר בתנודתיות, ובשעות הצהריים נרשמה ירידה למחיר של 5,475 דולר. במבט על 12 החודשים האחרונים, מחיר הביטקוין עלה ביותר מ-800% מרמה של כ-640 דולר באמצע אוקטובר 2016. עליית הביטקוין בשבוע האחרון גררה עמה עלייה של עשרות אחוזים גם במטבעות דיגיטליים אחרים.

ייתכן כי הנסיקה במחיר הביטקוין באה על רקע התבטאויות חיוביות בנוגע למטבעות דיגיטליים ולטכנולוגיה העומדת מאחוריהם - הבלוקצ'יין מצד מוסדות כלכליים רשמיים. כך למשל, יו"ר קרן המטבע הבינלאומית, כריסטין לגארד, אמרה בסוף השבוע האחרון, בהתייחסות לדבריו של מנכ"ל ג'יי.פי מורגן צ'ייס בנוגע לביטקוין, "אנחנו צריכים להיזהר לא לתייג את התחום כהונאה. זה הרבה יותר מזה".

עוד גורם שכנראה השפיע על גל העליות הנוכחי במחיר הביטקוין, הוא שמועות כי בסין שוקלים לאפשר מסחר במטבע הדיגיטלי לאחר שתיקבע רגולציה בתחום, אף שהמסחר במדינה נאסר לפני כחודש. סין היא כיום שחקנית מרכזית בתחום הביטקוין, וכ-70% מ"כריית" המטבעות החדשים נעשים בה. נוסף על כך, ביום שישי האחרון הודיע Coinbase - אחד האתרים הגדולים הפועלים בתחום החלפות מטבעות דיגיטליים - כי לראשונה יוכלו לקוחותיו לרכוש באופן מיידי ביטקוין ומטבעות דיגיטליים אחרים עד סכום של 25 אלף דולר באמצעות חשבון בנק בארה"ב. קודם לכן נאלצו לקוחות אלה להמתין כמה ימים עד שרכישות המטבע אושרו להם.

 הביטקוין

"קשה לחזות את הביטקוין"

למרות הזינוק במחיר הביטקוין, ואולי דווקא בגללו, בבתי ההשקעות מביעים ספקנות רבה באשר לעתידו כמכשיר השקעה. "קשה לתת הסבר חד משמעי להתנהגות מחירי הביטקוין", אומר אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב דש. "ברור שיש פה המון כסף חם. כל פיפס יכול להקפיץ את הביטקוין בעשרות אחוזים. אבל, לדעתי, דווקא העליות החדות במחירו של הביטקוין מרחיקות אותו ממטרותיו. הן מוכיחות שמדובר בנכס סופר-ספקולטיבי. לכן, אני לא חושב שאפשר לספק תחזית כלשהי בנוגע למחיר הביטקוין בעתיד הקרוב או הרחוק. הביטקוין הוא, לדעתי, אמצעי מסוכן, שלא מביא בשורה אמיתית. הוא לא עומד בהבטחות של מפתחיו - לספק לציבור אפשרות להעביר כסף בצורה מהירה, זולה ובטוחה.

"בצורתו הנוכחית, קשה לביטקוין לשמש לביצוע תשלומים או העברות כספים, בגלל התנודתיות הגבוהה של שערו. מקבל התשלום בביטקוין עלול לגלות שערך הכסף במטבע המקומי ירד בעשרות אחוזים בין הרגע שסיכם על תנאי התשלום עד שהמיר את הביטקוינים שקיבל למטבע מקומי, וגם המשלם נוטל על עצמו סיכוני תנודתיות בשערו של הביטקוין".

ליאור יוחפז, מנהל ההשקעות הראשי של אי.בי.אי גמל והשקעות, מביע דעה דומה בנוגע לביטקוין. בסקירתו השבועית כותב יוחפז כי "המודל של כריית המטבעות נראה אמין, וככל הנראה, לא יכול להיות מצב שבו נראה הדפסה מאסיבית של מטבעות. אבל, אין מדינה מאחורי ההתחייבות הזו. מצד שני, אולי התחייבות של מחשב עדיפה. יש עסקות במטבעות הקריפטוגרפיים - השווי הדולרי הגבוה של הביטקוין מעיד על כך הכי טוב. כלומר, יש קונים ומוכרים למטבע, וכן יש מסחר חופשי באמצעות המטבע. ואולם, כל עוד הביטקוין לא מבוסס על הילך חוקי, אז יש לנו אחלה קהילה, אבל אין לנו מטבע".

לדברי יוחפז, "התוצר שנסחר תחת המטבע הוא מסחר וולונטרי, שיכול להיעלם מחר בבוקר. וגם אם לא יעלם, בכלכלה של מדינה יש מידע על איכות התוצר או המדינה. כך אנחנו יודעים מתי מדינה נכנסת למיתון ומתי היא צומחת. בקהילת הביטקוין אף אחד לא מכיר את היקף התוצר שהמטבע משרת, את מצבו, את איכותו או את הפרטים שמחזיקים בו. לכן האמינות שלו נמוכה מאוד, ולכן גם התנודתיות שלו גבוהה מאוד. עם זאת, אני לא אומר שהביטקוין, האת'ריום או כל מטבע קריפטוגרפי אחר בדרך לקריסה מחר. בהולנד של תחילת המאה ה-17 לקח שש שנים עד שאנשים שסחרו בפקעות הצבעונים הבינו שאין היגיון בלקנות פרח בשווי של 10 משכורות שנתיות".

עם זאת, מוסיף יוחפז, "חשוב להבדיל בין שני דברים נפרדים לגמרי: בין הטכנולוגיה שמאחורי המטבעות הקריפטוגרפיים (הבלוקצ'יין) לבין המטבעות עצמן. בעוד אני לא רואה את המטבעות האלה מחזיקים לאורך שנים, אני חושב שלבלוקיצ'יין יש עתיד מזהיר". זבז'ינסקי ממיטב דש מסכים עמו ואומר: "הבלוקצ'יין הוא בהחלט טכנולוגיה מבטיחה".

טכנולוגיה מבטיחה אבל בוסרית

אחד הגורמים שקרוב לוודאי ימשיכו להשפיע על התנודתיות של הביטקוין בעתיד הקרוב הוא ההתפתחויות של הטכנולוגיה העומדת מאחוריו, המכונה בלוקצ'יין. סביב הפיתוח של הטכנולוגיה התעוררו גם חילוקי דעות בתוך קהילת הביטקוין.

מני רוזנפלד, יו"ר איגוד הביטקוין הישראלי, מסביר כי "הכוח של הביטקוין נתון בידי המשתמשים, שיכולים להחליט באיזו גרסה של התוכנה הם משתמשים. מכיוון שמדובר בקוד פתוח, ניתן תמיד לקחת את התוכנה ולכתוב גרסה חדשה שלה. אם כולם יעברו להשתמש בגרסה הזו, שינינו למעשה את הפרוטוקול שעליו מבוסס המטבע. אם חלק מהמשתמשים יאמצו את הגרסה החדשה, נקבל מטבע חדש המתקיים לצד המטבע המקורי".

רוזנפלד, בעל תואר שני במתמטיקה ממכון ויצמן עם התמחות בלמידה חישובית, שעבד בעבר בסטארט-אפ הישראלי סימילר ווב, הוא כיום משקיע אנג'ל בתחום המטבעות הדיגיטליים. עם החברות שבהן נשקיע הוא מונה, בין השאר, את אתר Bits of Gold הישראלי, הפועל כחלפן ביטקוין, וגם את הסטארט-אפ Qed.it, שמפתח פלטפורמה להוכחות "אפס ידיעה" - טכנולוגיה של הוכחות הצפנה, הקשורה בין השאר ליושרה החישובית של מטבעות דיגיטליים. חברה אחרת המוכרת מתחום זה היא Zcash, שגם הנפיקה מטבע דיגיטלי בשם זה, ואחד המדענים המייסדים שלה הוא פרופ' אלי בן ששון מהפקולטה למדעי המחשב בטכניון.

הפיצולים במטבעות הדיגיטליים נקראים "מזלג". מצב כזה, לדברי רוזנפלד, "ראינו בפעם הראשונה בתחילת אוגוסט, עם מטבע חדש הקרוי 'ביטקוין קאש', שהתפצל מביטקוין המקורי. במטבע זה נקבעו חוקים חדשים שיהיו בתוקף מכאן והלאה, אך הוא מכיר בכל התנועות שהתבצעו במטבע עד כה. מרגע הפיצול מטבעות אלה נפרדים, ועם כל אחד מהם יכול מי שמחזיק במטבע לפעול כרצונו. בפועל, רבים בקהילה מאמינים בעתידו של ביטקוין הרבה יותר מאשר בזה של ביטקוין קאש, ולכן לאחר הפיצול מיהרו למכור את הביטקוין קאש שנפל לידיהם, בעודם ממשיכים להחזיק את הביטקוין".

עוד שני פיצולים למטבע בדרך

ואולם ביטקוין קאש אינו הפיצול האחרון. המזלג הקרוב בביטקוין צפוי ב-25 באוקטובר ובעקבותיו צפוי להיוולד מטבע ביטקוין שלישי מסוגו, שייקרא "ביטקוין גולד".

לדברי רוזנפלד, ההבדל העיקרי בין הביטקוין גולד לביטקוין הרגיל הוא שהכרייה שלו תתבסס על כרטיסי גרפיים של מחשבים ולא על מעבדים, מתוך כוונה שהכרייה תהיה מבוזרת יותר. ואולם לדעת רוזנפלד, "כרייה כזאת עלולה דווקא לפגוע בביזוריות, ולכן עדיף להישאר עם הביטקוין המקורי ולחכות לראות מה יקרה".

הפיצול המשמעותי יותר בביטקוין, לדברי רוזנפלד, צפוי ב-18 בנובמבר. "הגרסה של ביטקוין שבה השתמשנו עד כה קרויה Bitcoin Core, שאותה מפתח צוות בינלאומי הדוגל בעקרונות קוד פתוח, קונצנזוס ואחריות טכנית. המחנה המתנגד העיקרי מבוסס על חברות שחתמו על מפת דרכים שזכתה לכינוי 'הסכם ניו יורק'. אלה מאסו בצוות הפיתוח המקורי ובדרכי העבודה שלו, ומקדמות גרסה הקרויה Segwit2x (או בקיצור S2X). גרסה זו צפוי להתפצל מביטקוין באמצע נובמבר".

"נראה כי רוב קהילת הביטקוין מתנגדת כיום ל-S2X ויש רוב לביטקוין המקורי", אומר רוזנפלד. הוא מוסיף כי "יכולת זו של הביטקוין להתפצל ממחישה את הייחוד שלו ביחס למטבעות מסורתיים. מי שמחפש שינוי במטבע פיזי כמו זהב, או במטבע ריכוזי כמו שקל, לא יכול להחליט פשוט לאמץ גרסה אחרת של המטבע - הוא נתון לחסדי הטבע והריבון. היכולת הזו מאפשרת לביטקוין לעבור אבולוציה, להעמיד כמה צאצאים, שהטוב ביותר מהם ינצח. אבל בינתיים, כל הפיצולים האלה יוצרים בלבול ותוהו".

מחיר הביטקוין

עוד כתבות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית